Restituční evergreen - apel na lidskou závist a zlobu

20. 05. 2016 | 11:26
Přečteno 11624 krát
Když byl po více než dvaceti letech realizován zákon daný ještě federálním parlamentem a byl přijat zákon o částečném napravení křivd způsobených komunistickým režimem církvím, říkal jsem si, že už mne toto téma nebude budit ze spaní. Těch názorů, bojů a protichůdných informací bylo opravdu mnoho. Člověk je nakonec rád, když se konečně nějaká kapitola v životě uzavře, i když to není tak docela podle představ ani jedné strany, protože vždy jde o dohodu, o kompromis.

Kompromis vedoucí nakonec k finančnímu osamostatnění církve od státu se mi zdál docela dobrý. Nechtěli a nedostali jsme – ani nemohli dostat – vše, co bylo zcizeno. Dostali jsme část v podobě navrácených lesů, polí, některých budov a za ostatní bylo domluveno odškodnění, které se má vyplácet po 30 let. S tím, že se roční položka bude navyšovat podle eventuální inflace, která je v těchto letech mizivá. Jako protiúčet bylo dohodnuto, že už po 17 letech, tedy v roce 2030, kdy se rok co rok bude platit ze strany státu každoročně o 5% méně na provoz církví, přestane stát církve platit docela, tj. v roce 2030. Pak už poběží jen platby za odškodnění do roku 2043 a církve se zkrátka budou muset starat samy o sebe.

Platby běží podle přijatého zákona, církve ukládají peníze a investují je do oprav historických budov, do stavby sociálních zařízení, údržby škol a mezd zaměstnanců jako každý jiný podnik v této zemi. Zadluženost v devastaci budov a celého majetku podle výpočtů pana exministra Jandáka činí 50 miliard. Pochopitelně že se církve snaží na řadě témat se státem kooperovat, model spolupráce se vždycky vyplatil a vyplatí oběma stranám.

Blíží se však volby a znovu byl tak zdvižen prapor boje o hlasy voličů. Co na tom, že i politici dobře vědí, že jde jen o kouřovou clonu, o právnicky neproveditelné věci.Zasedání vlády 11. 4. t.r. přineslo dobrou zprávu pro tuto zemi: dodatečné zdanění náhrad možné fakticky není. Je to podobné, jako by člověku někdo ukradl drahé hodinky, policie by zloděje zatkla, hodinky zabavila a vrátila majiteli s tím, že z nich musí zaplatit znovu daň. Dodatečné zdanění není možné ani kvůli ostatním restituentům, protože by vznikla nerovnost ve vydávání a náhradách majetku.

Co je špatným signálem celé záležitosti? Apeluje se na lidskou závist a zlobu. Ve skutečnosti nejde o majetek, ty miliony daní za třicet let jsou z hlediska rozpočtu zanedbatelné. Vždyť samotné necelé dvě roční miliardy náhrad jsou také jen dvěma tisícinami našeho státního rozpočtu. Jsou to dva kilometry dálnice, abych to přiblížil. Ve skutečnosti se evidentně někteří lidé nemohou smířit se svobodou církví.

Je zajímavé, jak se měnily postoje některých stran, které donedávna hlásaly záměr znovu otevřít restituční témata. Dnes už většina politiků pochopila, že to není karta, se kterou se v ohrožené Evropě má hrát. Pro zajímavost jsem si našel dva dokumenty – jeden je z dílny ČSSD ze 7.3. 2008. Ve stanovisku k církevním restitucím tato strana chce křivdy zmínit při nepřekročení hranice 25. 2. 1948, chce odluku platů duchovních od státu, zrušení blokačních paragrafů. Je uvedena řada důvodů, proč tato strana s restitucemi souhlasí, mimo jiné i to, že kdyby se dle zákona dále financovaly církve a náboženské společnosti, začalo by jich přibývat a stát by vynakládal víc peněz na jejich financování, než vynaloží na restituce. Také nebylo výslovně zpochybněno vlastnictví církve v restituovaném majetku. ČSSD analyzuje dvě možnosti: jít cestou jen naturální restituce, nebo cestou jen finanční náhrady všeho. Podíváme-li se do návrhu, nominální hodnota restitucí by byla daleko vyšší, než byla stanoveno v dnešním zákoně. ČSSD například odmítala 60 letý splátkový režim a chtěla do 5 let zaplatit církvím 83 miliard. Šlo o řadu dalších technických návrhů, ale zrodil se kompromis.

V tomto návrhu chybělo vyrovnání se řeholními řády a kongregacemi. Předpokládalo se naturální vyrovnání. Poslanecká komise, v níž byli zástupci ČSSD i KSČM se 7.11. 2008 dohodla, že od roku 1948 do roku 1989 stát na církve vynaložil přes 60 miliard korun, ve stejném období z církevního majetku získal po zdanění 141 miliard. Zajímavé také je, že komise přijala všemi hlasy při absenci jednoho (ČSSD) výpočet Fakulty národního hospodářství, v němž se konstatuje, že v roce 2017 by stát musel vydávat v případě stávajícího modelu plateb 2 miliardy 200 milionů ročně na chod církví, v roce 2022 už 11 miliard ročně. Členové ČSSD podpořili návrh zadat výpočty nezávislé agentuře Ernst and Young. Z uvedeného jasně plyne, že pro stát bylo výhodnější domluvit splácení restitucí, než financovat i nadále církve.

Nebudu podrobně vypisovat další peripetie, včetně výpočtu vzorců, kterými se došlo k ocenění majetku. To je věc odborníků, církve do toho nezasahovaly. Vláda Petra Nečase zvolila celoplošné řešení otázky s kombinací naturální a finanční restituce.

Snad jen informaci, že celkově byl původní církevní majetek oceněn na 134 miliard. Z toho 75 miliard mohlo být vydáno naturálně, finanční náhrada byl představovala 59 miliard. Tato částka se někomu může zdát vysoká, ale obsahuje závazek upuštění od přímého financování platů duchovních a dalších nákladů církví a náboženských společností a nastoluje nové majetkové vztahy mezi státem a církvemi.

Důležité je uvědomit si, že k hovoru o restitucích, mylných výpočtech, nadhodnocení apod. by bylo spíše třeba nastudovat historii, odborné posudky, rozhodnutí parlamentní komise a její doporučení. Střílení čísel od boku bez znalosti věci je zbytečné a zavádějící.

Vyčítá-li se dnes zvláště katolické církvi,že se soudí o některé polnosti a podobně, rád bych podotkl, že těchto podání je jen několik set ve srovnání s 30 000 položek, které byly požadovány. Navíc by ta podání neexistovala, kdyby nedošlo k opožďování vydávání dle zákona a někde i k obstrukcím. Žaloby na určení majitele pak musely být vlastně podány, aby kvůli konci kalendářního roku nedošlo k situaci, kdy celý proces končí a majetek propadá, jako by o něj nikdo nežádal. Soudní cesta ve většině případů přišla v úvahu tam, kde by bylo jedné či druhé straně vyčteno, že se nechovala s péči dobrého hospodáře. Minimum žalob jsou ty, které evidentně jsou zaujaté a mohou být v některých případech i z církevní strany nemravné. Nejsem diktátor, mohu jen – a to jsme učinili v České biskupské konferenci několikrát – apelovat na právnické osoby, aby od pošetilých žalob ustoupily. Žel, jsou tu často i právníci, kteří je povzbuzují k soudu, protože pro každého právníka je to příležitost k účtování značných obnosů za své rady. Trochu mi to v některých případech připomíná Galuškovo „Slovácko sa súdí“. Ale mohu to také brát jen jako urputný folklor, který za nějaký čas už nebude nikomu nic říkat.

Znovu a znovu vyjadřujeme vůli k partnerství se státem a jeho institucemi, k partnerství s celou společností, jíž jsme součástí s posláním jí sloužit, přinášející mnoho dobrého v sociální péči, školství, zdravotnictví, armádě, vězeňství a dalších oblastech. Restituce jsou minulostí, podobně jako vypořádání společné péče o svatovítskou katedrálu či vyřešení majetkoprávního stavu objektů na Pražském hradě. Zkusme se raději věnovat potřebným, pomáhat nemohoucím a postiženým, sociálně slabým, prohlubovat péči o kulturní památky a jejich návštěvnost. Přinášejí do rozpočtu celkově asi 15 miliard. Je to lepší, než vést znovu a znovu zbytečné boje živící jen politický zisk za cenu rozhádání a znechucení společnosti.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy