Jak to v Praze vidím já a proč (jako) chystanou změnu nepodpořím?

13. 01. 2016 | 10:05
Přečteno 6618 krát
Je trochu smutné, že člověk dnes z pochmurné politické situace v Evropě, ale bohužel ani v našem státě a ani v Praze (a dalších městech) nemá možnost uniknout. Měl jsem vždy pocit, že politik by měl být zvolen, v tichosti pracovat, neboť za to je placen a v případě nutnosti vystoupit a říct něco státnického. Netvrdil bych úplně, že se mi to obzvláště v počátcích mé politické kariéry dařilo, ale to nic nemění na mém uvažování a záměrech. Zatímco média nás za pomoci různých spíše antistátnických prohlášeních pana Zemana masírují koncem světa či alespoň Evropy, v parlamentu zuří boj o každou minutu projednávání či spíše neprojednávání ničeho. V Praze se k tomu před dvěma měsíci rozpadla koalice a z 11 radních dnes na svých místech sedí 7. Moje zkušenost z relativně krátkého období z roku 2013, kdy nás v radě sedělo pouze 6, je taková, že se v tomto počtu správa Prahy při současném systému vůbec dělat nedá.

Kolik je vlastně té práce, která se valí na Radu hlavního města Prahy? Vhodným přirovnáním se dá sdělit třeba následující: Každý rodinný dům každý týden přinese několik problémů svému majiteli. Čím je starší, tím více. Domů je v Praze několik set tisíc. K tomu všude jezdí autobusy, chátrají silnice, funguje hůře či lépe kanalizace, dodávka vody, plynu a elektřiny. Ve školách se učí děti, v domovech pro seniory se starají zaměstnanci města o naše dědy či babičky. V Praze se každý den musí řešit okolo stovek tisíc problémů, z nichž většina z nich je zpracovávána přímo občany či firmami, část řeší úředníci, část se vzájemným působením vyřeší sama, avšak jistá část jich doputuje až na samotnou Radu hlavního města Prahy. Ta má tedy týdně vyřešit cca 100 – 300 problémů, např. prodej či směnu majetku, objednání svozu odpadu, vyměnění ředitele školy, poskytnutí grantu, opravení komunikace, zkvalitnění provozování dopravního podniku a spoustu dalších.

Vůbec si nedovedu představit tu spoušť, která se teď v Praze v Radě hlavního města děje. A už vůbec si nedokážu představit toho, kdo tam teď přijde a bude tyto věci napravovat. Jen v oblasti majetku jsem za poslední dva měsíce nezaregistroval jedinou aktivitu členů Rady, musí tam být snad tisíce nevyřešených materiálů. Přesto si některé politické strany, či spíše jejich zbytky řekly, že do toho půjdou. Odvážným činům je třeba přát a já bych tyto hrdiny zde nejraději vyjmenoval. Kdyby to ovšem celé nebyl tak trochu podvod.

V Zastupitelstvu hlavního města Prahy je v současné době zhruba polovina členů politických nováčků, kteří podobně jako já a mí kolegové v minulém období mají docela zkreslené představy o politice, jejím fungování a vyjednávacích mechanismech. Když jsem vyjednával v roce 2011 koalici s tehdejším radním za ODS Josefem Noskem, bylo vyjednávání založeno na vzájemné důvěře a samozřejmě také s velkou mírou pochybností, co ten druhý v budoucnu vymyslí. ODS tenkrát věřila, že se jim povede nám jako nováčkům nic nedovolit a k důležitému mnoho nepustit. My jsme zase někteří věřili, že pár lidí v ODS je solidních a nám se podaří správa Prahy dělat řádně. Z naší strany a možná naivně si myslím, že i ze strany části ODS nebyl ani myslitelný záměr, že je to jen na krátkou dobu. Skutečnost i přesto byla jiná. Společný projekt se mj. i po vnitřní ztrátě důvěry mezi zastupiteli ODS, a tedy i ztrátě důvěry mezi koaličními partnery také rozsypal.

Současné dnešní jednání o koalici v Praze je vedeno povědomím o absolutní katastrofě v čele Prahy – paní (nikoliv dámě), která sice vykonávala post náměstkyně ministra pro veřejnou správu, ale její v podstatě první počin bylo nezákonné domlouvání zakázek a pletichy při veřejné soutěži. Následně se v rámci jejího stylu práce na radnici na všech dveřích v primátorské kanceláři vyměnily kliky za koule a dostatečně zabezpečená před i svými kolegy začala paní K. úřadovat. Ne nadarmo ji chtějí vyměnit nejen zastupitelé z jiných stran, ale zejména její vlastní kolegové.

Všichni se tedy nyní scházejí a snaží se vyjádřit si alespoň ústní podporu ve svém jednání, neboť zmíněná katastrofa je prý dostatečně jednotící prvek. Ubezpečují se o nutnosti se situací něco dělat. Političtí matadoři společně s prozřelými zastupiteli z minulého období se potkávají s dalšími kolegy, které nedávno pro jejich postoje (pro správu Prahy opravdu neakceptovatelné) z Rady města odvolali. Všichni vědí, že bývalý předseda pražských zelených je člověk, kterému nemohou věřit ani nos mezi očima, že mladému minikníru jde a šlo vždy více o léčení vlastních komplexů než o správu města, že sice aktivní noví mladí kluci v zastupitelstvu umí odvést práci, ale že u nich je v podstatě jistota, že se už krátce po uvedení do funkce jejich aktivita obrátí proti samotnému fungování koaličního projektu. I přesto se však o tom nezmiňují a s vidinou odvolání jedné paní a celého spíše ne-jejího družstva nastane nějaký zázrak a správa Prahy bude zase skvělá a věci se budou hýbat. Nebudou! Situace uvnitř radnice je dnes úplně šílená. Nic na tom nezmění ani naprosto mimózní prohlášení zbytku vedení města, která se hodně podobají některým prohlášením na již děravém Titaniku či v Praze z jednoho mostu během povodní v roce 2002. Cokoliv, jakýkoliv projekt, který nestojí velmi pevně na zemi (resp. v Zastupitelstvu hl. města Prahy), to nemůže dát znovu do pořádku. Troj až pěti koalice se rozpadla po ani ne roce a pěti až sedmi koalice má vydržet tři roky?

Je na místě říct, že v politice je docela normální, že se někomu nedá moc věřit. Že něčí záměry jsou vedeny jeho vnitřními problémy. Že někteří jsou v politice krátce a tedy do nastražených pastí po hlavě padají a budou padat dokud si neoddělají ruce z očí a z uší. Když se o těchto věcech mluví, dají se i tyto překonat. O vlastních chybách a přednostech je třeba vzájemně vědět a nevyužívat nezkušenosti druhých. Nemusím mít rád podvodníky, zakomplexované či problematické povahy nebo jen úzce zaměřené a pro veřejnou správu méně vhodné kolegy, ale i přesto s nimi budu jednat na rovinu. A třeba to znamená, že s nimi koalice udělat zkrátka nejde. Možná se jinak musí jednat v byznysu (nemyslím si to), ale podle mne rozhodně do politiky rovnost patří. Projekt, který vzniká jen proto, aby byl buď ještě v zárodku či krátce po svém stvoření změněn na jiný a s jinými lidmi není ten, do kterého jsem schopen jakkoliv přispět. Ani svou účastí, ale ani podporou. Podpořím (společně se dvěma mými kolegy v klubu Nezávislí) naopak jakýkoli projekt, který bude stát pevně a na více nohách a bude veden opravdovou snahou věci dát do pořádku. Pozitivní snahou a nikoli jen záměrem o odvolání osoby, kterou navíc už dlouho chtějí odvolat v podstatě všichni. Podpořím projekt, který bude tvořen rozumným počtem (třeba 4) zastupitelských klubů či politických stran, bude založen na jisté vzájemné důvěře a bude muset tedy logicky být vytvořen velkými zastupitelskými kluby. I tak správa města nebude procházka růžovou zahradou, ale spíše boj o to, kdo bude později a za menší delikty stíhán policií, jak je dnes už běžným zvykem. Snad se časem podaří změnit i volební systém a volit přímo starosty a primátory a tak udělat alespoň v našich městech, když už ne v Česku a v Evropě zase politiku trochu ke koukání.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy