Podle čárových kódů zemi původu potravin nepoznáte

11. 01. 2011 | 13:10
Přečteno 26072 krát
Aférou s dioxiny v krmivech pro hospodářská zvířata v Německu odstartovaly opět žádoucí diskuse o změnu legislativy EU týkající se údajů povinně uváděných na obalech potravin, a to o zavedení povinnosti označovat zemi původu potravin. Diskuse je zcela na místě, jenom je třeba vědět, co se vlastně má zemí původu na mysli. Jedna věc je totiž země původu zemědělské suroviny (například masa nebo mléka), druhá věc země původu potraviny, tedy země, kdy byla potravina vyrobena a uvedena na trh, ale suroviny k její výrobě mohou pocházet klidně ze zahraničí.
Jedním z identifikačních údajů může být přitom také čárový kód na obalech potravin. To si zřejmě uvědomil kdosi, kdo v těchto dnech a hodinách rozesílá mejly (i já jsem byl příjemcem) vyzývající k nákupu českého zboží, které má v čárových kódech označení 859 (první tři číslice pod čárovým kódem). Autor hned neopomněl informovat, že například zboží z Číny začíná šestkou, například 690, 691 až 695.
Označení 859 pro Česko skutečně sedí. Až na jednu drobnost: Příslušný čárový kód označuje pouze firmu, působící na území ČR, zdaleka ale nemusí jít o firmu vyrábějící české výrobky. Českým čárovým kódem se totiž označují výrobci, ale také dovozci či distributoři. Každopádně, zboží s prvními třemi číslicemi 859 může klidně pocházet ze zmiňované Číny, ale do ČR bylo dovezeno firmou působící na území naší země.
Je samozřejmě otázkou, zdali neznámý bojovník za českou produkci šíří zavádějící mejl z neznalosti, nebo jde o konkurenční boj, jehož cílem je skrýt za číslo 859 dovozy zboží ze zemí mimo ČR. Jasné ale je, že ani z čárových kódů zemi původu potravin nepoznáme.

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

Pípa napsal(a):

Pane autore,
díky za informaci. Rád bych vás ale zeptal, jestli je tento systém, kde původ zboží, resp komponentů, je platný pro celou EU nebo, jestli v některé členské země používají systém, kde je původ uveden.
11. 01. 2011 | 13:40

Pípa napsal(a):

opr. původ zpoží nejasný
11. 01. 2011 | 13:42

arnazach napsal(a):

Od autora je hezké, že to šíří a že to upřesnil. Aspoň nějaká informace.

Musíme všechno regulovat? Taky to přece můžeme fungtovat obráceně: Firmy, které na obalu uvedou i původ suroviny, ihned získají konkurenční výhodu.
11. 01. 2011 | 13:43

Evžena napsal(a):

Jakému výrobku může být udělena značka Klasa?
11. 01. 2011 | 14:18

petrhavel napsal(a):

Evropská legislativa je jednotná, tedy, v žádné zemi EU neplatí povinnost označovat původ potraviny. Stejně tak je ale ve všech zemích možné původ potravin označovat - je to prostě dobrovolné rozhodnutí. Znova ale říkám - v první řadě si musíme ujasnit, co že to původ potraviny je. Podle mne by bylo správné, kdyby se za zemi původu považovala země původu hlavní zemědělské suroviny..
A jinak - ten mejl nešířím já, naopak jsem na něj tímto blogem reagoval, protože není pravdivý...
11. 01. 2011 | 14:19

F.Švarc napsal(a):

Bydlím poblíž velké mlékárny. Maželka (ta vybírá potraviny) se rozhodla podporovat zdejší výrobce (ČR), ale to není snadné. Zdání tuzemského výrobce zakrývá obal pražské balírny sýru dovezeného snad jen z SRN. Alespoň zcela nepatrným písmem je zmiňováno. Tak jsme to chtěli, ne (?). Možná ten sýr zdejší mlékárna do toho SRN či Francie prodala a naši dopravci nám ho přivezli.
11. 01. 2011 | 14:22

petrhavel napsal(a):

KLASA je právě případ, kdy až do roku 2007 (tříletá výjimka ČR po vstupu do EU)musela být kromě jiných povinností vyrobena potravina na území ČR a z českých zemědělských surovin s výjimkou případů vícesložkových potravin obsahující například kakao, kokos atd., tedy surovin, které není možné v ČR produkovat. Po roce 2007 mohly být ceny KLASA udělovány (po uplynutí výjimky) i zahraničním výrobkům, ale dosud se tak nestalo. Jinými slovy - potraviny KLASA splňují parametry českých potravin jak v případě suroviny, tak v případě samotné výroby potraviny...
11. 01. 2011 | 14:24

Evžena napsal(a):

petrhavel
Děkuji. :o)
11. 01. 2011 | 14:26

ddd napsal(a):

A co navrhnout presne to,tj.navrhnout prislusnym ministerstvum a poslancum parlamentu CR, aby p o v i n n e potraviny,vyrabene v CR z ceskych surovin byly takto, /tj,vyrobeno v CR v mire podstatne z ceskych surovin/ oznacovany.
I podle Vas by to v rozporu s pravidly EU nebylo.
11. 01. 2011 | 14:37

petrhavel napsal(a):

Jen krátce k ddd: tím bychom ale byli zase papežštější než papež, protože v ČR by byla přísnější pravidla pro označování oproti EU a byli by tak znevýhodněni naši výrobci. Protože i část našich výrobců, stejně jako všude v EU,ze zahraničí suroviny nebo polotovary dováží, v ČR zabalí a deklarují to jako naše zboží. To samé ale dělají s naší surovinou v zahraničí, a deklarují to jako tamní... takže si opravdu myslím, že to musí být jednotné v celé EU...
Omluvám se, dnes již nemohu reagovat, takže děkuji, odcházím, ale vrátím se...
11. 01. 2011 | 14:45

arnazach napsal(a):

petrhavel:
Opravuju: je od Vás hezké,že jste to upřesnil a že to i s tím upřesněním šíříte. :-)
11. 01. 2011 | 16:26

Bobolékař napsal(a):

Děkujeme - odcházíme !
11. 01. 2011 | 17:32

Pípa napsal(a):

Petr Havel,
díky za odpověď.
11. 01. 2011 | 20:50

yara ze země krys napsal(a):

Velebnosti, mě se chce bl...!
11. 01. 2011 | 22:21

LessPure napsal(a):

Zlatý pan Havel, který píše podstatné fakta o věcech, kterým rozumí. (Nenápadná narážka na některé zdejší blogery.)
A za komunikaci s čtenáři máte taky +. Tak má vypadat blog.
11. 01. 2011 | 23:13

zemedelec napsal(a):

Než jsem se k tomu dostal,tak jste toho semlely hodne,tak přidám taky neco. Musím ale podotknout,že většina spotřebytetů počítá samo sebou,že je to v pořádku a nezávadné.Od toho přece máme spoustu úředníků,aby na to dohlídly.Jenomže jaká je skušenost,až když je malér tak vylezou,že je to vlastne v pořádku.Musím poděkovat p.Havlovi,že aspon trochu informuje spotřebytele.Moje skušenost,že většina spotřebytelů,se nejdřív podívá na cenu a málokdo studuje čár.kod.Co si ale můžeme myslet o nezávadnosti, třeba u kuřat,když jsou informace,že naši velkochovatelé jsou schopni to kuře vykrmit a dodat trh během měsice,Poláci ješte dřív,to pak roste jak pur pěna,pak se diví, co mají na pekáči a že to ani nechutná.Proto se taky ptám,čím to asi krmí,co tomu dávaj do těla, aby to takhle rostlo.Moje skušenost i když ty brojleři jsou vyšlechteny,tak při normálním krmení je asi tři měsice.Jenom pro neznalé přidám,že vykrm nosnice je plus mínus pět měsiců.
12. 01. 2011 | 09:23

michal napsal(a):

Ono je ta snaha o "ceske" jidlo trochu nelogicka - mozna dava smysl z Prahy, ktera je pomerne vprostred (alespon Cech), ale proc treba v sev. Cechach se zamerovat na ceske potraviny, coz muze byt treba z Ostravy, kdyz Sasko je daleko blize.
12. 01. 2011 | 13:01

camponotus napsal(a):

Za reálného socializmu jsme si byli v podstatě soběstační ve výrobě základnich potravin a surovin, tudíž jsme dost dobře věděli, co a odkud konzumujeme. Po rozvrácení zemědělské výroby a dovážení všeho možného, co bychom mohli sami produkovat a neprodukujeme, se nemůžeme divit, že státní orgány ztratily nad nezávadností potravin kontrolu, ono to ani není v silách kontrolních institucí to všechno sledovat, když se na nich šetří, aby bylo dost prostředků na kanonenfurt v Iráku a Afghanistánu. Je mnoho nezodpovědných producentů, kterým je jedno, zda nás krmí nezávadnou potravou, nebo dioxiy a těžkými kovy a děti mají v hračkách ftaláty, jde přece jen a jen o byznys, co záleží na lidech, je jich zbytečně moc, když ubydou, méně si jich bude stěžovat.
12. 01. 2011 | 17:44

petrhavel napsal(a):

Zdravím, opět jen pár poznámek. Jednak k těm kuřatům - zhruba tři měsíce žijí do své porážky kuřata z takzvaných biochovů, což lze brát za víceméně přirozený vývoj. Nebiokuřata jdou na porážku zhruba za poloviční dobu, tedy asi za měsíc a půl. Rozdíly mezi producenty jatečných kuřat nejsou v rámci EU významné. Rychlejší vývoj "nebio" kuřat je samozřejmě dán skladbou krmiv, což je doslova samostatná výzkumná disciplína, jejíž cílem je dosáhnout maximálně možného přírůstu kuřete za minimální spotřeby krmiv (za co nejnižších nákladů). Krmná dávka pro "nebio" kuřata je tak optimalizována, a je jistě na diskusi, jestli už to není za hranicí přirozenosti, není ale například pravda, že by se kuřatům (v EU, a tedy i v ČR) přidávaly do krmiv růstové hormony, jak někdy v médiích zaznívá. To je v Evropě zakázáno.
Pokud se týká apelu na konzumaci českých potravin, je třeba opětně zopakovat, že v ČR se po většinu polistopadového období na národnost produkce příliš nehledělo. Na rozvratu zemědělství mají tak podíl i spotřebitelé (tedy my všichni), protože nepreferovali v takové míře, jak je tomu ve vyspělých zemích EU, domácí produkci.
No a ještě ke kontrolám. Z informací médií občas jakoby vyplývá, že v Německu, nebo někde jinde v EU, se potraviny živočišného původu nekontrolují a veškeré poznání o možných kontaminacích vychází pouze z nepatrného množství vzorků kontrolovaných v tržní síti. To je naprostá hloupost. Ta kontrola v obchodech nebo ve skladech potravin je skutečně namátková, ale až následná poté, co je na jatkách zkontrolováno maso z porážených zvířat - a když se něco objeví tam, vyřadí se to z potravinového řetezce a spotřebitel (a novináři) se o tom vůbec nedozví. Tak to funguje samozřejmě i v Německu, samozřejmě i u nás. Není tedy pravda, že se po EU pohybuje množství nezkontrolovaného masa. Samozřejmě není nikdy nic stoprocentní za situace, kde hraje roli lidský faktor - ale to platí v jakékoli zemi EU a nejen v potravinářství.
12. 01. 2011 | 18:21

xxx napsal(a):

Ke kontrolám:
P. Havel,jistě Vám není neznámo, za co a jakým způsobem se
v ČR přivírají oči. Tak "naivní" nejste!
Např.:
na o. SY se,/ před lety/ objevila levná "rybí moučka"
z Polska, v níž 30% tvořila masokost.
"Cestovala": z kadaverů ze středního východu,přes Italii
do Polska,tam "proměna" na rybinu,dovoz do ČR, české směsi. Slyšíte to ticho?A ten údiv, že se BSE "objevila" v ČR?
Žádné echo?
PS.: Již promlčeno,stejně jako většina starších rozkrádaček.
V MR/docela nedávno/ napůl shnilé maso z NSR, používané na výrobu uzenin. Docela velký průser.V MR!
V ČR - kolik nelegálních dovozů nebezpečných odpadů firmami s.r.o. na jedno použití, likvidované přes "bílé koně"!
13. 01. 2011 | 09:00

Pišta napsal(a):

Zemědělče, je to trochu mimo mísu, ale nedá mi to, přímo to rve oči z důlků... Sice mám jen maďarské školy, ale jaká zvěrstva pácháte na Českém jazyku, to tady dlouho nebylo!
28. 01. 2011 | 11:08

franz napsal(a):

Stále chodí dokola hoax, po úpravě.

České maso - jak ho poznáme – P16

Pokud budete kupovat maso, tak České maso skutečně z českých chovů je označeno kódy:

CZ15 - vepřové

CZ333 - hovězí



Pokud to má jiné kódy, CZ a jiné číslo, tak to není české maso!! ale pouze u nás v Čechách balené !! Jsou to informace od zdroje.
03. 05. 2015 | 19:43

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peka Karel · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy