Spravedlnost pro Andreje Babiše

07. 06. 2019 | 13:30
Přečteno 17586 krát
Rozhovor pro Parlamentní listy

Spolek Milion chvilek pro demokracii spustil 25. února 2018 kampaň s cílem získat za sto dní milion podpisů lidí, kteří si myslí, že by se Andrej Babiš měl své funkce vzdát. Čím si vysvětlujete selhání tohoto záměru, když za více než rok a čtvrt je podpisů pouze 359 250, což nejsou ani všichni voliči TOP 09 a STAN (STAN 262 157 a TOP 09 268 811 v posledních parlamentních volbách), tedy stran, které se proti premiérovi a vítězi voleb nejvíce vymezují?

Za Milionem chvilek nestojí žádná firma s miliardovým obratem, nepobírají dotace, nevlastní média, nemají specialisty na propagandu. Je to parta mladých lidí, kterým není lhostejné, co se děje v naší zemi a rozhodli se to dát slušně ale nahlas najevo. Jestliže za rok a čtvrt získali 359 250 podpisů a v úterý na Václavák přišlo přes sto tisíc lidí, považuji to za velký úspěch. Andrej Babiš je označuje za křiklouny, se kterými se nebude bavit, dokud si nezaloží politickou stranu. Občanská společnost je ale založená na každodenní aktivitě občanů. To, že vhodím lístek do volební urny neznamená, že musím další čtyři roky mlčky přihlížet řádění psychopatů nebo že si mám založit vlastní partaj.

Není toto selhání výmluvným – i když nechtěným – potvrzením výsledku voleb, v nichž hnutí ANO získalo 1,5 milionu hlasů, zatímco Babišovi odpůrci  za rok a čtvrt pětinu podpisů? Má o vládě a fungování společnosti rozhodovat výrazná menšina, i když hodně hlasitá?

Pokud se někomu zdá 359 250 podpisů málo, není to selhání party mladých lidí Milionu chvilek, ale politováníhodný obraz stavu naší společnosti, v níž většina si nechá vymýt mozek sliby a ucpat ústa koblihou. Nejde o to, aby o vládě a fungování společnosti rozhodovala hlasitá menšina. Takový požadavek jsem nikde nezaznamenal. Problém je jinde. Pro spokojený a zdravý život občanů je nezbytná důvěra ve státní správu, vymahatelnost práva a dobré mezilidské vztahy. Přesně to nám tady chybí. Prezident Zeman zachází s Ústavou jako s toaletním papírem, je soudem potvrzený lhář. Premiér Babiš je soudem potvrzený estébák, trestně stíhaný pro dotační podvod. Tito lidé by měli být svým chováním společenskými vzory, těmi, kdo zákony ctí a důsledně prosazují, ne se jim vzpírají. Vhodnější by bylo, kdyby demonstrující místo „Demisi!“ a „Babiše do koše!“ skandovali „Právní stát!“ a „Zákony platí pro všechny!“ To se ale blbě skanduje.

Všichni lidé u nás by si měli být rovni. Co proto říci ke skutečnosti, že se Milionu chvilek pro demokracii podařilo za rok a čtvrt nasbírat jen těch 359 250 podpisů, a to ještě i od těch, kterým není ani 18 let, a dá se předpokládat, že ti, co chodí na demonstrace se svými dětmi, připojili pod petici i podpisy svých ratolestí, zatímco za dva dny posledních voleb dalo hlasy komunistům 393 100 lidí? Pokud voliči KSČM nejsou podlidé či méněcenní, neměla by jejich hlasu kvůli těm počtům naslouchat společnost více nebo minimálně stejně jako spolku Milion chvilek, pokud jí záleží na demokracii, po čemž právě ten spolek volá? Jak v kontextu se zmíněnými počty vnímat demonstrace proti premiéru Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešovi?

Nejde o počty, ale o to, že premiér Babiš je trestně stíhaný. Je nepřípustné, aby trestně stíhaný člověk vykonával funkci premiéra. Nad jakýmkoliv jeho rozhodnutím se vznáší podezření. Do svých osobních problémů zatahuje a činí podezřelou celou vládu, v zahraničním kontextu celý stát. Demonstrace Milionu chvilek proto mají význam i navenek. Lidé jimi do zahraničí vzkazují, že jim názory a chování prezidenta i premiéra vadí. Výzvy k odvolání ministryně Benešové pramení právě z toho, že je blízká prezidentovi a jmenoval ji premiér Babiš. I kdyby žádné kroky k zakrytí Babišových lumpáren nepodnikla, je automaticky podezřelá. Místo jejího odvolání by měli demonstrující žádat: „Spravedlivý soudní proces pro Andreje Babiše!“ To se ale zase blbě skanduje.

Vy jste promluvil k protestujícím na demonstraci v Liberci a tamní atmosféru jste si pochvaloval.  Nesnižuje vaše nadšení z akcí Milionu chvilek to, že v Česku dlouhodobě žijící americký politický komentátor Erik Best, vydavatel bulletinů Fleet Sheet a Final Word, napsal na svém facebookovém profilu o úterních protestech proti Andreji Babišovi, že se na náměstíčkách napříč republikou shromáždili všichni čtenáři Deníku N a diváci TV Seznam?

Můj dobrý pocit ze setkání v Liberci to vůbec nesnižuje. Pana Besta osobně neznám, jeho názory nesleduji, vím, jak vypadá, na demonstraci v Liberci jsem ho neviděl. Zdráhám se uvěřit, že by v Česku dlouhodobě žijící americký politický komentátor známkoval účastníky demonstrací podle toho jaké čtou noviny nebo jakou sledují televizi. Byl by to projev neprofesionality a netolerance. Osobně se ke sledování TV Seznam hlásím. Nemám ale ani problém poskytnout rozhovor Parlamentním listům (Co by tomu asi řekl pan Best?), přestože mne za to spousta lidí napadá. Pozadí a záměry Parlamentních listů neposuzuji, jejich čtenáře neznámkuji. Rozhovory Parlamentním listům dávám proto, že jsem o ně byl vždy slušně požádán a redakce můj text nikdy necenzurovala.

Proč by měl vítěz voleb Andrej Babiš sám odstoupit z funkce premiéra, když má pořád více stoupenců než odpůrců? Neměla by se analogicky fotbalová Slavia vzdát titulu mistra liga, protože její majitel je z té „ošklivé“ Číny? Pokud kvůli tomu uspořádají fanoušci Sparty či Viktorie Plzeň demonstrace, že titul zajistily sešívaným čínské peníze, měla by se Slavia titulu vzdát? Zpěvák David Koller dokonce navrhoval, aby se Andrej Babiš podrobil výslechu na detektoru lži.

Andrej Babiš jasně řekl, že nikdy neodstoupí. Nikdy! Nemá kam. Nenechal si zadní vrátka. Hraje vabank. Buď rozloží právní stát nebo si právní stát sáhne pro něj. Zatím si vede dobře. Vyměnil šéfa GIBS, policejního ředitele, dosadil ministryni vnitra. Výsledky šetření Evropské komise jsou ale pro něj obrovský problém. Jeho vlastní Lidové noviny o tom dokonce psaly na první straně, s palcovým titulkem. To je nůž do zad. Stále víc úředníků, kteří se pod žádosti o dotace podepisovali, si uvědomuje, že je může stáhnout ke dnu, že mohou jít do kriminálu dřív než on. Jak napsal už Karel Havlíček Borovský: „Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad známe, že pán uklouzne a sedlák si za něj nohy zláme.“
Návrh Davida Kollera, aby se podrobil výslechu na detektoru lži je naivní. Proč by to dělal? I kdyby se mu hypoteticky podrobil, bylo by to k ničemu. Detektor lži totiž detekuje tělesné projevy stresu: zrychlený tep, zvýšený tlak, změny kožního odporu... To jsou faktory, které běžný člověk při lhaní neumí ovládnout. Andrej Babiš ale není běžný člověk. Pro jeho osobnostní poruchu je typická absence studu, soucitu a svědomí. Nemá proto ani jejich tělesné projevy. Lže tak přesvědčivě, že je přesvědčený o tom, že nelže. Detektor lži je na něj krátký.

U těch protestů chybí, že když se říká A = Babiši, odstup, už se neříká B = co bude potom. Jak by měl tedy vypadat politický vývoj v zemi, pokud by Andrej Babiš volání demonstrantů vyhověl a podal demisi? Měly by o něm rozhodnout předčasné volby, nebo jenom ti, co podepsali petici Milionu chvilek pro demokracii? Nebo se premiérské funkce chopí jeden z bývalých předsedů vlád, co zkazili, na co sáhli, Mirek Topolánek a Bohuslav Sobotka, a teď chodí demonstrovat proti Babišovi, i když důvěru voličů už ani jeden z nich nemá?

V tom s Vámi souhlasím. Odstoupení premiéra, resp. demise vlády, samo o sobě nestačí. Bořit je mnohem snazší, než tvořit. Je potřeba mít připravené pozitivní programy a věrohodné osobnosti, který stávající politickou reprezentaci nahradí. Takových zatím moc nevidím. Současně je nutné, abychom sami změnili chování: omezili spotřebu, chránili životní prostředí, nekradli, nekorumpovali, chovali se slušně. To za nás žádný politik neudělá, ten může jen inspirovat. Na vystoupení v Liberci jsem řekl, že pokud se na tribuně objeví člověk, který bude slibovat, že zatočí s korupcí, zajistí jízdné a obědy pro děti a seniory zadarmo, ochrání nás tvrdě a nekompromisně, od nás nebude vyžadovat žádné úsilí, jen abychom mu odevzdali svůj hlas, svoji vůli a svoji svobodu, musíme se mít na pozoru. Je to zase nebezpečný manipulátor a psychopat. Současně pochybuji o tom, že by Andreje Babiše, po případném odchodu či zatčení, nahradil někdo z Hnutí ANO. Nejde totiž o tradiční politickou stranu, nýbrž o sektu, pevně semknutou kolem svého guru. Říkám jim Svědci Babišovi. Hnutí ANO stojí a padá s Andrejem Babišem.

Co vlastně Andreji Babišovi nejvíc zazlíváte? Podezření ze spolupráce s StB? Problém s dotacemi?

Andrej Babiš mne pozval na schůzku ještě před nástupem k moci. Pozvání jsem přijal, přestože už tehdy se objevovaly informace o jeho spolupráci s StB. Nemám předsudky. Spousta lidí byla u StB evidována neoprávněně nebo spolupráci podepsali pod nátlakem. Nezajímá mne, jestli podepsal nějaký svazek. Podstatné pro mne je, že se jako estébák chová. Chlubil se, že má složky na spoustu lidí a že na něj už nikdo nic vytáhnou nemůže. Manipuluje. Konkurenci likviduje nátlakem. Je to estébák tělem i duší. Nepotřebuje na to papír. Co se týče podezření z dotačního podvodu, je potřeba vyčkat rozhodnutí nezávislého soudu. Snad se ho konečně dočká. Moc bych mu to přál. Nejvíc mi ale vadí, že jeho impérium Agrofert stojí na používání agrochemie. Jde o to, získat z půdy co největší výnosy. Za každou cenu. Andrej Babiš otravuje životní prostředí i mezilidské vztahy. V Liberci jsem řekl, že škodí zdraví. Okamžitě se to ujalo. Lidé to začali skandovat. Jeden pán už mi poslal na ukázku transparent s nápisem: „Babiš škodí zdraví.“ Mám na to copyright.


Atmosféra v zemi je dost rozjitřená. Lidé si nadávají a napadají se podle vztahu k Andreji Babišovi, ale i k prezidentu Miloši Zemanovi. To napadání přerůstá i do fyzických útoků. Nejprve mu čelil poslanec TOP 09 Dominik Feri, pak dvakrát po sobě – v Praze a pak ve Zlíně – člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislav Jakl, který měl tu drzost, že jako nezávislý kandidoval do Senátu za SPD. Co si o tom myslíte?

Jsem proti jakýmkoliv projevům násilí vůči komukoliv. Napadení pana Feriho i pana Jakla odsuzuji. Informace mám jen z novin. Pan Jakl popsal útok slovy:„Ty seš Jakl, ten lídr SPD a začal mne mlátit do hlavy a ramene.“ To je ale jeho interpretace, pro kterou zatím nejsou důkazy ani svědci. Navzdory tomu měl okamžitě jasno Václav Klaus senior, podle nějž „šlo o politicky motivovaný čin s mimořádnou společenskou závažností“ a Tomio Okamura, podle nějž „se takovým politickým terorizmem v Německu chopili moci nacisté ...to, co předvádějí sluníčkáři, mlátí lidi jen proto, že jsou z SPD.“ Že to byl politický útok dokonce na návrh Tomia Okamury odhlasovala Sněmovna. Takové závěry jsou předčasné. Je potřeba vyčkat výsledků policejního vyšetřování, které, pokud vím, stále probíhá. Teprve po jeho skončení bude možné hovořit o tom, jestli mělo napadení pana Feriho rasistický nebo pana Jakla politický motiv.

S oblibou říkáte, že nám vládnou psychopati. A jak byste nazval dnes už bývalého člena ODS Martina Langa, který řekl, že prezident Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini?

Vyjádření pana Langa bylo odpudivé. Oceňuji, že ho ODS obratem vyloučila, podobně jako pana Václava Klause juniora za výroky jen o něco méně odpudivé. Další temné postavě odésácké minulosti - Ivanu Langerovi, bylo taktně sděleno, že jeho návrat do vysoké politiky v tričku ODS není žádoucí. Pan profesor Fiala vystupuje kultivovaně, snaží se stranu ochránit před největšími excesy. Snad se mu to podaří. K výrokům pana Langa na adresu Miloše Zemana bych dodal: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Jestliže Miloš Zeman veřejně vyzývá k likvidaci žurnalistů, není divu, že člověk s podobně narušenou osobností veřejně vyzve k likvidaci Miloše Zemana. To je mimořádně nebezpečné. Spirálu zloby, agrese a nenávisti lze roztočit snadno a rychle. Na to je Miloš Zeman přeborník. Je to prezident negativních emocí. Kdo seje vítr, sklízí bouři. To ale pana Martina Langa v žádném případě neomlouvá.

Odpovědi na otázky Parlamentních listů píši ve středu 5. 6. 2019 ráno, na dovolené, v horském městečku Isnello, jihovýchodně od Palerma. Sedím v kavárně, popíjím ristretto a snažím se o připojení. Ze sicilské kavárny zdravím Pražskou kavárnu. MUDr. Jan Hnízdil

V Parlamentních listech vyšlo 6. 6. 2019, otázky ing. Jiří Hroník

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy