O lásce k moudrosti. Raný modernismus 1, Malthus, Goethe, Hegel

20. 08. 2021 | 23:05
Přečteno 1176 krát
Po osvícenství sice dobu oslovil romantismus, hlásící se podobně jako barokní doba k lidským citům a znovu opěvující mýty, avšak poučen osvícenstvím už nestavěl hlavně na křesťanské víře. Kritickorealistické myšlení se nejen udrželo, ale dál sílilo.

Anglický duchovní a ekonom, zakladatel politické ekonomie Thomas Robert Malthus (1766 -1834), „ekonom ponuré budoucnosti“, svou teorií o růstu populace upozornil na jeden z nejzávažnějších problémů lidstva. Poukázal na to, že počet lidí na Zemi narůstá geometrickou řadou, kdežto produkce a možnost obživy pouze řadou aritmetickou. Jeho teorie, byť nepřesná, byla o to významnější, že byla též dalekosáhlou předpovědí, která se v současné době stále víc naplňuje.

Citáty:
Velké a nepředvídané objevy, k nimž došlo v posledních letech, vedly mnoho lidí k názoru, že se blížíme k období velkých změn.
Výrobám na zemi nejsou kladeny žádné meze; mohou se zvětšovat donekonečna. Síla populace je mnohem větší než síla země produkovat pro člověka obživu. Nárůst populace nelze kontrolovat, aniž by to způsobilo bídu nebo neřest.
Ve státě rovnosti a morálky, kde by převládaly čisté a prosté mravy, by tedy přírůstek lidského druhu byl zřejmě mnohem větší než jakýkoli přírůstek, který je dosud znám.
Neustálá snaha o stále větší populaci, která se vyskytuje i v těch nejzkaženějších společnostech, zvýší počet lidí dříve, než se zvýší prostředky k obživě. Spisovatel mi může říci, že si myslí, že se člověk nakonec stane pštrosem. Nemohu mu náležitě oponovat.

Německého literáta, přírodovědce, filosofa a politika Johanna Wolfganga von Goethe (1749 - 1832) lze považovat za muže mimořádného duševního formátu a velké moudrosti. Jeho dílo je sice zakotveno osvícenství, zasáhlo však už do romantismu a silně ovlivnilo tehdejší mladou generaci. Spolu s J.G. Herderem založil literární hnutí Sturm und Drang (Bouře a vzdor), v jehož intencích napsal román Utrpení mladého Werthera, dramata Torquato Tasso, Egmont a další. Jeho celoživotním a nejznámějším dílem je rozsáhlá epická báseň Faust.
Faustovské téma, hledání životního smyslu, inspirovalo mnoho jiných umělců a myslitelů a inspiruje je dodnes, neboť je trvalé. Goethův Faust hledal životní naplnění nejdříve ve filosofii, potom v lásce, nakonec v usilovné práci, všechno to ovšem bylo marné. Nepomohlo mu ani, že se zaprodal ďáblu. Faust-člověk je typickou nevyrovnanou osobností s pokleslou morálkou a „ďábelská cesta“ nemůže vést nikam jinam než do pekel.

Citáty:
Čemu neporozumíme, to nezískáme.
Učíme se zejména od toho, koho milujeme.
Lépe je být smutný s láskou než veselý bez ní.
Člověk si přeje mnoho a přitom potřebuje málo.
Vysoké cíle, třebaže nesplnitelné, jsou cennější než nízké, třebaže splnitelné. Moudřejší prý vždy ustoupí. Možná proto hlupáci tak rychle postupují.
Člověk žije opravdový život, je-li šťasten štěstím druhých.
Vášně a city mohou nabýt popularity, ale rozum bude vždy dán jen vynikajícím jednotlivcům.
Ke všemu, co je veliké, je prvním krokem odvaha.
Rozděl a panuj, tak zní fráze. Lepší je ale: spoj a veď.
Nic tak neodhaluje charakter lidí jako to, čemu se vysmívají.
Sílu lásky dokazují jen konkrétní činy.
Ve světě zbaveném idejí vládnou příšery.
Talent se zdokonaluje v samotě, charakter v proudech života.
Čím je člověk v malých věcech, tím je i ve velkých.
Bylo by možné mít vychované děti, kdyby byli vychovaní jejich rodiče.
Člověk by měl číst jen to, co lze obdivovat.
Věčně jíme salát z pravdy a omylu.
Pravá ctnost se nikdy neohlíží na svůj stín, na slávu.
Nevděk je znamení slabosti.
Jaká to podívaná! Ale ach! Jen podívaná!
Být upřímný, to mohu slíbit, být nestranný ne.
Svobodu si zasluhuje pouze ten, kdo o ni každodenně bojuje.
Která vláda je nejlepší? Ta, která nás učí, jak si vládnout sami.
Zázrak je nejmilovanější dítě víry.
Když chceš dobrou ženu, buď správným mužem.
Architektura je zkamenělá hudba.
Pokud Bůh stvořil tento svět, udělal by dobře, kdyby své dílo poopravil.
Zkušenost je vždycky jen poloviční znalostí.
Člověk neztrácí vždy, když se něčeho odříká.
První a poslední, co žádáme od génia, je láska k pravdě.
Víra není počátek, ale konec všeho vědění.
Charakter člověka snadno poznáte podle toho, jak se chová k těm, kteří pro něj nemohou nic udělat.
Odvážné myšlenky jsou jako šachové figurky posunuté vpřed. Mohou být poraženy, ale mohou zahájit vítěznou partii.
Odvaha je odhodlání začít bez záruky úspěchu.
Nemusíme navštívit blázinec, abychom našli neuspořádané mysli.
Poučení udělá hodně, ale povzbuzení všechno.
Hledáním a blouděním se učíme.
Musíme se stále měnit, obnovovat, omlazovat, jinak se zatvrdíme.
Nemá cenu snít malé sny, neboť nemají sílu pohnout lidskými srdci.
Pravda se musí stále opakovat, protože také blud se kolem nás neustále hlásá,
a nehlásají ho jen jednotlivci, nýbrž i davy.

Německý filosof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 - 1831) rozpracoval dialektiku a idealismus (ve smyslu prvotnosti ducha a jeho nadřazenosti nad hmotou). Usiloval o přesné uchopení obtížně postižitelných oblastí skutečnosti a stal tak předchůdcem fenomenologie. Zabýval se též sociální filosofií a uměním. V rámci svého boje proti mýtům silně kritizoval klerikalismus: „Vybičovat co možná nejvíc z mravenčí práce teology, snášející kritické stavivo k upevnění svého gotického chrámu, ztěžovat jim vše a vybičovat je ze všech koutů a vytáček, až již žádné nenajdou a budou muset ukázat svou nahotu v plném denním světle.“
Základní principy dialektiky (vše plyne a vždy a všude lze nacházet změny a protiklady) chápal podobně jako Herakleitos, přidal k nim však spirálovitý vývojový princip negace - triádu teze, antiteze a negace antiteze (negace negace) neboli synteze. Například zralé lidské vědomí vzniká tak, že počáteční vědomí dítěte (teze) se v dalším vývoji přiklání k vědomí jiných (antiteze) a v dospělosti, po návratu k sobě samému, se stává syntezí.
Dialektika je dnes neprávem opomíjena. Možná proto, že je nepohodlná, neboť každého, kdo se s ní obeznámí a přijme ji, téměř neustále nutí na ni myslet, a přesto mu neposkytuje takovou oporu, po jaké filosofové odedávna toužili a dodnes touží.

Citáty:
Dějiny jsou pohybem vpřed (výš) ve spirálách.
Dějiny světa, to je pokrok ve vědomí svobody.
Filosofie nemíří patrně k ničemu jinému než naučit se žít.
Co je rozumné, je skutečné.
Kdo chce dosáhnout něčeho velkého, musí se umět omezovat.
Naprostá svoboda nemůže stvořit žádné kladné dílo ani čin.
Mějte odvahu mýlit se.
Pravda ve filosofii znamená, že pojem a skutečnost jsou ve shodě.
Neodpovídají-li fakta představám, tím hůř pro fakta.
Filosofie je svou povahou něco ezoterického.
Jak vychovat syna ke skutečné mravnosti? Zajistit, aby žil v obci s dobrými zákony.
Umění se stalo prvním učitelem národů.
Nic velkého na světě nebylo dosaženo bez vášně.
Z historie se učíme, že se z ní neučíme.
Být nezávislý na veřejném mínění je první podmínkou dosažení čehokoli velkého.
Pravda se nenachází ani v tezi, ani v antitezi, ale ve vznikající syntéze, která obě teze smiřuje.
Zlo sídlí v pohledu, který vnímá zlo všude kolem sebe.
Výchova je umění učinit člověka etickým.
Když se mluví o svobodě, musíme si vždy dávat pozor, zda se tím ve skutečnosti neoznačuje prosazování soukromých zájmů.
Nevědomý člověk není svobodný.
Myšlenka je vždy zobecněním. Zobecňovat znamená myslet.
Dějiny světa jsou soudním dvorem.
Pohlédneme-li na osudy velkých historických osobností, zjistíme, že nebyly šťastné.
Umění je jedním ze způsobů, jimiž se zjevuje Bůh.
Dějiny nejsou půdou, v níž roste štěstí. Období štěstí jsou v nich prázdnými stránkami.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy