Národní Chomutov Autonomní Janov a Radikální Molotov

26. 04. 2009 | 23:23
Přečteno 18490 krát
Události posledních měsíců jsou důsledky společenských procesů předpovězených v roce 1997 v Bratinkově zprávě. (K přečtení například zde) Od roku 1997 se nic zásadně významného nestalo. Vracíme se do otevřeného a násilného rasismu devadesátých let. Náckovství části veřejnosti na chvíli přehlušené těšením se na vstup do EU vyplouvá zpět na povrch. Můžeme zájem kormidelníků státu o otázky soudržnosti a mírnění konfliktů poměřit tehdejším doporučením: „Veřejně projevovaný zájem politických představitelů a stran o danou problematiku, a to nikoli pouze ve formě obecných proklamací…tato vyjádření a zájem by ovšem musely vycházet z přesvědčivých argumentů, proč je zlepšování situace romské menšiny důležité nejen pro její příslušníky, ale pro celou společnost.” Na tomto poli se nestalo za dvanáct let skutečně nic.

Oblast integrace je stále vnímána jako oblast možných politických ztrát a upřímě – nikoho vlastně nezajímá, kucí a holkí od politiky mají jiné hračky – dálnice, multifunkční haly, stíhačky, provize a velké úkoly. Klaus lituje popálenou holčičku, koncentrák v Letech ale pro něj není dostatečně koncentrační. Pravicové vlády navrhly štědrý sociální systém, který tlumil po dobu “zhasnutí” při privatizaci sociální propady a který rozlenivěl nezaměstnané bez ohledu na etnický původ a nastavil modely práce na černo. Klaus podporuje Řápkovou v jejím drnkání na nenávistné struny, zároveň uděluje oblíbenému romskému tanečníku své ženy vyznamenání. Politika kýče. Ambiciózní plán Agentury pro sociální inkluzi vznikl v roce 2002 za Špidlovy vlády, Zdeněk Škromach o pár měsíců později za té Grossovy její realizaci pozastavil. Ivan Langer na tiskové konferenci prezentuje kritický materiál k roli policie při integraci, ovšem zcela v rozporu s projednávaným materiálem naznačuje, že za nárůst extremismu mohou problémoví Romové a ty je třeba řešit prioritně. Židé si také mohou za Osvětim, to je nepochybné. Jiří Paroubek podepisuje na začátku dubna Memoradum (ke stažení například zde) s několika řediteli romských organizací, v čele s Ivanem Veselým, ve kterém se zavazuje řešit společně s romskou reprezentací, kterou Ivan nějakým šarivari vykouzlí, problémy sociální exkluze „zejména propojováním sídlišť televizním signálem satelitního vysílání určeného pro Romy“, neb se jedná o “problém kulturní povahy”. Zřejmě signál satelitní kulturu vhodně změní.

Ještě jedna věčná tupost se neomylně ve zmiňovaném Memorandu vyskytuje: Touha po konečném vyřešení romské otázky. Je to dáno nepochopením povahy hřiště, na kterém se život a vztahy ve společnosti odehrávají. Na tomto hřišti není nic, co by bylo možné konečně vyřešit, vynecháme-li náckovské endlosung. Paul Watzlawick v Úvodu do neštěstí odhaluje typ myšlení a lidí, kteří mají "patend" na rozum. Na otázky integrace, sociálních programů a menšin je zkrátka odboníkem kde kdo, politiky a rasisty nevyjímaje.

Oblast sociální integrace není žádné tajemné fimfárum, co svět neviděl. Za prvé se netýká Romů jako takových. Signatáři Memoranda nikam integrovat nepotřebují.
Dlouhodobým problémem některých měst je zkrátka existence problémových lokalit. Jedná se o čtvrti, ulice, jednotlivé domy či soubory domů obývané domácnostmi s nejnižšími příjmy, které jsou prostorově, sociálně, ekonomicky, symbolicky nebo kulturně odděleny od většinové populace českých obcí a měst, resp. od možností a příležitostí, které skýtá moderní občanská společnost. Tyto místa najdeme po celé Evropě, často je neobývají kupodivu Romové, ale jiné party s významně „neromským“ původem.

Na existenci těchto segregovaných enkláv se podílejí jednak vnější faktory spočívající v etnické stigmatizaci, resp. ve statistické a institucionální diskriminaci těchto populací, a jednak faktory vnitřní spočívající v adaptaci na podmínky života v segregovaných lokalitách. Jednotlivci a rodiny, které jsou vymístěny, se zkrátka přizpůsobí vnějším faktorům, díky kterým nemohou svoji situaci snadno změnit, a naučí se racionálně využívat příležitosti, které segregační podmínky skýtají. Nízká sociální mobilita, životními strategie zaměřené na přítomnost, nedůvěra ke státu, obci a rasismus vůči většině je důsledek těchto procesů. Alternativní ekonomický systém vyznačujícího se zastavováním osobních věcí, prací na černo a půjčováním peněz na vysoké úroky.Toto je v krátkosti hřiště, na kterém hrajem. Toto je v mnoha dílčích vládních materiálech. Tyto texty (byť stále zkratky) bohudík jsou již v učebnicích.

Jak to souvisí s nárůstem příznivců nacistů? Nijak přímo. Stejně jako u zavedených stran je romská karta politikum jako každé druhé, v každých volbách se najde nějaký ubožák, který to zkusí, nezáleží na světonázoru. V roce 2002 navrhoval koncentrák pro Romy v Ústí nad Labem zelený Pucherna. Stalo se pouze to, že v rejstříku sládkových nástupců v posledním půlroce skončilo testování marketingových strategií a Romové jako téma maršů nahrazují na celé čáře minulá komunikační schémata nacistů – národní socialismus, kritiku „socialistické“ EU a krutého kapitalismu, židobolševiky a homosexuály. Řápková s Janáčkovou mohou klidně křičet: Vykrádají nám naše témata! Je to nepochybně pravda.

Centrální veřejná správa bohužel neudělá nic ani v oblasti, kam dosáhnout může. Lichváři v kravatě se snaží vydělávat na lidech a rodinách s nízkým sociálním kapitálem i za cenu jejich likvidace a ze strany státních a lokálních institucí je zadlužování vnímáno téměř jako biologická danost. Je to postupné, neregulované zadlužování a vysávání sociálně a ekonomicky nejohroženější populace v ČR. Náklady splátkových společností se pohybují okolo 500 procent, sankční úroky z nesplacených úvěrů se pohybují v tisících procent. Model novodobého nevolnictví nekvalifikovaných, nízkopříjmových domácností směrem k nebankovním subjektům a splátkovým společnostem je zkrátka realitou. Řápková otevřela dveře exekutorům do kanceláří sociálních pracovníků, zároveň neexistují žádné limity. Strategie těchto společností se vyznačují několika shodnými momenty: Cílené na nízkopříjmové, neinformované skupiny. Systém nevýhodných smluv, uzavíraných evidentně v tísni s vysokými pokutami, penále a neúměrným úrokem z půjček. Rozhodčí doložky, které vyvádějí tyto smluvní vztahy mimo systém české justice k arbitrům, pracujících většinou pro tyto společnosti a praktická nemožnost obrany dlužníka. Spolu s lichváři operujícími v rámci organizovaného zločinu se jedná o Ponziho schéma hluboce integrované do životních strategií rodin.

Finanční katastrofy rodin jsou pak zřejmým limitem pro sociální programy, stejně tak jako dnes již klientské systémy černé práce a organizovaný zločin. Regulace, která by nastavila strop celkových nákladů na půjčku i se sankčními pokutami na 150 procent, by byla odvážným krokem. Všichni obyvatelé v tomto začarovaném kruhu jsou suveréni vlastních životních rozhodnutí. Trajektorie rodin, které jsou na dně, jde velmi těžko změnit. Zároveň politika musí odvážně říci, že významná skupina romských rodin žije mimo jakékoli sociální pasti. Neměli by trpět stigmatizací a mají právo na to, aby je nechali všichni být. Cílem politiky mají být pravidla, které přispívají spíš k začleňování a perspektivám než k další segregaci a anomii. Návrhy na změny ve školském systému skýtají naději na změnu, otázkou je, co se stane v případě návratu ústavní lobby na ministerstvo. Nečasova reforma systému sociálně právní ochrany dětí je také dobrým krokem, ale otázka je stejná – co se s ní stane a jak bude nastaveno její uvedení do života.

Bratinka je stále aktuální – chybí stálý a veřejně projevovaný zájem politických lídrů a přesvědčivá argumentace, proč jsou konkrétní kroky v ohrožených sídlištích důležité. Pro začátek by stálo za to říci, co udělají jednotlivá ministerstva, kdy se k této agendě přihlásí a jak se budou navzájem koordinovat. Pak bude třeba řešit, jak lokálně aktivity bez místních politických vlivů realizovat. Jinak jedeme dál v lokálních zákonech, segregačních opatření vstříc nacistickým receptům.

Psáno pro Literární noviny

Vzhledem k redakčnímu perexu LtN "Proč stát nic nedělá proti „znevolňování“ ghett sociálně vyloučených?" uveřejňuji v původním znění s poznámkami k politice, které se do Literárek "nevešly"

Cenzurovanou /resp. redakčně přepsanou/ verzi je možné pro srovnání vidět zde
Je to mimo jiné zajímavé kvůli míře manipulace s původním textem ze strany Literárních novin. Tímto je zdravím.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy