Ovčáček a jeho ovčák. Obrázky z hradní salaše.

18. 08. 2015 | 14:08
Přečteno 6636 krát
Mnoho mediální pozornosti už bylo věnováno ovčákovi z Vysočiny, který v klidu venkova léta meditoval, aby předloni - žena stádo spodních desíti milionů - zamířil do nejvyšší české salaše.

V záplavě takřka pohádkových příběhů, kterými od té doby prošel s větší či často menší stabilitou, i díky pilné produkci výroků všech úrovní neměli mnozí čas povšimnout si, jak rychle vedle ovčákovy rustikální sukovice a lidového humoru vyrostl jeho charakterový antipod, elegantní měšťanský doplněk a zaručená zbraň proti nebezpečí pražských kaváren - blazeovaný intelektuální ovčáček, který ve chvílích únavy, viróz a verbálních nehod za ovčáka pohotově zaskočí.

OVČÁČEK NENÍ ŽÁDNÝ OVČÁČEK

Pro ovčáčka rozhodně neplatí heslo nomen omen. Není to žádný šéfův přílepek. Bravurně a s blazeovaností pravého vůdce stáda odráží útoky mediálních vlků. Ještě nikdy jsme jej neviděli nepřipraveného či zaskočeného. Jeho historie dává tušit zrod další z osobností, jejichž ústřední životní motivací je prostě být. Nikoli však v intencích filozofického “mít, nebo být” Ericha Fromma. Ve své filozofii bytí upřednostňuje ovčáček berkeleyovské “esse est percipi” - být znamená být vnímán. Existovat, to pro něj - a jemu podobné - znamená "být na mediálním výsluní". Pro to je schopen obětovat mnohé, možná vše.

Málokdo by měl hroší kůži, chuť a vytrvalost k trávení dlouhých dní překrucováním ovčákových přehmatů a omlouváním jeho trapností. Ovčáček tak dělá s potěšením přímo masochistickým. Málokdo má žaludek pracovat pro komunistické Haló noviny či bulvární žumpu Blesk. To neplatí po ovčáčka, pro kterého evidentně účel světí prostředky. Je to muž silné motivace, pevných emocí a dlouhodobé vize. Skoro denně obdivujeme jeho bohatou kreativitu, se kterou dávno přerostl roli běžného tiskového mluvčího. Rád vytváří paralelní realitu a rád by vrtěl psem:

- Tu podává očité svědectví - v případě vajíčkem těžce raněného prezidenta Gaucka, byť je to svědectví “ojedinělé”, dokonce natolik, že je v rozporu se svědectvím toho, o kom svědčí.
- Tu označí ovčákův proud vulgarit v kauze Pussy Riot za pozoruhodné otevření lingvistické diskuze.
- Tu vypráví pohádku o neexistujícím sporu mezi odborníky, jak izolovat postižené děti.
- Tu se stává historikem a inovativně interpretuje dílo největšího českého novináře Ferdinanda Peroutky, zcela v souladu s dlouhodobým názorem ovčákovým o novinářích coby podřadných pitomcích.
- Tu se vyjadřuje k petici vědců proti xenofobii jako smutnému příkladu "vykopávání příkopů" mezi lidmi. (Tento svůj nejnovější produkt myšlenkové kreativity však pouze vůdcovsky nakousává a laskavě nám předává k intelektuálnímu hodování a domyšlení - pokud boj proti xenofobii příkopy vykopává, její zesilování jistě příkopy zahazuje. Historická zkušenost to potvrzuje - v takto zasypaných příkopech se ostatně velice často nacházejí příslušníci etnik, vůči kterým jsme xenofobii směřovali)

Zdá se, že ovčáčka jeho asistence - pro mnohé z nás snad nejděsivější povolání z vůbec myslitelných - dokonce těší. Že překrucuje realitu a omlouvá zdánlivě neomluvitelné? To je přece moje práce, může na svou obranu vždy jednoduše říci. To je obtížně napadnutelný argument, který může použít kdykoli - v přítomnosti i ve své kariérní budoucnosti.

PROČ TO, MÁMO, VLASTNĚ DĚLÁ?

Nabízí se domněnka, že je tak tomu ze dvou důvodů. Doufám, že milé čtenáře nezklamu, když hned prozradím, že ani jeden není podle mého názoru oddanost ovčákovi.

Prvním důvodem je bohatá mediální pozornost, kterou sklízí. Je v televizi více než jeho šéf. Mluvit za někoho je skoro jako být jím (ovšem bez nudných ceremoniálních povinností a kladení věnců). Publicita je pro ovčáčka créme de la créme ovčákovy role, kterou na něj unavený patriarcha rád deleguje. "Kdo z vás to má?", triumfálně kdysi hřímal přední pastevec podobného stáda, jehož se současným ovčákem spojují nejen totožné problémy s vrženými vejci, ale právě osoba stejného ovčáčka, který však byl později kvůli blíže nespecifikovaným sporům z jeho týmu tiše propuštěn.

Druhým důvodem je to, kým se postupně stává. Ve své roli přichází do kontaktu s důležitými informacemi. Mnozí lidé mu leccos dluží. Rád bych se mýlil, ale nevidím jej jak typ muže, který poté, co ovčák rozpustí stádo, odejde psát intelektuální eseje k panu Šídlovi. Domnívám se, že jej můžeme brzy čekat v politice, jak už se to lidem z okolí významných politických figur stává. A zde už předem tušíme nejen jeho výhody v podobě nashromážděných informací, kontaktů a seznamů másel na hlavách, ale též jeho charakterový trumf, který se v politice jistě neztratí - totiž nonšalantně prezentovat voličům jakýkoli názor, s rafinovaností a uhlazeností, která nebude mít nic společného se skutečným stavem věcí, etickým hodnocením, racionalitou nebo snad pravdou... Efekt je nejdůležitější. Tréninku na to měl a ještě bude mít dost.

KDO SE PŘETAHUJE O OVČÁCKOU HŮL?

Starý ovčák už moc nesvede. Zmožen kořalkou, nezřízeným životním stylem a bobtnajícím narcismem většinu času klimbá, občas se ve své osamělosti poplácá po ramenou s honáky z východních plání a dostane-li zrovna chuť, dle nálady vypustí ostrý bonmot, urážku či radikální názor. Kdo však skutečně máchá jeho ovčáckou holí?

Jsou to skutečně ruce šedých eminencí, veřejnosti především známé jako postmoderní trio “génius realitních transakcí” - “přičinlivý ceremoniář s vylhaným titulem” - a “nenápadný manažer s údajně dobrými kontakty na Kreml”?

Domněnka, že tito tři protřelí, ale v politickém PR děsivě nezkušení salašníci dokáží u věrných oveček vyvolat dojem, že jejich stádo stále vede kompetentní ovčák, je na pováženou. Dvěma z této trojice na jejich funkci, pověsti ani na obrazu ovčáka pravděpodobně příliš nezáleží a pokud se ovčákovi jeho stádo rozprchne, půjdou bez smutku hledat své štěstí zase o pastvinu dále. Svou současnou roli vnímají - soudě podle dosavadní absence jakýchkoli soudných mediálních, politických či intelektových projevů - nejspíše jako milé zpestření svého dosavadního života a místo pro zajímavý networking.

TŘETÍ VZADU ZÍSKÁVÁ PŘÍZEŇ, ALE NA OVČÁČKA NEMÁ

Třetí do počtu má sice ctižádost, rád se fotí a na výsluní pozadí vrcholné politiky by jistě rád zůstal, ale skutečné schopnosti ovlivňovat asi nemá. Kde by k tomu taky dostal příležitost? Jeho poslední šéf, ovčákův kamarád z mládí a profesor, který vymyslel známý vesmír, a údajně i část neznámého, mu k tomu jistě šanci nedal.

Je zřejmé, že všichni muži na salaši netáhnou za jeden provaz. Nedávné ovčákovo odcizení s jiným dlouholetým přítelem a honákem svazáckých stád, nám do této hry nechalo nahlédnout. Proslýchá se dokonce, že právě uvedený třetí ze salašníků je v nelibosti ostatních z party. A náhlý příklon ovčákovy přízně, kterému byl nedávno vystaven, tak možná svědčí o mnohém...

Ovčákovi došlo, že třetího vzadu potřebuje. Možná si uvědomil reálné možnosti svého týmu. Třeba dobře ví, že když se dva hádají, třetí se směje. Nebo pochopil, jak využít ceremoniářovy slabosti pro lesk a slávu, kterou koneckonců tak dobře zná. A snad se i bojí, co by se stalo, kdyby mu zbyl pouze ovčáček... V salaši proto jeho arbiter správných způsobů zatím zůstává a vysněný Vatikán se mu neblíží.

DLOUHÉ JSOU HODINY OVČÁKOVY NESPAVOSTI

Opusťme však toto krátké exposé trojky ovčákových pomocníků. Jediným, kdo v této společnosti zůstává zcela zjevně velmi schopný a profesionální, je ovčáček. Zůstává klíčovou postavou na šachovnici hradní politiky a jeho promyšlených tahů budeme ještě svědky.

Klobouk dolů. Ovčáček hraje dobře. Možná až příliš. Už i ovčák si jistě ve svých jasnějších chvílích promítá na strop za bezesných nocí obraz novodobého golema, nevyčerpatelného služebníka bez emocí a chyb a klade si rozechvěle nepříjemné otázky. Dotírají mu na mysl s intenzitou a nevyhnutelností, kterou nezaplaší počítání oveček. Vyvolávají děsivou představu, která ospravedlňuje rychlou skleničku nebo raději několik pro rozptýlení chmur. Nikdo by totiž s těmito otázkami nechtěl zůstat příliš dlouho sám.

I tak ale klokotají ovčákovou hlavou. Točí se ve víru stále dokola: Kde jsou hranice ovčáčkovy trpělivosti? Kde jsou limity jeho ochoty propůjčit se jakékoli interpretaci? Kde jsou mantinely, za které už nepůjde? Zná je on sám? Existují vůbec? A je to dobře, nebo špatně? Je ode mě tak rozdílný, nebo je mi vlastně tak podobný? Je to důvod k uklidnění, nebo naopak? A není pak také náhodou schopný ... všeho?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy