Příjemný podvečer s Bárou Tachecí

21. 10. 2009 | 18:54
Přečteno 7839 krát
V pondělí večer jsem v redakci iDnes.cz strávil příjemnou hodinku s Bárou Tachecí. Byl jsem pozván na rozhovor o klimatu a klimatologii. Snad se nedopustím konkurenčního prohřešku, když rozhovor z dnešního Dnes níže přetisknu.

Musím přiznat (a po skončení rozhovoru jsem to paní Tachecí řekl), že jsem byl obsahem rozhovoru docela zklamán, měl jsem jinou představu. Poté, co jsem byl pozván na rozhovor o klimatu a klimatologii jsem neočekával, že se zadrhneme u jediného tématu. Ale nemám ve zvyku z boje utíkat, i když by to bylo někdy vhodné.

Z dnešních reakcí jsem získal zajímavý poznatek. Cca 50% mi vyčítá přílišnou náklonnost k panu prezidentovi a cca 50% se ptá, proč na něj tolik nasazuji. Tyto reakce docela potvrzují, že jsem, jako správný klimatolog, někde mezi extrémními názory klimaskeptiků a klimaalarmistů. Středový nevyhraněný postoj, vycházející ze znalosti věci, nemůže vyhovovat extrémním (zcela menšinovým, ale ani zcela většinovým) názorům.



Barbora Tachecí mýma očima

Příjemná, inteligentní mladá Dáma, která jde za svým cílem. Poté, co jsem ji sám kritizoval za změny v rozhovorech s meteorology na Radiožurnálu v loňském roce, jsem byl příjemným podvečerem příjemně překvapen.

Rozhovor na iDnes dnes:
Klaus se možná nemýlí, ale hodně zjednodušuje, míní klimatolog

Výkyvy počasí uplynulých dnů všem zamotaly hlavu. Snad s jedinou výjimkou: klimatologové překvapeni nebyli a asi jen tak nebudou. Potvrdil to i Radim Tolasz, náměstek ředitele pro meteorologii a klimatologii Českého hydrometeorologického ústavu v rozhovoru s Barborou Tachecí.

S klimatologem si Barbora Tachecí povídala o počasí, které bude mít extrémní výkyvy, a o vlivu člověka na klimatické změny.

Během několika dnů se vystřídalo léto, podzim i zima - je to důkazem klimatických změn?
Je to jedním z důkazů klimatických změn. Klimatické změny jsou obrovským komplexem a nejde říci, že když teď fouká, je to důkaz.

Budou se tyto rychlé změny počasí objevovat stále častěji?
Jsem přesvědčen o tom, že ano. Ostatně už to tak je desítky let. Posledních několik dekád se četnost extrémních jevů zvyšuje, ale zároveň se zvyšuje povědomí o těch jevech.

Kam až to půjde? Co budeme zažívat třeba za dalších deset let?
Příliš velká změna nebude, ale budou pokračovat extrémy. To počasí se musí jednou zlomit a potom zase bude pět šest let úplný klid. Modely máme napočítané do roku 2030 pro Českou republiku a neočekáváme žádné změny směrem k ochlazování nebo zmírňování extrémů.

A v těchto modelech máte napočítaný nějaký vliv boje proti klimatickým změnám, nebo ne?
Ne. Protože všechny modely, nejen ty naše, ale i globální, říkají, že žádný zásah se nemá šanci projevit dřív než po roce 2030. Klimatický systém má obrovskou setrvačnost.

Kdyby vás Václav Klaus pozval na večeři a chtěl si popovídat o klimatu, přijal byste?
Určitě. Neměl bych důvod odmítnout.

Co byste mu chtěl říci?
Mně se nelíbí, že se snaží zasahovat do oboru, kterému příliš nerozumí. On sám říká, že do ekonomie nemají zasahovat neekonomové. Takže bych mu řekl, že jsem se u něj inspiroval a říkám, že do klimatologie by neměli zasahovat neklimatologové. Snad by to prošlo.

Po letitých zkušenostech s muži bych následně doporučila pochválit.
Určitě. Teď jsem to chtěl říci sám od sebe: pochválil bych ho za to, jaký udělal odborný skok zhruba od toho roku 2006, kdy se do této problematiky prvně více mediálně vložil. V té době říkal v podstatě to, že neexistují klimatické změny, člověk neničí přírodu - dnes je mnohem dál. Spoustu se toho naučil.

Četl jste jeho knížky o klimatu?
Jednu.

Ale on napsal dvě. Jak tedy víte, že udělal takový klimaticko-vědomostní skok?
Z novin, časopisů, televize. Ta druhá knížka je shrnutím jeho předcházejících výstupů a projevů na dané téma.

Byly pro vás prezidentovy pohledy v něčem inspirativní, nebo jste jen kroutil hlavou?
U kapitolek, které se zabývaly environmentalismem, jsem přikyvoval. U kapitolky o klimatu jsem nesouhlasně kroutil hlavou.

Asi se shodneme na tom, že prezident Klaus není hloupý ani nevzdělaný, ani neschopný udělat závěr z informací, které má. Tak jakou dělá chybu v přemýšlení o klimatu?
Není schopen pojmout klima a klimatologii v celém kontextu. Hodně to teď zjednoduším: třeba když přeletí Spojené státy a po návratu řekne, že v New Yorku bylo o deset stupňů méně než v Los Angeles, tak proč klimatologové dělají vědu z toho, když se za sto let změní teplota o jeden stupeň.

To se neumíte zasmát fóru? Takových provokací má prezident v zásobě tucty a baví ho, jak na to skáčete.
Já miluju fóry, ale zrovna prezidenta nepodezírám, že jich má přebytek. Takže: když takto pohovoří po návratu z Ameriky, je to absolutní nepochopení klimatického systému a toho, co vlastně klimatická změna znamená.

Jsou snad v něčem jeho názory nebezpečné? Nebo jsou prostě nevětšinové a tím samy o sobě iritují?
Nevětšinové názory většinou iritují, to máte pravdu. Ale mohou být i nebezpečné, protože on má zvláštní schopnost tím, jak je charizmatický, ovlivňovat veřejnost. Ovlivňuje veřejnost ve směru, že klimatická změna není žádný problém.

No a co? Vždyť veřejnost není v boji proti takzvaným klimatickým změnám směrodatná, je to politická záležitost. To si rozumíme?
Ne. Právě politickou záležitost přece bude ovlivňovat veřejnost.

Myslíte, že právě v klimatologii budou evropští a světoví lídři naslouchat veřejnosti? To se musím usmát.
Já jsem idealista, myslím, že by to tak mělo být ve všech oborech. Ale máte pravdu, nevěřím tomu.

V ten moment je přece úplně jedno, co Václav Klaus říká veřejnosti o klimatu, takže jaképak nebezpečí. Jsou mezi odborníky klimatology a meteorology lidé, kteří se stavějí na jeho stranu?
Já jsem přesvědčen, že ano. Nemohu přesně říci, že se stavějí na jeho stranu, protože klimatologové a meteorologové pořád o vývoji klimatu pochybují. Vždycky něco spočítají, předpovědí a pořád pochybují, zda by do toho výpočtu neměli ještě něco přidat. Ale většinově se klimatologové stavějí na opačnou stranu, než na které stojí Václav Klaus.

Obě strany říkají, že tu máme klimatické změny. Jedna říká, to nic není, příroda si poradí, druhá - podle vás ta větší - říká, my to zastavíme. Je to ten hlavní rozdíl?
Přesně tak. Jedna strana s tím bojuje, druhá se snaží zapomenout. Pak je ještě třetí skupina, která říká: měli bychom se tomu přizpůsobit.

Není lepší se s tím místo boje, o jehož efektu toho moc nevíme, opravdu naučit pracovat, žít a využívat to?
Naučit se s klimatickými změnami žít, to je přesně to, co já podepíšu. Ale naučit se se změnami pracovat a využít je, to už trochu zavání tím, že bychom rádi přírodu využívali.

Ale co je na tom? Vždyť přírodu využívali lidé odjakživa.
To ano. Na tom není nic špatného. Ale není asi rozumné přírodu ohýbat. Lidé třeba ohýbali řeky a výsledkem je vyschlé jezero. Měli bychom cítit rozdíl mezi využíváním a zneužíváním přírody.

Kdo a jak změřil, jak se na klimatických změnách podílí člověk?
To je právě jedna z věcí v klimatologii, která se nedá jednoznačně spočítat.

Takže Václav Klaus, který relativizuje údajně dominantní vliv člověka na tyto změny, může mít pravdu?
Může mít pravdu. Ale na druhou stranu zase většinový názor klimatologů a většinové výstupy jejich modelů říkají, že člověk svým vlivem na přírodu dominuje. Náš problém ale je, že na tohle nemáme laboratoře, takže to nejde ověřit.

Jestli opravdu jistě nevíte, jakou měrou se na změně klimatu podílí člověk, tak není nynější ambice především evropských politiků do klimatu zasahovat tou vámi kritizovanou snahou ohýbat přírodu?
My to sice nevíme přesně, ale víme, že člověk se na klimatických změnách podílí. A je dobré minimalizovat jakýkoliv negativní vliv člověka na přírodu.

Za jakou cenu?
Já nerad bojuji proti klimatickým změnám, ale když už tomu hnutí tak říkáme, je nutné k tomu ještě přidat jedno důležité: musíme to dobře spočítat, jestli se nám to ekonomicky vyplatí. A to se dneska neděje.

Všechny ty mezinárodní konference, kjótské protokoly, plány, kdo a jak sníží emise čeho a dokdy - jsou na vodě? Jsou ekonomicky nepodložené?
Tady si myslím, že ekonomové ještě nenašli shodu. Ani většinovou.

Takže děláme něco, co nevíme, jestli se vyplatí. Proč to děláme?
Protože jsme ve stavu, kdy klimatologové něco řekli, politici se toho chytli a teď jsou na řadě ekonomové, aby to spočítali.

Tak politici se toho chytli, aniž by to měli spočítané. Tuším proč: milují regulaci, milují moc, milují své zásahy do čehokoliv. Nepotřebují ekonomické výpočty, když se nabízí tahle skvělá šance regulovat. Co myslíte?
Víte, co jim stačí? Aby to byl mediální trhák. A tím boj proti klimatickým změnám je.

Na evropském stole leží návrh, aby do roku 2020 byly sníženy emise skleníkových plynů o dvacet procent. A místo, aby někdo řekl, co blázníte, vždyť k tomu nemáte ekonomické výpočty, tak se tady Martin Bursík zasazuje, aby na konferenci o klimatu do Kodaně nejel Klaus. To jsme v blázinci?
Není to normální. Není. Já si myslím, že teď by ekonomové tohle měli vzít a spočítat.

Co a kdy by se doopravdy stalo, kdyby svět proti klimatickým změnám nebojoval?
To odhadnout nelze, protože nevíme, jak se svět bude v budoucnosti chovat. Troufám si říci, že pokud se budeme chovat normálně, dobře, příroda si s tím ve výhledu stovek let poradí.

Tak proč ta hysterie? Nemůže být povzbuzována kromě touhy politiků zasahovat a být v televizi i byznysem? Je přece spousta oborů, které - když na ten vlak hysterie nasedneme - budou vydělávat velké peníze. Co myslíte?
Může to v tom hrát roli a podle mě to v tom hraje velkou roli. Tak ten byznys funguje. Firmy zavětřily, že i v České republice budou potřeba antimalarika, tak je vyvíjejí. Ale ptejme se: je to špatně, nebo dobře?

Dobře je vyvíjet cokoliv, špatně je kvůli tomu chtít regulovat životy lidí. Kdo kromě farmacie na takzvaném boji proti klimatickým změnám vydělá?
V jednotlivých oborech se mohou najít skupiny, které hodně vydělají: zemědělství, speciálně vývoj nových zemědělských odrůd, strojírenství, doprava.

A kdo na tom prodělá?
Může na tom prodělat každý, pokud se časem zjistí, že to bylo všechno zbytečné. Což nelze vyloučit. Ale investovat do nových technologií bychom přece měli i bez klimatické změny, nebo ne?

Václav Klaus možná není schopen pojmout klimatologii a klima v celém kontextu, jak jste řekl, ale jako neodborník dochází k velmi podobným závěrům. V čem vy vlastně s tím prezidentem nesouhlasíte?
Já nesouhlasím s tím, jak to zjednodušuje. Ale jinak si myslím, že se docela shodneme.


PS: Dnes jsem od pana Motla dostal i odkaz na anglický překlad tohoto rozhovoru:
http://motls.blogspot.com/2009/10/tolasz-klaus-may-not-be-wrong.html

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy