Šokující fakta o dietách, kaloriích a výživě
Káva může zachránit váš život, počítat kalorie je nesmysl, umělá sladidla poškozují mikrobiom, obiloviny jsou prospěšné, pokud nemají podobu mouky, a jedení vysoce průmyslově zpracovaných produktů vede k přejídání.
To je jen pár citací z úžasné knihy : "Nakrmeni lžící: proč je téměř všechno, co nám říkali o jídle, špatně?" a rozhovoru : "Šokující nová pravda o hubnutí, kaloriích a dietách" Tima Spectora, britského profesora epidemiologie, který profesně sleduje vliv výživy, naší genetiky a mikrobiomu na zdraví a detailně vysvětluje, co vše už o výživě víme, jak jsme se v mnohém mýlili a jak máme jíst. Doporučuji rozhovor a ještě více knihu. Zde pár mých výpisků:
Více než polovina všech srdečních infarktů, nádorových onemocnění a dalších nemocí je způsobena pouze špatnou stravou. 70 % pacientů je v péči svého praktického lékaře víc kvůli svému nezdravému životnímu stylu než kvůli konkrétní nemoci, kterou by nešlo léčit nebo jí úplně předcházet. Mnozí lékaři ale přesto vědí o kurdějích více než o výživě, i když se s případem kurdějí možná za celou svou kariéru nesetkají.
Kalorie – zapomeňte na ně
Počítání kalorií při hubnutí je naprostý nesmysl. Neexistuje jediná studie, která by potvrzovala, že počítání kalorií je efektivní cesta k dlouhodobé redukci hmotnosti. Ano, striktní omezení kalorií na pár týdnů povede ke ztrátě hmotnosti, ale vývojové regulace těla povedou k hladu, únavě a snížení výdeje kalorií. Více než 95 % takto hubnoucích znovu přibere, mnozí dokonce naberou ještě více než před dietou. Ani studie, které sledovaly mírné omezení kalorií (okolo 10 %), nepřinesly řešení. Je nemožné správně počítat kalorie, a to dokonce i pro profesionály. Nejsou přesně udávané, rozdíly v restauraci jsou třeba až 40 %. Nemůžete spočítat, kolik ve skutečnosti jíte a vydáváte.
Celá teorie o počítání kalorií stojí na představě, že je jedno, co jíte, ale rozhodující jsou kalorie. Nízkokalorické limonády pak podle této teorie mají být fajn. To není pravda. Máme několik studií, které to jednoznačně prokazují. Zásadní je, co jíte! Je velký rozdíl mezi skutečným a ultrazpracovaným jídlem, kterým se obvykle přejídáme. Proč to děláme? Existuje více teorií, jako třeba ta o rozdílech v glykemickém indexu a zasycenosti. Naše těla nejsou laboratorní kalorimetry, jsme biologické organismy. V těle se kalorie nechovají stejně, ale mohou mít rozdílný metabolický vliv.
Kdo a proč propaguje teorie založené na kaloriích? Potravinářský průmysl, který chce, abychom se soustředili na živiny vytržené z kontextu, namísto abychom řešili celkovou kvalitu toho, co jíme, a tudíž preferovali skutečné jídlo. V jejich ultrazpracovaných produktech jsou totiž škodlivá aditiva, umělá sladidla, která poškozují mikrobiom, některá vedou k nepříznivému navýšení krevního cukru. Pro potravinářský průmysl je nezbytné udržovat kalorický model obezity.
Káva může zachránit váš život
Káva je pro většinu z nás prospěšná. Vedle kofeinu obsahuje tisíce bioaktivních prospěšných látek a také vlákninu. Nejnovější rozsáhlé studie ji spojují s nižším výskytem nemocí srdce a cév, s prospěšností pro mozek i delším životem. A prospěšnost je mimo mnoha dalšího dána překvapivě i obsahem vlákniny v ní.
Hladovění prospívá
Ke zdravotní prospěšnosti postění se byl Tim Spector původně skeptický, ale výsledky studií jej jednoznačně přesvědčily. Je zastáncem a sám praktikuje tzv. časově omezené jedení (time restricted eating, TRE), kdy posouvá svoji snídani na později nebo ji někdy vynechává. Prakticky to znamená, že jí během dne maximálně v okně 10 hodin, zbylých 14 hodin se postí. Dnes už víme, že postění se dokonce prospívá i střevnímu mikrobiomu, protože mikrobi ve střevech mají stejně jako my cirkadiánní rytmus a potřebují období odpočinku.
Výživová doporučení pro těhotné jsou matoucí a často nevědecká
Autor vysvětluje spoustu nesourodých rozporů v doporučeních: ve Velké Británii a USA se například těhotným ženám doporučuje, aby se za každou cenu vyhýbaly vejcím, zejména syrovým, zatímco na Filipínách je naopak aktivně podporují v jejich konzumaci. Podobně v Japonsku ženy jedí sushi, zatímco jinde se syrové ryby odsuzují. Takové příklady podle něj podporují skepsi k plošným dogmatickým doporučením.
Alkohol - můj největší omyl
S doporučeními Dr. Spectora jsem většinově ve shodě, ale musím přiznat, že v alkoholu jsem se mýlila. Přebrala jsem doporučení studií, jejichž autoři tvrdili, že není bezpečná dávka alkoholu, a tak jsem předávala, že alkohol jen výjimečně a v omezeném množství. Dr. Spector skutečné výsledky a design těchto studií detailně sledoval a podle něj to, co tvrdí autoři, z nich vůbec není zřejmé. Ve zkratce střídmá i běžná konzumace, jako třeba sklenka vína po večeři, prospívá víc než naprostá abstinence.
Příklady vyjádření z dalších kapitol knihy
· význam ryb je nadhodnocený
· údajné přínosy hydratace jsou podvodem vymyšleným výrobci balených vod
· vyřazení soli z jídelníčku spíše uškodí, než pomůže
· doplňky stravy jsou vyhozené peníze
· pohyb je skvělý, ale nezajistí štíhlost
· keto dietu málokdo zvládne dlouhodobě
Mnohá z probíraných tvrzení zde roky vysvětluji a uvádím na pravou míru, jako třeba ve svém blogu: Ve výživě je skoro všechno naopak, ale v knize je máte mnohem detailněji vysvětlena, navíc v souvislosti s genetikou a mikrobiomem a s podložením v nejkvalitnějších studiích. Kniha Spoon-Fed nás nutí zpochybnit každou dietu, vládní doporučení, zázračný lék nebo etiketu na potravinách, které potkáme. Co autor doporučuje? Skutečné minimálně zpracované jídlo, dostatek rostlinné stravy s fytochemikáliemi a vlákninou, fermentované potraviny, jíst pestře a v pohodě.
Debatu k tématu vzhledem k uzavření diskuzí zde na aktuálně otevírám na svých sociálních sítích: Facebooku, Instagramu a Twitteru. Zajímá mě, jak sami téma vnímáte, vaše zkušenosti a doporučení. Velké díky za každé konstruktivní doplnění!
To je jen pár citací z úžasné knihy : "Nakrmeni lžící: proč je téměř všechno, co nám říkali o jídle, špatně?" a rozhovoru : "Šokující nová pravda o hubnutí, kaloriích a dietách" Tima Spectora, britského profesora epidemiologie, který profesně sleduje vliv výživy, naší genetiky a mikrobiomu na zdraví a detailně vysvětluje, co vše už o výživě víme, jak jsme se v mnohém mýlili a jak máme jíst. Doporučuji rozhovor a ještě více knihu. Zde pár mých výpisků:
Více než polovina všech srdečních infarktů, nádorových onemocnění a dalších nemocí je způsobena pouze špatnou stravou. 70 % pacientů je v péči svého praktického lékaře víc kvůli svému nezdravému životnímu stylu než kvůli konkrétní nemoci, kterou by nešlo léčit nebo jí úplně předcházet. Mnozí lékaři ale přesto vědí o kurdějích více než o výživě, i když se s případem kurdějí možná za celou svou kariéru nesetkají.
Kalorie – zapomeňte na ně
Počítání kalorií při hubnutí je naprostý nesmysl. Neexistuje jediná studie, která by potvrzovala, že počítání kalorií je efektivní cesta k dlouhodobé redukci hmotnosti. Ano, striktní omezení kalorií na pár týdnů povede ke ztrátě hmotnosti, ale vývojové regulace těla povedou k hladu, únavě a snížení výdeje kalorií. Více než 95 % takto hubnoucích znovu přibere, mnozí dokonce naberou ještě více než před dietou. Ani studie, které sledovaly mírné omezení kalorií (okolo 10 %), nepřinesly řešení. Je nemožné správně počítat kalorie, a to dokonce i pro profesionály. Nejsou přesně udávané, rozdíly v restauraci jsou třeba až 40 %. Nemůžete spočítat, kolik ve skutečnosti jíte a vydáváte.
Celá teorie o počítání kalorií stojí na představě, že je jedno, co jíte, ale rozhodující jsou kalorie. Nízkokalorické limonády pak podle této teorie mají být fajn. To není pravda. Máme několik studií, které to jednoznačně prokazují. Zásadní je, co jíte! Je velký rozdíl mezi skutečným a ultrazpracovaným jídlem, kterým se obvykle přejídáme. Proč to děláme? Existuje více teorií, jako třeba ta o rozdílech v glykemickém indexu a zasycenosti. Naše těla nejsou laboratorní kalorimetry, jsme biologické organismy. V těle se kalorie nechovají stejně, ale mohou mít rozdílný metabolický vliv.
Kdo a proč propaguje teorie založené na kaloriích? Potravinářský průmysl, který chce, abychom se soustředili na živiny vytržené z kontextu, namísto abychom řešili celkovou kvalitu toho, co jíme, a tudíž preferovali skutečné jídlo. V jejich ultrazpracovaných produktech jsou totiž škodlivá aditiva, umělá sladidla, která poškozují mikrobiom, některá vedou k nepříznivému navýšení krevního cukru. Pro potravinářský průmysl je nezbytné udržovat kalorický model obezity.
Káva může zachránit váš život
Káva je pro většinu z nás prospěšná. Vedle kofeinu obsahuje tisíce bioaktivních prospěšných látek a také vlákninu. Nejnovější rozsáhlé studie ji spojují s nižším výskytem nemocí srdce a cév, s prospěšností pro mozek i delším životem. A prospěšnost je mimo mnoha dalšího dána překvapivě i obsahem vlákniny v ní.
Hladovění prospívá
Ke zdravotní prospěšnosti postění se byl Tim Spector původně skeptický, ale výsledky studií jej jednoznačně přesvědčily. Je zastáncem a sám praktikuje tzv. časově omezené jedení (time restricted eating, TRE), kdy posouvá svoji snídani na později nebo ji někdy vynechává. Prakticky to znamená, že jí během dne maximálně v okně 10 hodin, zbylých 14 hodin se postí. Dnes už víme, že postění se dokonce prospívá i střevnímu mikrobiomu, protože mikrobi ve střevech mají stejně jako my cirkadiánní rytmus a potřebují období odpočinku.
Výživová doporučení pro těhotné jsou matoucí a často nevědecká
Autor vysvětluje spoustu nesourodých rozporů v doporučeních: ve Velké Británii a USA se například těhotným ženám doporučuje, aby se za každou cenu vyhýbaly vejcím, zejména syrovým, zatímco na Filipínách je naopak aktivně podporují v jejich konzumaci. Podobně v Japonsku ženy jedí sushi, zatímco jinde se syrové ryby odsuzují. Takové příklady podle něj podporují skepsi k plošným dogmatickým doporučením.
Alkohol - můj největší omyl
S doporučeními Dr. Spectora jsem většinově ve shodě, ale musím přiznat, že v alkoholu jsem se mýlila. Přebrala jsem doporučení studií, jejichž autoři tvrdili, že není bezpečná dávka alkoholu, a tak jsem předávala, že alkohol jen výjimečně a v omezeném množství. Dr. Spector skutečné výsledky a design těchto studií detailně sledoval a podle něj to, co tvrdí autoři, z nich vůbec není zřejmé. Ve zkratce střídmá i běžná konzumace, jako třeba sklenka vína po večeři, prospívá víc než naprostá abstinence.
Příklady vyjádření z dalších kapitol knihy
· význam ryb je nadhodnocený
· údajné přínosy hydratace jsou podvodem vymyšleným výrobci balených vod
· vyřazení soli z jídelníčku spíše uškodí, než pomůže
· doplňky stravy jsou vyhozené peníze
· pohyb je skvělý, ale nezajistí štíhlost
· keto dietu málokdo zvládne dlouhodobě
Mnohá z probíraných tvrzení zde roky vysvětluji a uvádím na pravou míru, jako třeba ve svém blogu: Ve výživě je skoro všechno naopak, ale v knize je máte mnohem detailněji vysvětlena, navíc v souvislosti s genetikou a mikrobiomem a s podložením v nejkvalitnějších studiích. Kniha Spoon-Fed nás nutí zpochybnit každou dietu, vládní doporučení, zázračný lék nebo etiketu na potravinách, které potkáme. Co autor doporučuje? Skutečné minimálně zpracované jídlo, dostatek rostlinné stravy s fytochemikáliemi a vlákninou, fermentované potraviny, jíst pestře a v pohodě.
Debatu k tématu vzhledem k uzavření diskuzí zde na aktuálně otevírám na svých sociálních sítích: Facebooku, Instagramu a Twitteru. Zajímá mě, jak sami téma vnímáte, vaše zkušenosti a doporučení. Velké díky za každé konstruktivní doplnění!