Přidejte se k revoluci
Žijeme v přebytku. Netrápí nás nedostatek cukrů, tuků ani bílkovin, trápí nás nemoci z přejídání. Jedním ze základů účinné prevence je kvalitní strava. Proč ji tedy nejíme? Protože známe jen šmejdy?
Popelnice Evropy
Kňouráme, že zlý zbytek světa nám do naší krásné hodné země cpe nekvalitní potraviny. Naše limonáda je slazená kukuřičným sirupem - na rozdíl od té německé, která je slazena cukrem. Naše uzeniny jsou z koně, naše majonéza je vyrobena skoro bez vajec a v některých sušenkách máme tolik trans mastných tuků, že by je v jiných evropských zemích zakázali prodávat.
Kdo nám šidí jídlo?
Normy pro potraviny nabízené v našich obchodech stanovují úroveň kvality, jejich dodržování sledují státní a kontrolní orgány. Například podle oborové normy z roku 1959 bylo na kilogram majonézy potřeba použít nejméně 8 žloutků. Recepturu „vylepšili naši poslanci“ úpravou vyhlášky v roce 2011. Podle nynější normy stačí jeden žloutek v kilogramu majonézy. Při nezávislém testování v prosinci roku 2012 majonéza oceněná značkou „české kvality Klasa“ neobsahovala ani jeden žloutek.
Kde je superman, který nám šmejdy vyhodí z obchodů?
V obchodech je a bude pouze to, co budeme kupovat. Supermany jsme my klienti, kteří svými penězi rozhodujeme o nabídce na pultech. Průzkumy opakovaně potvrzují naše volání po kvalitních potravinách, jenže zároveň dokumentují přednostní nákupy těch nejlevnějších šmejdů, nadšené využívání slevových akcí a oblibu restaurací „all you can eat“. Reálně tak v Česku stupně vítězů obsazuje nízká cena a kvantita namísto kvality.
Kvalitní potraviny do našich supermarketů nedostane žádné nařízení Evropské unie. Kvalitní potraviny do obchodů dostaneme pouze vlastním rozhodnutím. Tím, že je budeme přednostně nakupovat a jíst.
Přidejte se!
Jako nejvýraznější bojovník za kvalitu jídla se celosvětově proslavil anglický šéfkuchař Jamie Oliver. Roky učí školáky ve třídách poznávat zeleninu, zve je do kuchyně, připravuje pro ně zeleninu, která skvěle chutná, a spousty dalších dobrot. Protože co se v dětství naučíš… Pro podporu kvalitního stravování organizuje celosvětové oslavy dobrých, čerstvých, skutečných potravin: Food Revolution Day.
Jednotlivci, firmy, školy, instituce, oslavte s námi kvalitní jídlo
Pro zásadní změnu nabídky potravin v Česku je třeba dlouhodobého a dostatečného zájmu mnoha z nás zdravě jíst. Přesto je možné zájem vyjádřit i okamžitě a formou, která je hned vidět. Skutečně zdravá škola podle doporučení Jamieho Olivera připravila hned několik nápadů, jak se k revoluci, která letos vrcholí 20. května, mohou přidat jakékoliv školy, firmy, instituce a jednotlivci. Všichni zaregistrovaní zájemci dostanou předem videohit, recepty pro zkoušení a nápady, jak se zapojit.
Happening na lodi s křestem videohitu
V rámci mezinárodních oslav Food Revolution Day se v pátek 20. května koná i happening na CARGO GALLERY na pražské náplavce. Show poběží na lodi i na nábřeží. Proběhne křest videohitu Leny a Báry z materska.com, exhibice Seberevolty, ochutnávka Jamieho kari, ty nejlepší farmářské stánky nabídnou skvělé jídlo, například Koláčkovy stoprocentně žitné chlebíčky a muffiny anebo pohankové palačinky od Galetky. V rozhovorech se představí výživoví profíci i nadšenci, jako třeba autor hudební kuchařky Martin Škoda. Zahraje DJ, vše uvede paní primátorka Adriana Krnáčová.
Všechny nadšence pro zdravé jídlo i ty, kteří ještě váhají, děti, rodiny i jednotlivce, firmy, školy i instituce zvu. Přidejte se k naší revoluci!
Popelnice Evropy
Kňouráme, že zlý zbytek světa nám do naší krásné hodné země cpe nekvalitní potraviny. Naše limonáda je slazená kukuřičným sirupem - na rozdíl od té německé, která je slazena cukrem. Naše uzeniny jsou z koně, naše majonéza je vyrobena skoro bez vajec a v některých sušenkách máme tolik trans mastných tuků, že by je v jiných evropských zemích zakázali prodávat.
Kdo nám šidí jídlo?
Normy pro potraviny nabízené v našich obchodech stanovují úroveň kvality, jejich dodržování sledují státní a kontrolní orgány. Například podle oborové normy z roku 1959 bylo na kilogram majonézy potřeba použít nejméně 8 žloutků. Recepturu „vylepšili naši poslanci“ úpravou vyhlášky v roce 2011. Podle nynější normy stačí jeden žloutek v kilogramu majonézy. Při nezávislém testování v prosinci roku 2012 majonéza oceněná značkou „české kvality Klasa“ neobsahovala ani jeden žloutek.
Kde je superman, který nám šmejdy vyhodí z obchodů?
V obchodech je a bude pouze to, co budeme kupovat. Supermany jsme my klienti, kteří svými penězi rozhodujeme o nabídce na pultech. Průzkumy opakovaně potvrzují naše volání po kvalitních potravinách, jenže zároveň dokumentují přednostní nákupy těch nejlevnějších šmejdů, nadšené využívání slevových akcí a oblibu restaurací „all you can eat“. Reálně tak v Česku stupně vítězů obsazuje nízká cena a kvantita namísto kvality.
Kvalitní potraviny do našich supermarketů nedostane žádné nařízení Evropské unie. Kvalitní potraviny do obchodů dostaneme pouze vlastním rozhodnutím. Tím, že je budeme přednostně nakupovat a jíst.
Přidejte se!
Jako nejvýraznější bojovník za kvalitu jídla se celosvětově proslavil anglický šéfkuchař Jamie Oliver. Roky učí školáky ve třídách poznávat zeleninu, zve je do kuchyně, připravuje pro ně zeleninu, která skvěle chutná, a spousty dalších dobrot. Protože co se v dětství naučíš… Pro podporu kvalitního stravování organizuje celosvětové oslavy dobrých, čerstvých, skutečných potravin: Food Revolution Day.
Jednotlivci, firmy, školy, instituce, oslavte s námi kvalitní jídlo
Pro zásadní změnu nabídky potravin v Česku je třeba dlouhodobého a dostatečného zájmu mnoha z nás zdravě jíst. Přesto je možné zájem vyjádřit i okamžitě a formou, která je hned vidět. Skutečně zdravá škola podle doporučení Jamieho Olivera připravila hned několik nápadů, jak se k revoluci, která letos vrcholí 20. května, mohou přidat jakékoliv školy, firmy, instituce a jednotlivci. Všichni zaregistrovaní zájemci dostanou předem videohit, recepty pro zkoušení a nápady, jak se zapojit.
Happening na lodi s křestem videohitu
V rámci mezinárodních oslav Food Revolution Day se v pátek 20. května koná i happening na CARGO GALLERY na pražské náplavce. Show poběží na lodi i na nábřeží. Proběhne křest videohitu Leny a Báry z materska.com, exhibice Seberevolty, ochutnávka Jamieho kari, ty nejlepší farmářské stánky nabídnou skvělé jídlo, například Koláčkovy stoprocentně žitné chlebíčky a muffiny anebo pohankové palačinky od Galetky. V rozhovorech se představí výživoví profíci i nadšenci, jako třeba autor hudební kuchařky Martin Škoda. Zahraje DJ, vše uvede paní primátorka Adriana Krnáčová.
Všechny nadšence pro zdravé jídlo i ty, kteří ještě váhají, děti, rodiny i jednotlivce, firmy, školy i instituce zvu. Přidejte se k naší revoluci!