Rok 2030: Generace Zz děkuje Petru Fialovi – aneb jak vyhrát i ty další volby

18. 01. 2022 | 13:38
Přečteno 2800 krát
Jak může vláda zlepšit život lidí žijících mimo Prahu a další prosperující metropolitní regiony Česka? A jak tím přispěje k tomu, aby tady za čtyři roky nevládli populisti a extrémisti? Pohledem mladých lidí z roku 2030 se seznamme s tím, co je třeba udělat teď.

Vážený pane profesore,
před téměř deseti lety jste, z části i díky souhře několika náhod, vyhrál volby a následně sestavil vládu, která významným způsobem zvýšila příležitosti pro nás, generaci Zz.

Asi si říkáte, kdo jsme? Jsme určitou podskupinou generace Z, tedy těch, kteří se narodili do internetové doby, zároveň jsme se ale nenarodili v prosperujících metropolitních oblastech Česka, jsme z regionů, proto označení „Zz“.

Většina z nás je z tzv. Sudet, které utrpěly po 2. světové válce ztrátu obyvatelstva a zpřetrhání vazeb. Jsme z regionů, ve kterých v době, kdy jste se stal premiérem, kulminoval úbytek obyvatel, odkud mladí, vzdělaní lidé odcházeli za prací zejména do Prahy a Brna a dále se tak prohlubovala nerovnost v ekonomickém rozvoji.

Asi si pamatujete, že to byly naše města a obce, ve kterých strany Vaší koalice dostaly nejméně hlasů, kde s výraznou převahou vítězili populisté a extrémisté. Kdybyste tehdy rychle nenastartovali rozvoj našich regionů, volby by v roce 2025 tyto strany vyhrály.

Několik z nás se rozhodlo Vám poděkovat osobně.

Jana, 29 let, Vimperk
Jsem nadšená z Technologického kampusu Vimperk, který u nás vznikl podle německého vzoru. V našem partnerském městě Freyung funguje již přes 20 let. I ve Vimperku vznikl v roce 2024 jako detašované pracoviště univerzity, jeho cílem je udržet mladé vysokoškolsky vzdělané lidi ve městě. Umožňuje jim v rámci posledního roku magisterského studia pracovat na výzkumném projektu ve spolupráci s místními firmami. Já jsem se tak dostala k programování a pracuji už dva roky pro vimperskou firmu Virtual Training. Na rozdíl od mého staršího bratra, který jako většina jeho vrstevníků skončil po studiích v Praze, jsem se už během studií vrátila do svého krásného města.

Vimperk skutečně zkrásněl. Město revitalizovalo širší centrum, zabydlelo nevzhledné brownfieldy kazící obraz města. Máme fungující koncept maloobchodu, díky němu ožil historický střed města. V partnerství soukromého a veřejného sektoru byl postaven sportovně-volnočasový areál s hotelem a lázněmi, který celoročně přitahuje turisty. Dokonce k nám jezdí sousedi z Freyungu, prý to u nás vypadá a funguje lépe než u nich. I proto jsem zůstala.

Můj manžel lékař, neurolog, zase našel práci v rehabilitačním centru. I když to je nové zařízení, má již dobré renomé. Byl to jeden ze záměrů města, jak navázat na tradici klimatických lázní, a podobně jako naši bavorští sousedé chtělo město využít opuštěné budovy a vytvořit společně se soukromým sektorem pracovní místa v oborech s vyšší přidanou hodnotou.

Moje teta se díky Vaší reformě vrátila ze Švýcarska, kde jako urbanistka pracovala pro kanton Aargau. Města by to tehdy sama nezvládla, nechyběly peníze, ale personální kapacity. Připravit a domluvit s investory, kteří neměli s podnikáním v této části republiky zkušenosti, tak rozsáhlé projekty, by nebylo možné, kdyby vimperská samospráva za Vaší vlády nezískala tři zkušené experty na místní ekonomický rozvoj a plánování. Z vyprávění tety vím, že se kraj rovněž inspiroval u rakouských a německých sousedů a v roce 2023 sestavil tým, který poskytoval podporu městům a obcím například s pořádáním architektonických a urbanistických soutěží nebo při hledání vhodných finančních nástrojů.

Václav, 24 let, Zlámaná Lhota u Moravské Třebové
Díky duálnímu systému jsem se vyučil truhlářem a již od 2. ročníku jsem začal pracovat ve firmě vyrábějící designový nábytek v Moravské Třebové. Majitelům firmy pomohlo koučování, které jim zprostředkovalo kreativní centrum Moravská Třebová. To vzniklo v roce 2025 díky projektu města na brownfieldu po bývalé Miltře kousek od náměstí. Bylo myslím financované z něčeho, čemu se tehdy říkalo Národní fond obnovy. Prý jenom souhrou náhod na tyto peníze dosáhla i kreativní odvětví. V kreativním centru propojili mého šéfa se špičkovými designéry z Brna, pomohli mu vymyslet business plán a nastavit efektivní marketing. I když to nebyl lehký začátek, na naší škole našla firma několik šikovných kluků a holek, které vyučili a společně prorazili. Dodáváme do on-line obchodů po celé Evropě.

A rozvoj se konečně rozhýbal i ve Zlámané Lhotě. Žije tady jen 600 obyvatel a nikdo ze zastupitelstva neměl kapacitu na to, aby naplánoval napojení na vodovod a kanalizaci. Takže se tady přes dvacet let skoro nestavělo. Slyšel jsem, že se před deseti lety hodně řešilo, kdo by měl obcím, ve kterých jsou lidé takto vydáni na pospas neschopné samosprávě, pomoci. Zda to mají být obce s rozšířenou působností, jak to funguje třeba ve Španělsku, nebo kraj, což by odpovídalo více rakouskému modelu. Důležité je, že nám pomohli připravit projekty, získat peníze a dohlížet na realizaci. Ve Zlámané Lhotě se tak začalo konečně stavět a díky novým obyvatelům nemusíme ani rušit základní školu, které hrozilo, že bude zavřena.

Natálie, 27 let, Most
Jsem hrdá na to, že jsem vystudovala na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, moje alma mater se díky reformě vysokého školství od roku 2028 řadí mezi 500 nejlepších vysokých škol na světě. Už během studia jsem začala pracovat v Green Mine, což je high-tech centrum zabývající se výzkumem v oblasti výroby a uchování elektřiny z alternativních zdrojů. Pracuji tak přímo ve svém  rodném městě. Kancelář máme na břehu jezera, které vzniklo v rámci rekultivace hnědouhelného dolu. Když jsem k nám pozvala kamarády z Düsseldorfu, kde jsem rok studovala v rámci programu Erasmus, byli překvapeni, jaká atraktivní čtvrť vznikla na okraji Mostu. Dva z nich tady pak našli práci ve výzkumu ukládání energie z obnovitelných zdrojů a přestěhovali se sem i s partnery.

Do práce u jezera dojedu tramvají. Po práci se občas projedu na kole na vyhlídku k zámku Jezeří nebo v zimě vyrazím na hřebeny Krušných hor na běžky. Bydlím u jezera v městském bytě, je v nízkoenergetickém domě. To mi závidí i Pražáci.

Protože jsem byla svědkem rychlé proměny mého kraje, vstoupila jsem do politiky, abych byla součástí těchto změn. Dozvěděla jsem se, že rozvoj kraje v minulosti stagnoval ne kvůli nedostatku peněz, ale protože chyběly městům a kraji lidské kapacity, které by složité dlouholeté projekty připravily, projednaly a realizovaly. Vaše vláda pomohla vystavit v kraji tým ekonomů, urbanistů, krajinářských architektů a expertů na mobilitu, který řídil a koordinoval transformaci regionu. Obdobné týmy si mohli dovolit vytvořit i města Most nebo Ústí.

V Ústí nad Labem pracuje moje partnerka. Zaměstnání našla v globální auditorské firmě, která část svého provozu přesunula z Prahy do administrativního centra v nové čtvrti u stanice vysokorychlostní trati do Berlína. Je dobře, že se tehdy podařilo propojit dopravní plánování s ekonomickým rozvojem města a regionu tak, jako to uměli naplánovat například ve Francii.

Za celou generaci Zz, ale i za naše vrstevníky, kterým díky rozvoji našich regionů nevládnou populisti a extrémisti, děkujeme, že jste rychle po ustavení vlády spustil program na podporu lidských zdrojů a budování kapacit v plánovaní místního rozvoje na místní úrovni. I díky provázané spolupráci resortů školství, místního rozvoje a průmyslu a obchodu měly samosprávy dostatek kapacit realizovat své strategické projekty.

Ve městech a obcích, kde jsme se narodili, tak pro nás vznikly příležitosti, které dříve měli jen obyvatelé v prosperujících metropolitních oblastech. My jsme tak mohli zůstat a sami se podílet na společenském a ekonomickém rozvoji našich regionů, které začaly skutečně vzkvétat. Děkujeme!

Poznámka autora: S výjimkou Zlámané Lhoty jsou všechny zmiňované projekty reálnými záměry veřejného nebo soukromého sektoru v dané oblasti. Zlámaná Lhota reprezentuje desítky malých vesnic nejen v pohraničí, které nemají kapacity na to, aby připravily strategicky důležité projekty pro nastartování svého rozvoje.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy