Jak jíst zdravě i s omezenými prostředky?
Tvrzení, že je zdravá výživa drahá, je spíše mýtus než skutečnost. Zdravá výživa totiž automaticky neznamená, že musíme nutně jíst avokáda nebo divoké lososy. Běžné základní potraviny jsou zpravidla cenově dostupné a výhodné, když se je naučíme nakupovat lokálně a sezonně, co nejblíže zdroji a pokud možno ve větším množství.
Proč je důležité jíst zdravě?
Výživa je základním prostředkem, jak předcházet téměř všem dnes běžným nemocem, a také důležitou součástí léčby už existujících onemocnění. Naše výkonnost, efektivní schopnost učit se i pracovat jsou dlouhodobě možné, jen když se cítíme dobře. Protože jenom skutečné jídlo dodá dostatek živin a zasytí tak, abychom se neměli potřebu neustále přejídat nezdravostmi, které nakonec vyjdou dráž než jídlo.
Moje doporučení
Mnozí z nás chtějí ušetřit tím, že nakupují ve slevách nebo pořizují nejlevnější či méně kvalitní jídlo. Ušetřit na jídle jde ale i mnohem chytřeji a zdravě. Zde jsou moje doporučení, jak na to.
Jezte pořádně
Neustálý hlad a chutě na nezdravosti jsou důsledkem toho, že jíte málo nebo jíte drobnosti a nezdravosti, které nevyživí a nezasytí. Dietování na salátu a nechutných dietních produktech, které nezajistí dostatek živin a nemají chuť, jen navyšují touhu po přejídání – a ještě k tomu nezdravostmi. Naopak skutečné jídlo dodává živiny, chutná dobře a zasytí, takže nemáme potřebu se dojídat.
Na každý talíř dejte bílkoviny a zeleninu
Bílkoviny a vláknina ze zeleniny zasycují a vyživují. Bez dostatku bílkovin a objemu ze zeleniny nebudeme vnímat zasycení, budeme se přejídat. Klidně můžete vařit dál vaše oblíbená jídla, jen promýšlejte, co je v nich zdrojem bílkovin, a navyšte jejich podíl. To samé platí pro zeleninu. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří vejce, ryby, ořechy a ořechová másla, maso, zakysané mléčné produkty a sýry, luštěniny.
Nepojídejte mezi jídly
Téměř každé, byť jen drobné jídlo vede k navýšení glykémie a následovat může její snížení do bodu, kdy jsme unavení, hladoví a saháme po další dávce. Vyšší hladina krevního cukru znamená i vyšší uvolnění inzulinu, a tak i k podporu ukládání tuků v tukové tkáni. Pak hrozí, že začneme držet diety a následně se přejídat nebo že si vytvoříme závislost na nezdravostech.
Nakupujte lokálně, sezonně a přímo od zdroje
Lokální a sezonní potraviny jsou zpravidla cenově nejvýhodnější, protože je není třeba dlouze skladovat ani transportovat. V jejich ceně proto není zbytečná cena dopravy, skladovacích prostor či dokonce prostředků k udržení trvanlivosti. Bonusem k lepší ceně je, že čerstvé potraviny obsahují i nejvíce živin a skvěle chutnají. Nejlepší je nakupovat přímo od zdroje, tedy od pěstitele, chovatele, malovýrobce. Přímý nákup nabízejí některé farmy ze dvora, mnohé mají vlastní online obchody nebo jezdí na farmářské trhy. Další možností jsou nákupy přes komunitní skupiny, jako jsou KPZky nebo Scuk.cz.
Zkuste něco vypěstovat nebo nasbírat
Bylinky na čaje, houby na sušení, ovoce na křížaly, zeleninu na vývary… Využívejte příležitostí si toho co nejvíce vypěstovat nebo nasbírat. Samozřejmě to mají nejsnazší majitelé pozemků a zahrad. Ale i ti, kteří pozemek nevlastní, zpravidla mají v rodině či mezi přáteli někoho s pozemkem. Za sdílení úrody jim mohou nabídnout třeba pomoc v zahradě. A úplně všichni můžeme pěstovat aspoň něco v květináčích na balkoně i v kuchyni. Mohou to být v létě cherry rajčátka nebo jahody, po celý rok pak bylinky nebo klíčky. Každý z nás také může sbírat v lese houby anebo medvědí česnek, na loukách bylinky na čaje, v parcích ovoce a ořechy.
Připravte zásoby na zimu
Naložte si zelí. Když ho koupíte od farmáře už nakrouhané, máte ho za pár minut prosolené, prošlapané a můžete ho rovnou pěchovat do sklenic. Vykvasí za pár dnů a na několik měsíců máte ten nejlepší zdroj céčka, probiotik a vitamínu K2, který pomáhá ukládat vápník v kostech. Nasušte si jablka, hrušky a švestky na křížaly, můžete s nimi sladit jídla jako třeba kaše nebo či bylinkové čaje. Z medvědího česneku, bazalky nebo rukoly si připravte pesta. V létě, kdy je nadúroda, si připravte omáčky z rajčat, cuket, paprik a bylinek. Nasbírejte si ovoce na zavřeniny (toto není překlep, ale verze uchování ovoce bez cukerného nálevu), prosolte dřínky a pak je naložte do soli jako olivy. Nakupte vlašské a lískové ořechy na podzim po sklizni a uložte si je na celou zimu.
Místo zbytečností zkuste darovat jídlo
Doporučuji zamyslet se, jak často v průběhu roku sháníme nějaký drobný dárek a jak často nakupujeme zbytečnosti. Přitom drobné dárky jsou skvělou příležitostí věnovat domácí výpěstky nebo produkci, košík jahod, skleničku pesta nebo sklenici kysaného zelí. Obdarovávání je zpravidla vzájemné. Když rozdáváte lahve alkoholu nebo bonboniéry, často je pak dostáváte zpět. Je pravděpodobné, že obdarováním kvalitními potravinami a domácí výrobou časem nakazíte okolí a mnozí vám to začnou vracet.
Vím, že určitě sama vše nevím, a uvítám každé další doplnění z vaší strany. Co dalšího pomáhá vám, co z uvedeného už zkoušíte a jak vám funguje? Po zrušení možnosti debatovat zde, nabízím pro diskuzi svoje sociální sítě Facebook, Instagram a Twitter.
Proč je důležité jíst zdravě?
Výživa je základním prostředkem, jak předcházet téměř všem dnes běžným nemocem, a také důležitou součástí léčby už existujících onemocnění. Naše výkonnost, efektivní schopnost učit se i pracovat jsou dlouhodobě možné, jen když se cítíme dobře. Protože jenom skutečné jídlo dodá dostatek živin a zasytí tak, abychom se neměli potřebu neustále přejídat nezdravostmi, které nakonec vyjdou dráž než jídlo.
Moje doporučení
Mnozí z nás chtějí ušetřit tím, že nakupují ve slevách nebo pořizují nejlevnější či méně kvalitní jídlo. Ušetřit na jídle jde ale i mnohem chytřeji a zdravě. Zde jsou moje doporučení, jak na to.
Jezte pořádně
Neustálý hlad a chutě na nezdravosti jsou důsledkem toho, že jíte málo nebo jíte drobnosti a nezdravosti, které nevyživí a nezasytí. Dietování na salátu a nechutných dietních produktech, které nezajistí dostatek živin a nemají chuť, jen navyšují touhu po přejídání – a ještě k tomu nezdravostmi. Naopak skutečné jídlo dodává živiny, chutná dobře a zasytí, takže nemáme potřebu se dojídat.
Na každý talíř dejte bílkoviny a zeleninu
Bílkoviny a vláknina ze zeleniny zasycují a vyživují. Bez dostatku bílkovin a objemu ze zeleniny nebudeme vnímat zasycení, budeme se přejídat. Klidně můžete vařit dál vaše oblíbená jídla, jen promýšlejte, co je v nich zdrojem bílkovin, a navyšte jejich podíl. To samé platí pro zeleninu. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří vejce, ryby, ořechy a ořechová másla, maso, zakysané mléčné produkty a sýry, luštěniny.
Nepojídejte mezi jídly
Téměř každé, byť jen drobné jídlo vede k navýšení glykémie a následovat může její snížení do bodu, kdy jsme unavení, hladoví a saháme po další dávce. Vyšší hladina krevního cukru znamená i vyšší uvolnění inzulinu, a tak i k podporu ukládání tuků v tukové tkáni. Pak hrozí, že začneme držet diety a následně se přejídat nebo že si vytvoříme závislost na nezdravostech.
Nakupujte lokálně, sezonně a přímo od zdroje
Lokální a sezonní potraviny jsou zpravidla cenově nejvýhodnější, protože je není třeba dlouze skladovat ani transportovat. V jejich ceně proto není zbytečná cena dopravy, skladovacích prostor či dokonce prostředků k udržení trvanlivosti. Bonusem k lepší ceně je, že čerstvé potraviny obsahují i nejvíce živin a skvěle chutnají. Nejlepší je nakupovat přímo od zdroje, tedy od pěstitele, chovatele, malovýrobce. Přímý nákup nabízejí některé farmy ze dvora, mnohé mají vlastní online obchody nebo jezdí na farmářské trhy. Další možností jsou nákupy přes komunitní skupiny, jako jsou KPZky nebo Scuk.cz.
Zkuste něco vypěstovat nebo nasbírat
Bylinky na čaje, houby na sušení, ovoce na křížaly, zeleninu na vývary… Využívejte příležitostí si toho co nejvíce vypěstovat nebo nasbírat. Samozřejmě to mají nejsnazší majitelé pozemků a zahrad. Ale i ti, kteří pozemek nevlastní, zpravidla mají v rodině či mezi přáteli někoho s pozemkem. Za sdílení úrody jim mohou nabídnout třeba pomoc v zahradě. A úplně všichni můžeme pěstovat aspoň něco v květináčích na balkoně i v kuchyni. Mohou to být v létě cherry rajčátka nebo jahody, po celý rok pak bylinky nebo klíčky. Každý z nás také může sbírat v lese houby anebo medvědí česnek, na loukách bylinky na čaje, v parcích ovoce a ořechy.
Připravte zásoby na zimu
Naložte si zelí. Když ho koupíte od farmáře už nakrouhané, máte ho za pár minut prosolené, prošlapané a můžete ho rovnou pěchovat do sklenic. Vykvasí za pár dnů a na několik měsíců máte ten nejlepší zdroj céčka, probiotik a vitamínu K2, který pomáhá ukládat vápník v kostech. Nasušte si jablka, hrušky a švestky na křížaly, můžete s nimi sladit jídla jako třeba kaše nebo či bylinkové čaje. Z medvědího česneku, bazalky nebo rukoly si připravte pesta. V létě, kdy je nadúroda, si připravte omáčky z rajčat, cuket, paprik a bylinek. Nasbírejte si ovoce na zavřeniny (toto není překlep, ale verze uchování ovoce bez cukerného nálevu), prosolte dřínky a pak je naložte do soli jako olivy. Nakupte vlašské a lískové ořechy na podzim po sklizni a uložte si je na celou zimu.
Místo zbytečností zkuste darovat jídlo
Doporučuji zamyslet se, jak často v průběhu roku sháníme nějaký drobný dárek a jak často nakupujeme zbytečnosti. Přitom drobné dárky jsou skvělou příležitostí věnovat domácí výpěstky nebo produkci, košík jahod, skleničku pesta nebo sklenici kysaného zelí. Obdarovávání je zpravidla vzájemné. Když rozdáváte lahve alkoholu nebo bonboniéry, často je pak dostáváte zpět. Je pravděpodobné, že obdarováním kvalitními potravinami a domácí výrobou časem nakazíte okolí a mnozí vám to začnou vracet.
Vím, že určitě sama vše nevím, a uvítám každé další doplnění z vaší strany. Co dalšího pomáhá vám, co z uvedeného už zkoušíte a jak vám funguje? Po zrušení možnosti debatovat zde, nabízím pro diskuzi svoje sociální sítě Facebook, Instagram a Twitter.