Tohle je o tobě, online diskutére

10. 12. 2007 | 17:36
Přečteno 7325 krát
Příležitostem je radno jít v ústrety. A já dostal prostor (tedy pokud tento text čtete) podělit se s vámi o svůj náhled na lidské pokolení rodu HOMO INTERNETUS a především její odnože ONLINE DISKUTÉR. Pro dnešek jen teoretický výklad pojmů, příště (pokud bude nějaké příště) použiji konkrétní ukázky a příklady (a že je z čeho čerpat). Za normálních okolností by tento materiál čítal stovky stran, tato zkrácená (a přesto dlouhá) verze je napsána speciálně pro blog čtenáře na Aktuálně.cz.

Tak tedy, seznamte se:

1. AUTOR STOLIČ TÉMATU –
patří do řádu vyvolených. Je jim dán veřejný prostor a to paradoxně z důvodu, že ho dostávají v hojném množství jinde. Ta sláva občas deformuje, proto jsou bytostně přesvědčeni o tom, že uvedenému tématu rozumí, jejich pravda je neotřesitelná a všechno ví nejlépe. Dychtivě pak čekají na ortodoxní nesouhlasiče a vedou s nimi třídní boj. Bitva je to úmorná, zdlouhavá a s naprosto neuspokojujícím výsledkem pro nezávislého čtenáře. Ono totiž nikdy nedojde k uznání pravdy či argumentů druhé strany. Někteří by to bez vlezdořiťů okatých neustáli, jiní po čase prchají a privilegium blogu dobrovolně opouští, další se pak diskuze pod článkem vůbec nezúčastní. Jaké že je k tomu vedou pohnutky? Buď jsou natolik uspokojeni samotným vytvořením veledíla, že samoukojeni zhluboka oddychují v doznívajícím orgasmu, nebo již strukturálně pochopili složení osazenstva diskuze a ví, že jakýkoliv argumentační boj je předem prohraný, nebo na to prostě nemají.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. ORTODOXNÍ NESOUHLASIČ – nejhojnější, nesmírně zajímavá a rozvětvená skupina diskutérů spojená jediným zájmem – NESOUHLASIT.

a) Nesouhlasič inteligentní (autorita)
třese se na každý nový článek, zhodnotí téma článku a svou sílu, uvaří si kafe a táhne do boje. Baví ho provokovat inteligentní stoliče tématu. Jeho argumenty jsou hutné, dopadají velkou silou a boří frontové linie stoliče tématu. Nastává třídní boj. Nestojí o to mít vlastní blog a prezentovat svůj názor, baví je létající kulky, šípy a torpéda. Časem při správné konstelaci a dobytí hradeb třídního nepřítele získávají autoritu. Jsou pak téměř stejně populární, jako samotní stoliči tématu. Nováčkové nemají šanci, při střetu s autoritou jsou biti do krve. Paradoxně i mezi inteligentními nesouhlasiči funguje třídní boj, proto se lehce může stát, že se jedna autorita postaví na stranu stoliče tématu se zájmem zničit jinou nesouhlasící autoritu.

b) Nesouhlasič protivný (křikloun)
je to modelový strejda. Potkáváme je třeba na hokeji. Jsou to ti strejdové, co si koupí lístek jen proto, aby si hned ze startu zařvali na rozhodčí (aniž by ti ještě vstoupili na led), poslali je do nejtemnějších míst a projevili hlasitě svou automatickou nedůvěru. Ve řvaní na sudí pokračují po celou dobu zápasu, byť by neudělali ani jednu chybičku. S vývojem skóre k tomu přidávají hulákání na domácí hráče, jak blbě hrají, na trenéry, proč tam to nemehlo staví, na prezidenta klubu a v neposlední řadě na prezidenta zeměkoule. Výsledek 5:0 pro domácí po první třetině je pro ně noční můrou. Vyřvaní a uspokojení se pak vracejí domů, kde si poslušně navlečou zástěru, preventivně se nechají seřvat ženou, upečou rohlíčky, vytřou chodbu a v pondělí mažou do práce, kde na ně celou dobu řve šéf. Je pro ně příliš složité vstupovat až do proudící diskuze a hodnotit, na čí stranu se přidat. Proto z 99% útočí na stoliče tématu, tedy autory článku.

c) Nesouhlasič roztržitý (je mi šumafuk, s kým nesouhlasím)
z nedbalosti, nerozhodnosti, nedochvilnosti či neznalosti tématu vstupují do proudu již rozjeté diskuze. A briskně si vybírají objekt napadení. Tím se můžou stát úplně všechny ostatní kategorie včetně editora svatotrpělivého. Vlastnosti má naprosto shodné s nesouhlasičem protivným.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. VLEZDOŘIŤ OKATÝ –
naopak velmi jednoduchá skupina. Jejím zájmem je dostat se pod ochranná křídla stoliče tématu nebo nesouhlasiče autority. Mají potřebu někam patřit a boj v osamění je děsí. O to více povznášejí prapor a rvou se za své idoly. Zaslepeně. Nepřipouští si, že by se jejich idol mohl mýlit. Naprosto mě šokoval fakt, že vlezdořitěm může být i stolič tématu, který našel zalíbení v jiném stoliči tématu a vzájemně se tak plácají po ramenou v naprosto odlišných diskuzích. Počet vlastních vlezdořiťů na oko vzbuzuje sílu stoliče tématu, druhý pohled však odhalí do nebe volající trapnost.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. DRŽKOPACH VULGARIS –
je to extrémní radikální odnož nesouhlasiče protivného. vyznačuje se tím, že pokud okopírujete jeho text a vložíte do Wordu, naskáčou vám pod 90% textu červené vlnovky. Je složité tuto skupinu hodnotit, protože velmi důsledně využívají anonymitu, proto je v běžném reálném životě nepotkáte. Život mají jepičí, záleží jen na frekvenci kontroly editora, při střetu držkopacha a editora je vítěz vždy jen jeden. Vypráskán bičem za hlasitého souhlasu ostatních buď krátkodobě ukojil svou potřebu, nebo se okamžitě vrací na místo činu pod jiným nickem. Interesantní je, že ač jej téměř všichni považují za naprostý lidský plevel, to krátkodobé vzrušení a halasný rozruch některé baví a diskuze tak na chvíli získává jiný směr. Může tak být také odvracečem pozornosti a pro stoliče či nesouhlasící autoritu malým osvobozením, které umožní se znovu nadechnout, občerstvit nebo osprchovat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. PRAVÝ DISKUTÉR –
jeho zájmem je reagovat na autora a téma článku, jenž ho zajímá a oslovuje. Není postižen jinou kategorií, jeho postoj je dán vlastním názorem. Motivem příspěvku může být buď podělení se o vlastní zkušenost, k čemuž ho opravňuje nepopiratelná specializace na téma (větší než autorova), nebo naopak tužba po upřesnění či doplnění části výkladu autora, o které chce vědět víc. Samotný impuls nemusí vyvolat jen autor článku, ale i jiný diskutující. Pravý diskutér se za anonymitu neschovává, pokud neuvádí své celé jméno, bere anonymitu jako součást pravidel online diskuze. jeho život je krátký. Velmi záhy se totiž dostane do spáru ortodoxních nesouhlasičů nebo naopak zhrzeného autora stoliče tématu. Jeho velmi konkrétní dotaz či upřesnění bourá zavedený systém boje autorů a nesouhlasičů, téma zbytečně zesložiťuje a do rozpoutané bitvy těchto dvou stran, která má jasná pravidla, vnáší chaos. Osud pravého diskutéra je trojí.

1. opouští server, aniž by se cokoliv dověděl, a již nikdy se nevrací.

2. ještě párkrát se pokusí diskutovat, po shodném vývoji se v lepším případě pro editora stává pasivním čtenářem článků a do diskuze nevstupuje, i když ji čte.

3. podepíše prapodivnou shodou okolností stranickou knížku v kategorii nesouhlasič či vlezdořiť. Pravý diskutér možnost přímého kontaktu s tématem, jenž mu internet dal, briskně přesouvá z poličky malý zázrak na poličku velké rozčarování.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. SPAMMER PROTIVNÝ –
diskuzí se účastní nesmírně rád. Jejich plechový mozek či manuálně zdatné ručičky tématu ani zbla nerozumí, mají však rádi ten cvrkot okolo. Čím delší diskuze, tím pro ně lépe. Svým vstupem ji samotní natáhnou do intergalaktických rozměrů. Jsou tasemnicemi internetu. Nikdo o ně nestojí, nejméně pak editor, jehož jsou úhlavním nepřítelem. Díky za projekty typu Recaptcha.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. EDITOR SVATOTRPĚLIVÝ –
z mého subjektivního hlediska jeho přívlastek (svatotrpělivý) hovoří za vše.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nedávno jsem fascinovaně sledoval do brzkých ranních hodin přenos z Poslanecké sněmovny ČR. Dokončoval jsem tento svůj náhled na jedinečnou skupinu tvorů kategorie ONLINE DISKUTÉR, kterou v běžném životě nepotkáte a s hrůzou si uvědomil, že PARLAMENT je její dokonalá LIVE kopie. Bohudík v ní není spammer protivný, bohužel v ní není editor svatotrpělivý.

Jan Suchánek
Ostrava

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy