Změna klimatu a steaky na talíři
Potřebujete proti rozumné klimatické politice nabudit co nejširší veřejnost? Vyberte z aktuální zprávy IPCC něco, co naštve nejvíce lidí. Například krávy a maso. To je určitě dobrá taktika, protože minimálně v Česku zabrala. Hlavně proto, že jsme si zvykli číst jen titulky a bezmezně jim věříme.
Shrnutí zprávy na 43 stranách je úvodem k více než 1000 stránkovému reportu. Je to takový rozcestník, který popisuje využívání půdy a krajiny člověkem v době oteplování, možnosti adaptace a mitigace v zemědělství, lesnictví a v hospodaření v krajině, očekávané reakce politiků a hospodářů a popisuje možné akce, které by mohly/měly probíhat v nejbližší době. Zpráva je hodně obsáhlá a komplexní a dá se shrnout do konstatování „člověk potřebuje jíst a pít a to i v době měnícího se klimatu“.
Na gymnáziu jsme se kdysi učili dělat tzv. výpisky. Šlo o co nejkratší shrnutí delšího textu, o výběr toho nejpodstatnějšího, co se v textu lze dočíst. Autoři mnoha blogů, facebookových statusů, ale i novinových článků, by z této disciplíny dnes propadli. Mnoho z nich si totiž ze zprávy vybralo doporučení, že musíme přestat jíst maso. Protože jsem u vzniku této zprávy byl od samotného počátku, dovolte mi udělat přehled, co o mase a jeho redukci IPCC uvádí.
s. 1
Poznámka pod čarou č. 1 uvádí, že uspokojení stravovacích potřeb lidí je součástí tzv. potravinové bezpečnosti.
s. 4
Obrázek SPM.1 v části D ukazuje růst počtu (v % od roku 1961) přežvýkavého dobytka. Za stejné období se podstatně více zvýšila sklizeň obilovin nebo použití dusíkatých hnojiv (stejný obrázek).
s. 16
Odstavec A5.5 upozorňuje na očekávanou nižší produktivitu u chovu zvířat v suchých oblastech. Žádné doporučení, že by se měla snížit, ale upozornění, že se bude snižovat a je třeba se na to tedy připravit.
s. 25
Odstavec B6 říká, že pěstování plodin, chov hospodářských zvířat a lesnictví může v roce 2050 pohlcovat 2,3 až 9,6 GtCO2eq/rok, změna stravovacích návyků má tento potenciál na úrovni 0,7 až 8,0 GtCo2eq/rok. Odhady jsou zatíženy velkou nejistotou, která vyplývá z budoucího chování nás všech, ale ukazuje, že je výhodnější správně pěstovat něco na poli a chovat dobytek, než měnit stravování. Nejvhodnější je samozřejmě kombinace obého.
Ať hledám, jak hledám, tak nějaké doporučení, že bychom se měli stát vegetariány, v tomto shrnutí nenalézám. Ale Shrnutí je jen rozcestník. Podívejme se do celé zprávy.
Kapitola 1 (100 stran)
Část 1.3.3.2 obsahuje odstavec nazvaný Změna stravování, který uvádí např., že omezení spotřeby masa od producentů s nadprůměrnými emisemi GHG a snížení příjmu živočišných produktů na polovinu by mohlo uvolnit 21 milionů km2 zemědělské půdy a snížit emise skleníkových plynů o téměř 5 Gt CO2eq/rok nebo až 10,4 Gt CO2eq/rok se započtením následné absorpce uhlíku přirozenou vegetací. A v části otázky a odpovědi na s. 42 je upozornění na regionální rozdíly dopadů přijímaných opatření, například těch, které by měnily počty vegetariánů.
Kapitola 2 (186 stran)
Část 2.6.1.7 ukazuje, jak by se změnila produkce GHG, plocha využívané půdy, množství spotřebované vody na základě veganství a vegetariánství.
Kapitola 5 (200 stran)
V této kapitole je nejvíce informací a analýz, jak by případné změny ve stravování ovlivnily produkci GHG, hospodaření zemědělců a výrobců. Ani zde však není doporučení, že bychom se měli stát vegetariány. Ale pokud někdo tíhne k tomuto životnímu stylu, zde najde hodně argumentů, jak je to prospěšné pro planetu.
Kapitola 6 (303 stran)
Zajímavé konstatování v kap. 6.3.5.1.1, že maso, mléko, vejce a další živočišné produkty, včetně ryb a jiných mořských plodů, budou hrát důležitou roli v zajištění potravinové bezpečnosti. Přežvýkavci účinně přeměňují rostlinstvo na potraviny pro člověka. Produkce potravin na bázi bílkovin a travních porostů může mít přijatelnou uhlíkovou stopu.
Osobně vidím celý problém jako velké nepochopení (možná záměrné) toho, co je výstupem této zprávy IPCC. Určitě to není konstatování „nejezte maso“.
Shrnutí zprávy na 43 stranách je úvodem k více než 1000 stránkovému reportu. Je to takový rozcestník, který popisuje využívání půdy a krajiny člověkem v době oteplování, možnosti adaptace a mitigace v zemědělství, lesnictví a v hospodaření v krajině, očekávané reakce politiků a hospodářů a popisuje možné akce, které by mohly/měly probíhat v nejbližší době. Zpráva je hodně obsáhlá a komplexní a dá se shrnout do konstatování „člověk potřebuje jíst a pít a to i v době měnícího se klimatu“.
Na gymnáziu jsme se kdysi učili dělat tzv. výpisky. Šlo o co nejkratší shrnutí delšího textu, o výběr toho nejpodstatnějšího, co se v textu lze dočíst. Autoři mnoha blogů, facebookových statusů, ale i novinových článků, by z této disciplíny dnes propadli. Mnoho z nich si totiž ze zprávy vybralo doporučení, že musíme přestat jíst maso. Protože jsem u vzniku této zprávy byl od samotného počátku, dovolte mi udělat přehled, co o mase a jeho redukci IPCC uvádí.
s. 1
Poznámka pod čarou č. 1 uvádí, že uspokojení stravovacích potřeb lidí je součástí tzv. potravinové bezpečnosti.
s. 4
Obrázek SPM.1 v části D ukazuje růst počtu (v % od roku 1961) přežvýkavého dobytka. Za stejné období se podstatně více zvýšila sklizeň obilovin nebo použití dusíkatých hnojiv (stejný obrázek).
Změny některých parametrů od roku 1961 (v %)
s. 16
Odstavec A5.5 upozorňuje na očekávanou nižší produktivitu u chovu zvířat v suchých oblastech. Žádné doporučení, že by se měla snížit, ale upozornění, že se bude snižovat a je třeba se na to tedy připravit.
s. 25
Odstavec B6 říká, že pěstování plodin, chov hospodářských zvířat a lesnictví může v roce 2050 pohlcovat 2,3 až 9,6 GtCO2eq/rok, změna stravovacích návyků má tento potenciál na úrovni 0,7 až 8,0 GtCo2eq/rok. Odhady jsou zatíženy velkou nejistotou, která vyplývá z budoucího chování nás všech, ale ukazuje, že je výhodnější správně pěstovat něco na poli a chovat dobytek, než měnit stravování. Nejvhodnější je samozřejmě kombinace obého.
Ať hledám, jak hledám, tak nějaké doporučení, že bychom se měli stát vegetariány, v tomto shrnutí nenalézám. Ale Shrnutí je jen rozcestník. Podívejme se do celé zprávy.
Kapitola 1 (100 stran)
Část 1.3.3.2 obsahuje odstavec nazvaný Změna stravování, který uvádí např., že omezení spotřeby masa od producentů s nadprůměrnými emisemi GHG a snížení příjmu živočišných produktů na polovinu by mohlo uvolnit 21 milionů km2 zemědělské půdy a snížit emise skleníkových plynů o téměř 5 Gt CO2eq/rok nebo až 10,4 Gt CO2eq/rok se započtením následné absorpce uhlíku přirozenou vegetací. A v části otázky a odpovědi na s. 42 je upozornění na regionální rozdíly dopadů přijímaných opatření, například těch, které by měnily počty vegetariánů.
Kapitola 2 (186 stran)
Část 2.6.1.7 ukazuje, jak by se změnila produkce GHG, plocha využívané půdy, množství spotřebované vody na základě veganství a vegetariánství.
Kapitola 5 (200 stran)
V této kapitole je nejvíce informací a analýz, jak by případné změny ve stravování ovlivnily produkci GHG, hospodaření zemědělců a výrobců. Ani zde však není doporučení, že bychom se měli stát vegetariány. Ale pokud někdo tíhne k tomuto životnímu stylu, zde najde hodně argumentů, jak je to prospěšné pro planetu.
Kapitola 6 (303 stran)
Zajímavé konstatování v kap. 6.3.5.1.1, že maso, mléko, vejce a další živočišné produkty, včetně ryb a jiných mořských plodů, budou hrát důležitou roli v zajištění potravinové bezpečnosti. Přežvýkavci účinně přeměňují rostlinstvo na potraviny pro člověka. Produkce potravin na bázi bílkovin a travních porostů může mít přijatelnou uhlíkovou stopu.
Osobně vidím celý problém jako velké nepochopení (možná záměrné) toho, co je výstupem této zprávy IPCC. Určitě to není konstatování „nejezte maso“.