Krásné nové pušky

13. 01. 2010 | 17:37
Přečteno 6932 krát
Jak je dobré míti pušku. O tom s trochou nadsázky píše dramatik a publicista Roman Sikora. Vzhledem k tomu, že náklady na zbrojení jsou jednou z největších překážek mezinárodního rozvoje a boje s extrémní chudobou, je jasné, že sem diskuse o nákupu luxusních ručních palných zbraní patří. Především v roce, kdy Česká republika definitivně odmítla přispívat na plnění Rozvojových cílů tisíciletí podle svých závazků v rámci EU a OSN.

Ministerstvo obrany se chystá nakoupit za 1,5 miliardy osm tisíc nových útočných pušek pro českou armádu. Zpočátku se dokonce hovořilo o miliardách dvou. V souvislosti s tím se vyrojilo množství spekulací, že jde o další podloudný projekt, jak v době krize rozfofrovat peníze daňového poplatníka. Je proto zapotřebí uvést situaci věcnými argumenty na pravou míru.

Médiím připadla podezřelá už třeba skutečnost, že lhůta k podání přihlášky do výběrového řízení na tuto nevelkou zakázku byla jeden měsíc. Upozorňovala, že se proto konkursu odmítly zúčastnit některé zahraniční firmy jako německý Heckler&Koch nebo italská Beretta, jejichž pušky také střílejí docela pěkně. V soutěži tak zůstala pouze Česká zbrojovka z Uherského Brodu s puškou CZ 805 a MPI Group nabízející zbraně belgického výrobce FN Herstal, futuristicky vyhlížející FN 2000 a FN Scar.

Podiv médií nad krátkým termínem je pochopitelně neoprávněný. Ministerstvo obrany má právo vyhlásit si termín jak ho napadne. Je zadavatelem a má právo podrobit možného účastníka jakékoli zkoušce připravenosti. Armáda není žádný holubník a třeba my, když jsme byli na vojně, jsme si při písknutí poplachu museli sbalit a přesunout se dva kilometry během dvaceti minut. Nemluvě ani o nesmlouvavých časových limitech vyhrazených povelům „plyn“ nebo „plyn-postřik“. Co je proti tomu jeden měsíc?!

Hospodářské noviny celou záležitost ještě více nafoukly, když upozornily, že společnost MPI Group vlastní Michal Smrž, dlouholetý známý ministra obrany Martina Bartáka. Zlomyslně podotkly, že je Smržova společnost na ministerstvu dobře známá i svou dodávkou patnácti německých obrněných transportérů Dingo pro naše jednotky v Afghánistánu. Na ně si měli čeští vojáci stěžovat pro jejich malý výkon. Prý s nimi pak nechtěli v kolonách jezdit jejich američtí spolubojovníci, protože jim Češi nestačili v jízdě do kopce.

Osobně v tom nevidím nic, z čeho by bylo možné na něco usuzovat. Vždyť co se ztratí do kopce, je možné snadno z kopce dohnat. A Dinga, mnohem lépe pancéřovaná než americká Humvee, musela být z kopce o dost rychlejší. A Američané přece vždycky remcají na všechno, co není „Made in USA“.

Média také s oblibou naznačují, že je to celé trochu korupčně podivné. Sama však žádné další podstatné informace neuvádějí, neboť Ministerstvo obrany logicky odmítlo cokoli podrobnějšího do ukončení konkursu zveřejňovat a ani firma MPI Group toho moc nenamluví. Navíc na stránkách Ministerstva jasně stojí: „Vedení resortu Ministerstva obrany věnuje boji proti korupci pozornost již od roku 2002, kdy byl zpracován resortní protikorupční program. Tento program byl aktualizován v roce 2004 a následně v roce 2007.“ Tak jaképak copak.

Pochybnosti se objevují také o množství vynaložených peněz na nákup útočných pušek. Pokud se přepočte 1,5 miliardy na plánovaných osm tisíc, vychází jedna puška na 180 tisíc Kč. V souvislosti s tím se také s oblibou uvádí, že cena pušky vz.58, kterou dosud česká armáda používá, je cca 6 tisíc Kč. Něco podobného ale mohou naznačovat pouze lidé, kteří nemají o vývoji, jimž v posledních desetiletích prošel zbrojní průmysl, ani ponětí. Jde přece o nákup nové, moderní útočné pušky, pušky pro třetí tisíciletí. Ta se za pár tisíc pořídit nedá. Také nelze na 1,5 miliardy přepočítávat všech osm tisíc pušek. Protože puška je jedna věc a její zázemí, např. střelivo, náhradní díly, vyměnitelné hlavně různých ráží atd. je věc druhá. Cena pušky je pak 125 tisíc Kč a za zbylou půl miliardu se nakoupí náhradní díly a 7 miliónů kusů střeliva.

Komu se cena i přesto zdá neúměrně vysoká, tomu je také nutno sdělit, že dvě pušky, s nimiž se v konkursu počítá, nabízené firmou Herstal, a tedy i MPI Group (produkt České zbrojovky by měl být o něco levnější), jsou na americkém trhu k dostání za 3000 a 2100 dolarů. Což je v přepočtu za 40 a 57 tisíc. Jde však jen o civilní poloautomatické verze. Postrádají třeba granátomet, s nímž se přinejmenším u části pušek pro naši armádu počítá. Pokud by někdo i přesto pochyboval, že je 1,5 miliardy korun příliš, měl by se zamyslet nad bezpečnostními riziky současného světa, která mají na příslušníky české armády a jejich výzbroj specifické nároky. Granátometem nadstandardní vybavení pušek totiž zdaleka nekončí, snadno si můžeme představit další.

Pro přesnější střelbu musí být nutně vybaveny také optickým zaměřovačem, nejlépe s nočním viděním. Mnohem dražší je i vybavení zbraně plně automatickým módem střelby pro účinnější likvidaci početnějších nepřátel a zejména těch silně motivovaných, které je nutno zastavit v nežádoucím pohybu dlouhou dávkou.

Vojákům by v neposlední řadě mělo v chladnějších měsících střelbu zpříjemnit také vyhřívaní pažby a držadel zbraně napájené malým, ze sítě snadno dobitelným akumulátorem. Optický zaměřovač bude vybaven také videokamerou, na niž bude možné zaznamenávat průběh bojových operací a vyhodnocovat úspěšnost střelby. Navíc si s ní mohou vojáci natáčet i své zážitky z chvilek oddechu a regenerace, které mohou přímo z pušky odeslat přes satelit svým blízkým doma. Tento typ použití kamery však bude možný jen se zajištěnou a vybitou zbraní.

Podle posledních informací má útočná puška také zohledňovat humanitární charakter české armády a jejího častého angažmá v mírových misích. Ve speciálních dutinách pod plastovými kryty by se tak měla nacházet další nepostradatelná příslušenství.

Kromě nouzového balíčku se sušenými potravinami, mléčnou čokoládou, žvýkačkami, světlicí, GPS navigací a s několika společenskými hrami, by měla zbraň obsahovat také několik suvenýrů pro domorodé obyvatele, jimž bude český voják přinášet svobodu a demokracii. Např. sadu zrcátek, pestrobarevné korálky, několik propisek, tričko potištěné logem výrobce zbraně a dudlík pro střelbou vyděšené, osiřelé nebo plačící děti, k němuž bude možné snadno připojit také láhev s umělou výživou. Ten bude ovšem možné používat opět výhradně se zajištěnou zbraní.

Část útočných pušek určená speciálním jednotkám bude navíc vybavena malým rotorem a soustavou minitrysek, díky nimž bude puška schopna vyvinout dostatečný výkon na kolmý start a přenesení vojáka z místa zvýšeného rizika do bezpečí. To vše je, jak musí každý uznat, pádný důvod pro značnou výši zakázky Ministerstva obrany a vyšší cenu zbraně.

I přes opodstatněné náklady na výrobu a vybavení pušky Ministerstvo podtrhuje, že v konkursu má být rozhodující hlavně cena. Samozřejmě, že co nejnižší. Jak je ale vidět, cena příliš nízká být nemůže. České armádě se však dostane zbraně, která bude důstojnou náhradou samopalu vz.58 pro třetí tisíciletí. Bude pak také nezbytné stejnou puškou, již Ministerstvo obrany vybere v probíhajícím tendru, vyzbrojit v budoucnu v rámci zachování kompatibility celou naši armádu. Dalších několik desítek tisíc pušek bude také zapotřebí umístit do skladů pro případnou nutnost vyzbrojení záloh. Je proto opravdu zapotřebí vybrat tu nejlepší.

ROMAN SIKORA

Vyšlo pod názvem Pušky pro třetí tisíciletí na www.denikreferendum.cz 12. 1. 2010

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy