Jak u nás radnice a magistráty bojkotují referenda

28. 08. 2014 | 17:48
Přečteno 8285 krát
Letmý přehled stavu naší demokracie. Welcome to Hell :)

Tak nám zabili referendum. Tuto větu se mohou desetitisíce lidí v současné době říkat po celé republice. Místní referendum je ideální prostředek, jak zastavit různé kšefty radnice, jak zamezit stavbám hypermarketových oblud či jak se domoci vymístění hazardních automatů. Aby byla referenda platná a pro zastupitelstva závazná, je ale potřeba, aby se konala v souběhu s volbami. K volbám můžou přijít dva lidi a jsou platné – ostatně třeba takové doplňovací volby do senátu nebývají od takového počtu daleko – k referendu 35 %. Jindy než v souběhu s volbami se to reálně nemůže podařit, proto i soudy jasně říkají, že referenda se mají konat zaráz s volbami. Komunální referenda jsou v českém řádu proto, aby lidé mohli sami rozhodnout o věcech, které jsou v samostatné působnosti obce. Komunální politikům nebo obecním úředníkům se to může nelíbit, ale to je tak všechno, co s tím mohou dělat.

A nebo teda, jako v následujícím množství příkladů, mohou jednat přímo nezákonně, nebo minimálně hodně nedemokraticky. Prosvištíme si ty nejextrémnější příklady:

1. Praha 1 – místní starosta Oldřich Lomecký (TOP09) je známý propagátor hazardu. To se ne úplně líbí zdejším obyvatelům, proto sesbírali dostatek podpisů, aby zastupitelstvo Prahy 1 muselo vyhlásit referendum, podle požadavků přípravného výboru referenda na termín konání komunálních voleb. Tento návrh s vysbíranými podpisy předložili a protože podpisů bylo dost, Lomecký narychlo přeložil termín konání zastupitelstva o týden tak, aby se o jeden pouhý den nestihly zákonem dané lhůty a referendum se s volbami konat nemohlo. Tomuto jednání nejde právními cestami nijak čelit, maximálně by se mohli opoziční zastupitelé pokusit vyvolat mimořádné zastupitelstvo, na což je potřeba třetina zastupitelů, evidentně se k tomu ale nemají. Takže referendum tady sice bude, ale nejdříve v sobotu 25. října, po případném druhém kole senátních voleb. Představa, že lidé přijdou třetí sobotu po sobě k volebním urnám, je značně komická.

1bezhazardu.cz

2. Teplice – Magistrát neuznal podpisy – kterých je jinak dostatek – protože se sbíraly moc dlouho. O tuto absurditu se navrhovatelé referenda nyní soudí, ale protože soud může říct leda to, jestli byly podpisy vysbírané správně nebo ne, nikoliv vyhlásit samo referendum, získali navrhovatelé podpisy třetiny zastupitelů a na čtvrtek 28. srpna musel primátor Kubera (ODS), který dlouhodobě podporuje hazard, svolat mimořádné zastupitelstvo. Zde se jednak mělo projednávat vyhlášení referenda (i bez soudního rozhodnutí, že podpisy platí), jednak Kubera minulý týden slíbil, že rada města sama připraví vyhlášku o regulaci hazardu. Nic z toho se nestalo. Kubera všechny podvedl a na mimořádné zastupitelstvo tyto body vůbec nezařadil. Takže se místní budou snažit ještě další žalobou, aby soud přece jenom referendum sám – poté, co uzná platnost podpisů – vyhlásil, ale to je značně nejisté.

www.tepliceprotihernam.cz

3. Brno – V největším městě ČR, protože Praha je kraj, se vyvolávači referenda snaží, aby se konalo v pořadí již druhé referendum o poloze železničního nádraží. Oproti povinným cca 19 000 podpisů dokázali sběrači sesbírat přes 21 000. Magistrát, který má za úkol kontrolovat správnost podpisů, ale vyškrtal jich 37 %. Poslední den 15denní lhůty, kterou má na kontrolu podpisů poslal navrhovatelům strohé vyrozumění, že musí do 15 dnů doplnit více než 5 tisíc podpisů. Ale jaksi opomenul spolu s vyrozuměním poslat samotné archy, takže nebylo možné ověřit, zda magistrát takové množství podpisů vyškrtal oprávněně (nečitelnost, nízký věk petenta, nesedící údaje o trvalém bydlišti). Organizátoři sběru podpisů podali proto žalobu pro nepřezkoumatelnost, kterou má soud rozhodnout 12. září. K samotným archům se navrhovatelé dostali po obstrukcích magistrátu až po týdnu a následně zjistili, že zhruba polovina z vyškrtaných podpisů je vyškrtána neoprávněně. To, co magistrát označil za nečitelné, šlo často přečíst jen s troškou dobré vůle. Magistrát neuznával údaje typu Mirek Novák, když správně má být Miroslav Novák – to je podle judikatury nepřijatelné proškrtávání. Termín, který magistrát určil pro dosbírání podpisů, končí jeden den před konáním řádného zastupitelstva. Pokud se potřebných 5 tisíc podpisů podaří dosbírat (odhlédněme od toho, že zhruba polovina je vyškrtána neoprávněně), nebude magistrát ani při dobré vůli schopen ověřit tolik podpisů během necelých 24 hodin. Na řádném zastupitelstvu by tedy museli zastupitelé vyhlásit referendum ze své vlastní vůle, případně by primátor Onderka musel nejpozději na 15. září svolat zastupitelstvo mimořádně. Pokud nebude na straně zastupitelstva dobrá vůle, referendum se sice bude konat, ale bude ho vyhlašovat až říjnové zastupitelstvo opět nejdříve na sobotu 25. října, týden po konání případného druhého kola senátních voleb. Závaznost referenda je v takovém případě vyloučena.

(Organizátoři brněnského referenda urgentně shání další sběrače a podpisy. Koordinátorka sběračů podpisů je Petra Němcová, kontakt 739162968, na ní se prosíme obracejte se všemi dotazy kam jak a proč máte jít sbírat. FB událost ke sběru podpisů je facebook.com/events/265035677029633. Podpisový arch si také můžete stáhnout a vytisknout zde.)

referendum2014.cz

4. Znojmo – Elegantně a jednoduše. Když místní zastupitelstvo fandící hazardu v červnu zjistilo, že je velmi pravděpodobné, že navrhovatelé referenda podpisy občanů vysbírají – což se také stalo – odhlasovali si, že zářijové zastupitelstvo se bude konat až někdy na konci měsíce, kdy referendum na volby vyhlásit nelze. Podpisy zastupitelů pro svolání mimořádného zastupitelstva se nenašly.

znojmobezhazardu.cz

5. Holešov – Zastupitelé referendum vyhlásit odmítli. Prý není možné, aby občané zastupitelstvu nařizovali, že mají regulovat hazard. Toto nevyhlášení referenda jeho navrhovatelé zažalovali, pokud bude žaloba úspěšná, soud sám referendum na volby vyhlásí. Je pravdou, že v Holešově byla referendová otázka naformulována mírně jinak než v jiných městech – pokud měli zastupitelé pochybnost, mohli sami vyhlásit referenda s otázkami, které byly prověřeny s několika předešlých referend. Kde je vůle, tam je cesta.

nehazarduj.wordpress.com

6. Štětí – Zastupitelé vyhlásili „omylem“ referendum na jiný termín než na volby. Toto vyhlášení bylo napadeno u soudu, který předběžným opatřením zatím toto trucreferendum zastavil a dnes skutečně původně vyhlášeného referenda zrušil a vyhlásil referendum na volby!

7. Jihlava – Tady je velkým tématem stavba spalovny. Mnoho místních ji nechce. Dosbírali podpisy. A magistrát začal předvádět velké věci. Začal pokutovat občany, kteří nedopatřením podepsali návrh na vyhlášení referenda vícekrát. (Podobnou taktiku zkoušeli na Praze 7 před dvěma lety.) A začali chrlit stohy obstrukčních a úplně pitomých „dotazů“, jako ať jim navrhovatelé referenda vysvětlí pojem „kroky v samostatné působnosti“. Až jim to navrhovatelé vysvětlí, patrně budou chtít vysvětlit pojem slova „Jihlava“ , „spalovna“ ap. Proti této ultraobstrukci podali navrhovatelé žalobu, ale hraje se o čas. Pokud to město zvládne prozdržovat do 16. září, referendum nebude.

www.referendumjihlava.cz

8. Praha 10 – Vedení radnice na Praze 10 předvedlo asi největší hiphop ze všech. Místní chtěli vyvolat referendum o předražené radnici, ještě nemají dostatek podpisů, dosbírávají. Aby z toho udělal starosta Zoufalík úplnou komedii, rozhodl se vyhlásit referendum o radnici sám, ale s jinými, pro něj příznivějšími otázkami. Ale pak ještě vyhlásilo zastupitelstvu několik jiných referend, o hazardu (který Desítka jinak všema deseti podporuje) a fotbalovém stadionu, o výstavbě hospice nebo parkovacího domu. A to nikoliv v jednom termínu, ale ve třech různých, třeba při druhém kole doplňovacích voleb do senátu (po zaniklém mandátu dnešního europoslance Štětiny). Šance, že se v tomto guláši někdo vyzná, je takřka nulová. Pořádek v tom možná udělá soud.

www.referendumpraha10.cz

To by bylo asi tak takhle z hlavy všechno. Úsvit přímé demokracie se tedy zatím nekoná. Víte o dalších obstrukcích? Napište mi do komentářů :)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy