Kauza nemocnice Zlín už dávno není o nemocnici

08. 03. 2020 | 05:29
Přečteno 4437 krát
Je o tom, zda ještě máme samosprávu, nebo její karikaturu. Proto se tentokrát musím zastat (Bůh mi odpusť!) ministra vnitra.

Připomeňme ve zkratce

Krajští zastupitelé Zlínského kraje neschválili v roce 2019 (v rozporu s jasným přáním hejtmana) výstavbu nové mnohamiliardové krajské nemocnice ve Zlínském kraji. Následoval několik měsíců zdánlivý klid, aby pak na jednom zasedání krajského zastupitelstva byl daný bod náhle opět položen v průběhu jednání na stůl, a o jeden hlas návrh na výstavbu prošel. Ono "na stůl" je přesné. Bod nebyl v programu jednání, tedy ani na úředni desce, ani v programu na úvodu zasedání. Byl doplněn až v průběhu jednání, tedy jako blesk z čistého nebe, a takto i schválen. O jeden hlas zastupitele, který změnil názor.

Nic proti jakémukoli návrhu na stavbu nemocnice. Nic proti změně názoru kohokoliv. Proti těmto praktikám ale VŠECHNO.

Co se dělo dál?
Metoda "na stůl" u mnohamilardové investice, která rozděluje kraj, přinesla ihned titulní články na stránkách regionálních médií, kde se ostře proti této metodě ohrazovali zastupitelé, občané, obce a města. I já. Ministerstvo vnitra nemohlo zůstat slepé a hluché, proto založilo spis a začalo konat. V mezích své zákonné dozorové pravomoci požádalo o vysvětlení. Mezitím mu došlo mnoho podnětů, aby se věcí zabývalo. A to není až tak obvyklé, aby lidé takto dění ve svém kraji monitrorovali. Je tedy nad slunce jasné, že kraj těžce přestřelil.

A reakce?
Na ministerstvo byla doručena reakce kraje, která odmítá nezákonnost, a aniž prošla zastupitelstvem či radou kraje, trvá si tzv. na svém. Je ale nutné položit si otázku: Kdo si to tu ale vlastně trvá na svém? Kraj? To v žádném případě. To by musela být žádost o vysvětlení ze strany ministerstva vnitra projednána zastupitelstvem, při výkladové velkorysosti pak alespoň radou kraje, a některý z těchto orgánů kraje by musel schválit obsah tohoto vysvětlení.
Nic takového se však nestalo. Kdo tedy vlastně rozhodl? Hejtman sám.

Také napsal dopis ministru vnitra, aby si s vnitrem udělal pořádek. Tedy de facto stížnost na vnitro a snaha vyvolat zásah politika do zákonné pravomoci jeho ministerstva (!!!).
Právem? Je to obvyklé? Slučuje se to s právním státem?
Ani náhodou!!!
Ministerstvo vnitra v daném případě vykonalo zcela klasicky a předvídatelně svou dozorovou pravomoc. Vlna nesouhlasu byla totiž tak velká, že ministerstvo prostě konat muselo - nemohlo takové "znásilnění" zákona tolerovat a nesouhlas řady subjektů prezentovaných v médiích přehlédnout. Tuto vlnu odporu zaznamenalo tedy napřed v médiích, proto založilo spis (jehož datem nyní zlínský hejtman argumentuje a osočuje ministra ze lži), a následně už do tohoto spisu jen sbíralo další podněty, kterých byla řada. Vím to, protože některé z nich jsem pomáhala formulovat.

Takže to shrňme

- bez ohledu na práva téměř poloviny zastupitelů, bez ohledu na práva všech občanů kraje a bez ohledu na práva všech obcí a měst kraje byl bod výstavby významné nemocnice v programu zasedání zastupitelstva kraje utajen do poslední chvíle, a to tak, že nebyl zcela úmyslně zařazen do programu řádného zasedání, a to dokonce ještě ani v úvodu zasedání

- následně byl z minuty na minutu zařazen, a to přesto, že se jedná o mnohamiliardovou investici, a stylem rovněž z minuty na minutu schválen

- když si tohoto "rychloschválení"povšimlo ministerstvo vnitra, začalo v rámci své dozorové pravomoci konat, a požádalo kraj důrazně o vysvětlení

- následně do svého spisu zakládalo řadu jasných protestů z řad zastupitelů, občanů i samosprávy, s nimiž se již dříve seznámilo v médiích

- s obsahem žádosti o vysvětlení ze strany ministerstva vnitra nebyl oficiálně seznámen žádný orgán kraje

- ministerstvu odešlo z kraje vyjádření, které ovšem není vyjádřením kraje, protože ho neschválil žádný z jeho orgánů, ale jde o vyjádření pouze hejtmana; ten je sice také orgánem kraje, ale bez podobných pravomocí

- kdo je faktickým autorem vyjádření (a nese za jeho obsah odbornou garanci) není doposud známo - lze usuzovat, že krajský úřad, protože hlavičku žádné advokátní kanceláře nemá; podobné jednání ale kraj nemá ve své působnosti, protože podle zákona o krajích "Krajský úřad plní úkoly v samostatné působnosti uložené mu zastupitelstvem a radou a napomáhá činnosti výborů a komisí". tedy není oprávněn za kraj sám jednat a cokoli formulovat. Obsah vysvětlení daného usnesení je tedy nutno přisoudit pouze hejtmanovi, který tím ovšem mohl překročit pravomoc úřední osoby, protože tím, že o nemocnici jednalo zastupitelstvo, rozhodování o této záležitosti si jednou provždy vyhradilo. To, že nyní bylo zcela opomenuto, je tak z hlediska práva docela velký problém.

- následoval dopis ministrovi s žádostí o zásah politika vůči zákonné pravomoci dozorového orgánu (!!!) - to už snad ani nelze komentovat, protože žijeme-li v právním státě, nic podobného prostě hejtman nesmí požadovat

A proč tento blog?
Přečetla jsem si dopis hejtmana Zlínského kraje ministru Hamáčkovi, ve kterém ho označuje za lháře. Mé okolí ví, že pokud jde o ministra Hamáčka, jsem z mnoha důvodů spíše přísný kritik.
Ale toto mne nemohlo nechat v klidu, protože je to un fair nařčení založené na slovíčkaření, které je evidentní snahou odvést pozornost od mnohem závažnějšího problému. A ministr nelže - ministerstvo jednalo skutečně na základě podnětů - prezentovaných v médiích. Vážný problém je ale úplně jiný.

Je jím úmyslné zneužití zákona o krajích pro odejmutí ústavně zaručených práv části zastupitelů, všem občanům a všem obcím a městům Zlínského kraje, utajení důležitého bodu jednání do poslední chvíle, neseznámení žádného orgánu kraje s obsahem žádosti o vysvětlení ze strany ministerstsva vnitra, a neschválení tohoto vysvětlení žádným z orgánů kraje, pouze hejtmanem Čunkem, který tímto krokem mohl překročit svou pravomoc. Odklonit pozornost ke krajskému úřadu nemůže, protože krajský úřad není oprávněn podobné jednání realizovat. Obsah vyjádření je tedy z právního hlediska vyjádřením, které zasílá jediná osoba, a tou je hejtman kraje. Ten sice zastupuje kraj navenek, ale není krajem - jeho jednání navenek musí ve většině případů předcházet rozhodnutí rady nebo zastupitelstva kraje. Žádné takové však nebylo přijato.

A to nařčení ze lži?
Ani to není fér. Ministerstvo vnitra reagovalo na média, ve kterých prezentovalo své výhrady skutečně řada subjektů, tedy ministerstvo opravdu reagovalo na základě signálu zvenčí, které zachytilo v médiích, a které mu pak skutečně doputovaly i v písemné podobě.

Tedy problémem tu tentokrát skutečně není ministr vnitra.

Problémem je hejtman Zlínského kraje, který si se zákonem o krajích evidentně nijak nekomplikuje život. Dokonce až do té míry, že za kraj nyní sám rozhoduje a formuluje vysvětlení, které by měl předložit k projednání především zastupitelstvu, protože je to ono, kterému vnitro de facto vytýká velmi závažnou věc - popření ústavních práv části zastupitelů, všech občanů kraje a veškeré obecní samosprávy kraje.

Tedy nyní se ve Zlínském kraji nehraje o zlínskou nemocnici. Hraje se o samu podstatu samosprávy - totiž zda ji lze soustředit v rukou jednoho člověka, který si prostě dělá, co chce.

A pro úplnost dodávám, že můj komentář by byl stejný, kdyby něco podobného "páchal" kterýkoli hejtman. Zákon se prostě znásilňovat nemá. To je cesta do pekel.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy