Hoďme koš do koše!
Ministerstvo zdravotnictví připravilo aktuální praktická a zdravá Nutriční doporučení pro vaření ve školních jídelnách. V reálu jsou však naše děti ve školách vykrmovány jídlem vařeným podle prastarých, nepraktických a nezdravých doporučení.
Ano, máme nová doporučení z ministerstva zdravotnictví, která reflektují naši dobu a potřeby dětí. Byla zveřejněna vloni v létě. Jsou praktická a připravená pro zavedení do jídelen. Problém je, že legislativně je stále povinné ve školách vařit podle doporučení tzv. „spotřebního koše“, jehož základy byly položeny skoro před čtvrtstoletím. Jídelny, které se snaží vařit podle Nutričního doporučení, zjišťují, že v některých komoditách se jim nedaří plnit spotřební koš. Spotřební koš je stále závazný, proto má přednost před Nutričním doporučením, přitom je z pohledu dnešních odborných znalostí souborem výživově překonaných doporučení, která glorifikují kvantitu a zapomínají na kvalitu.
Koš kromě „pseudovyváženosti a byrokracie” nic nepřináší
Jak se velmi trefně vyjádřila Renata Lukášová, vedoucí společnosti Fresh and Tasty, která vaří pro většinu mezinárodních škol v Praze: „Pryč se spotřebním košem! Spotřební koš kromě pseudovyváženosti a byrokracie vůbec nic nepřináší! My i bez něj denně pro školáky uvaříme 2500 zdravých a chutných obědů.“
Hlavní problémy koše:
• Naprostá ignorace kvality – koš hodnotí jen počet nakoupených gramů potravin v deseti kategoriích. Například rybu je možné do jídelníčku vpravit v podobě rybích prstů usmažených na trans tucích, zelenina je často mražená či sterilovaná.
• Povinný nadbytek masa, které je pro splnění potřeba podávat čtyřikrát týdně k hlavnímu jídlu, pátý den aspoň do polévky anebo do pomazánek ke svačině. V době, kdy v okolních německy mluvících zemích je norma masa pro školáky podstatně nižší. V některých severských zemích se aktuálně doporučuje nejíst více jak dvě porce masa týdně s heslem „když jde o maso, méně je více“.
• Povinné mléko a mléčné výrobky k obědu – v takovém množství, které se stěží uplatní při vaření. Plnění spotřeby komodit proto jídelny nutí k nákupu hotových výrobků, které se přidávají jako doplněk k obědu a odčerpávají už tak limitované prostředky určené k nákupu surovin. A protože děti mléko nijak nepijí, odborníci doporučuji jej dochucovat, tedy sladit!
• Tolerance aditiv – koš vůbec nekoriguje použití glutamátů v polotovarech a ochucovadlech nebo barviv, aromat a umělých sladidel v nápojích.
• Opomenutí cukrů a tuků v polotovarech a hotových výrobcích – do koše se počítá jen cukr sypaný z krabice a tuky použité při vaření. Cukr a tuky, které školáci dostávají v předem zakoupeném sladkém pečivu nebo mléčných dezertech, se jen počítají jen částečně nebo vůbec.
• Přílohy jsou v koši zastoupeny jedinou kategorií z deseti, a to v podobě brambor. Experti školním jídelnám roky doporučovali používat brambory v prášku.
• Jedná se o tak komplikovaný systém, že i po 23 letech používání se stále řeší problémy s jeho špatnou aplikací.
Nutriční kostlivec ministerstva školství komplikuje školní stravování
Spotřební koš je pro svoji nezdravost už roky kritizován odborníky, rodiči, zaměstnanci jídelen a nejnověji dokonce i samotnými studenty. Jistou naději na změnu představovalo vyjádření předchozího ministra školství Chládka, že spotřební koš je starý a je třeba jej aktualizovat. Po jeho odchodu se však ministerstvo opět jen drží svého koše.
Zlepšení školního stravování nezajistí rozšiřování pravidel, příkazů a omezení
Rozpor mezi závazným, ale více než čtvrt století starým spotřebním košem a nezávazným, zato výživově aktuálním Nutričním doporučením by měl být důvodem k přehodnocení výživových doporučení pro školní stravování. A také ke zvážení, zda je vhodné, aby výživu dětí ve školách diktovalo ministerstvo školství anebo aby byla řízena z ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu, kam tematicky spadá.
Nutriční doporučení radí, jak sestavit vyvážený jídelníček. Proč je nutné vyváženost i nadále sledovat pracným počítáním složek spotřebního koše? Nebylo by jednodušší ponechat pouze Nutriční doporučení a zrušit spotřební koš? Zlepšení školního stravování nezajistí rozšiřování pravidel ani pracné úsilí zaměstnanců školních jídelen vyhovět několika normám současně. Co zlepší školní stravování, je nastavení jednoduchých a jasných doporučení, smysluplná, praktická a přínosná školení pro zaměstnance školních jídelen a jejich důstojné finanční ohodnocení.
Za mě tedy patří obrovské díky ministerstvu zdravotnictví za přípravu téměř dokonalých doporučení. Nechápu, proč ministerstvo školství a Společnost pro výživu lpějí na svém koši. Hlasuji pro vyhození koše do koše a vaření podle Nutričních doporučení.
Nutriční doporučení – metodický návod ministerstva zdravotnictví k hodnocení jídelníčku a doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách.
Spotřební koš legislativně stanovuje určité skupiny potravin a jejich spotřebu na žáka a den.
Ano, máme nová doporučení z ministerstva zdravotnictví, která reflektují naši dobu a potřeby dětí. Byla zveřejněna vloni v létě. Jsou praktická a připravená pro zavedení do jídelen. Problém je, že legislativně je stále povinné ve školách vařit podle doporučení tzv. „spotřebního koše“, jehož základy byly položeny skoro před čtvrtstoletím. Jídelny, které se snaží vařit podle Nutričního doporučení, zjišťují, že v některých komoditách se jim nedaří plnit spotřební koš. Spotřební koš je stále závazný, proto má přednost před Nutričním doporučením, přitom je z pohledu dnešních odborných znalostí souborem výživově překonaných doporučení, která glorifikují kvantitu a zapomínají na kvalitu.
Koš kromě „pseudovyváženosti a byrokracie” nic nepřináší
Jak se velmi trefně vyjádřila Renata Lukášová, vedoucí společnosti Fresh and Tasty, která vaří pro většinu mezinárodních škol v Praze: „Pryč se spotřebním košem! Spotřební koš kromě pseudovyváženosti a byrokracie vůbec nic nepřináší! My i bez něj denně pro školáky uvaříme 2500 zdravých a chutných obědů.“
Hlavní problémy koše:
• Naprostá ignorace kvality – koš hodnotí jen počet nakoupených gramů potravin v deseti kategoriích. Například rybu je možné do jídelníčku vpravit v podobě rybích prstů usmažených na trans tucích, zelenina je často mražená či sterilovaná.
• Povinný nadbytek masa, které je pro splnění potřeba podávat čtyřikrát týdně k hlavnímu jídlu, pátý den aspoň do polévky anebo do pomazánek ke svačině. V době, kdy v okolních německy mluvících zemích je norma masa pro školáky podstatně nižší. V některých severských zemích se aktuálně doporučuje nejíst více jak dvě porce masa týdně s heslem „když jde o maso, méně je více“.
• Povinné mléko a mléčné výrobky k obědu – v takovém množství, které se stěží uplatní při vaření. Plnění spotřeby komodit proto jídelny nutí k nákupu hotových výrobků, které se přidávají jako doplněk k obědu a odčerpávají už tak limitované prostředky určené k nákupu surovin. A protože děti mléko nijak nepijí, odborníci doporučuji jej dochucovat, tedy sladit!
• Tolerance aditiv – koš vůbec nekoriguje použití glutamátů v polotovarech a ochucovadlech nebo barviv, aromat a umělých sladidel v nápojích.
• Opomenutí cukrů a tuků v polotovarech a hotových výrobcích – do koše se počítá jen cukr sypaný z krabice a tuky použité při vaření. Cukr a tuky, které školáci dostávají v předem zakoupeném sladkém pečivu nebo mléčných dezertech, se jen počítají jen částečně nebo vůbec.
• Přílohy jsou v koši zastoupeny jedinou kategorií z deseti, a to v podobě brambor. Experti školním jídelnám roky doporučovali používat brambory v prášku.
• Jedná se o tak komplikovaný systém, že i po 23 letech používání se stále řeší problémy s jeho špatnou aplikací.
Nutriční kostlivec ministerstva školství komplikuje školní stravování
Spotřební koš je pro svoji nezdravost už roky kritizován odborníky, rodiči, zaměstnanci jídelen a nejnověji dokonce i samotnými studenty. Jistou naději na změnu představovalo vyjádření předchozího ministra školství Chládka, že spotřební koš je starý a je třeba jej aktualizovat. Po jeho odchodu se však ministerstvo opět jen drží svého koše.
Zlepšení školního stravování nezajistí rozšiřování pravidel, příkazů a omezení
Rozpor mezi závazným, ale více než čtvrt století starým spotřebním košem a nezávazným, zato výživově aktuálním Nutričním doporučením by měl být důvodem k přehodnocení výživových doporučení pro školní stravování. A také ke zvážení, zda je vhodné, aby výživu dětí ve školách diktovalo ministerstvo školství anebo aby byla řízena z ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu, kam tematicky spadá.
Nutriční doporučení radí, jak sestavit vyvážený jídelníček. Proč je nutné vyváženost i nadále sledovat pracným počítáním složek spotřebního koše? Nebylo by jednodušší ponechat pouze Nutriční doporučení a zrušit spotřební koš? Zlepšení školního stravování nezajistí rozšiřování pravidel ani pracné úsilí zaměstnanců školních jídelen vyhovět několika normám současně. Co zlepší školní stravování, je nastavení jednoduchých a jasných doporučení, smysluplná, praktická a přínosná školení pro zaměstnance školních jídelen a jejich důstojné finanční ohodnocení.
Za mě tedy patří obrovské díky ministerstvu zdravotnictví za přípravu téměř dokonalých doporučení. Nechápu, proč ministerstvo školství a Společnost pro výživu lpějí na svém koši. Hlasuji pro vyhození koše do koše a vaření podle Nutričních doporučení.
Nutriční doporučení – metodický návod ministerstva zdravotnictví k hodnocení jídelníčku a doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách.
Spotřební koš legislativně stanovuje určité skupiny potravin a jejich spotřebu na žáka a den.