Vzpomínky mladého kontrarevolucionáře

26. 10. 2008 | 14:25
Přečteno 9984 krát
Mnoha lidem slábne paměť a začínají trpět nostalgií po "idylickém" období socialismu. Jaký byl ale ve skutečnosti?

K názoru, že socialismus musí definitivně zkrachovat, jsem došel někdy na přelomu května a června 1982. Pamatuji si to poměrně přesně díky tomu, že se zrovna tehdy chýlila ke konci krátká válka o Falklandy, kterým tehdejší komunistické sdělovací prostředky tvrdošíjně říkaly Malvíny. Komunisté totiž fandili argentinskému diktátorovi Galtierimu, který válku vyvolal. Lumpové zpravidla fandí jiným lumpům. Tak už to chodí. Říká se tomu solidarita.

Mým tehdejším přelomovým zážitkem ale nebyly Falklandy, nýbrž krátká školní exkurze do národního podniku Šroubárna v Žatci. Do tovární brány jsem vcházel jako mladý a naivní zastánce socialismu s lidskou tváří, za což mohla zásoba starých časopisů z roku 1968 deponovaná u babičky na půdě. Ven jsem vycházel s názorem, že kapitalismus se musí jednou vrátit, jinak všechno půjde do kytek.

Co jsem v továrně viděl tak šokujícího? V zásadě nic moc: poklidné ležérní tempo běžného pracovního dne, dělnickou třídu popíjející pivko, hrající karty nebo spící tvrdým spánkem sociálně spravedlivých. To vše v kulisách malebného industriálního skanzenu, kde i školákovi muselo být jasné, že poslední velké investice byly provedeny před rokem 1948. Chloubou továrny byla výroba samořezných šroubů značky TEKS v americké licenci.

Závěr: jestli ani šrouby nejsme schopni dělat bez pomoci imperialistů, pak socialismus musí skončit v průšvihu.

Odložil jsem časopisy z roku 1968 jakožto morálně zastaralé a začal se zajímat o kapitalismus s představou, že jednou se to bude hodit. V intelektuální pustině, jakou bylo město Žatec v 80. letech, to nebylo snadné. Výdělek ze studentské praxe na stavbě velkokapacitního vepřínu jsem investoval do radiopřijímače sovětské výroby značky Sokol. Mimochodem, vepřín byl zážitek srovnatelný se šroubárnou, ovšem s tím rozdílem, že po nahlédnutí do již fungujícího provozu jsem na několik měsíců vysadil jakékoli uzeniny.

Přijímač Sokol měl bohatý rejstřík krátkovlnných rozsahů umožňující příjem Svobodné Evropy. Informační kanál sice silně rušený, ale fungující. Napadá mě konspirační teorie, že kdosi v RVHP chtěl, aby se daly poslouchat krátké vlny. Při tehdejším všeobecném nedostatku téměř čehokoli by nikoho nepřekvapilo, kdyby krátkovlnné přijímače zmizely z trhu. Ale kupodivu byly vždy snadno dostupné. Kdo chtěl být informován, mohl být informován.

Léta plynula a zážitků typu Šroubárna přibývalo. Navždy si budu pamatovat slova vedoucího učitele ročníku na technické kybernetice v Plzni: „Nepotřebujeme geniální programátory. Potřebujeme opraváře počítačů a naše výuka bude vypadat podle toho.“ Dlužno dodat, že šlo o sovětské počítače řady EC a JSEP: technické vykopávky okopírované podle amerických strojů ze 60. let. A ano, výuka podle toho vypadala. Od té doby se vždy jen ušklíbám, když slýchám různé mudrlanty vychvalovat naše údajně tradičně skvělé technické školství. Jen doufám, že na nynější Západočeské univerzitě to vypadá přece jen trochu jinak.

Když si zpětně vybavím léta na technice, dominantní vzpomínkou je lineární harmonický oscilátor. Probíral se snad v desítkách předmětů: matematická analýza, teorie elektrických obvodů, teorie pole, teorie dynamických systémů, fyzika, kvantová fyzika, a kdovíco ještě. Snad jen v povinné politické ekonomii socialismu chyběl. Z opravdu užitečných předmětů si vybavuji hlavně stochastické procesy, které kupodivu dodnes využívám při simulaci vývoje finančních trhů. (Ačkoli poslední události se hodně vzpírají klasickým Markovovým a Wienerovým procesům – ale o tom jindy.)

Ještě dominantnější jsou ovšem zážitky ze studentských kolejí, kde se kromě nekonečných prací na laboratorních cvičeních a šprtání na nesmyslné zkoušky (podle hesla „nemusíte tomu rozumět, stačí, když to budete umět“) provozovaly zajímavé věci na počítačích značky Sinclair, Commodore, Atari a Sharp. Nejoblíbenější počítačové hry: kompilátor jazyka Pascal a assembler strojového kódu. Drsňáci assemblerem opovrhovali, psali kód přímo v hexadecimální soustavě. Přiznám se, že jsem patřil ke změkčilcům preferujícím Pascal.

Všechno, od assembleru po pascal, bylo západního původu. Příspěvek „pokrokového“ socialistického tábora skutečnému technickému pokroku byl přesně nulový. Nikde jinde nebylo vidět zaostalost socialismu jako v technice. Intelektuální pustina a katastrofální technická zaostalost: takový byl socialismus ve skutečnosti. Nešlo ani tak o pověstný nedostatek banánů a toaletního papíru. Ten vlastně nebyl tak hrozný, koneckonců, v nejhorším tu bylo Rudé právo. Opravdu zlý byl totální nedostatek odborné literatury, součástek a prakticky všeho, co souviselo s vyspělou technikou.

Kromě techniky se tenkrát mluvilo i o perestrojce, eventuálně přestavbě. Že se „něco“ musí stát, bylo jasné každému, byla jen otázka, co se vlastně má stát. Technické zaostávání socialismu bylo natolik očividné, že rozpor mezi hmotnou základnou a myšlenkovou nadstavbou socialismu byl jasný i věřícím marxistům. V říjnu 1989 vyšel slovenský překlad knihy o jazyce C od Kernighana a Ritchieho - se zpožděním 22 let od originálu. Ale to už bylo na záchranu socialismu pozdě.

V listopadu 1989 – kdy jsem byl již v Praze a kde jsem jakožto řadový pěšák kontrarevoluce vydatně zvonící svazkem klíčů poctivě „oběhal“ všechny demonstrace – mi bylo jasné, že socialismus je veteš, ať už takový nebo makový.

------------------------------------------------------------------------------------

Tento text jsem napsal někdy před pár měsíci s tím, že ho možná někdy dokončím, včetně zážitků z 90. let, o svých zážitcích z kupónové privatizace, atd… snad někdy, až bude více času.
------------------------------------------------------------------------------------

Ještě jedna poznámka. Všiml jsem si, že lidé narození před rokem 1960 vzpomínají na socialismus s nostalgií. Možná za to může určitá varianta stockholmského syndromu. Ten nemá nic společného se skandinávským sociálním státem: šlo o případ popsaný po vyloupení jedné banky ve Stockholmu v roce 1973. Lupiči tehdy věznili rukojmí po dobu šesti dní – a během této doby si zajatci vytvořili kladný vztah ke svým věznitelům. Po svém osvobození se zločinců dokonce zastávali.

Stockholmský syndrom se vyskytoval v mnoha variantách dříve i později, za své jméno vděčí jen tomu, že dotyčný případ byl podrobně analyzován v odborné psychologické literatuře. Více zde.

Starší lidé, zejména pokud prožili ve vězení zvaném socialismus mládí se všemi jeho příjemnými stránkami, mají nyní sklony pociťovat nostalgii po svých někdejších věznitelích. Jak mozek stárne, nepříjemné vzpomínky slábnou. U někoho se to projevuje silněji, u jiného vůbec ne. Mojí osmdesátileté babičce slouží paměť velice dobře a její mysl je po všech stránkách v perfektním stavu. Mohla by některým dnešním senilnějícím padesátníkům vyprávět. Kdyby jí ti nešťastníci za to stáli.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy