Hlavně, že Klaus je čistě české příjmení...

19. 01. 2013 | 19:56
Přečteno 50050 krát
Maminka Klausová nechce na Hradě cizinku. Synáček Klaus prohlásil, že otec Karla Schwarzenberga byl členem xenofobní a protižidovské organizace Vlajka a tak se přikláněl na stranu nacismu. Jeho směsný výroky o kolaborantské minulosti Schwarzenbergova otce jsou však nepodložené. Pokus dělat z rodiny Orlických Schwarzenbergů nacisty je vskutku pozoruhodný. Především z psychiatrického hlediska.

Útoky rodina Václava Klause na nečeský původ prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga jsou promyšleným spojením představy českého maloměšťáckého nacionalismu s xenofobií. Klaus otec je skutečně prototyp českého zaprděného maloměšťáka, směšná a zároveň tragická figurka, arogantní a sebestředný politik provinčního formátu.

Rodina Klaus mluví, jako kdyby Schwarzenberg tajně naplánoval českému národu kázat gestapácké nápady anebo poněmcit česko. Mamča vydělala balík předstíráním v desítkách správních rad, taťka brání tělem buldozerem celou republiku před EURVHP a synáček to zvoře komoušskejma kydama.

Pokud je mi známo, tak na prezidenta kandiduje pan Schwarzenberg a Zeman, nikoliv jejich otcové či dědové, manželky či děti. Za socialismu byl důležitý kádrový profil a to přežívá do dnešních dob.

V České republice je prezident jen reprezentativní figurou, i když má určité monarchické pravomoci, jako udělovat milosti a amnestie nebo doporučovat ústavní soudce. Avšak národ hlavně od prezidenta očekává, aby ho dobře reprezentoval. A v mnoha ohledech je tak prezident Klaus daleko přesnějším symbolem českého národa než Václav Havel.

Klaus byl za komunismu průměrným občanem, který v zájmu své kariéry držel pusu, zatímco Havel nejednal jako typický Čech, protivil se neporazitelnému režimu.

Takže když Klaus vyjadřuje svou takzvanou euroskepsi, vyjadřuje tím obavy obyčejných lidí nad dalším zahraničním vlivem na osud svého národa. Avšak když se rozhodl teatrálně vstoupit do EU z Blaníka, se vším tím symbolismem, který všichni znají, udělal vážnou chybu: když pojedl klobásu, jako by to byl symbol českého národa, zapomněl, že je to vlastně symbol předchozího zahraničního vlivu – německých národů. Konec konců, klobása je asi tak česká jako guláš (maďarský symbol). Ani knedlíky nejsou ve skutečnosti české.

To by nám mělo připomenout, že málokdy se komu podařilo udržet si vlastní, čistou kulturu, nedotčenou cizími vlivy, neboť jsme všichni výsledkem neustálé interakce nejrůznějších kultur, od počátku civilizace. Globalizace není nový jev, jen je v současnosti rychlejší, v důsledku rychlosti komunikací a dopravy.

Je to fantazie předpokládat, že by bylo možné nějak udržet kulturu „čistou“, nekontaminovanou cizím vlivem. Klaus sám je nesmírně poamerikanizovaný.

Čeština má množství složitého časování a skloňování a další podivnosti, které kdysi existovaly i v nyní velmi zjednodušené angličtině (byla to tehdy anglosaština a mluvilo se jí v Británii do roku 1066). Koncem 18. století vytvořil Josef Dobrovský uměle spisovnou češtinu tím, že kodifikoval zastaralý jazyk ze století šestnáctého. Do té doby byla obecná čeština, s koncovkami jako „novýho“, „dobrej“ považována za bezpříznakový, spisovný český jazyk. Čtěte knížky z doby před Dobrovským, najdete to tam. Kdyby býval Dobrovský pro psanou formu jazyka nekodifikoval archaickou formu češtiny, byla by spisovná česká deklinace v současnosti o dost jednodušší.

Jazyky se však vyvíjejí a je téměř nemožné zabránit – zejména s příchodem esemesek a emailů – zjednodušenému a zliberalizovanému způsobu vyjadřování. Zjednodušuje se i pravopis – v Americe se nyní daleko častěji píše „nite“ místo „night“ – noc. Televizní stanice pro děti Nickelodeon už léta inzeruje své večerní vysílání titulkem „Nick at Nite“. A nikdo nevykřikuje „ochraňujte náš jazyk“.

V portugalštině máme daleko víc slovesných časů, než by česká či anglická mysl dokázala vůbec pochopit. (kromě všeobecného minulého času, přítomného času a budoucího času, máme taky presens imperfect, dále imperfektní minulý čas, téměř perfektní čas, více než perfektní čas, budoucí minulý čas, budoucí přítomný čas, presens konjunktiva, prezens indikativa...) Neptejte se, většina Brazilců užívá jen čtyři slovesné časy, i když rozumíme všem těmto časům, když jich používá nějaký právník, profesor či politik. Faktem je, že tyto slovesné časy odumřou. Existují dosud už jen formálně, nikoliv ve skutečnosti.

Onen tolik obávaný vliv od větších zemí Evropské unie bude vždy jen politický, nikoliv kulturní. Italové zůstávají Italy, jimiž byli vždycky, a nezačnou pít čaj o páté jen proto, že jsou ve stejné EU jako Britové. Francouzi nejsou o nic méně francouzští jen proto, že jsou v EU i Němci. Jediné kulturní rysy, které dokáží překročit hranice, jsou ty, které příjemcům v jiném národě z nějakých důvodů vyhovují. V nás všech existuje přirozený filtr, proto mluví Španělé španělsky a nikoliv latinsky, i když je španělština z latiny odvozena. Místní kultura vždycky vítězí. Slováci se nestali Čechy v době, kdy bylo Slovensko součástí Československa. Stejně tak nepřijdou ani nyní Češi o svou českost, když je nyní Česká republika součástí struktury, kde jsou daleko silnější hráči.

Krátce řečeno, Češi změní to, co budou chtít změnit. Samozřejmě, vyžaduje to odvahu a sebedůvěru bojovat za to, v co věříte – a v tom může být problém, protože domácí česká kultura se děsí jakéhokoliv otevřeného konfliktu. Avšak sabotáž je stará dobrá česká zbraň, která může fungovat stejně efektivně, jak fungovala v minulosti za Rakušanů, Němců a Rusů.

Není třeba se ničeho bát. Evropská unie není Sovětský svaz, protože nepřichází s tanky a nevnucuje svou vůli. Před vstupem do EU bylo nutno dělat, co EU nařizuje, ale teď... Stejně jako Francie a Německo ignorovaly požadavek, že musejí omezit svůj rozpočtový deficit, stejně tak může i Česká republika předstírat, že je hluchá, bude-li EU chtít změnit něco s hlubokými kořeny v místní kultuře. Byla by snad ČR z EU za to vyloučena? To není tak jednoduché, to by ČR musela udělat něco opravdu extremního. Vzpomínáte na všechno to rozrušení před několika lety ohledně účasti Jorga Haidera v rakouské vládě? Všechny ty hrozby vznesené proti Rakousku. Nic se nestalo. Samozřejmě, co mohou účinně udělat?

Samozřejmě, že je nepříjemné připustit, aby měly větší země při rozhodování v EU silnější hlas. Stačí se ale naučit, jak vytvářet aliance s ostatními zeměmi, aby ČR zvítězila. Jediní lidé, kteří mají co ztratit, jsou domácí čeští politikové, kteří se nyní budou muset přizpůsobit zákonům a předpisům, vytvořeným jinými politiky ze zahraničí, na něž čeští politikové nemají vliv. Pro normálního českého voliče to bude zřejmě výhoda, vzhledem k tomu, že některé tyto země mají daleko zkušenější, civilizovanější, svědomitější politiky. Mnoho těchto zahraničních politiků bude zřejmě daleko méně zkorumpovaných. Hra zájmů a lobbistických skupin bude daleko obtížnější, bude-li člověk muset ovlivňovat holandské i švédské politiky. Toho se pravděpodobně Klaus obává nejvíc.

Zeman a Schwarzenberg - zoufale špatní kandidáti na prezidentský úřad...

Hlavně je, že už tuneldědek za pár týdnů bude vystrnaděn z Hradu.







Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy