Zachráníme životy, ale vrátíme se do zpustlého světa zkrachovalých kin, divadel a knihkupectví?

07. 04. 2020 | 11:35
Přečteno 14712 krát
Jsme v situaci, kdy se společnost bojí nemoci, utrpení, smrti. Prožívá osud našeho mizerně vybaveného zdravotního personálu, lékařek a lékařů. Z dálky sledujeme situaci v Africe a v zemích, kde vládnou diktátoři jako Bolsonaro a kde není vůle či nejsou prostředky na opravdovou prevenci. Natož pak na léčbu. Ve favelách a v chudých čtvrtích často nemají ani vodu na to, aby si lidé natěsnáni v chatrčích mohli podle pokynů vlády umýt ruce. Itálie musí rychle organizovat finanční pomoc lidem, kteří - zejména na jihu - nemají peníze na nákup potravin. V Evropě již nastal obyčejný a opravdový hlad mezi nejchudšími, a především mezi těmi, kdo pracovali na černo nebo mezi osobami, které mají víceméně ilegální statut. Ty přichází i o střechu nad hlavou a jsou odkázány na polévky pro chudé.

V této situaci se může mnohým zdát přecitlivělé či dokonce nemístné zabývat se problémy umělců. Samozřejmě, většina z nich má dobré životy, jejich situace není srovnatelná s osudem výše zmíněných statisíců a milionů lidí. Situace nedostatku peněz ovšem začíná postihovat i je. A zcela jistě je velmi zásadně zasáhne. Tak, že nebudou vědět, jak si pomoci. Mnozí z umělců nebyli v nikterak výjimečné finanční formě již před začátkem krize. Mnozí z nich naopak žili komfortně třeba s domy a auty na hypotéku, nicméně bez úspor. Anebo dokonce s dluhy. A najednou přichází absence jakýchkoli výdělků. Máme tu první příklady, jak se umělcům mění životy. Například Simona Tydlitátová, houslistka světově proslulého orchestru Collegium 1704 se zaměstnala za pokladnou Lidlu. A nejen ona. Aktuálně.cz přináší článek, ve kterém se dočítáme, že se v podobné situaci ocitá i mezzosopranistka Monika Jägerová či sopranistka Pavla Radostová.

Nejedná se o hvězdy, které mají naspořeno a mohou doufat, že bezčasí, ve kterém nebudou koncertovat, nějak přežijí. Jedná se o umělce na volné noze, kteří nevědí, jakým způsobem zafinancují několikaměsíční, a možná ještě daleko delší absenci výdělků. Hudebníci, zpěvačky a zpěváci po celé Evropě, přišli minimálně o pět měsíců práce, ať se již jedná o koncertní turné klasické hudby, rocku, rapu či o role v opeře. Herečky a herci? Ti vůbec netuší, co bude dál. Stejně tak jako tanečnice a tanečníci, scénografové, kostýmní návrháři či režiséři atd atd. Opět nemyslím na ty nejslavnější, kterých je hrstka a o které se obávat nemusíme, ale o mnohé vynikající umělce, kteří se věnují projektům, které jim umožňují slušný, často i prekérní, život, který je ale jejich volbou a který se dostane velmi rychle do stavu ohrožení v chvíli, kdy se objeví první měsíc bez jakéhokoli příjmu.

I u nich platí, to, co platí pro celou společnost: čím jsou (a s kvalitou jejich práce to nemá absolutně nic společného) méně komerčně úspěšní a méně bohatí, či jinak zajištění, tím rychleji se dostanou do opravdu kritické, často bezvýchodné situace. Mnozí z nich si tedy hledají cestu, jak z pasti. Například tím, že půjdou na brigády na v podstatě nekvalifikovanou práci.

Jsem si jist, že některým našim spoluobčanům udělá tato zpráva radost, řeknou si, že si aspoň tato umělecká čeládka konečně čuchne k pořádné dřině a pozná realitu světa. Samozřejmě, čas krize nás nutí k různým činům a těm, kdo jí projdou může přinést i obohacující, byť těžkou zkušenost. Nicméně nebezpečí tkví v tom, že instrumentalistka nebo tanečnice, která bude po několik měsíců pracovat manuálně, se třeba již nebude ke hraní k tanci moct vrátit anebo v opravdu zhoršené kondici. Hrozí že ti, kteří budou místo studia pramenů a psaní muset jít na brigádu, si z ní toho zase tak moc neodnesou, ale naopak ztratí cenný čas pro práci, které zasvětili svou existenci. Že se pak budou muset vrhnout na různé kšefty a kšeftíčky a rezignovat na to, co je skutečnou podstatou jejich práce. Že se naše společnost opět propadne do stavu kulturní zploštělosti a nefunkčnosti, tak jako za komunismu a jako v devadesátých letech.

Je v zájmu českého státu, aby se opět dostalo do krize anebo úplně zaniklo to, co se tu podařilo po třiceti letech od pádu totality skutečně začít uvádět k životu, tedy opravdu životaschopná kulturní obec? Chceme, aby zkrachovala vynikající hudební tělesa, divadla, filmové produkce a menší art kina, která tu byla horko těžko v posledních letech obnovena poté, co byla v devadesátých letech zlikvidována nekulturní politikou Klausovy éry? Anebo aby musela opět povstávat z popele, na pokraji sil?

Jen pro srovnání: Ve Francii v tuto chvíli si vyplácení platů zaměstnancům filmových produkcí a jiných kulturních institucí bere na starost Stát. Zde si filmové produkce či nezávislé orchestry zatím nevzal pod ochranu nikdo. Ve Francii si vezme vláda na starosti i část opravdu výkonně funkčních filmových a divadelních umělců, herců a technických profesí, které v současné chvíli přicházejí o možnost výdělku. Naše filmové, divadelní a hudební projekty v České republice jsou přerušené. Kina, která již tak měla těžký život, jsou zavřená. Divadla nehrají. Z dobrých důvodů, samozřejmě! Mají ale kvůli pandemii zkrachovat? Přejeme si návrat do situace, kdy si sice zachráníme životy, nicméně se navrátíme do zpustlého světa zkrachovalých kin, divadel, knihkupectví, zavřených restaurací, světa, z něhož zmizí i dalšími podniky, které teprve v poslední době konečně začaly vytvářet zajímavý a pestrý svět, o který nás připravil komunismus? Jaký je postoj české vlády k této otázce, zatím netušíme. Současná (a jak doufám prozatímní) absence pomoci kultuře je zajímavá v okamžiku, kdy se celá planeta v karanténě vrhá právě na filmy, na knihy a na hudbu, které jsou jí zásadním společníkem v domácím vězení. A kdy právě třeba koncert České filharmonie pomohl posbírat několik milionů korun pro české nemocnice.

Ve světovém tisku i u nás panuje zásadní dvojitý pohled na situaci, která má nastat, až se z této krize dostaneme. Ti první chtějí věřit, že nastane konec současného žraločího globalizovaného kapitalismu. Že otřeseni zkušeností ze současné krize se staneme lepšími, citlivějšími, poučenějšími. Že dojde k zásadnímu příklonu k ekologii, k humanismu, k vůli po sociální spravedlnosti, udržitelného rozvoje, k rozkvětu citlivosti, k altruismu, k umění a krasocitu. Zkrátka k novým formám lepšího, láskyplnějšího, zodpovědného života. Na straně druhé panuje názor (poučený zaprvé hloupostí velmi módní Fukuyamovy teorii z roku 89 o Konci Dějin, který měl nastat pádem Berlínské zdi a definitivním vítězstvím kapitalismu, zadruhé výsledkem finanční krize v roce 2008, ze které jsme se také nikterak nepoučili), že nastane zcela jednoduše ještě tvrdší šoková terapie (jak ji popisuje Naomi Klein ve slavné knize Shock Therapy), kdy dojde k upevnění pozic těch nejsilnějších predátorů, kteří ovládnou všechny zkrachovalé podniky a ještě více upevní svou monopolní moc.

Ti se nebudou mazlit ani s životním prostředím, ani s lidmi toužícími po svobodě. A už vůbec ne s krasocitem a s inteligencí provozující kritické myšlení. Tito staronoví páni lidstva nebudou pomáhat tomu, aby vznikla humánnější, ekologičtější a otevřenější společnost či snad dokonce nová generace květin. Prodlouží na neurčito orwellovskou kontrolou všeho a všech, která již bude zavedena díky sanitární krizi a válečné rétorice. A upevní na dlouhá léta svou moc.

Jak o této otázce smýšlí ten či který z našich politiků? Jak poznáme, zdali chce prosazovat ten první, nadějný scénář anebo naopak ten druhý, dystopický vývoj světa? Poznáme to zcela jednoduše: podle toho, jaký nyní zaujme postoj k ochraně kultury, intelektuálů a umělců.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy