Lék je, zájem není

01. 03. 2021 | 20:02
Přečteno 30752 krát
Lékař zdůrazňuje, že při léčbě covidu-19 podávají pacientům nitrožilně velké dávky vitaminů, především céčka, a orálně tablety ivermektinu. „To je kombinace, která může zachránit téměř každého pacienta, pokud se nasadí včas.“

Ano, na trhu je levné a desítkami let prověřené humánní antiparazitikum, u kterého bylo nově laboratorně prokázáno silné antivirové působení. Jeho účinnost v prevenci i terapii už od léta loňského roku potvrzuje stále více klinických studií a zkušeností lékařů z praxe. Studie jsou malé – ty první jsou z chudých zemí, kde se lék roky běžně používá, a ty novější například z Izraele. Aktuální zkušenosti mají už i primáři v Česku a na Slovensku. Jenže jen ti odvážní, kteří se na základě svých zkušeností a dostupných dat odvážně rozhodli ivermektin používat i navzdory nezájmu, ignoraci, a dokonce odmítání ze strany našeho ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Zde citace několika z nich:

Emeritní přednosta kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí Pavol Török:
„Při léčbě covidu-19 podáváme pacientům nitrožilně velké dávky vitaminů, především céčka, a orálně tablety ivermektinu. „To je kombinace, která může zachránit téměř každého pacienta, pokud se nasadí včas. Komplexní intenzivistická léčba je samozřejmou součástí terapie, včetně antibiotik, vitaminu D, zinku, selenu, melatoninu, kortikoidů a fraxiparinu. V několika případech jsme aplikovali mmimotělní membránovou oxygenaci krve s výborným výsledkem. Není náhoda, že naši pacienti žijí a jinde umírají.“

Primář I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice Michal Rezek:
Lékaři v Brně podávali antivirotikum vybraným pacientům s těžším průběhem nemoci od loňského listopadu. „Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální, zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermektinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů. Máme v úmyslu v léčbě ivermektinem pokračovat. Ivermektin je levnější než ostatní léky, ale nyní je obtížně dostupný, protože v České republice zatím není registrovaný.“

Primářka oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny Andrea Letanovská z bratislavského Národního onkologického ústavu:
"Výsledky ivermektinu v praxi nasvědčují tomu, že pacienti, kteří ho užívají, se snadněji zbavují viru. Ivermektin je bezpečný a dokáže razantně snížit riziko zhoršení stavu, čímž ubývá hospitalizací nemocných a snižuje se nápor na zdravotní systém.“

Doc. Jozef Firment, hlavní odborník ministerstva na anesteziologii a intenzivní medicínu:
„Očekává se, že ivermektin pomůže zmírnit příznaky, snížit vylučování viru pacienty a urychlit propouštění hospitalizovaných pacientů s mírným až středně těžkým průběhem covidu-19.“

Pro přehled – které léky máme k dispozici
Remdesivir je extrémně drahý lék s mnoha nežádoucími účinky, podle studií je jeho účinnost na úrovni placeba. Podle stanoviska WHO z listopadu 2020 není nedoporučen k použití v terapii covid-19. V ČR o něj hned v březnu 2020 projevilo zájem MZ, SÚKL pro něj udělil výjimku a lék se nakupoval.
Očkování má podle prvních studií prokázánu vysokou účinnost, ale nevíme, jak dlouho bude trvat, kolikrát se bude třeba v dalších letech přeočkovávat, jak efektivní bude na nové mutace a kolik nás bude dlouhodobě všechny stát. Celosvětově se superrychle vyrábí, testuje i schvaluje, okamžitě se zkouší, ale je ho stále nedostatek a administrace je náročná.
Ivermektin je levný a více než 40 let používaný lék s minimem nežádoucích účinků, třeba v Rakousku je už roky volně prodejný. Laboratorně byla prokázána jeho účinnost proti covid-19 v prevenci i terapii. To potvrzuje čím dál více studií, nejnověji i izraelská randomizovaná dvojitě zaslepená studie, která prokazuje že, s ivermektinem jsou nakažení mnohem rychleji negativní, tedy nepřenášejí nemoc tak dlouho.

Česká vláda a vládní experti jen nezájem
Podle stanoviska ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové je většina studií k tomuto léku neúplná. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného není ivermektin vhodný ani efektivní pro léčbu covid-19.

Studie
Současný stav: 62 studií ivermektinu v léčbě a profylaxi covid19, 27 z nich peer rewieved. Studie, ve kterých byl IVM nasazen na počátku léčby, dospělo k průměrnému zlepšení o 83%. U profylaktického použití je zlepšení v průměru o 89%.

Ivermektin, lék schválený americkou FDA, inhibuje replikaci SARS-CoV-2 in vitro. Jediná dávka dokázala 5 000násobné snížení viru po 48 hodinách v buněčné kultuře.

Ivermectin: systematický přehled od antivirových účinků k terapiei COVID-19
Prokázali jsme antivirové účinky ivermektinu na širokou škálu virů RNA a DNA. Protože v experimentálních studiích je patrná významná účinnost ivermektinu v počátečních stádiích infekce, navrhuje se, aby podávání ivermektinu mohlo být účinné v počátečních stádiích nebo prevenci. Potvrzení tohoto tvrzení samozřejmě vyžaduje další klinické studie.

Zde vysvětlení slovenského lékaře, jak mají lékaři Ivermektin předepisovat, jak jej jde s takovýmto receptem sehnat v okolních zemích, jak jej dávkovat, jaké jsou rizika i o testování veterinárního Ivermektinu, který k dostání je.

Z petice, která pomohla na Slovensku
V záujme odvrátenia epidemickej katastrofy s potenciálne tisíckami mŕtvych v zime 2020/2021 žiadame vládu a parlament SR:
1. Okamžite spustiť rozsiahly program zásobovania obyvateľstva vitamínom D a program fortifikácie základných potravín vitamínom D podľa škandinávskych noriem. Cieľom tohto programu je dosiahnuť rýchle zvýšenie hladín vitamínu D v krvi celej populácie Slovenska. K dispozícii je momentálne 43 vedeckých štúdií – z toho 34 peer reviewed – ktorých 96% potvrdilo ochranný účinok vysokých hladín vitamínu D v krvi a 89% štúdií potvrdilo terapeutický efekt vitamínu D pri liečbe COVID-19 so stredným zlepšením stavu o 76%. Zdroj: https://c19vitamind.com/
2. Bezodkladne umožniť a odporučiť lekárom účinnú a lacnú ambulantnú aj nemocničnú liečbu COVID-19 podľa terapeutických protokolov špičkových zahraničných lekárskych pracovísk, menovite podľa protokolov Dr. McCullougha et all. publikovaných v auguste 2020[1] v aktualizovaných verziách, protokolov MATH + a I-MASK[2] vyvinutých špecialistami Front Line COVID-19 Critical Care Alliance.
3. Bezodkladne legalizovať dovoz lieku ivermectin na Slovensko, zabezpečiť jeho dovoz alebo výrobu na Slovensku a sprístupniť ho ambulantným lekárom a lekárkam stojacim v prvej línii zápasu s epidémiou. V tejto chvíli je k dispozícii 40 vedeckých štúdií – z toho 16 už prešlo peer review posúdením – ktoré všetky potvrdili, že toto 40 rokov známe liečivo otestované na stovkách miliónov ľudí má účinok pri liečbe 100% prípadov COVID-19. Priemerné zlepšenie stavu pri včasnej liečbe dosahuje 87%. Zdroj https://c19ivermectin.com/ Ivermectin je štandardné liečivo na zozname základných liečiv WHO, dokonca aj na zozname liečiv pre deti.

Po dopsání tohoto blogu jsem zachytila vyjádření k ivermektinu na FB Jaroslava Flegra, včetně odkazu na českou petici a tak jej sem přidávám pro doplnění dalšího názoru (i přestože s mnoha z vyjádření prof. Flégra k epidemii nesouhlasím):
„Milý Micíku, přestaň zuřit a poslouchej.
Už pár dnů přemýšlím, že bych sepsal petici za schválení léku ivermectinu pro léčbu českých pacientů s covidem. Jestli tento lék určený původně na léčbu některých parazitárních onemocnění zabírá i na covid není jisté, ale podle výsledků, které jsem viděl, bych řekl, že ano. Stoprocentně jisté je však to, že lidem neškodí. V celé řadě zemí je schválen pro použití v lidské medicíně a v minulosti byl ve spolupráci s WHO úspěšně podáván 200 milionům lidí v 33 zemích. I kdyby sázka na ivermectin nevyšla, nic strašného se nestane (a budeme mít schválený lék dobře fungující na některé parazitózy). Kdyby však vyšla, bylo by to doslova terno. Jestli ho nyní schválí a doporučí světové autority, je dost možné, že se po něm jen zapráší a z levného snadno dostupného léku se stane lék drahý a nedostupný. Je proto třeba jednat rychle.
Ale petici nakonec nesepíšu. Zjistil jsem, že už to za mě včera udělal někdo jiný. Tak jsem aspoň připojil svůj podpis. A chtěl bych vás poprosit, abyste to udělali také bit.ly/ivermect. Naši politici, a zejména ten jeden ušatej brejlatej, rádi naslouchají hlasu ulice. Tak by to snad mohlo zabrat. A naschvál, jestli se díky vám a přátelům, které oslovíte, dostaneme do týdne na 100 tisíc podpisů.“

Aktualizace: Brněnská fakultní nemocnice u sv. Anny v úterý dostala 10 tisíc balení ivermektinu. Zájem o tento lék je velký.  Z Brna se bude látka distribuovat do dalších nemocnic. Primář Michal Rezek Právu už dříve sdělil, že se mu ozvali i lékaři z jiných nemocnic, kteří by látku u pacientů s covidem-19 rádi vyzkoušeli. Fakultní nemocnice u svaté Anny by si podle něj mohla nechat dávky pro 500 lidí, kromě hospitalizovaných i pro ambulantní případy. Ministerstvo zdravotnictví podle premiéra pracuje na klinické studii tohoto léku. Zatím není jasné, kdy by mohly být k dispozici výsledky. Čeká se také na stanovisko SÚKL, který by nastavil u ivermektinu podmínky užití podobně jako například u monoklonálních látek.

Co je nyní důležité?  Dostat lék i do lékáren a schválit ať jej mohou předepisovat i ambulantní lékaři, protože nejprospěšnější je jeho rychlé nasazení, které snižuje riziko přechodu do vážnějšího stavu a tak i potřebu hospitalizace.

Váš názor mě zajímá, a protože Aktuálně zásadně omezilo debatu pod texty, nabízím ji i na svých sítích. Zde na profesním Facebooku a zde na Instagramu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy