V restaurantu pana Žohy
Restaurant pana Žohy je výhradně pro zvané. Jedině proto se o něm nepíše v novinách, neobjevuje se v turistických průvodcích a nevysílala se z něj ještě žádná kuchařská show.
Přes evidentní exkluzivitu tohoto restaurantu je překvapivé, že cena pokrmů není nijak závratná. Vůbec nejdražší menu přijde na 620 Kč, ale naprostá většina položek se nachází na nesrovnatelně nižších cenových hladinách. Přitom se v restaurantu denně spotřebuje nejen 60 kg mořských a 80 kg sladkovodních ryb, 80 kg exotického ovoce nebo 100 kg zelí, ale rovněž nezanedbatelné množství hmyzu, hub či bambusu a hlavně exotických, v jiných zařízeních zcela nemyslitelných surovin a přísad jako jsou lišejníky, drcené akácie anebo dokonce červený jíl z jihoamerických řek!
Ještě překvapivější jsou ovšem kombinace, které se v restaurantu pana Žohy připravují. Na veřejnost již pronikly zmínky o grónské zmrzlině, jejíž hlavní součástí jsou makrely. Ta však nemusí být lákavá pro každého. Zato Africká směs à la termit ve vás přes svou kašovitou konzistenci vyvolá barvou i vůní téměř neodolatelnou chuť se do ní pustit! Navíc nutriční hodnotou odpovídá africkým termitům. Skládá se mj. z vařené mrkve, jablek, rýže, vajec, uvařeného hovězího masa a slazeného kondenzovaného mléka. Jako moučník se po této směsi doporučuje podávat živé moučné červy.
Ano, vím, že teď už musí přijít přiznání: Africká směs à la termit se připravuje speciálně pro hrabáče kapské. A pan Žoha je šéf krmivářů Zoo Praha. Jeho restaurant je však skutečně výjimečný!
Psáno pro pražské vydání Sedmičky.
Doplnění a vysvětlení:
Zmíněných 620 Kč stojí denní příděl masa pro tygra ussurijského. Krmení pro žirafu přijde zhruba na 170 Kč denně, pro slona 320 Kč, lachtana 380 Kč, gorilu 100 Kč a pro ledního medvěda na 530 Kč denně.
Vedle uvedených ryb a zelí se každý den zkrmí 2000 kg zelené píce, 150 kg větví, 300 kg mrkve, 300 kg jablek, 240 kg masa nebo 350 kusů myší.
Houby potřebují některé druhy želv, lišejníky jsou pro soby, drcené akácie jsou obsaženy v granulátu určeném pro žirafy a červený jíl vyžadují papoušci arové.
Kaše pro hrabáče na mne poprvé opravdu zapůsobila velice lákavě... Kromě výše uvedených surovin obsahuje také ovesné vločky, psí granule, banány a hmyzí směs.
Přes evidentní exkluzivitu tohoto restaurantu je překvapivé, že cena pokrmů není nijak závratná. Vůbec nejdražší menu přijde na 620 Kč, ale naprostá většina položek se nachází na nesrovnatelně nižších cenových hladinách. Přitom se v restaurantu denně spotřebuje nejen 60 kg mořských a 80 kg sladkovodních ryb, 80 kg exotického ovoce nebo 100 kg zelí, ale rovněž nezanedbatelné množství hmyzu, hub či bambusu a hlavně exotických, v jiných zařízeních zcela nemyslitelných surovin a přísad jako jsou lišejníky, drcené akácie anebo dokonce červený jíl z jihoamerických řek!
Ještě překvapivější jsou ovšem kombinace, které se v restaurantu pana Žohy připravují. Na veřejnost již pronikly zmínky o grónské zmrzlině, jejíž hlavní součástí jsou makrely. Ta však nemusí být lákavá pro každého. Zato Africká směs à la termit ve vás přes svou kašovitou konzistenci vyvolá barvou i vůní téměř neodolatelnou chuť se do ní pustit! Navíc nutriční hodnotou odpovídá africkým termitům. Skládá se mj. z vařené mrkve, jablek, rýže, vajec, uvařeného hovězího masa a slazeného kondenzovaného mléka. Jako moučník se po této směsi doporučuje podávat živé moučné červy.
Ano, vím, že teď už musí přijít přiznání: Africká směs à la termit se připravuje speciálně pro hrabáče kapské. A pan Žoha je šéf krmivářů Zoo Praha. Jeho restaurant je však skutečně výjimečný!
Psáno pro pražské vydání Sedmičky.
Doplnění a vysvětlení:
Zmíněných 620 Kč stojí denní příděl masa pro tygra ussurijského. Krmení pro žirafu přijde zhruba na 170 Kč denně, pro slona 320 Kč, lachtana 380 Kč, gorilu 100 Kč a pro ledního medvěda na 530 Kč denně.
Vedle uvedených ryb a zelí se každý den zkrmí 2000 kg zelené píce, 150 kg větví, 300 kg mrkve, 300 kg jablek, 240 kg masa nebo 350 kusů myší.
Houby potřebují některé druhy želv, lišejníky jsou pro soby, drcené akácie jsou obsaženy v granulátu určeném pro žirafy a červený jíl vyžadují papoušci arové.
Kaše pro hrabáče na mne poprvé opravdu zapůsobila velice lákavě... Kromě výše uvedených surovin obsahuje také ovesné vločky, psí granule, banány a hmyzí směs.