Před deseti lety pustošily zemi povodně. Jak si na ně pamatujete?

07. 08. 2012 | 07:14
Přečteno 6937 krát
Před deseti lety touto dobou se na jihu Čech vylily z břehů některé řeky, říčky a potoky, zvedly se hladiny rybníků a přehradních nádrží. O týden později se pod vodou ocitly celé části řady českých měst, obcí i nespočet usedlostí.

Jih, západ, sever a střed Čech zasáhla největší povodeň od roku 1845 (Moravu, Slezsko a východní část Čech velká voda podobně pustošila v roce 1997). O život přišlo sedmnáct lidí, 225 tisíc se muselo dočasně či trvale vystěhovat ze svých domovů, vyčíslitelné škody přesáhly sedmdesát miliard korun.

Řada z nás má tuto dobu spojenou s celou řadou vzpomínek, silných zážitků, zajímavých příběhů, rodinná alba a disky počítačů skrývají nepřeberné množství fotografií, unikátních dokumentů z té doby.

Máte-li chuť a čas, podělte se o ně s ostatními. Pošlete nám své vzpomínky, příběhy, fotografie na adresu blogy(zavináč)aktuálne.cz a my je otiskneme na těchto stránkách (i když nemůžeme slíbit, že se dostane na všechny, záleží na tom, kolik vašich příspěvků dorazí).


Sám toho moc nabídnout nemohu. Trávil jsem ty dny v redakci deníku, kde jsem tehdy pracoval jako šéfeditor (tedy člověk, v jehož počítači se scházejí nejrůznější zprávy a další materiály ze všech stran a on z nich pak sestavuje titulní stranu listu). Četl o všech těch lidských neštěstích, dohadoval se, jaká další budou ještě následovat, obával se o osud srdci blízkých míst (a vlastně měl jedinou osobní starost: zda se večer ještě dostanu přes řeku domů či zda budu muset přespat v redakci).

Neznám ani osobně nikoho, komu šlo o život či střechu nad hlavou. Ale vzpomněl jsem si na kamarády, jimž voda zničila něco, co mají rádi (a navíc je to i živí). A co převážně svýma rukama opět vybudavali.

A tak jsem se obrátil na svoji bývalou kolegyni novinářku Karolu Štěpánovou, která dnes působí jako tisková mluvčí pražského Divadla v Dlouhé.

Poslala mi několik fotografií (unikátních záběrů vesměs pořízených mobilním telefonem), text, který ředitelka divadla Daniela Šálková napsala nedlouho po povodni, a krátké vzpomínky dvou lidí, kteří u toho tehdy též byli – herce Miroslava Hanuše a tehdejší mluvčí Aleny Hrádkové.

Třeba vás inspirují k napsání toho, co jste před deseti lety prožili vy. A když ne, tak vám tu dobu aspoň připomenou…

***
Sláva, pasáž je suchá…

Daniela Šálková

Druhý srpnový týden roku 2002 jsem trávila s kamarádkou, dětmi a zvířaty v idylickém prostředí šumavské samoty kousek za Vimperkem. V pondělí 12. srpna hlásily sdělovací prostředky dvacetiletou vodu a část Starého Města, kde které se nachází Divadlo v Dlouhé, nebyla mezi ohroženými zónami. Zůstala jsem klidná až do odpoledne, kdy jsem se šla projít k nedaleké Volyňce, protékající krajem coby malý potůček. Kamenný mostek na příjezdové cestě zmizel pod hučícím proudem vzedmuté vody. V tu chvíli jsem si uvědomila, co všechno se může stát, až se Volyňka spojí se všemi dalšími toky a zamíří korytem Vltavy na Prahu. Rozhodla jsem se ihned vrátit, což se ukázalo jako dost velký problém. Nakonec jsme se různými oklikami a zadními cestami dostaly až do Prahy, což dodnes považuji trochu za zázrak.

V úterý 13. srpna ráno se předpověď mění na stoletou vodu. Vyhlašuji pohotovost, svolávám jevištní techniky a další lidi na stěhování. Zatímco tlampače na nárožích nepřetržitě vyzývají k opuštění prostor, vynášíme z divadla hudební nástroje, vlásenky, elektroniku. V 11.30 vypínají proud, právě ve chvíli, kdy nakládáme na jevištní výtah křídlo Steinway… Divadlo se ocitá v naprosté tmě, nouzové osvětlení funguje 20 minut. Jsme bezmocní, rozcházíme se.

Ještě v době, kdy jsme vynášeli z divadla nejcennější majetek, jsme příliš nevěřili, že by nás povodeň zasáhla. Všude visely plánky možného rozsahu záplav, hranice končily před divadlem. Přesto jsme se rozhodli evakuovat, co se dalo. Když jsme vyneseným majetkem zcela zaplnili nadzemní kanceláře, začali jsme přenášet věci z druhého podzemního podlaží do prvního. Zcela zbytečně, voda nakonec vystoupala na úroveň přízemí. Zkáza byla téměř úplná.

Ve středu 14. srpna jsou prostory v okolí divadla neproniknutelně uzavřené policií. Pozorujeme oblast zpoza zátarasů a radujeme se, že v ulicích nevidíme žádné stopy vody.

Ve čtvrtek 15. srpna se několika odvážlivcům podařilo přemluvit hlídky a někteří z nás obešli tajnými cestičkami policejní zátarasy. Pasáž byla zcela suchá, přilehlé ulice také. Hlouček zaměstnanců divadla se za mihotání baterek vydal do podzemí. Chvíli trvalo, než jsme uvěřili tomu, co jsme viděli. Po pár schodech baterky osvítily souvislou vodní plochu. Stáli jsme na podestě nad šatnou pro diváky. Pod námi bylo osm metrů vody. Voda šplíchala o mramorové schody, jinak bylo absolutní ticho. Když jsme nabyli ztracenou rozvahu, začali jsme jednat. Jeden ze zaměstnanců přivezl z domova nafukovací člun a pár odvážlivců vyplulo zachraňovat drahé reflektory umístěné u stropu. Pohodlně na ně ze člunu dosáhli. Podařilo se přesvědčit hasiče, kteří projížděli Dlouhou ulicí, aby začali odčerpávat vodu. Po několika hodinách práci vzdali, neboť voda stále stoupala. Pak nastaly nejhorší dny. Téměř všichni zaměstnanci přerušili dovolenou a čekali na zahájení záchranných prací, ale nebylo možné nic dělat. Voda stále stoupala. Kolem divadla se začaly propadat silnice. Teprve v pondělí 19. srpna začali hasiči čerpat vodu a my jsme mohli začít vynášet zničený majetek.



Z divadla bylo postupně vyvezeno více než 70 kontejnerů znehodnocených věcí, do čistírny jsme odvezli asi tisíc kusů kostýmů.

Škody na majetku divadla spolu s dalšími náklady vzniklými v souvislosti s povodní dosáhly výše 32 783 00 Kč.

***
Praktika z fyziky

Miroslav Hanuš

Hezký slunečný den. Vltava se naštěstí nepřelila přes nábřeží do Starého Města pražského a začala klesat. Uf, bylo to natěsno. Poprvé vstupujeme do divadla, je v oblasti, kam se nesmělo. Dveře drží, nic není vyrabováno. Divadlo je v podzemí, sestupujeme. Bohužel jen na první schodišťovou podestu. Další schod mizí v kalné vodě. Vrchem to nepřeteklo, čili spodem. Hladiny se vyrovnaly! Praktický důkaz, že spojené nádoby ve fyzikální třídě Gymnázia Jana Keplera tehdy při pokusu nekecaly. Akorát se tentokrát zvětšily do velikosti kanalizační sítě. Uvědomil jsem si, jak těsně u hrany nábřeží byla Vltava, když jsme ji přecházeli. Obešli jsme divadlo a vešli hlavním vchodem pro diváky. Ve světle baterky jsme uviděli v hledišti balkon, který seděl přímo na vodě. Připadal mi jako tribuna pro veslařské závody. Však jsme tam pak také jezdili na nafukovacím člunu a sundavali ze stropu reflektory, které se ještě nenamočily. Hladina byla stejně vysoko, fyzika fungovala. Byla spravedlivá, zatopila stejně nás, banku naproti, která měla v podzemí sejfy plné číchsi prachů, sklepy okolních řadových občanů plné bezcenného harampádí, i sousední domek, kde sídlí ODS a možná někde úplně dole skrýval zbytky dávných ideálů, které tímto asi shnily úplně. Fyzika kašlala na rozdíly politické, ekonomické, sociální a spravedlivě nám všem nadělila stejně. Bohužel po odčerpání vody a ukončení pokusu se z něho v okolních budovách moc nepoučili, akorát v kanalizaci přibyly zpětné klapky.

Tímto pozdravuji svou profesorku fyziky pí Marii Vokůrkovou z Bílé hory. FUNGUJE TO! Alespoň v Divadle v Dlouhé a okolí určitě.



***
A hodně holinek, hadrů a dezinfekce…

Alena Hrádková


Nikdy nezapomenu na první vstup do zatopeného divadla: odemkneš a za obyčejnými dveřmi stojíš najednou v úplně jiném světě. Ke špičkám bot ti dosahuje jezero, tichá šerá hladina pohltila hlediště, jeviště, rampu, lóže i většinu reflektorů.

A nad tím vším slavnostní lustr, který dává najevo, že nejsi v zatopeném lomu, ale někde, kde to bývalo krásné. A v tom šeru po hladině pluje v loďce správce a sundává reflektory z nejvyšších míst. Stěží odolávám touze skočit dovnitř. Kdo kdy plaval osm metrů nad hledištěm a šlo by to vůbec?



A pak přišla ta další fáze, kdy se z tiché hladiny stalo kaliště, jak byla voda odčerpávána, vynořovaly se obrysy, všude plavaly věci, věci, věci, některé reálné, jiné neskutečné, části dekorací, kostýmy, rekvizity. Prostě divadlo odplouvalo obalené smradlavým bahnem.

A spousta dobrovolníků, herců, zaměstnanců, diváků. Hodně solidarity, soucitu, pomoci.

A hodně holinek, hadrů a dezinfekce.



A za pár dnů už kapela herců vyráží na zájezdy s koncertem Mokré písně z Dlouhé vydělávat na obnovu divadla. Jako by se nic nestalo.

Ale všichni věděli, že už nic nebude jako dřív…


Všechna fota v textu - Ladislav Hrádek

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy