Americká biologická zbraň nebo fiktivní pandemie a „operace pod falešnou vlajkou“. Falešné zprávy o koronaviru na českém internetu

19. 03. 2020 | 09:01
Přečteno 33491 krát
Téma epidemie koronaviru v poslední době plní přední stránky médií v Česku i ve světě. Příležitost cítí i dezinformátoři snažící se přesvědčit veřejnost, že „všechno je jinak“ a vir je biologickou zbraní z dílny tajných spolků a má být použit k likvidaci lidstva nebo že epidemie neexistuje a jedná se o „operaci pod falešnou vlajkou“, která má zamaskovat válku proti občanům a proti Rusku.

Stranou nezůstávají ani tzv. dezinformační šmejdi, jejichž obchodním modelem je šíření falešných zpráv. Se zájmem o téma tak stoupá i návštěvnost jejich webů a tím i příjem z reklamy na nich umístěné.

Dezinformační platformy také rády poskytují prostor pro publikaci článků různých konspiračních teoretiků či anonymů, kteří skrze ně šíří falešné zprávy. Pro obě strany (obchodník s dezinformacemi – konspirátor) je tak spolupráce výhodná.

V článku se zaměříme na konkrétní příklady falešných zpráv o koronaviru kolující na českém internetu včetně jejich autorů a samotných platforem. Zmíníme i „lidová moudra“ kolující zejména na sociálních sítích.

Biologická zbraň určená ke zničení lidstva

Klasickou mantrou českých dezinformátorů je různé události označovat jako „operace pod falešnou vlajkou“ a spiknutí USA či tajných spolků (ilumináti, zednáři apod.) údajně ovládajících USA. Spiknutí mají samozřejmě za cíl vyprovokovat světovou válku, zničit lidstvo atd.

Nejinak tomu je i nyní. Na dezinformačním webu Nwoo.org (New World Order Opposition – opozice proti novému světovému řádu) se 1. března 2020 objevuje článek s následujícím titulkem:

Šok! Tušené se stává realitou: Na americké ambasádě ve Wu-chanu byly po její evakuaci nalezeny zakopané boxy s biologicky nebezpečnými materiály. Ty teď zkoumají vojenští biologové. Bezpečnostní síly ČLR zakázaly další diplomatické mise USA v krajině!

Za vše tedy může (klasicky) USA a vir má být biologickou zbraní proti Číně. V článku se můžeme dočíst následující: „Vždyť sankce, cla a další ekonomické donucovací nástroje nefungují a vojensky nemají žádnou šanci. Jediné, co zbývá na přelidněnou Čínu a podobné státy jsou chemické a biologické zbraně, tedy agrese na 5. prioritě řízení (biologická).“

Obrázek 1: Náhled článku na Nwoo.org
Zdroj: Nwoo.org

Článek vykazuje vysokou míru interakcí na Facebooku (ca. 5 000 sdílení) a základní sdělení (americká biologická zbraň) se tak dostává k desítkám až stovkám tisíc uživatelů. Obsahem článku se již zabýval web rozkrývající falešné zprávy Manipulatori.cz. Ten odhalil, že „zpráva“ ve skutečnosti pochází z ruského satirického webu Panorama.pub. Na něm je ve spodní části upozornění: „Všechny texty na tomto webu jsou humoristickými parodiemi reality a nejsou skutečnými zprávami.“

S podobnými záležitostmi si ale čeští dezinformátoři nelámou hlavu a satiru běžně publikují jako skutečnost. Vzpomenout můžeme např. na hoax „Evropská unie chce zrušit písmeno Ř“.

Autorem článku, jak uvádí web, je jistý Daniel Novák (jméno si zapamatujme, bude o něm řeč později). O něm není dohledatelné, že by se jednalo o relevantního odborníka na biologii, chemii, zbraně, bezpečnost apod.

Pod tímto jménem, ve vztahu k tématu, jsou dohledatelné pouze články na různých dezinformačních webech.

Samotný web Nwoo.org provozuje „aktivista“ Jan Korál. Ten se do povědomí veřejnosti dostal již před lety, kdy intenzivně hlásal konspirační teorie o teroristických útocích 11. září. Od roku 2014 pak zvětšuje své pole působnosti o šíření ruské propagandy a dezinformací týkajících se zejména Ukrajiny a údajné snahy NATO vyprovokovat válku proti Rusku.

Korál je typickým prototypem českého „aktivisty“ šířícího dezinformace. Součástí jeho života jsou dluhy a pohledávky, nemá de facto žádný majetek, ale současně cestuje do Ruska na různé „instruktážní“ sjezdy podobných osob. Na nich je pak představován jako český novinář.

Jan Korál je jedním ze spoluzakladatelů Asociace nezávislých médií označované také jako spolek proruských webů. Dalšími spoluzakladateli jsou Ondřej Geršl (provozovatel webu AC24.cz viz níže), Stanislav Novotný (bývalý policejní prezident a nyní pravidelný přispěvatel pro Sputnik a další ruská státní média) a člen Rady ČTK Petr Žantovský.

Na webu Nwoo.org nalezneme i další články o koronaviru v podobném duchu. Např. text s titulkem KORONAVIRUS – NÁSTROJ GLOBÁLNÍHO ŘÍZENÍ, jehož autorem je, pro změnu, „Petr Novák“.

Daniel Novák: Koronavirus má všechny charakteristiky biologické zbraně stupně 4, tedy zbraně hromadného ničení

Takto zní titulek článku z dezinformačního webu AC24.cz provozovaného podnikatelem Ondřejem Geršlem. Jak již bylo zmíněno, na tématu koronaviru se komerční dezinformátoři snaží vydělat a Geršlovy projekty jsou toho nejjasnějším příkladem. Na jeho webech se např. po teroristickém útoku na vánoční trhy v Berlíně objevují články, že se jednalo o podvod, že vše bylo zinscenované apod. Cílem je vydělat peníze a elementární slušnost či úcta k obětem jde stranou.

Nemůže tak překvapit, že se Geršl snaží zastrašováním veřejnosti vydělat i nyní prostřednictvím článků, že koronavirus je biologická zbraň hromadného ničení. Tento konkrétní text AC24.cz propaguje jako článek dne, dává mu přednostní pozici na sociálních sítích, k jeho šíření využívá falešných stránek atd. Text má bezmála 200 000 zobrazení a přes 4 000 sdílení na Facebooku – sdělení tak viděly desítky až stovky tisíc uživatelů. Více o Geršlovo praktikách ve studii Fake news & 5G na českém internetu.

Obrázek 2: Náhled článku na AC24.cz
Zdroj: AC24.cz

V článku, jehož autorem je již nám známý „Daniel Novák“, se na šíření dosahu oné „biologické zbraně stupně 4, tedy zbraně hromadného ničení“ budou podílet (klasicky) američtí vojáci. Ti podle „Nováka“ mají „vir rozvážet po celé Evropě, přesně tak jako vojenské jednotky roznesly po Velké válce do světa pandemii Španělské chřipky“.

Na webu AC24.cz se dále objevuje článek Komentář: Koronavir roznášejí obří komáři, tajná zbraň Číny nebo USA?. Text pochází z německojazyčného blogu a pracuje s teoriemi, že nakažené komáry proti Číně vypouští CIA, kdy je motivem Donaldu Trumpovi pomoci v předvolební kampani.

V textu se dále uvádí: „Čínská armáda horečně vyvíjí obranný systém, mini-protivzdušný obranný systém, který pomocí radaru zaměřuje šířící se koronavirus a střílí jej ze vzduchu. Plánuje se co nejdříve instalace malých protiletadlových raketových baterií v čínských městech.“

Geršl kromě AC24.cz provozuje i další dezinformační weby. Jedním z nich je Lajkit.cz.

Na něm vychází článek Je možné, že koronavirus je biologická zbraň? Vojenský expert přináší odpovědi. Text zprostředkovaně odkazuje na údajnou výpověď „ruského vojenského experta Konstatina Sivkova“, kterou měl učinit pro propagandistický web Life.ru. Jedná se o jeden z prvních webů, který o tragédii letu MH17 tvrdil, že se „povstalcům podařilo sestřelit ještě jeden ukrajinský transportní letoun“. Zpráva byla vzápětí smazána.

Koronavirus: Je to biologická zbraň? Kdo ji vytvořil? Kdo ji vypustil? Pohled na fakta

S teorií, že se může jednat o biologickou zbraň, pracuje i bývalý ministr zdravotnictví Zemanovy vlády Ivan David. David je aktuálně poslancem Evropského parlamentu (EP) zvoleným za SPD a spolu se svými asistenty v EP (Blanka Langerová, Václav Dvořák) provozuje proruský dezinformační web Nová republika.

Na webu Nová republika se objevuje článek jistého „Michala Branda“, o němž ve vztahu ke koronaviru nenalezneme jiný obsah než na několika českých dezinformačních webech. Na nich „Brand“ rovněž „odhaluje“ i další spiknutí, věnuje se Gretě Thunbergové, migraci, islámu, LGBT atd.

V článku je např. uvedeno: „Čína třeba ví. Ale nemůže nic dělat. Protože by musela zahájit světovou jadernou válku. Proti komu by asi tak Čína musela zaútočit v odvetě? Kdopak by asi tak mohl vést tuto případnou současnou hybridní válku proti Číně za pomoci biologických zbraní? Kanada jistě ne.“

Na obrázku níže (v dolní části) se můžeme zaměřit na to, kdo článek na web vystavil a nalezneme jméno Ivan David.

Obrázek 3: Náhled webu Nová republika
Zdroj: Novarepublika.cz

Novel Coronavirus 2019-nCov čelí podezření, že může jít o prototyp biotechnologické zbraně zaměřené prioritně na čínské muže, rozuměj čínské vojáky! Potvrzuje to studie 6 výzkumníků publikovaný na serveru americké biotechnologické laboratoře Cold Spring Harbor Laboratory z New Yorku! Podle slovenského lékaře mechanika viru vyvolává v plicích nemoc ARDS, která vede k ukončování procesu okysličování krve a ke smrti! Britský ministr obrany již v roce 1997 předpověděl, že některé patogeny a viry by šly použít pro vyhlazení celých specifických ras a etnik!

Svůj díl ke konspiracím o „biotechnologické“ zbrani přidává i vlajková loď české dezinformační scény Aeronet. Ten zachází ještě dál a v článku předkládá, že „zbraň“ koronavirus je prioritně zaměřena proti čínským vojákům.

Obrázek 4: Náhled článku na Aeronet.cz
Zdroj: Aeronet.cz

Za zamyšlení tak stojí fakt, že koronavirus je nebezpečný zejména pro osoby starší, chronicky nemocné či jinak oslabené, kdy do této skupiny mladí muži v dobré fyzické kondici (vojáci) opravdu nepatří. Tato skutečnost ale oddaného čtenáře Aeronetu zřejmě zajímat nebude.

Operace pod falešnou vlajkou

Oblíbeným narativem užívaným dezinformátory jsou tzv. operace pod falešnou vlajku. Ty mají zamaskovat cosi jiného – daleko nebezpečnějšího. Dostáváme se tak do situace, kdy dezinformátoři na jednu stranu tvrdí, že koronavirus je biologickou zbraní hromadného ničení, ale současně hlásí, že se žádná epidemie nekoná, „všechno je jinak“ a virus má být pouze vymyšlenou kamufláží pro jiné nekalé aktivity.

Vysoké nebezpečí: Stát tajně trénuje válku s občany. A proti Rusku. Šílení ČT a spol. se směšným virem je jen zástěrka. Konflikt – poslední naděje globalistů. Pátá kolona na nohou. Boj proti Trumpovi. Jde do tuhého

Obrázek 5: Náhled článku na Protiproud.cz
Zdroj: Protiproud.cz

Takto zní titulek článku bývalého mluvčího exprezidenta Václava Klause Petra Hájka uveřejněného na jím provozovaném dezinformačním webu Protiproud.

Článek, u něhož je Hájek označen jako autor, začíná slovy: „PETR HÁJEK nabízí několik překvapivých vysvětlení absurdního šílení kolem bezvýznamné chřipky a upozorňuje na skutečná nebezpečí, která jsou v pozadí celé operace pod falešnou vlajkou.“

Hájek dále píše: „Nechme nyní stranou, že „zemí původu“ koronaviru nebyla Čína, ale s pravděpodobností hraničící s jistotou laboratoře s biologickými zbraněmi v Kanadě (zástupně vykonávající „špinavou práci“ za tajné služby Spojených států v různých oblastech světa, naposledy třeba při operaci proti Íránu), jak jsme o tom nedávno psali zde.“

Za vše tedy mohou (klasicky) USA a její tajné služby. Hájek publikuje i další články, v nichž např. koronavirus označuje za „zkrachovalou operaci“.

Na již zmíněném webu Lajkit.cz se objevuje článek Pandemická show má nastolit světovou vládu. Tato další falešná akce má následovat, říká zkušený novinář.

Obrázek 6: Náhled článku na Lajkit.cz
Zdroj: Lajkit.cz

V článku je např. uvedeno: „Falešná pandemie coronaviru, která se nyní propaguje po celém světě, je zaměřena na vytvoření světové republiky – superstátu, říkají zdroje ze zednářské lóže.“

Text je přetiskem z dalšího dezinformačního webu Tadesco. K hoaxům publikovaným na webu Tadesco se již vyjádřil např. Český úřad zeměměřický a katastrální: „Český úřad zeměměřický a katastrální sděluje, že poplašné zprávy typu „Doběh práva vůči majetku v r. 2017“ či „Zabavení pozemků je naplánováno EU“, uveřejněné na serveru tadesco.cz a dále šířené, jsou mystifikací a nevkusným žertem.“

KORONAVIRUS – falešná zpráva světového měřítka

Takto o koronaviru referuje další dezinformační web Czech Free Press. Článek odkazuje na ruský zdroj a začíná slovy: „ŽÁDNÁ EPIDEMIE NEEXISTUJE!!!!! – jen lokální ohnisko již dříve prozkoumané nemoci. KORONAVIRUS je falešná zpráva světového měřítka. Kdo potřeboval nafouknout epidemii koronavirů?“

„Z nějakého důvodu někdo tuto epidemii opravdu potřebuje – řekl profesor Pavel Vorobyov, předseda Vědecké společnosti terapeutů v Moskvě. Není co léčit. Neexistují žádné specifické přípravky.“ Pokračuje dále článek.

Bill Gates

Řada konspirací okolo koronaviru se týká osoby zakladatele společnosti Microsoft Billa Gatese. Na Geršlovo webu AC24.cz se tak objevuje článek Náhoda? Bill Gates „předpověděl“ čínský koronavirus, ve které má zemřít 33 milionů lidí za 6 měsíců. Článek má počet zobrazení zhruba 160 000.

Těmito konspiracemi se zabýval již iDNES.cz v článku Konspirační teorie: Za koronavirus může Bill Gates. Má patent na vakcínu.

Koronavirus ve Vyškově

Zajímavým případem byla rovněž falešná zpráva z konce února o výskytu koronaviru ve Vyškově. Neznámý „autor“ graficky upravil webový podklad Vyškovského deníku, na který připsal titulek „Koronavirus se objevil ve Vyškově. Nemoc už přišla i do Česka“. Vyškovská nemocnice se následně obrátila na policii.

„Stát kvůli koronaviru zavírá obchody“

Na sociálních sítích se rovněž šíří poplašné zprávy týkající se opatření státu proti koronaviru. Příkladem je sdělení publikované na facebookové stránce „ffnews“, kdy je stejně jako u vyškovského případu použit poklad ze zpravodajského webu (nyní iDNES.cz) a na něj je umístěn smyšlený text. To má vyvolat dojem, že se jedná o skutečnou zprávu.

Mnohé pak nezajímá, že v samotném příspěvku se objevují slova o „omotání prostěradla napuštěného lihem kolem úst namísto roušky“ nebo „erotické roubíky prý podle ministerstva nemají výrazný efekt na prevenci nákazy koronavirem“. Výsledkem je přes 2 000 sdílení a nespočet vyděšených reakcí.

Obrázek 7: Hoax „Stát kvůli koronaviru zavírá obchody“
Zdroj: Facebook.com

Z nařízení vlády k uzavření obchodů následně skutečně dochází. Nejedná se ale o uzavření všech obchodů s prodejní plochou nad 200 m2, jak tvrdí hoax, ale o uzavírání obchodů dle nabízeného zboží. Prodejny potravin, lékárny, drogerie, čerpací stanice atd. zůstávají otevřené.

Lidová tvořivost

Internet zaplavila i různá „lidová moudra“ a „zaručené tipy“ jak onemocnění předejít. Pro navození zdání důvěryhodnosti je používáno obratů typu „mám známého a ten má známého, který pracuje na ministerstvu, a ten říkal…“, což na řadu osob dokonale funguje.

Některé „rady“ již vyvracely relevantní instituce. Státní ústav pro kontrolu léčiv např. vyvracel zprávu šířenou na sociálních sítích, že je vhodné užívání léků s chlorinem (používá se proti malárii). Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách vyvrací jednotlivé dezinformace – např. přenos viru skrz poštovní zásilky, jako prevence sloužící konzumace alkoholu, česneku a horké vody, či kloktání nosních kapek.

V případě alkoholu za připomenutí stojí, že již 36 Íránců zemřelo na otravu alkoholem poté, co se rozšířily zvěsti, že pití alkoholu zabrání nakažení koronavirem.

Objevují se i naprosto nesmyslné „rady“, které lze jednoduše vyvrátit. Nicméně pokud lidé věří i hloupostem typu, že EU chce zrušit písmeno Ř, na nějaký, byť základní, rozumný úsudek nelze vždy sázet.

Skutečnou perlou je příspěvek uživatelky Facebooku Heleny Bednářové (osoba nepatří mezi výše uvedené struktury dezinformátorů a podle všeho na hoax naletěla), který začíná slovy „Sdílím – DŮLEŽITÉ INFO ke KORONAVIRU !!!“

„Synovec jednoho z mých spolužáků úspěšně vystudoval vysokou školu a nyní pracuje v nemocnici v Shenzhenu. Zapojil se do studie virové pneumonie ve Wu-chanu. Zavolal mi a požádal mě, abych řekl přátelům,“ pokračuje status s typickými slovy pro navození důvěryhodnosti.

Dále následuje samotná „lidová moudrost“, že virus není odolný vůči teplu a zahyne při teplotě 26–27 stupňů Celsia. Proto bychom prý měli pít více horké vody, což má zabránit infekci.

Nyní je na místě krátké zamyšlení. Pokud tedy virus zabije uvedená teplota, jak je možné, že virus přežívá v lidech, jejichž tělesná teplota je zhruba ještě o 10 stupňů vyšší?

Nicméně schopnost takto logicky uvažovat bývá u řady lidí nedostatkovým zbožím. Příspěvek tak získal téměř 3 000 sdílení a viděl ho značný počet osob v řádu desítek až stovek tisíc.

Obrázek 8: Status Heleny Bednářové
Zdroj: Facebook.com

Závěr
Hlavními narativy dezinformátorů o koronaviru jsou, že se jedná o biologickou zbraň vytvořenou USA či tajnými spolky. Současně ale tvrdí, že žádná epidemie neexistuje a vše je tzv. operace pod falešnou vlajku. Na každý pád u všech verzí vždy platí – za vše může USA.

Informační prostor zahlcuje i lidová tvořivost s různými „zaručenými tipy“, jak koronaviru předejít. Tyto „babské rady“ lze v aktuální situaci hodnotit jako nebezpečnější než úvahy o tom, zda jde o zbraň vyvinutou zednáři nebo ilumináty. „Rady“ mohou vést k tomu, že jedinec se následně chová nezodpovědně a namísto skutečných opatření (mytí rukou, dodržování odstupu apod.) pije vlažnou vodu a pojídá česnek. Tím se stává více rizikovým nejen pro sebe ale i pro ostatní.

Dalším rizikem je i šíření paniky a neadekvátních reakcí při uvěření falešným zprávám, že se mají zavírat všechny obchody apod. Lze předpokládat, že podobné zvěsti již obíhají v řetězových e-mailech cílících především na seniory.

Na úplný závěr tak zejména pro dezinformátory a různé „vtipálky“ stojí za připomenutí § 357 Trestního zákoníku – Šíření poplašné zprávy: „1) Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.“

„Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek…“

Text byl napsán pro Institut pro politiku a společnost.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy