Moje druhá válečná cesta na Ukrajinu

14. 09. 2022 | 09:00
Přečteno 1223 krát
V srpnu 2022 jsem podruhé od začátku ruské okupace absolvoval cestu na Ukrajinu. V početnější delegaci evropských politiků jsem byl tentokrát z ČR jediný. Cílem naší cesty byla podpora Ukrajiny a intenzivní osobní jednání členů parlamentů z celé Evropy. Pozval nás předseda Verchovné rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.

Před odjezdem jsem si zrovna pročítal bezpečnostní pokyny, když mi na mobil přišla notifikace o zvýšeném riziku raketových útoků na Kyjev v nejbližších dnech. Ukrajina totiž slaví výročí nezávislosti a ve stejný čas uplyne půl roku od ruské invaze. Od Ruska musíme čekat cokoli. V tu chvíli jsem si automaticky začal znovu kontrolovat, že mám zabalenou powerbanku a nádoby na vodu, že mechanické hodinky ukazují správný čas, že baterka svítí… a přitom jsem věděl, že v případě raketového útoku mi to bude všechno na houby.  

Mezi účastníky naší cesty byli předsedové zahraničních a bezpečnostních výborů, které dobře znám. Jedním z nich byl třeba zástupce Británie: vyprávěl mi cestou, jak byl jako kluk v Praze, kde za americké cigarety dokázal získat neuvěřitelné věci, například v hospodě pivo nebo čepici vojáka Československé lidové armády. V delegaci byli dále kolegyně a kolegové z parlamentů Norska, Německa, Řecka, Polska, Španělska, Litvy, Estonska, Irska, Spojeného království, Francie, Rumunska, Lotyšska, Chorvatska nebo Finska. 

Do Kyjeva jsme navzdory komplikacím dorazili v takovou hodinu, že jsme ještě stihli všechny důležité schůzky. Měl jsem možnost mluvit s celou řadou místních. V parlamentu nás přivítal předseda Ruslan Stefančuk a jeho zástupce Oleksandr Kornienko. Poděkovali nám za to, že jsme přijeli, a zahrnuli nás informacemi. Přípravu na vstup do EU bere Ukrajina nesmírně vážně, na podzim chtějí mít všechny úkoly splněny. Potom může začít vyjednávání o členství. Jejich jistota a odhodlání jsou nakažlivé.

Druhý den ráno, na svátek nezávislosti Ukrajiny, mě vzbudil poplach. Mechanicky začínám fungovat podle předem připraveného scénáře, beru si jen nezbytnosti a mířím do krytu. Na chodbě se ještě gesty domlouvám s vojákem na dalším postupu. V krytu potkávám kolegy z naší delegace, na nichž je vidět, v jaké chvíli je poplach zastihl. Je to přesně půl roku od chvíle, kdy Putin zaútočil na svrchovaný stát Ukrajina, riziko útoku je vyšší než jindy. Pod hrozbou raketového útoku člověk o svrchovanosti hned uvažuje jinak.

Po ranním nácviku evakuace do krytu pokračovala naše jednání v parlamentu s předsedy výborů – hospodářského, zahraničního, pro evropskou integraci, pro lidská práva a mnoha dalších. Navazovalo jednání s vicepremiérkou. Náměstek ministra obrany nám umožnil nahlédnout do vývoje bojů na frontové linii. Ukrajina potřebuje munici a zbraně. Rusko má pořád obrovskou převahu, přestože se jeho postup daří brzdit a oslabovat cílenými útoky na na logistiku a sklady. Porovnáváme data a necháváme si vysvětlit, jak dobře slouží výzbroj, ale i moderní technika dostává v bojových podmínkách zabrat a potřebuje servis. 

Večer jsme jednali také s diplomaty USA a EU. Přemýšlím o jejich slovech, že EU vyrostla na řešení konfliktů, tudíž je i tento válečný konflikt příležitostí, aby právě Ukrajina našla ve státech EU zastání. Daří se to, i když na můj vkus nesnesitelně pomalu. Na den nezávislosti kancléř Scholz oznámil další pomoc Německa v dodávkách zbraní Ukrajině.

Pak jsme na Ukrajině navštívili Boroďanku, Buču, Irpiň, Makariv. Ruská armáda tam vybombardovala nemocnice, mateřské školy, kulturní centra, bytové domy. Pálili jako zběsilí do civilních objektů, v nichž nebyla žádná vojenská přítomnost. Na hřbitově v Buči procházím mezi nově zřízenými hroby. Odpočinek tu konečně našly oběti masakru, které nedávno exhumovali z hromadného hrobu, a vojáci, kteří město bránili. Zahlédnu dva členy delegace, jak se spolu začali modlit za zemřelé. To místo má v sobě velkou sílu. 

Na začátku této tak zvané speciální operace si Putin vytkl, že chce Ukrajinu zničit. Mluvil proto o údajných nacistech nebo o nutnosti Ukrajinu demilitarizovat, deukrainizovat nebo dokonce deeuropeizovat. Udělal ale chybu. Kdyby opravdu měl s Ukrajinou nějaký problém, mohl s klidem přijít do OSN a tam celou věc předložit k projednání na Radě bezpečnosti. To však neudělal. Rozpoutal peklo, v němž lidé umírají po tisících. Cílené útoky především na civilní obyvatelstvo se staly jeho hlavní zbraní.

Blíží se zima. Ukrajinci potřebují obnovit 30 tisíc bytových domů, 150 tisíc mostů a silnic, 160 škol a na 200 zdravotních zařízení. Rusko dodržuje jednotný postup: vojensky ničit civilní cíle, zaminovat, odpojit elektřinu, plyn, vodu a odříznout internet, aby občané neměli svobodný přístup k informacím. Špinavá voda nebo zničené nemocnice způsobí, že lidé musí odejít pryč, aby přežili.

Za týden začíná škola a v jedné třídě v Kyjevě namísto pětadvaceti dětí nastoupí jenom tři. Všechny ostatní jsou v exilu nebo odjely k příbuzným do bezpečí. Děti by neměly ztratit kontakt s rodnou zemí, s jazykem a výukou dějepisu nebo literatury a matematiky v ukrajinštině. Ta válka musí být jen závorka, kterou je třeba co nejrychleji uzavřít. A umožnit kamarádům ze třídy zase být spolu.

Později odpoledne jsme měli schůzky s ministrem energetiky, ministrem zahraničí a poradci prezidenta Zelenského. Pak jsme nastoupili do vlaku a jsme na cestě zpět domů. Celou cestu jsme se snažili využít vzácný společný čas. Probírali jsme, co jsme viděli, co jsme se dozvěděli a co můžeme udělat. 

V těch dnech byl na Ukrajině také polský prezident Duda nebo britský předseda vlády Johnson. Jsem za to rád. Jde tu o mimořádný výraz podpory. Osobní zkušenost k člověku navíc promlouvá víc než novinové titulky. Jinak ruskou agresi vidíme my, kteří jsme poskytli azyl uprchlíkům a přesvědčujeme ostatní, že Rusko musíme zastavit všemi prostředky, jinak například geograficky vzdálení Irové nebo Španělé. Je v zájmu nás všech, aby se západní politici mohli přímo na místě seznámit s tím, co Ukrajina, která čelí nebývale silné agresi, dosud z poskytnuté pomoci využila a co dnes potřebuje.

Dopady války jsou devastující pro všechny. Nejprve v rámci OSN. Mezinárodní společenství budovalo po druhé světové válce systém s jediným cílem. Aby se hrůzy druhé světové už nikdy nemohly opakovat. Jenže Rusko má právo veta a pokaždé, když se mělo o válce proti Ukrajině jednat, toho práva využilo. A tak s pomocí Číny, která také nezůstává pozadu, v OSN obě země zablokovaly jakoukoli cestu k nastolení klidu zbraní. Žádné jednotky s mandátem OSN se na Ukrajinu nevyšlou, protože si to Rusko nepřeje. A tak OSN přihlíží jako divák masakrům civilních obyvatel, jako by se ho to ani netýkalo. 

Evropa je ve velmi vážném ohrožení. V těchto otázkách nelze uzavírat kompromisy, nelze o nich s Putinem jednat. Jeho územní nároky prostě nelze přijmout, není tu už další prostor pro pragmatický přístup. Ten zkoušely státy EU vůči Rusku již po invazi na Donbas v roce 2014. Západ si tehdy nepřál eskalaci s Ruskem, donutil Ukrajinu jednat v rámci minských dohod a vyzvat ji, aby přijala okupaci. Ale taková politika skončila nezdarem a ještě větší válkou. Hořké plody těchto pragmatických kompromisů západních lídrů máme na stole dnes. 

Jak říkal Boris Johnson při své návštěvě Ukrajiny, také si nikdy nesedáte k vyjednávání za stůl s člověkem, který je rozhodnutý vás zabít. Stejně tak nelze brát Putina a jeho nároky vážně, bylo by to velmi nebezpečné. 

Ukrajina je pod palbou, krvácí, její existence jakožto státu se rozhoduje v ostrých bojích na život a na smrt. A přitom se ukrajinská politika zároveň doslova mobilizuje, aby obstála a co nejrychleji naplnila podmínky pro vstup do EU. Status kandidátské země dostala Ukrajina se seznamem úkolů. Dnes vidím obrovské odhodlání, že by je snad mohla mít splněny ještě v tomto roce. Chce dokonce být připravena otevřít negociace s EU před koncem roku. Jejich zápal a motivace jsou neuvěřitelné. Jsou si vědomi toho, že rozhodují o svém budoucím osudu a hrají historický zápas o směřování své země. Měli bychom jim v této chvíli též jako předsednická země EU všestranně pomáhat. 

Bojová frontová linie mezi svobodou a nevolnictvím prochází podél linie bojů na Ukrajině. Kdybych měl svoje dojmy z cesty vyjádřit jednou větou, řekl bych: právo a demokracie musí zvítězit a autokracie musí prohrát. 

Tento text jsem nahrál jako epizodu podcastu Téma Pavla Fischera, který najdete na mém webu, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy