Po 50 letech je Peru v rukou zkorumpovaných politiků

06. 08. 2019 | 15:17
Přečteno 2874 krát
Obdivuji Peru pro jeho pradávnou minulost desítek a desítek indiánských kultur, které dosáhly jedinečných vrcholů ve stavebnictví, metalurgii, textilní výrobě, keramice, ale i v systému zemědělské výroby, která nám „objevila“ desítky plodin (nejen stovky druhu hlíz, ale i velmi výživné obiloviny quinoa, kiwicho, kaniwa nebo tajemna hlíza maca) či v sociálním uspořádaní společnosti. Ale bohužel již před padesáti lety jsem viděl zdejší zneužívání moci v prospěch elity, která není elitou národa, ale elitou v rabování přírodního a lidského bohatství země. Tehdy to byly případy, které bylo těžko rozeznat. Nyní jsem však svědkem, kdy převážná většina v zdejší legislativě a exekutivě se vzájemně osočuje, kdo je víc zkorumpovaný, kdo co víc rozkrádá.

Sedím v domě mého přítele Uriela v limské čtvrti La Molina, který si před 45 lety, když jsme se poprvé poznali, začal stavět. Je chladno a padá drobný déšť, zde zvaný garrua. Jeho manželka Mercedes nám proto připravila horký nápoj z rostlin cebada, linasa a „koňského chvostu“, zvaný emoliente. K zakousnutí přinesla tradiční indiánskou „ocopa“, což jsou uvařené brambory zalité chutnou nazelenalou omáčkou ze sýra, arašídů, mléka, papriček rokoto a zelenkavé rostlinky huacatey. „Každý nově začínající politik,“ povídá Uriel, „je do této politické elity přijat, když se chová stejně, protože jeden druhého v tom rozkrádání vlastně toleruje, i když na sebe křičí a vzájemně se osočují.“ Zajímavé je, že díky svobodě slova, všechna masmédia o tom široce podávají svědectví. Jenže těm nahoře to vůbec nevadí, neboli psi štěkají, ale jejich karavany kráčí v rozkrádání směle dál.

Současný president Martin Vizcarraza, údajně tvrdě bojující proti legislativcům v Kongresu, kteří odmítají všechny jeho návrhy zákonů, které by jim uzavřely cesty ke korupci a předali je soudům, se rozhodl k nebývalému kroku. Ve svém projevu 18. července k 198. výročí nezávislosti prohlásil, že je z tohoto boje po prvním roce vlády unaven, a proto navrhuje v rámci konstituční reformy nové předčasné volby, i když tím on sám ztratí tři roky svého mandátu. „Je to jediné východisko z této politické krize,“ řekl. „Nos vamos todos,“ dodal, „ať jdeme od valu všichni, mam už toho dost a žádám předčasné volby v roce 2020. Ano, je to jediná cesta, jak korupci hlavně z kongresu vyhnat.“

„Prý je to přání i všeho lidu, přání demonstrantů,“ prohlásil při projevu, podporovaný ministrem spravedlnosti Vicentem Zeballosem a předsedou rady ministru Salvadorem del Solarem. Ale opozice fujimoristů křičela slovy Cecila Chacon: „…reformy a parlament se neřídí podle ulice. A když, tak ať jako první jde prezident.“ Deník Uno z 29. července na úvodní straně píše GOLPE, prezidentský puč. V Kongresu vsak sedí silná většina skupiny fujimoristů a apristů kolem strany Fuerza Popular (názvy jsou plné slov lidu, aby své osobní zájmy tak trochu zakrývali) vedena dětmi bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho. Ten před casem dostal 25 let natvrdo, jeho dcera Keiko je šéfka strany Fuerza Popular a nyní preventivně ve vězení, zatímco synové Kenji, Hiro a Sachie jsou vyšetřováni s korupčním případem Limasa a obchodem s 91 kg kokainu. Většina komentátorů vsak projev prezidenta a jeho reformy uznávají jako zcela legitimní, odpovídající potřebám a názorům občanů.

Vizcarra také v projevu uštěpačně prohlásil, že okamžitě ještě zvýší výstavbu vezeni pro zkorumpované politiky, protože ty stávající jsou už nyní přecpané. Zdá se, že justiční orgány napříč všemu chaosu fungují a prezidenty, starosty, radní, poslance odsuzují „bručet“ do místních šatlav. Ten trojnásobný prezident, Alan Garcia, když jej nedávno 17. dubna vedli do vězení, tak se raději zastřelil. „Alan je můj vzdálený příbuzný a kamarád z dětství,“ udivuje mne opět Uriel. „Oba dva jsme původem z horského městečka Combapata nedaleko Cuzca, kde všichni hovoříme indiánským jazykem kecua. Bydlel jsem od něj dva bloky domu, hráli jsme si spolu a jako chudí chlapci jedli „choclo“, vařené kukuřičné palice v slané vodě a pokapané pálivým aji. Alan se pak nějak vyšvihl a já se stal obyčejným stavebním inženýrem. Ale jen tím běžným, protože velké stavby měst, dálnic, mostů, přehrad, letišť, stadionů byly a jsou v rukou mega firem, hlavně zahraničních, jako je neslavně známá brazilská firma Odebrecht. A protože Peru je obrovská země, kde je stále hodně volného prostoru ke stavění, tak developerství je i hlavni cesta ke korupčním skandálům,“ zakončil Uriel.

Zde se točí miliardy. A tak není divu, že si každý, opravdu každý politik na jakékoliv úrovni snaží něco uhryznout z toho velkého kolace, kde se miliony dolaru jednoduše ztrácejí. Nyní běží boj o Keiko Fujimori a čeká se, zda ji kongres propustí nebo ne. Kongres je totiž v rukou fujimoristů a apristů, a proto jej chce Vizcarra raději rozpustit. Na straně fujimoristů je i jeden z nejvyšších soudců, Pedro Gonzalo Chavarry, který je také vyšetřován z kriminálních činů korupce. A tak jeden chrání druhého. Naopak druhý nejvyšší soudce Raul R. Monteza je na straně prezidenta a korupci žene k zodpovědnosti.

Monsenor Carlos Castillo, arcibiskup Limy, během slavnostního Te Deum v limské katedrále 28. července prohlásil, že všichni Peruánci jsou ze současné nekonečné situace korupčních skandálů politiků znechuceni. „Žijeme v časech temné korupce,“ řekl doslova. Jsou zde však i další neúplatní soudci, jako Jose Domingo Perez Gomez, jeden z členu speciálního týmu Lavo Jato. To je ten, který do vězení nahnal některé poslední peruánské prezidenty, starosty a další politiky. To je ten, který se snaží zrušit vliv teto brazilské firmy, která v Peru staví řadu let ty největší stavby a zkorumpovala prezidenty Alberta Fujimoriho (ve vězení), Alejandra Toleda (na útěku v USA), Alana Garciu (zastřelil se při zatýkání, i když někteří tvrdí, že to bylo divadlo a svých 35 milionů dolarů si užívá někde v Evropě), Ollanta Humalu (seděl ve vězení) a Pabla Kuczynski (seděl ve vězení). To je ten, který i odsoudil Keiko Fujimori na 36 měsíců preventivního vezeni za korupci.

Do toho všeho zde současně běží další a další bitvy, jako je třeba boj o měděné doly Tia Maria, projekt v údolí Tambo, který navrhla americká těžební firma Southern Peru. Ta je také nechvalně známá ničením životního prostředí. Různými reklamami v novinách a podporou kulturních akci a muzeí se snaží napravovat svou pošramocenou reputaci. Těžba nerostu je v Peru další prostor pro korupci politiku a zároveň pro ničení přírody. Tisícihlavé davy měsíce demonstrují v oblasti dolu v jižním Peru, včetně guvernéra v Arequipe Elmera Cacerese. „Agro si, Mina No,“ tak volají hesla a plakáty demonstrantů v celém Peru odsuzující dolování a podporující tradiční zemědělství, které vidím 28. července i na náměstí San Martin v centru Limy. Všichni se obávají zničené přírody, kontaminace půdy, kdy okolí se změní v hromady hlušin a odpadků, tak jak je to vidět v oblasti jiných dolu, třeba v okolí Cerro de Pasco nebo v Amazonii při těžbě nafty.

Samotný boj mezi prezidentem a Kongresem nastal, když mandatář navrhl zrušit imunitu poslanců, aby mohli být stíháni pro delikty korupce. Fuerza Popular hájí svoji imunitu údajně pro to, aby poslanci nemohli byt obětí politické pomsty, zatímco prezident její zrušení hájí, že není součástí moderního demokratického státu. Peruánský analytik Carlos Mongue 29. července podpořil prezidenta s tím, že z celé země během posledního roku zaznívá: „Prezidente, zavři zkorumpovaný kongres.“ A sám dodává: „Jinak budeš sice dál vládnout, ale na kolenou.“ Zato Fuerza Popular, Apra a jejich spojenci zvaní aprofujimorista-topos v parlamentu prezidenta inzultovali: „Diktátor!“

Političtí korupčníci si už pár let brousí zuby také na prodej státní petrolejářské firmy Petroperu do soukromých rukou. Je to jedna z mála státních firem, která přináší velké zisky. Tuto firmu založil generál a prezident Velasco Alvarado během své vlády vojenské junty 24. července 1969, když zestátnil americkou Internacional Petroleum Company, filiálku Standard Oil. Chce to i nový předseda Kongresu topo Pedro Olaeche z Accion Republicana zvolený právě nyní, 26. července. Je to další velké vítězství fujimoristů, takže legislativa je už zcela v rukou mafie, jejímž cílem je i osvobodit Keiko Fujimori. Tak to prohlásil poslanec Richard Arce ze strany Nuevo Peru. „Je to protidemokratický puč v prospěch korupce.“

Místní svobodný tisk odhaduje, že v případě propuštění Keiko z vězení se bude dcera Alberta Fujimoriho tvrdě mstít svým politickým nepřátelům. Bude to konec s protikorupčním bojem a možná také svoboda projevu bude ohrožena. Její spojenci si rozparcelují celé bohatství Peru. Napříč tomu jsou obyvatele příjemní, usměvaví, kteří způsobně stojí v dlouhých frontách na stanicích městské dopravy. Te velmi pomohl dopravní systém Metropolitana, jakýsi metrobus, v uzavřených betonových dráhách protínající Limu od jihu na sever přes centrum s 38 stanicemi deseti linek. Postavil se za období primátora Luise Castanedy Lossie v letech 2003-2010. Překvapil mne i tím, že jsem u prezidentského paláce už nenašel sochu dobyvatele Francisca Pizarra na vzpínajícím se koni. Primátor ji nechal přestěhovat a vykázat za městské hradby postavené za místokrále Duqueho de la Plata v roce 1687, na nevábné a nedůstojné místo, asi trest za to, jak se choval k indiánům. Jinak na každé křižovatce stojí jeden až tři policisté s dalšími tzv. dopravními inspektory, kteří napříč funkčním semaforům odpočítávající vteřiny se svíticími obušky a píšťalami popohánějí auta namačkaná hlava nehlava i ve dvanácti proudech. Na každé zastávce je ještě tzv. orientador, který cestujícím radí kudy a kam, inspektor kontrolující provoz autobusu a ti, kteří vám dobíjejí kredit jízdních karet.

Sedíme s Urielem a s jeho manželkou přátelsky zvanou Mechita v jejich domě a raději si vyprávíme o jeho dávných předcích, protože pochází z rodu šestého Inky Inca Roca. Jmenuje se po matce Chillitupa a jeho prapředek náčelník Ambrosio Chillitupa bojoval se zbraní v ruce. „I nyní bychom měli zvednout zbraně a vyhnat nové kolonizátory, kteří užírají z peruánského bohatství, zatímco ostatní více a více chudnou.“ Jsem z toho velmi smutný a raději odjíždím do amazonské džungle, kde snad tolik korupce ještě nehrozí a doufám v lepší budoucnost cele země Inků.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy