Olga Sipplová: Mýlíš se, soudruhu!

14. 03. 2016 | 09:09
Přečteno 3046 krát
„Mýlíš se soudruhu! Tehdy, ve 30. letech jsme měli v Karlových Varech mnohem víc a rozhodněji bojovat s fašisty, a ne se s nimi domlouvat na kompromisech.“

To nezaznělo na setkání pamětníků začátkem 90. let někde v Nymburce nebo na Kladně, kde se v nových svobodných poměrech hodnotila problematická komunistická strategie „ode zdi ke zdi“ z 30. let vůči německým národním socialistům (nacistům) a henleinovcům, kteří se v roce 1938 dali v Československu už otevřeně a úplně do služeb nacismu. To řekla v roce 2008 v Norimberku na besedě Seligerovy obce, sociálnědemokratického spolku, československá Němka Olga Sipplová. Besedu pořádal tento spolek během dvoudenního sudetoněmeckého sjezdu, jenž organizuje každoročně v Bavorsku o svatodušních svátcích Sudetoněmecké krajanské sdružení. Na besedě sudetoněmeckých sociálních demokratů byla tehdy asi stovka lidí, sjezdu se ale účastní i děti, narozené v Německu, a k radosti mých vnoučat i vnoučata vyhnaných. Mnohem početnější než Seligerova obec je ovšem křesťanská Ackermannova obec, mezi vyhnanými převažují katolíci, kteří si historicky pamatují, jak nacisté perzekvovali jejich kněze.

Olgu Sipplovou na té schůzi rozhořčila slova jednoho soudruha (tak se nejen sudetští, ale všichni němečtí sociální demokraté oslovují), který dospěl k názoru, že se koncem třicátých let měli sudetoněmečtí sociální demokraté více snažit o spolupráci nejen s jinými sudetoněmeckými demokraty, nýbrž i s tehdejšími hitlerovskými národovci. Stará dáma se vztyčila se v celé své zhruba stopadesáticentimetrové výši, zabodla směrem k pomýlenému soudruhovi do vzduchu prst a hlas jí zněl velmi rozhodně.

I sudetští Němci jsou politicky pestří
Politické spolky působí v sudetoněmeckém krajanstvu celkem tři. Kromě obou demokratických „obcí“ je to ještě i okrajový a nepočetný Witikobund (Vítkův spolek), jehož stoupenci koncem února prohráli dvojí hlasování v krajanstvu – sdružení jako celek znovu zvolilo za svého mluvčího a předsedu Bernda Posselta, který se jako občan, katolík i politik už léta v čele krajanstva i ve vedení své strany CSU snaží o dorozumění mezi Němci a Čechy. Loni a definitivně letos se mu podařil mu změnit i stanovy krajanstva, vypuštěny byly, rovněž velkou většinou hlasů, slova o nároku na vlast a majetek. – „Vždyť mi to taky trvalo dvanáct let,“ řekl mi Bernd, když jsem mu blahopřál k tomuto úspěchu.

Wittikobund sleduje německá tajná služba jako pravicově extremistickou skupinu. Je také vítaným strašákem českých antigermánských národovců, jichž ale naštěstí ubývá asi stejně rychle jako vítkovců. Většina sudetoněmeckých krajanů se aktivně politické práce těchto spolků neúčastní, krajanské setkávání a ohlížení se za minulostí má převažující kulturní a společenskou dimenzi. Koho ale nebaví dechovka a přehlídka krojů, může se účastnit zajímavých přednášek a besed. A Češi jsou ovšem vítáni, jejich přítomnost sudetoněmeckým krajanům ukazuje, že jejich mnohaleté úsilí při budování německo-českých mostů nebylo marné.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka, který je zároveň předsedou české sociální demokracie, ocenil v pátek v Mnichově 95letou Olgu Sipplovou za její zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka a za její úsilí, „o rozvoj česko-německých vztahů a smíření mezi Čechy a Němci“. Udělil jí cenu Karla Kramáře.

Kramářem za bratry Mašínovy proti komunismu

Pojmenování této medaile po Kramářovi je taková malá pomsta českého premiéra Mirka Topolánka, kterému to ale odpouštím, protože byl hrobařem asociální a národovecké ODS. Kramář byl hodně konzervativní a nacionalistický politik. Byl předsedou první československé vlády po vzniku Československa po osm měsíců až do doby, než jeho národní demokracie prohrála první popřevratové (komunální) volby. Proslul pak mnoha spory, vystupoval i jako tvrdý kritik Beneše i Masaryka. Ale hlavně byl znám svou láskou k carskému Rusku a ke slovanstvu a nenávistí k sovětské moci, jež připravila jeho a jeho ruskou manželku o rozsáhlé majetky na Krymu a z SSSR ohrožovala jeho továrnu v Estonsku.

Demagogicky vystupoval Kramáři proti domácí levici. Pevnou a silnou součástí československé levice byla Německá sociálnědemokratická strana dělnická v Československu, mezi jejímiž členy byli i lidé, kteří pak v letech 1920 až 1921 zakládali komunistickou stranu. V roce 1919 získala německá sociální demokracie v německém jazykovém prostředí dokonce 47,9 procent hlasů. Byla to strana rodičů Olgy Sipplové a od roku 1936 i strana její.

Mirek Topolánek vymyslel Kramářovu medaili v zájmu svého poněkud pozdního boje proti komunismu, když nedosáhl glorifikace bratří Mašínových. Topolánkova “většinová“ vláda, opírající se o dva přeběhlíky, se chtěla udržet u moci pomocí Ústavu pro studium totalitních režimů, založeného ODS. Proto první člověk, jehož medailí poctil, byl Josef Mašín, jemuž ji předal ve Washingtonu v roce 2008. Bylo to chytré, medaili nelze dobře přejmenovat nebo zrušit, a Olga Sipplová toho Kramáře už nějak bude muset překousnout.

Olga Sipplová, rozená Stohwasserová, se narodila v roce 1920 v obci Stará Role, která je dnes městskou částí Karlových Varů. Pro své sociálnědemokratické přesvědčení a loajalitu k Československé republice čelila po mnichovském diktátu a po okupaci země perzekuci ze strany nacistů. V době mnichovského diktátu uprchla z Karlových Varů do Prahy, ale v březnu 1939, kdy její rodiče emigrovali do Anglie, se odtamtud do Varů vrátila. V roce 1945 padl na frontě v Lotyšsku její manžel. V roce 1946 se v karlovarském Antifa-Büro marně snažila uspořádat poválečné soužití antinacistických Němců a Čechů a pomáhala antifašistům, aby nemuseli do „odsunu“. Sama pak s posledním transportem Antify v listopadu 1946 dobrovolně odjela do Bavorska, protože v Československu neměla žádné příbuzné a vadilo jí paušální odsuzování Němců. Stála pak u zrodu Seligerovy obce i u obnovování SPD, sociálnědemokratické strany Německa. Dlouhá léta pracovala v Mnichově pro Sudentoněmecké krajanstvo a pro bavorskou SPD. Za své úsilí o smíření mezi Čechy a Němci byla v roce 2002 vyznamenána Řádem za zásluhy Spolkové republiky Německo.

Uznání a vděk patří nejen Sipplové a Posseltovi
"Jsem si vědom toho, že mnoho našich někdejších německých krajanů, kteří zůstali věrni Československu a postavili se nacismu na odpor, často zejména sociálních demokratů, se místo uznání a vděku dočkalo křivdy v souvislosti s poválečným vyháněním a nuceným vysídlením německého obyvatelstva," uvedl Bohuslav Sobotka, když Olze Sipplové předával medaili. Bylo to v televizi a já jsem rád, že to nečetl, říkal to z hlavy a přesvědčivě.

Každé slovo měl ale promyšlené. Ti, kteří se postavili nacismu na odpor, byli „často zejména sociální demokraté“. Ale tedy nejen oni. Sobotka tak pokračuje v cestě, kterou před deseti lety zahájil jeho předchůdce ve vedení strany Jiří Paroubek. Ten se ale omezoval na vstřícnost vůči sudetoněmeckým sociálním demokratům ze Seligerovy obce. Rozšíření objektů české sociálnědemokratické a vládní vstřícnosti na další skupiny Němců bude složitý proces, vzpomeňme jen problematickou postavu svitavského Němce a katolíka Oskara Schindlera, který byl za záchranu 1200 životů vězněných Židů v Izraeli oceněn vyznamenáním Spravedlivý mezi národy.

Pro uznání křivd na německém civilním obyvatelstvu, způsobeným československým státem, jeho úřady i fyzickými osobami by možná stačilo výslovně ocenit ty, o nichž je všeobecně známo, že léta vyvíjeli úsilí o rozvoj česko-německých vztahů a o smíření mezi Čechy a Němci. Pro ty, kteří možná takové úsilí nevyvíjeli, ale byli poškozeni vyhnáním a jeho důsledky a také studenou válkou, která ve vztazích česko-německých teprve nyní končí, je asi třeba otevřít další humanitární projekty prostřednictvím Česko-německého fondu budoucnosti. Podle mých zkušeností jde spíše o to, aby se v České republice otevřely možnosti pro vnoučata vyhnaných, tedy pro stipendia a pro podporu při studiu a při pracovním působení. Tito mladí lidé mají o vlast svých předků skutečný zájem a chtějí jí pomáhat.

Symboly ale působí. A já si po Olze Sipplové nedovedu představit nikoho, kdo si více zasloužil státní ocenění za úsilí smíření mezi Němci a Čechy, než je Bernd Posselt. Dne 4. června mu bude 60 let.

a2larm.cz 14. března 2016

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy