Drogy, facebook a sladkosti
Co mají společného kokain, alkohol, lajky na sociálních sítích nebo pocukrovaná kobliha? Podporují v mozku uvolnění nervového přenašeče dopaminu. Dopamin je také označován jako mediátor štěstí nebo neřesti a na aktivitách, které vedou k jeho uvolnění, může vznikat závislost.
Závislost pak způsobuje sníženou citlivost k dopaminu a potřebu ještě vyšších dávek návykové látky či chování. Tudíž budeme vyhledávat čím dál větší dávky dané substance – ať už je to nezdravé jídlo, drogy nebo čas na sociálních sítích.
Jak vyřešit závislost na jídle a přejídání?
• Jezte skutečné jídlo. Za více než třicet let praxe výživářky jsem neměla klienta, který by mi ztloustl nebo onemocněl z ovesných vloček, vlašských ořechů, vajec nebo mrkve. Proč? Protože skutečné jídlo zasytí, ale nepřejídáme se jím.
• Vždy zajistěte dostatek bílkovin a zeleniny. Bílkoviny a vláknina ze zeleniny zasytí a dodají živiny. Bez dostatečného množství bílkovin a objemu ze zeleniny nebudeme vnímat zasycení, budeme se přejídat.
• Zajistěte dostatek hořčíku. Hořčík je mikroživina, která příznivě zasahuje do vztahů mezi mezi hormonem inzulínem, glukózou a dopaminem, a tak i pomáhá omezovat chutě na sladkosti. Mnozí z nás jej mají nedostatek.
• Jezte v pohodě a vědomě. Jen při vnímání chutí jídla je možné cítit spokojenost. Jen když jíme v pohodě, má tělo čas na vyloučení hormonů sytosti a tedy signalizaci, kdy je dost.
• Vařte od základů. Jen tak máte pod plnou kontrolou, co jíte. Vaření ze základních potravin přitom nemusí být náročné na znalosti ani na čas. Většinu z mých domácích receptů jde připravit z 3 až 5 ingrediencí a vyžadují jen pár minut aktivní práce. Ty nejlepší najdete v mé nové knize Osobní receptář pro zdraví a pohodu.
• Dopřávejte si prospěšné přiměřené navýšení dopaminu. Jak? Dostatkem spánku a pohybu, pobytem na slunci. Vyzkoušejte meditace, relaxační techniky nebo kreativní práci.
• Po jídle rozhýbejte svaly. Cvičení nebo pohyb jakéhokoli druhu pomáhá podporovat citlivost na inzulín. I jen krátká chůze nebo pár dřepů po jídle, zaktivují svaly, které rychleji čerpají glukózu z krve, a tak pomáhají udržet udržet nižší hladinu glykémie. Právě rychlý a vysoký nárůst glukózy je problematický, podporuje uvolnění inzulinu a dlouhodobě i zánětlivost.
Zdroj: Instagramový účet Jessie Inchauspé, autorky knihy "Glucose revolution"
Jak zajistit zdravý vztah k jídlu a zdravou hmotnost?
Především bychom si měli užívat skutečné jídlo. Ignorujme vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty a dietní produkty, tvrzení průmyslu a jeho placených expertů. Jídlo není nepřítel, jídlo dodává živiny. Příprava jídla a jedení je příležitost, jak o sebe pečovat, podporovat své zdraví a udržovat zdravou hmotnost.
A pro úplnost doplňuji, že i přejídání se samozřejmě může mít další důvody vedle jídla. Někteří z nás jídlem mohou řešit své jiné potíže, někteří se nedokáží zklidnit a věnovat jídlu čas a pak i prostor na dostatečné uvolnění hormonů sytosti, někteří máme geneticky o něco bližší k rozvoji závislosti než jiní. Uvedená pravidla a skutečné jídlo ale mohou úplně všem jen prospět.
Debatu k tématu vzhledem k uzavření diskuzí zde na aktuálně otevírám na svých sociálních sítích: Facebooku, Instagramu a Twitteru. Zajímá mě, jak sami téma vnímáte, vaše zkušenosti a doporučení. Velké díky za každé konstruktivní doplnění!
Závislost pak způsobuje sníženou citlivost k dopaminu a potřebu ještě vyšších dávek návykové látky či chování. Tudíž budeme vyhledávat čím dál větší dávky dané substance – ať už je to nezdravé jídlo, drogy nebo čas na sociálních sítích.
Jak vyřešit závislost na jídle a přejídání?
• Jezte skutečné jídlo. Za více než třicet let praxe výživářky jsem neměla klienta, který by mi ztloustl nebo onemocněl z ovesných vloček, vlašských ořechů, vajec nebo mrkve. Proč? Protože skutečné jídlo zasytí, ale nepřejídáme se jím.
• Vždy zajistěte dostatek bílkovin a zeleniny. Bílkoviny a vláknina ze zeleniny zasytí a dodají živiny. Bez dostatečného množství bílkovin a objemu ze zeleniny nebudeme vnímat zasycení, budeme se přejídat.
• Zajistěte dostatek hořčíku. Hořčík je mikroživina, která příznivě zasahuje do vztahů mezi mezi hormonem inzulínem, glukózou a dopaminem, a tak i pomáhá omezovat chutě na sladkosti. Mnozí z nás jej mají nedostatek.
• Jezte v pohodě a vědomě. Jen při vnímání chutí jídla je možné cítit spokojenost. Jen když jíme v pohodě, má tělo čas na vyloučení hormonů sytosti a tedy signalizaci, kdy je dost.
• Vařte od základů. Jen tak máte pod plnou kontrolou, co jíte. Vaření ze základních potravin přitom nemusí být náročné na znalosti ani na čas. Většinu z mých domácích receptů jde připravit z 3 až 5 ingrediencí a vyžadují jen pár minut aktivní práce. Ty nejlepší najdete v mé nové knize Osobní receptář pro zdraví a pohodu.
• Dopřávejte si prospěšné přiměřené navýšení dopaminu. Jak? Dostatkem spánku a pohybu, pobytem na slunci. Vyzkoušejte meditace, relaxační techniky nebo kreativní práci.
• Po jídle rozhýbejte svaly. Cvičení nebo pohyb jakéhokoli druhu pomáhá podporovat citlivost na inzulín. I jen krátká chůze nebo pár dřepů po jídle, zaktivují svaly, které rychleji čerpají glukózu z krve, a tak pomáhají udržet udržet nižší hladinu glykémie. Právě rychlý a vysoký nárůst glukózy je problematický, podporuje uvolnění inzulinu a dlouhodobě i zánětlivost.
Zdroj: Instagramový účet Jessie Inchauspé, autorky knihy "Glucose revolution"
Jak zajistit zdravý vztah k jídlu a zdravou hmotnost?
Především bychom si měli užívat skutečné jídlo. Ignorujme vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty a dietní produkty, tvrzení průmyslu a jeho placených expertů. Jídlo není nepřítel, jídlo dodává živiny. Příprava jídla a jedení je příležitost, jak o sebe pečovat, podporovat své zdraví a udržovat zdravou hmotnost.
A pro úplnost doplňuji, že i přejídání se samozřejmě může mít další důvody vedle jídla. Někteří z nás jídlem mohou řešit své jiné potíže, někteří se nedokáží zklidnit a věnovat jídlu čas a pak i prostor na dostatečné uvolnění hormonů sytosti, někteří máme geneticky o něco bližší k rozvoji závislosti než jiní. Uvedená pravidla a skutečné jídlo ale mohou úplně všem jen prospět.
Debatu k tématu vzhledem k uzavření diskuzí zde na aktuálně otevírám na svých sociálních sítích: Facebooku, Instagramu a Twitteru. Zajímá mě, jak sami téma vnímáte, vaše zkušenosti a doporučení. Velké díky za každé konstruktivní doplnění!