Těžký týden vůdců

05. 03. 2017 | 05:04
Přečteno 4798 krát
Kdo půjde z kola ven?

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že se "svět zbláznil." Jako psychiatr vím, že každý záchvat šílenství pomine. Řečeno slovy Friedricha Nietzscheho, co mě nezabije, to mě posílí.

Amerika – Rusko: čeká svět restart nebo třetí hybridní?

Rusové už se nemohou dočkat, kdy prezident Donald Trump začne „plnit své předvolební sliby“: coby starší bratr obejme Vladimira Putina a dojedná „big deal“. Vždyť přece Rusko prostředky sobě vlastními (kyberútoky, špionáží, působením svého velvyslance v USA) vydatně pomáhalo k jeho zvolení! Nyní však bezmezná ruská láska vůči Trumpovi může ho „pošpinit“ v očích Američanů coby vlastizrádce, který bude za ruskou podporu své kandidatury prosazovat ruské zájmy (copyright na tento scénář proruského prezidentování drží česká hlava státu Miloš Zeman).

Impeachment visí ve vzduchu

Paradoxně předvolební láska Trumpa k Putinovi a spolupráce členů jeho týmu s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem může nejen zkomplikovat americko-ruský restart, ale zničit Trumpovu politickou kariéru. Aby rozptýlil obavy z nadbíhání Rusku, Trump musí předvést tvrdý postoj vůči Rusku, jak tomu ostatně velí tradice republikánů.

Pro upřesnění musíme dodat, že cílem ruské diverze a hackerských útoků v průběhu amerických voleb nebylo vítězství miláčka Rusů Donalda Trumpa, ale snaha zpochybnit systém americké demokracie, názorně předvést, že demokracie je jen hra pro idioty, a to nejen v Rusku, ale i na Západě. Zjistilo se, že demokracie funguje a přání amerického lidu vidět v čele své země narcistního šoumena v červené kšiltovce a heslem Amerika First! se naplnilo.

Trump se nakazil rusofobií

V Rusku propukly oslavy. Chvilku se zdálo, že Rusko může všechno, dokonce i ovlivnit volby v USA. Uplynulo pár měsíců a poslanec Státní dumy Konstantin Kosachev podle stanice Fox News zklamaně prohlásil: "Buď Trump nezískal potřebnou nezávislost a je neúspěšně zatlačován do kouta, nebo rusofobie už stihla infikovat novou administrativu.“

Americký sen Rusů se rozplynul. Trump prohlásil, že Rusko musí vrátit Krym Ukrajině. Takže zatím Krymnáš (Krym je náš), ale Trump už "náš" není. Putin je zase sám jako kůl v plotě. Depresi léčil setkáváním s lídry bývalých sovětských republik v centrální Asii a "soukromým" pobytem v krasnojarské tajze, kde s ministrem obrany Sergejem Šojgu probíral další plány, jak se pomstít ignorantům (třeba ukázat sílu na Ukrajině) a připoutat světovou pozornost. Mezitím Francie a Německo řeší, jak se ubránit ruským hackerům před nadcházejícími volbami.

Zemanův člověk ve Washingtonu

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček je novým velvyslancem ČR v USA. Jak víme, velvyslanec v USA má obrovskou moc. Například ruský velvyslanec v USA Sergej Kisljak vyřazuje z vysoké politické hry jednoho po druhém klíčové borce Trumpova týmu. Chce se s ním sejít i slavná Sarah Jessica Parkerová ze Sexu ve městě, která již dostala pozvánku k slavnému velvyslanci z ruského ministerstva zahraničí.

Choroby moci: velikášství a stihomam

Prvním úspěchem nového českého velvyslance v USA je zpráva, že Miloš Zeman má během dubnové návštěvy Spojených států dostat ocenění Bojovník za pravdu od významných židovských organizací, které v minulých letech ocenily také Donalda Trumpa. Jak jinak? Pokud si Miloš Zeman zaslouží ocenění, tak především za umění proměňovat v „pravdu“ cokoliv, co mu slina na jazyk přinese a trvat na tom „do roztrhání těla“, jak je tomu v kauze osočení Ferdinanda Peroutky ze sympatií s Hitlerem.

Stejně jako Putin nebo Trump i Zeman umí vydávat za pravdu svá tajná přání a chorobné obavy z nepřátel. Politickým stylem je pak permanentní pomsta, motivem je často velikášství a stihomam. Putin má fobii z revolucí, zejména barevných. Několik dnů před inaugurací Trumpa ruský prezident Vladimir Putin upozornil, že úsilím některých sil v USA je svrhnout zvoleného amerického prezidenta metodami, které stejné síly použily na ukrajinském Majdanu. Trump se cítí být pronásledován novináři a svým předchůdcem ve funkci. Posledním hitem americké politické debaty je „druhá Watergate“ - Trump obvinil Baracka Obamu z odposlechu (Obama to popírá).

Český copyright. Zeman postrkával Západ do ruské náruče dříve než Trump

Byl to český prezident Miloš Zeman, nikoliv Donald Trump, kdo začal používat vulgarizmy, ponižovat novináře a lhát v přímém přenosu. Byl to Zeman, nikoliv Putin, kdo první přišel na veřejnost s myšlenkou zapojit Rusko do války proti terorismu, a tím ho rehabilitovat a vtáhnout na západní loď po anexi Krymu a rozpoutání války na východě Ukrajiny. Byl to Zeman, nikoliv Trump, kdo se v pozici prezidenta či kandidáta na prezidenta vyznával z lásky k hlavě jiného státu, tedy Ruska.

Kazachstan a centrální Asie – neviditelné Putinovo eso pro „big deal“ s Trumpem

Po politické nevěře Trumpa, který nedaroval Putinovi Krym a nehodlá zrušit sankce, ruský prezident se uchýlil do centrální Asii. Na úvod návštěvy lyžoval v horách nedaleko Almaty s prezidentem Kazachstánu Nursutanem Nazarbajevem, který nepřetržitě vládne své zemi od pádu Sovětského Svazu. Celá rekreační oblast byla pro turisty neprodyšně uzavřena několik dnů údajně kvůli hrozbám lavin. Ruský ani kazašský státník se laviny nebáli a odvážně lyžovali na liduprázdných sjezdovkách. Bavily se jak dál dělit Sýrii, ne náhodou opakovaná alternativní jednání účastníků syrského konfliktu probíhají i v kazašské Astaně. Řeč šla i o ochočeném tureckém prezidentovi Erdoganovi, který už netrvá na odchodu syrského diktátora Asada. Hovořili i o vzpurném běloruském prezidentovi Lukašenkovi, které pošilhává po proklatém Západu, o neloajálním prezidentovi Tádžikistánu Rachmonovi, který stále nevstupuje do Euroasijského ekonomického svazu, o novém proreformním prezidentovi Uzbekistánu Mirzojeevovi i o prezidentovi Kyrgyzstánu Atambajevovi, který má problémy s ruskou vojenskou základnou na kyrgyzském území.

Všechny ty skryté před novináři ale zcela jistě ladné pohyby mezi vlaječkami kazašské sjezdovky Putin podnikl v rámci příprav na big deal s Trumpem, aby zaoceánský partner viděl, kdo je skutečným vládcem v centrální Asii, což lze rovněž zobchodovat. Marná snaha. Američané mají na místě střední Asie v geopolitické mapě jen slepou skvrnu. Nepomůže ani kazašské videoposelství Trumpovi America First, Kazakhstan Second! s Boratem v hlavní roli. Ani vztahy s Ruskem zřejmě nebudou pro amerického prezidenta prioritou.

Pohádkově bohatý ruský premiér a ruské prezidentské volby

Ruský opoziční politik a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj zveřejnil video o pohádkovém bohatství ruského premiéra Dmitrije Medveděva, který vlastní jachty, zámky, vinařství v Toskánsku a v neposlední řadě velmi drahé značkové tenisky. Přitom důchodkyní na Krymu, která si stěžovala na nemožnost přežít z penze, Medveděv odpověděl: „Peníze nejsou, ale vy se držte!“ Na setkání s učiteli, kteří si stěžovali na nízké mzdy, odpověděl, že pokud chtěli peníze, měli jít do byznysu.

Nic zvláštního na tom pro Rusy není - bohatství Ruska z vývozu surovin putuje do kapes politiků a mocných oligarchů spojených s Kremlem již od devadesátých. Intrika spočívá v tom, že by v nadcházejících ruských prezidentských volbách mohl kandidovat jak opozičník Navalný, tak korunní princ Medveděv. Není vyloučeno, že ruské prezidentské volby proběhnou dříve než v březnu 2018, a to s ohledem na údajné zdravotní problémy Vladimira Putina. Dohady o předčasných volbách se v Rusku objevují již půlroku stejně jako spekulace o zdravotních problémech ruského prezidenta.

Sorry jako!

Od 1. března 2017 se v Česku rozšířila povinnost elektronicky evidovat tržby na oblast velkoobchodu a maloobchodu. Zhruba čtvrt milionu obchodníků má novou povinnost posílat Finanční správě každou účtenku. EET však kariéru budoucího premiéra Andreje Babiše neohrozí. Absence ideologie usnadňuje cestu k výhře, stačí jednoduché heslo, charakterní tvář, příznivé výzkumy veřejného mínění, peníze na marketing, realistický obraz nepřítele a trochu toho štěstí!





Budoucnost patří mladým. Šestnáctiletí Češi chtějí také k volbám

Výzva mladých Čechů Chceme TAKY rozhodovat! kritizuje dnešní politické strany, protože svými programy zaměřují pouze na starší generace a zcela opomíjejí mladé lidi. Výzva požaduje snížení věku aktivního volebního práva z 18 let na 16 let, aby to přimělo politické strany zaměřit se i na mladé. V Rakousku je volební účast věkové skupiny 16 a 17 let pravidelně okolo 80 %, což je nejvyšší ze všech věkových skupin, které se voleb účastní.

Například v ČR, kdyby mohli volit i 16 a 17 letí v roce 2014, do Evropského parlamentu by se dostal zástupce Pirátské strany, ale nedostali by se tam Svobodní. Ve volbách do poslanecké sněmovny by si nejvíce polepšily Pirátská strana a Strana zelených, naopak největší propad by zaznamenalo hnutí ANO, KSČM a ODS.

Argumentem pro návrh snížení věku aktivního volebního práva může být fakt, že lidé ve věku 16 let jsou plně trestně odpovědní.

Politika je divadlo

Zájem o nekorektní kabaret „Ovčáček čtveráček“ Městského divadla ve Zlíně byl obrovský. Prezident Zeman má rád svého tiskového mluvčího, šoumena s nevinnou skoro dětskou tvářičkou, který pronáší věci ještě radikálnější a nevymáchanější než sám prezident. Cílem obou je ostrakizovat údajné „viníky“ často vymyšlených nesnází, vyvolat ve společnosti strach, nenávist a vykopat příkopy. Univerzálním lékem proti velikášství politiků je pak smích a politická satira.

Zítra si povíme

Minulý týden proběhla premiéra hry "Zítra si povíme" v divadle DISK. Studentka DAMU režisérka Nina Jacques v ní pojednala politiku prostředky kvantové mechaniky. Co se děje za plentou během voleb? Pozorovaný objekt se proměňuje v přítomnosti pozorovatele jako Schrödingerova kočka, která je do okamžiku zveřejnění výsledků voleb zároveň živá i mrtvá. Lid nerozhoduje, je to iluze. Program není ideologie, volby nejsou volba, vše mizí v černé díře. Zbytek je souborem rituálů: i rituál politické diskuse s předem vygenerovanými odpověďmi i rituály svornosti…

Existuje v politice něco opravdového? Něco víc než iluze a klam?! Ale jistě. Je to syrová brutální moc. A právo podílet se na moci svobodnou volbou svých zástupců i přístup k voleným funkcím. Do voleb zbývá jen 229 dnů! Pokud přijdete, pravda a láska zvítězí nad lži a nenávistí.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy