Věda je budoucnost

21. 01. 2013 | 19:35
Přečteno 3252 krát
Dnešní západní civilizace má dvě chůvy. První je její historie a druhou věda. Vždyť naše přítomnost je zatím poslední sekvencí fascinujícího příběhu lidského hledání a poznávání, které začalo kdysi v povodí řek Eufrat a Tygris, provedlo naše předky přes antiku Středomoří, křesťansky duchovní evropský středověk až k osvícenství a postupně stále vědečtější racionalitě novověku i současné postmoderní éry.

V řadě charakteristik tohoto příběhu je jedna nezpochybnitelná. Kritériem úspěchu, autority a perspektivy jednotlivých států Západu postupně přestávala být pouze hrubá síla jejich armád. Úroveň vzdělanosti a později vědy, to byly oblasti, do kterých moudří vládci a politici investovali stále větší část kapacit svých zemí. Dobře totiž věděli, že skutečná síla je ve vědění a oni sami si dlouhodobý respekt a uznání zajistí spíše v roli podporovatelů věd, než vojevůdců.

Ani dnešní politici v perspektivních západních zemích o rozhodující roli vědy pro budoucnost společnosti nepochybují. A odpovídajícím způsobem zajišťují její rozvoj nejen ekonomicky a institucionálně, ale také mírou preferencí, které právě vědě v politice dávají.

Jak je to v České republice? Kolik pozornosti, energie a kreativity věnují naši politici vědě a jejímu rozvoji? Jakou roli hraje česká věda ve hře, kterou pro nás inscenují ve vládě a v parlamentu za stále se zvyšující „vstupné“ našich daní?


1. Neexistuje jasná vědní politika, na níž by panovala alespoň částečná shoda.

Toto je letitá bolest české vědy. Zatímco v rozvinutých zemích západu mají vlády většinou zpracované dlouhodobé a střednědobé vize rozvoje vědy ve svých zemích, u nás se o něčem takovém už léta pouze mluví. Vznikají a zase zanikají nejrůznější „vládní komise“ a „poradní sbory“, ale skutek, který je v konečné instanci na politicích, de facto utek. A tak se jede z roku na rok v podmínkách nekonečného dohadování se o peníze. To ale nemůže stačit. I současná Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), která má být ze zákona poradním sborem premiéra, je špatně koncipovaný orgán a výsledky její činnosti tomu odpovídají.

2. Neexistuje systém jak zlepšit vědecké výstupy.

Zažili jsme různé typy hodnocení vědeckých výsledků a současné hodnocení jsou nezřídka terčem kritiky. Připravují se nejméně dva nové systémy hodnocení vědy, jedna tzv. IPn „Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (Metodika)“, druhou připravuje RVVI. Je rozhodně dobré pravidelně a kvalitně hodnotit, a myslím, že pouze hodnocení metodou peer review, které bude povedeno nezávislým orgánem (firmou) majícím mezinárodní zkušenosti povede k lepší identifikaci toho, kam by peníze měli jít ve větší míře, kam méně a kam třeba vůbec. Hodnocení skutečně nelze provádět amatérsky, vymýšlet vlastní metodiku jako jsme toho byli svědky u nedávného hodnocení AV. Dosavadní systém hodnocení vědecké produktivity tzv. „kafemlejnek“ má sice také některé závažné nedostatky, ale přesto dosud sloužil, alespoň v některých oblastech vědy, k identifikaci těch nejslabších institucí.
Změnu české vědy, resp. její dnes celkem dobře měřitelnou kvalitu však pouhé samotné hodnocení nezmění. Ano, je důležité navýšení financování jednotlivců, kteří mají nejlepší vědecké výsledky. Celkovou úroveň české vědy to ale dlouhodobě nezvýší. Musíme mít priority, které bude nutné zvýšeně zafinancovat i když v nich zatím excelence nedosahujeme. Je třeba posílit a financovat i průměr, abychom neskončili jen a pouze s ojedinělými hráči na světové úrovni. Soustředit se převážně na hodnocení a ne na prorůstovou vědeckou politiku je neúčelné, máme jen ty lidi, které máme plus minus pár lidí ze zahraničí. S nimi a s mladou generací musíme pracovat abychom dosáhli světové špičky.

3. Základní výzkum je základem vědy, ale aplikovaný výzkum a inovace jsou jeho pokračováním a z ekonomického hlediska důležitým výsledkem.

V rámci aplikovaného výzkumu a inovací u nás ovšem nacházíme spoustu balastních projektů, které se jako inovace a aplikovaný výzkum tváří, ale jsou to buď drobné zlepšováky, nebo dokonce nesmysly. Samozřejmě, že těžiště vědy je v oborově zaměřených vědeckých ústavech, které se plně věnují základnímu výzkumu (AVČR). Naopak, ty ústavy, které se v minulosti zabývaly aplikovaným výzkumem, byly u nás po revoluci prakticky všechny zrušeny. Aplikovaný výzkum a inovace musí posuzovat odborníci z řad těch, kteří o něj stojí (soukromá sféra), a jsou proto ochotni do něj spolu se státem investovat. Domnívám se, že striktní oddělování základního a aplikovaného výzkumu a inovací (tedy vytváření produktů), je nesprávné a v rámci některých výzkumných institucí by se všechny tyto složky měly potkávat. Specielně v některých oborech, např. v biomedicínských, existují i v zahraničí zvláštní instituce, jejichž náplní je harmonická spolupráce všech tří složek. U nás se o to úspěšně 9 let snažila Výzkumná centra MŠMT, která spolupracovala se soukromou sférou a alespoň 10 procent finančních prostředků získávala od firem. Ta ale byla nesmyslně zrušena, aniž ta nejlepší přetrvala, nebo se příp. transformovala v nové instituce.

4. Věda není rezortně zakotvena.

Přesto, že spojování ministerstev s dnes tak módním a proto populistickým odkazem na úspory, nemusí být v konečných důsledcích vůbec dobré, proti úvaze o tom, že se k Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy připojí ještě Ministerstvo kultury, nic nemám. Věda nám ale stále jaksi vypadává, i když jí MŠMT řídí. A tak by bylo mnohem účelnější, mít i u nás, podobně jako ve většině evropských států, separátní státní úřad pro vědu a vysoké školy. Uvažovat by bylo možné i tak, že dnešní agenda MŠMT by se rozdělila. Věda by spolu s vysokým školstvím přešla pod samostatné Ministerstvo pro vědu a vysoké školy a agenda současného rezortu kultury by se připojila k MŠMT. Oddělení vědy od základního školství, sportu a kultury by bylo velmi účelné. Náklady by tímto přeskupením žádné nevznikly, ministerstva by byla stále jen dvě. Navíc by takové Ministerstvo pro vědu a vysoké školy mohlo úplně nahradit současnou RVVI. Jeho profesionální managment by mnohem efektivněji plnil roli poskytovatele, koordinátora, hodnotitele, zajišťoval dlouhodobou koncepci a priority ve vědě. Vědecká rada tohoto rezortního orgánu by byla složena z vrcholných odborníků tak jako dnešní RVVI a byla by jeho poradním sborem. Ministr pro vědu a vysoké školy by jako člen vlády byl jejím nejlepším poradcem v otázkách vědy.

5. Je třeba urychleně zvyšovat prostředky na vědu až do plánovaných a v zemích EU vynakládaných 3% HDP.

Současné vlády se ve svém programovém prohlášení ze 4. srpna 2010 konkrétnímu finančnímu závazku vyjádřenému v procentech HDP na rozvoj vědy vláda vyhnula. Oficiální údaje ČSÚ uvedly pro tento rok 1,61 % HDP. V roce 2011 výdaje na vědu sice vzrostly o jednu pětinu, ale tento přírůstek jednak zajistily svými investicemi soukromé firmy a současně došlo k výraznému čerpání zdrojů EU v rámci operačního programu pro výzkum, vývoj a inovace. Přesto zůstala Česká republika za průměrem nejen zemí OECD, ale i evropské sedmadvacítky. Pro příští rok se mluví dokonce o snížení procentního poměru výdajů na vědu a výzkum k HDP. Finance ze Strukturálních fondů pomohly regionům a jsou vítaným zvýšením prostředků i na vědu, i když udržitelnost velkých infrastruktur bude finančně velmi náročná.
Velkým problémem je financování vědy v Praze. Nešťastné je totiž rozvržení regionů – Praha chtěla mít region svůj a v oblasti vědy na to doplácí. Zatím jsme v Bruselu nevybojovali, aby dotace EU byly i pro Prahu, kde je soustředěn největší potenciál vědeckých pracovníků, ústavů a institucí. Je třeba, se na to soustředit a do Prahy prostředky ze Strukturálních fondů dostat, což se nezdá být vyloučeno.


Na začátku jsem označila vědu, vedle historie, za patronku současné západní civilizace. Máme-li si jako Česká republika alespoň zachovat ambici podílet se na budoucnosti této civilizace, musíme co nejdříve udělat podstatně více pro dlouhodobou perspektivu naší vědy.

V sérii svých příštích blogů se budu jednotlivými okruhy problémů české vědy, tak jak jsem je naznačila výše, podrobněji zabývat včetně mých návrhů řešení. Ráda bych na toto téma také iniciovala diskusi všech zainteresovaných, tedy nás vědců, politiků, ale i široké veřejnosti. Je jisté, že bez české vědy nebudou mít česká společnost a český stát budoucnost.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy