Donald Trump na podzim vyhraje

04. 08. 2016 | 10:34
Přečteno 18276 krát
Michael Moore - Trump na podzim vyhraje

Přátelé,

bohužel musím být opět za posla špatných zpráv. Loni v létě jsem jasně řekl, že Donald Trump se stane republikánským kandidátem na prezidenta. A dnes pro vás mám ještě horší a depresivnější novinu – Donald J. Trump v listopadu vyhraje.

Ten ubohý, pologramotný, nebezpečný šašek na částečný a sociopat na plný úvazek se stane naším příštím prezidentem. Prezident Trump. Jen si to cvičně zopakujte, protože to budete říkat další čtyři roky: „PREZIDENT TRUMP.“ Ze srdce bych si přál, abych se tentokrát mýlil. V životě jsem si to nepřál víc.

Jako bych vás teď viděl. Jak divoce vrtíte hlavou: „Ne, Miku, to se nestane!“ Bohužel musím říct, že se svými přáteli žijete v bublině, kde se navzájem ujišťujete, že evidentního idiota si americký lid za prezidenta nezvolí. Jednou je vám z něj nevolno a jindy se mu posmíváte za další choromyslnou poznámku nebo trapně narcistní postoj k čemukoli – protože celý svět se přece točí kolem něj. A pak si poslechnete Hillary a vidíte v ní první americkou prezidentku, osobu, která se ve světě těší úctě, ženu bystrou a pohotovou, která má ráda děti a bude pokračovat v Obamových šlépějích, protože to si přece americký lid přeje! Pokračovat v tom, co dnes máme, další čtyři roky!

Radím vám, abyste ze svojí bubliny co nejdřív vylezli. Abyste si přestali lhát do kapsy a podívali se do očí pravdě, kterou podvědomě dávno znáte. Váš mozek vás konejší fakty – 77 procent voličů jsou ženy, etnické menšiny a mladí lidé do 35 let a Trump si nemůže získat většinu u žádné z těchto skupin – a logikou – lidé přece do Bílého domu nepošlou takového kašpara v rozporu se svými zájmy - aby vás ochránil před psychickým traumatem. Asi jako když na ulici uslyšíte hlasitý třesk a pomyslíte si „to určitě jen někomu praskla pneumatika“ anebo „tady si někdo hraje s petardami“, protože tak chcete zažehnat úvahu, že se někde střílí. To je taky důvod, proč první očití svědkové teroristických útoků z 11. září tvrdili, že „do Světového obchodního střediska nešťastnou náhodou narazilo malé letadlo“. Každý z nás chce – potřebuje – doufat v to nejlepší, protože život je i bez toho k posrání, když člověk žije od výplaty k výplatě. O další špatné zprávy nikdo nestojí. A tak se naše myšlení přepíná tváří v tvář skutečné katastrofě do výchozího nastavení. První lidé, které přejel terorista v Nice, těsně před smrtí na psychopata mávali, aby vyskočil z okna. Mysleli si, že nad náklaďákem prostě ztratil vládu. „Bacha!“ křičeli, „na chodníku jsou lidi!“

Ani Donald Trump není iluze, nýbrž realita. A pokud věříte, že Hillary Clintonová ho porazí fakty a inteligencí a logikou, pak vám zřejmě ušlo, že republikáni právě tohle nepřetržitě zkoušeli posledních dvanáct měsíců. Během 56 republikánských primárek vypálilo na Trumpa jeho šestnáct konkurentů ze všeho, co ve svém arzenálu našli, monstrum ale nezastavili. V této chvíli, za dané situace, jsem přesvědčen, že stejně to dopadne i v podzimních volbách. A pokud se s tím chceme nějak vyrovnat, musíme si to nejprve přiznat, a teprve pak možná z toho marasmu najdeme cestu ven.

Nechápejte mě špatně. Pokud jde o naši vlast, jsem velký optimista. V mnohém jsme na tom líp než dřív. Levice vyhrála kulturní válku. Gayové a lesby se dnes můžou brát. Většina Američanů dnes zaujímá liberální postoj prakticky ke všem otázkám, na které se jich zeptáte: Rovné odměny ženám – ano. Potraty by měly být legální – ano. Přísnější zákony na ochranu životního prostředí – ano. Přísnější regulace zbraní – ano. Legalizace marihuany – ano. V naší zemi došlo k obrovskému posunu, ostatně se zeptejte jistého socialisty, který v letošních primárkách zvítězil ve 22 státech. A vůbec nepochybuji o tom, že kdyby lidé mohli volit z domova prostřednictvím svých Xboxů a Playstationů, Hillary by Trumpa rozdrtila.

Jenže takhle to v Americe nefunguje. Lidé musejí zvednout zadek z gauče a vypravit se do volební místnosti. A pokud bydlí v chudinské čtvrti, pokud jsou černoši nebo Hispánci, musejí nejen čekat v delší frontě, ale také zdolávat všemožné další překážky, které jim záměrně brání v hlasování. Proto volební účast většinou nepřesáhne 50 procent. A to bude problém i v listopadových volbách – která z obou voličských skupin bude motivovanější a odhodlanější, která dorazí k volebním urnám ve větším počtu? Já myslím, že odpověď znáte. Který kandidát má fanatičtější stoupence? Čí pobláznění fandové budou 8. listopadu postávat před volební místností už od páté ranní a celý den obcházet své stejně postižené sousedy a obvolávat známé, aby ani jeden hlas pro Trumpa nepřišel vniveč? Přesně tak. Je to velmi reálná hrozba. A nenamlouvejte si, že Hillařiny argumenty v debatách a přesvědčivé televizní reklamy a libertariáni, kteří Trumpovi odsají část pravicových hlasů, jeho kouzlo zlomí.

Tady je pět důvodů, proč Trump vyhraje:

1. Středozápadní počty aneb brexit po americku

Trump se určitě zaměří na čtyři „modré“ státy v kdysi průmyslovém regionu na březích Velkých jezer – Michigan, Ohio, Pensylvánie a Wisconsin. Jde tradičně o bašty demokratů, všechny si ale od roku 2010 zvolily republikánského guvernéra (i když Pensylvánie toho svého nedávno znovu vyměnila za demokrata). Michiganských primárek se v březnu účastnilo víc republikánů (1,32 milionu) než demokratů (1,19 milionu). V pensylvánských průzkumech Trump vede a v Ohiu jsou na tom s Clintonovou stejně. Remíza? Ptáte se, jak může být prezidentský souboj tak těsný po tom všem, co Trump udělal a řekl? Inu možná protože prohlásil (správně), že Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA), kterou Clintonová podpořila, přispěla k rozkladu kdysi průmyslových států amerického Středozápadu. Trump to Clintonové v kampani pořádně omlátí o hlavu, jakož i její podporu Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) a dalších mezinárodních smluv, které občany těchto států připravily o živobytí. Když Trump během michiganských primárek stál ve stínu továrny Fordu, pohrozil automobilce, že pokud plánovaný přesun výroby do Mexika opravdu uskuteční, uvalí na veškerý dovoz automobilů z Mexika do Spojených států pětatřicetiprocentní clo. To byla pro michiganské pracující doslova rajská hudba, a když pak ještě Trump pohrozil Applu, že ho přinutí přesunout výrobu iPhonů z Číny do Ameriky, nejedno srdce roztálo a Trump si odnesl přesvědčivé vítězství, které mělo podle všech odhadů připadnout guvernérovi sousedního Ohia Johnu Kasichovi.

Tohle, milí přátelé, je naše obdoba průmyslová Anglie – od Green Baye po Pittsburgh. Zlomená, sklíčená, vyčerpaná. Krajina posázená polozbořenými továrními komíny, mršina někdejšího ráje střední třídy. Naštvaní, zahořklí pracující (i nepracující), které Reagan obelhal a demokraté opustili. Spolustraníci Hillary Clintonové sice před lidmi mluví pěkně, ale stejně je na nich vidět, že by raději trávili čas s lobbisty z Goldman Sachs a brali od nich tučné šeky. Co se stalo ve Spojeném království během referenda o brexitu, stane se i tady. Nějaký pokrytecký populista typu Borise Johnsona využije příležitosti a začne lidem vykládat báchorky: Tohle je vaše chvíle! Teď jim ukážete, všem, kteří pošlapali váš americký sen! Našel se váš spasitel, outsider, nepolitický kandidát, který vyčistí ten Augiášův chlév! Nemusíte s ním souhlasit! Dokonce ho ani nemusíte mít rádi! Je to váš osobní Molotovův koktejl, který můžete hodit přímo doprostřed hloučku těch sviňáků, kteří vám tak ublížili! Rádi byste jim pověděli, co si o nich myslíte! TRUMP JIM TO ŘEKNE ZA VÁS!

A proč mluvím o středozápadních počtech? Prezidentské volby roku 2012 prohrál Mitt Romney o 64 pověřených volitelů. Sečtěte volitele Michiganu, Ohia, Pensylvánie a Wisconsinu a vyjde vám 64. Trumpovi k celkovému vítězství stačí, aby si připsal body za tradiční konzervativní státy od Idaha po Georgii (což se očekává, protože tam by lidé Clintonovou nikdy nevolili) a pak už jen ony čtyři „jezerní“ státy. Nepotřebuje Floridu. Nepotřebuje Colorado ani Virginii. Potřebuje jen Michigan, Ohio, Pensylvánii a Wisconsin. A má vyhráno. Přesně tak to v listopadu dopadne.

2. Poslední vzepětí rozzlobeného bílého muže

Dvě stě čtyřicet let, kdy jsme měli navrch, se chýlí ke konci. Kormidlo převezme žena! Jak se to mohlo stát! Za našeho života! Blikaly na nás varovné signály, ale my si jich nevšímali. Nixon, ten zrádce, na nás uvalil Článek IX, podle něhož mají mít dívky ve školských sportech stejné příležitosti jako chlapci. Netrvalo dlouho a ženy mohly pilotovat dopravní letadla. A než jsme se stačili vzpamatovat, Beyoncé letos napochodovala na trávník při Super Bowlu (do naší hry!) se skupinou černošek, zvedla pěst do vzduchu a prohlásila, že naše vláda je u konce! Jeminánku!

To bylo letmé nahlédnutí do duše ohroženého druhu jménem bílý muž. Bílí muži dnes mají pocit, že jim veslo klouže z ruky, že už to v Americe nechodí tak, jak by si přáli. Přepadla je obluda jménem feminacistka, která, jak Trump sám říká, „krvácí z očí a kdoví z čeho ještě“. Osm let nás komandoval černoch, a teď máme dalších osm let poslouchat ženskou? A co přijde pak? Budou se v Bílém domě rozvalovat teplouši? A po nich transsexuálové? Jestli to tak bude pokračovat dál, přiznáme rovná práva i zvířatům a nakonec bude Washingtonu šéfovat křeček. Přece to tak nenecháme!

3. Problém jménem Hillary

Můžeme si promluvit upřímně, jen mezi námi? Ještě předtím mi však dovolte jedno přiznání – já mám Hillary ve skutečnosti rád, hodně rád, a myslím, že na ni lidé nadávají nezaslouženě. Zapřisáhl jsem se ale, že už jí v životě nedám hlas. Kvůli tomu, že podporovala válku v Iráku. Zatím jsem svůj slib držel. Na podzim ho ale poruším, čistě proto, aby se vrchním velitelem našich ozbrojených sil nestal kryptofašista. Bohužel jsem přesvědčený, že i Clintonová by našla způsob, jak nás zatáhnout do nějaké další války. Je zkrátka jestřáb, napravo od Obamy. Jenže v opačném případě by měl prst na jaderné spoušti psychotik Trump. A proto mám rozhodnuto.

Přiznejme si upřímně – náš největší problém není Trump, nýbrž Hillary. Je příšerně neoblíbená – téměř 70 procent voličů si myslí, že je nečestná a nedůvěryhodná. Ztělesňuje politiku staré gardy. Nemá žádné zásady ani ideové cíle, kromě touhy po funkci. Nejprve je proti sňatkům homosexuálů a za chvíli jim přeje hodně štěstí a lásky. K jejím největším kritikům patří mladé ženy, což ji určitě mrzí, vzhledem k tomu, že právě její generace bojovala dlouhá léta v potu tváře za to, aby ženy už nikdy nemusely poslouchat od prvních dam typu Barbary Bushové, že by měly sklapnout a jít raději upéct bábovku. Leč nic naplat, mladí nemají Hillary rádi a nemine den, kdy by se mi někdo z nich nesvěřil, že jí hlas rozhodně nedá. Žádný věrný volič demokratů, a už vůbec nikdo nezávislý, 8. listopadu nevstane a nerozběhne se k volební urně stejně křepce a radostně jako tehdy, když se poprvé stal prezidentem Barack Obama nebo když v letošních primárkách kandidoval Bernie Sanders. V levicovém táboře zkrátka nepanuje žádné nadšení. A protože letos bude záležet na jediném – kdo se k volbám dostaví ve větším počtu – Trump je dnes v jasné výhodě.

4. „Deprimovaný“ Sandersův hlas

Přestaňte panikařit, že my, Bernieho příznivci, nakonec Hillary svůj hlas nedáme. Vždyť ji už dávno podporujeme! Průzkumy jasně ukazují, že pro Hillary bude letos hlasovat víc Bernieho stoupenců než lidí, kteří v primárkách roku 2008 volili Clintonovou a ve všeobecných volbách pak Obamu. V tom problém není. Přesto by nám měl v hlavě znít poplašný zvonek, protože i když průměrný Bernieho fanda o volebním dni k urně nakonec dorazí a Hillary to se skřípěním zubů přece jen hodí, bude to takzvaný „deprimovaný“ hlas. Dotyčný s sebou nepřivede pět dalších voličů. Měsíc před volbami neobětuje deset hodin svého času na dobrovolnou práci pro Hillařinu kampaň. Když se ho někdo zeptá, proč Hillary podporuje, neodpoví s žádným velkým nadšením. Bude to deprimovaný volič. Protože když jste mladí, nemáte nejmenší strpení s pokrytci a jejich žvásty. Pro takové voliče představuje návrat k éře Clintona a Bushe stejný šok, jako kdyby najednou zase museli platit za hudbu, používat MySpace nebo vláčet v kapse mobil typu „cihla“. Trumpovi hlas nedají. Někteří budou volit třetí stranu, ale spousta jich zůstane doma. Hillary Clintonová jim bude muset něco nabídnout, pokud chce, aby ji podpořili. Jenže ona si za viceprezidentského kandidáta vybrala umírněného, nevýrazného, bílého padesátníka. To nebyl zrovna brilantní tah, kterým by dala mladým najevo, že jí na jejich hlasu opravdu záleží. Dvě ženy na kandidátce, to by byla pecka. Jenže Hillary se vyložené šance lekla a radši to zahrála na jistotu. A to je jen jeden z mnoha příkladů, proč tak odrazuje mladé voliče.

5. Efekt Jessie Ventura

A v neposlední řadě nepodceňujte sklon voličů k záškodnictví. Miliony z nich se považují za tajné anarchisty, a sotva se za nimi zatáhne plenta volební kabinky, dají tomu volný průchod. Ta kabinka je v dnešním světě jedním z posledních míst, kde na vás nedohlíží bezpečnostní kamera, odposlouchávací zařízení, partner, děti, šéf nebo policajti. Dokonce se v ní můžete zdržet neomezeně dlouho a nikdo na vás nemůže. Můžete stisknout tlačítko a hlasovat podle svých stranických sympatií anebo na lístek klidně dopsat Myšák Mickey a Kačer Donald. Neexistují žádná pravidla. A ke všemu dnes spousta lidí náš zkorumpovaný politický systém nemůže ani vystát. A právě proto budou lidé po milionech hlasovat pro Trumpa. Ne snad že by s ním souhlasili, že by sympatizovali s jeho bigotností nebo egem, ale zkrátka protože můžou. Protože těm nahoře udělají čáru přes rozpočet a táta s mámou se budou zlobit. Znáte ten pocit, když stojíte na kraji Niagarských vodopádů a na okamžik si představíte, jaké by to bylo skočit dolů? Vsadím se, že na podzim spousta lidí využije příležitosti a přehoupne se přes zábradlí, jen aby se dozvěděla, co to udělá. Pamatujete, jak si Minnesoťané roku 1999 zvolili za guvernéra bývalého profesionálního wrestlera? Neudělali to z vrozené stupidity, nebo protože v Jessem Venturovi viděli nějakého velkého státníka nebo hlubokého myslitele. Kdepak, udělali to, protože zkrátka mohli. Minnesota je jeden z nejchytřejších států v zemi. Zároveň je ale plný lidí se smyslem pro černý humor a ti vzali kandidaturu Ventury jako příležitost střihnout si kanadský žertík na úkor zvráceného politického systému. A stejně to dopadne i s Trumpem.

Když jsem se po svém vystoupení ve speciální epizodě pořadu Billa Mahera na HBO, natáčené u příležitosti celostátního republikánského sjezdu, vracel do hotelu, přistoupil ke mě nějaký člověk. „Miku,“ řekl, „my toho Trumpa musíme zvolit. Musíme to tam nahoře trochu provětrat.“ To mu stačilo. Spokojil by se s „provětráním“. Ano, v tom by mu prezident Trump zajisté vyhověl a já nepochybuji, že by z toho byla reality show, která by měla u spousty diváků ohromný úspěch.

***


Přeloženo pro Finmag.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy