Němý Dobeš

07. 11. 2010 | 17:44
Přečteno 11755 krát
Kdepak je minireforma? "Je na malinách!" "Přiznej se Mikovče, že tys ji zabil?" "Je na malinách!"
Slavný cimrmanovský kousek Němý Bobeš aneb Český Tarzan, rekonstrukce hry, při níž zvítězil „nezkrotný pud malého českého samozásobitele nad tvořivým pudem umělcovým“, skýtá mnohé paralely k současnému dění na MŠMT.

Expozice

Další zápisy do prvních tříd jsou přede dveřmi, je třeba zrekapitulovat běh událostí od zápisů minulých. Ministryně Kopicová o těch loňských psala ředitelům bývalých zvláštních škol a prosila je, jestli by byli tak hodní a nebrali děti v rámci zápisů a již od první třídy je nezařazovali do vzdělávacího programu, který se jmenuje třeba „ZSAMSPMD4/307/821/07 K cílům pomalu, ale jistě“, což je informace, kterou někteří férovější ředitelé a ředitelky alespoň napsali na náborové plakáty k zápisu a podle které lze identifikovat školu trochu jinou. Cílem dopisu bylo dát dětem možnost začít chodit na běžnou základní školu a na ní případně neuspět. Formálně byl dopis malé bezvýznamné nic, školy jsou zcela autonomní.
Kolik si jich konstruktéři segregovaného školství v průběhu šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let nabrnkli, tolik jich máme. Jistě, ve své době to byl úžasný výdobytek.

Po zápisech následovalo šetření České školní inspekce, které dalo částečně za pravdu podporovatelům reforem. Podporovatelé reforem kritizovali kromě jiného formalismus „poradenského“ procesu při vymísťování dětí do bývalých zvláštních škol, školní inspekce nad to objevila mnoho pochybení v dokumentaci tato vymístění legalizující, tedy že je proces nejen pouze formální, ale někdy ani to ne. Posudky dělané až po přesunutí dětí. Chybějící dokumentace. Doporučení k přesunutí jako první a poslední poradenská intervence ze strany poradenského zařízení.

Kolize

Průběžně byly připravovány poslední dva roky na půdě ministerstva novelizace vyhlášek 72 a 73 upravující praxi v poradenských zařízeních a zařazování žáků do jednotlivých typů forem vzdělávání. Protože s nimi i jejich dopadem na praxi nebyla pedagogická veřejnost seznámena, dokázala zájmová skupina zastánců současného /důsledně segregačního/ modelu vzdělávání vzbudit obavy u stovek pedagogických pracovníků a založit „odbory“ speciálních pedagogů. Pochopitelně se postavila do jejich čela. Mimochodem je tady malé déjà vu: tento trik bývalý vedoucí odboru speciálního vzdělávání a institucionální výchovy MŠMT Pilař použil na začátku dekády v době, kdy byl pánem nad koncepcí, strategiemi, vývojem dětských domovů. Tehdy probíhala debata o stavu náhradní rodinné výchovy, neb máme v dětských domovech stále nejvíc dětí v Evropské unii. Finančně 270.000 ká čé za dětskou hlavu v systému domovů ročně. Rétorika „nikdo nerozumí Vaší těžké práci a ti, kdo kritizují nastavení systému vlastně kritizují Vás a Vaši práci a já Vás ochráním“ aktivizovala tehdy zaměstnance dětských domovů a zabránila legislativním změnám směřujícím k profesionalizaci pěstounské péče. Umožnila také z veřejných peněz postavit další nové a krásné dětské domovy či ty stávající modernizovat a zkapacitnit.


V čem je návrh vyhlášek tak skandální, že byl Dobešem hozen pod stůl? Těžko říci. Úpravy jsou drobné a je jich pár: než dítě budete chtít přesunout, zkuste ještě vyrovnávací opatření již dnes v zákoně předpokládaná. Individuální integrace žáků se zdravotním postižením v běžných třídách je preferovaná forma vzdělávání. Škola se nebude moci vymlouvat, že nemá pro vozíčkáře vhodný záchod a dítě z tohoto důvodu nepřijmout do výuky. Holt zřizovatel, tedy město, rekonstrukci hajzlíku zaplatí, jsou to desítky tisíc, cena jednoho primátorského rautu nebo platby PR agentuře. Nicméně, jedná se stejně o deklaraci, kterou nelze nijak vynutit. Další oblastí je vzdělávání žáků bez mentálního postižení podle vzdělávacích programů upravených pro žáky s mentálním postižením, kam přibyly pojistky, aby se tak nedělo. Nová vyhláška by umožnila základním školám praktickým mít třídy, ve kterých by učily podle programu běžné základní školy. Další oblastí jsou asistenti pedagoga, kdy asistent pedagoga pro žáky se zdravotním postižením měl mít zařazeny do náplně práce naprosto základní úkony osobní asistence, dotlačit dítě-vozíčkáře do jídelny nebo mu nejen ořezat tužku, ale pomoct mu z vozíku na židli. Jak je vidět, je to bohužel pro některé z nich problém. Další změnou je úkol pro poradenské zařízení „strčíte-li dítě do jiného vzdělávacího programu na tzv. diagnostický pobyt, tak ten diagnostický pobyt nejdéle po třech měsících vyhodnoťte“, což reaguje na praxi, kdy jsou děti papírově na diagnostickém pobytu na doživotí. Poslední významnou změnou praxe je „nechte si od rodičů podepsat informovaný souhlas a vysvětlete jim, co změna typu vzdělávacího programu pro jejich dítě znamená. Vyhnete se tak žalobám.“

Druhá vyhláška k pedagogicko-psychologickým poradnám je změněna naprosto v minimální míře. Přesouvá pouze důraz z celé škály úkolů, které poradny mají, z jednoho segmentu /diagnostika/ na druhý segment /poradenství/. Nově říká „když už ty děti diagnostikujete, něco také rodičům a učitelům poraďte, jste poradny, tak raďte, poradenství je váš hlavní produkt“. Tento jemný důraz je možné demonstrovat na příkladu jednoho z papírových produktů poraden – Zprávy o dítěti. Návrh je, že půjde o Zprávu – doporučení. Ta by obsahovala konkrétní expertní návrh ze strany poradny - jaká podpora či opatření je pro dítě, školu a jeho rodinu vhodné. Máme sbírku kuriozních zpráv „pedpsy“ poraden s nálezy: Psychomotorické tempo OK, špatný úchop tužky, doporučuji přeřazení do ZŠ praktické. Drobný rozdíl v důrazu by mohl připomenout, že produktem poradenství je rada, ne rozsudky. Změna vzdělávacího programu by měla být na posledním místě ve škále poradenských intervencí.

Lámal jsem si hlavu, čím to je. Nostalgie těch šesti, sedmi konstruktérů systému z vyhraných zápasů a bitev o podobu speciální pedagogiky a pedagogického poradenství. Hrdost na dítě, které vymysleli, vyhádali, uplácali a upekli, které jim bylo a je vším. Pro které se hrbili, ponižovali, vstupovali v průběhu let do různých partají a zase z nich vystupovali a u kterého nejsou schopni vidět, že z něj vyrostla obluda požírající děti. Stejně tak, jak dvacet let blokují rozvoj profesionální pěstounské péče, tak se snaží o zachování klientely pro zvláštní školy. Dobeš hovořil o nových pravidlech jako o příliš vstřícných. Chce prý pouze dveře pootevřít, ne je vyrazit z pantů. Sladit vyhlášky se zájmy pedagogické obce. O dětech ani slovo. Považuje-li ministr drobné úpravy ve vyhláškách za vylomení pantů, buď je zcela pod vlivem starého dobrého Sdružení ředitelů a přátel škol praktických nebo si absolutně neuvědomuje skutečný rozsah problému a význam celé agendy.

Bohužel zájmem vůdců je udržet Základní škola praktická s.r.o, holding s nejasnou strukturou, roztříštěným managementem a různými výsledky jednotlivých divizí, pohromadě. Stojí to 4 miliardy ročně, desetina nákladů celého základního školství. Firma obsluhuje cca 3000 nových klientů – prvňáčků každý rok. Nemůže si dovolit výpadek, aby se ekonomicky nezhroutila.

Přitom má kvalifikovaný personál, se kterým reformy počítaly jako se specialisty na základních školách. Bohužel do vysvětlování několikaleté transformace se končící ministryně Kopicová nechtěla pouštět.

Možná ještě stojí za doplnění, že těch 3000 dětí je v průběhu školní docházky doplněno o ty, které neuspěly na ZŠ a v konečném důsledku tvoří základ 4-5 tisícové armády dětí, které každý rok opouští základní školy a nepokračuje ve vzdělávání, nemá kvalifikaci, praxi, pracovní návyky, je nezaměstnatelná….. a tak dál kruh se roztáčí a na konci je náklad 16 mld ročně. Jediný, kdo může zřejmě vrátit minireformu v základním školství do hry, je kluk z plakátu Petr Nečas, který by tím alespoň trochu splnil svá předvolební hesla. Jak ta, která se týkají reforem, tak ta týkající se nezaměstnanosti. I když pardon, řešení nesliboval, jen chtěl „vzít dávky těm, kteří odmítají pracovat" Ale u kvalifikace to začíná….

A ministr Věcí veřejných? Řečeno s Cimrmanem „Ten chlapec je němý, vychovaly ho srny.“… „Inu, vysoká.“

Katastrofa jako poslední fáze klasického dramatu nenastala. Jsme pořád v krizi, katarze v nedohlednu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy