Máš to marný, Pospíšile...

09. 06. 2009 | 11:20
Přečteno 4370 krát
Do vašich schránek možná v těchto dnech dorazil leták vydaný Ministerstvem spravedlnosti ČR nadepsaný “KONEC ZAPÍRÁNÍ”, informující o zavedení nového systému doručování soudních zásilek. Tento text by vás měl upozornit na nejzjevnější demagogie a poloinformace, kterých jste si při jeho zběžném přečtení možná nemuseli všimnout.

Jen v krátkosti, jak bude nový systém doručování vypadat: od 1. 7. 2009 bude odpovědnost každého z nás mít tzv. povinnou doručovací adresu (pokud nenahlásíte jinou, bude se za takovou adresu automaticky považovat adresa vašeho trvalého pobytu), kam vám, v případě, že vás doručovatel nezastihne doma, nejprve přijde tak jako dnes oznámení o uložení zásilky na poště, a pokud si ji do deseti dnů nevyzvednete, zásilku vám hodí do schránky a bude se považovat za doručenou, lhostejno, zda se vám dostane do rukou nebo ne. Novela taky zavádí možnost doručování do datové schránky, kam soud zkrátka pošle e-mail, který se 10. den považuje za doručený opět nezávisle na tom, jestli jste se mezitím do své datové schránky přihlásili a měli možnost si ho přečíst.

Jde jistě o změny, které jsou podstatné pro život každého z nás, a tak s vydáním informačního letáku nelze než souhlasit. Jenomže z toho, co vydalo ministerstvo, spíše než snaha objektivně informovat čiší potřeba hrozit vztyčeným prstem.

Už samotný úvod je přinejmenším diskutabilní. Říká se v něm, že od 1.7.2009 vstoupí v účinnost novela občanského soudního řádu, a dále, že se z tohoto letáku dozvíme vše, co jako občané potřebujeme o změnách doručování vědět. Už samotná tato formulace je drzost, hraničící s televizními novinami Jakešovy éry: co občané vědět potřebovali, o sjezdu KSČ a plnění pětiletky, to se jim řeklo, co naopak vědět nepotřebovali (o Černobylu), o tom se pomlčelo. Paralela s informačním letákem ministerstva tkví v tom, že někdo jiný za nás už zase rozhoduje, co vědět potřebujeme a co ne. Ten “někdo” totiž ví i to, co je pro nás dobré, a ví to samozřejmě lépe než my sami.

Věcí, které bych já jako občan o novém systému vědět potřeboval, je totiž daleko víc. Tak například už jen obyčejné číslo inkriminované novely, abych si mohl nejprve prostudovat skutečné znění zákona a nespoléhat se jen na informace z letáku. To v něm však nikde nenajdeme (mám však google, a tak vím, že jde o zákon 7/2009, více zde). Máme brát chybění tak důležité informace, podle mého nejdůležitější z celého sdělení, jako nedbalost, neschopnost, nebo snad jako v praxi vyjádřený postoj, že skutečně potřebujeme vědět jen to, co se v pátém patře chce, abychom věděli?

Dále by mne docela zajímalo, jak se bude postupovat v případech, kdy budu dejme tomu dlouhodobě v zahraničí nebo tam budu mít dokonce trvalé bydliště. Bude jako “povinná doručovací adresa” akceptovaná i například adresa na Seyshelách? Nebo jak bude postupováno v případech dlouhodobé hospitalizace apod.? Bude moci někdo, kdo se bez svého zavinění o zásilce nedozvěděl, požádat soud ex post o prominutí zmeškání úkonu? Zkrátka to nejpodstatnější, totiž jak se bude moci řádný občan, ocitnuvší se v neobvyklé situaci, bránit proti zvůli úřadů, se z letáku nedozvíme. Zjevně je to přesně onen typ informace, který podle ministerského pisatele vědět nepotřebujeme.

Skutečný šok přichází ovšem až na druhé stránce brožury, kde pod nadpisem “Z dluhu šest set korun téměř devatenáct tisíc” je nám předložena názorná kazuistika jisté slečny Zdeny, která jako studentkta jezdila MHD načerno, a protože se neodhlásila od rodičů, rozsudky o pokutách byly bez jejího vědomí doručovány fikcí k nim, a tak nakonec musela exekutorovi zaplatit částku uvedenou v titulku. Článek končí větou: “Kdyby si paní Zdena nahlásila hned 1.7.2009 na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště adresu, na které se skutečně zdržuje, a měla zde i schránku se svým příjmením, její “opomenutí” (rozuměj: opomenutí štípnout si lístek, pozn. autora) ji nemuselo nic stát. U soudu totiž mohla namítnout promlčení dluhu.”

Jinými slovy se jedná asi o toto: Stát nám tady úlisně podsouvá, že dodržováním nového zákona se vlastně občas můžeme i vyhnout postihu za porušování zákonů jiných! Vidíš, Zdeno, kdybys nebyla hloupá a řádně přebírala zásilky, mohlas na dopravní podnik vyzrát a dál vesele jezdit načerno. Chápu, že ministerstvo si dlouho lámalo hlavu nad tím, jak pro novelu získat i ty nepoddajné, kterých se přímo týká. Ale že by se nechali všichni ti mazaní zapírači namotat na tak naivní a průhlednou pohádku?

Horší je, že celkové ovzduší a morálka panující na ministerstvu spravedlnosti došly do stádia, kdy obcházení zákonů se stalo normou do té míry, že se nikdo nepozastaví nad tím, že se návod k němu stává součástí oficiální propagandy. Proto je a bude potřebná stále větší míra restrikce a perzekuce (a ani ta ale nebude nikdy fungovat): protože už nikdo z těch, kteří hlásají a vytvářejí spravedlnost, nemá ponětí o tom, co to vlastně spravedlnost je. Že by úředník ministerstva napsal do letáku, že krást se nemá, protože to není čestné, to by dnes nejspíš bylo v Čechách považováno za blbý vtip.

Na následující stránce se nicméně dozvídáme, že z nového režimu doručování budou výjimky, a to například v případě doručování platebního rozkazu. Přiznám se, že jako právní laik jsem nevěděl, jestli fikce doručení byla v takových případech vyloučena i v minulosti, a po chvilce hledání se mi potvrdilo, že byla. Bez tohoto kontextu však není jasné, že se nejdná o žádnou změnu, a celá informace je tím pádem k ničemu. Vždyť ani ta nebohá Zdena si teď nemůže být jistá, jestli nyní, ačkoliv má už po studiích, by se jí náhodou nevyplatilo znovu začít jezdit načerno, když se jí bez její součinnosti zase nedá nic kloudného doručit.

Ve výčtu situací, kdy je fikce doručení vyloučena, jsou letmo uvedeny i “výzva k vyjádření k žalobě pod sankcí uznání nároku” a “předvolání k přípravnému jednání”, blíže ovšem nevysvětlené. Opět se zde jedná o kusou informaci, která je však ve svém celku velmi podstatná, neboť staví na nově uzákoněné proceduře tzv. přípravného jednání. V něm mají účastníci možnost doplnit svá tvrzení, navrhnout další důkazy, nebo uzavřít smír. Pokud se však některý z účastníků k přípravnému jednání nedostaví, hrozí mu sankce v podobě uznání nároku protistrany, a to bez dalšího jednání. Tuto výzvu vám soud fikcí opět nedoručí. Je jistě užitečné o tom vědět, avšak vysvětlení musíte hledat jinde, než v tomto letáku.

Výsledek: bylo vyplýtváno 8 stran barevného tisku, avšak ponětí o tom, co se skutečně mění, co mi hrozí a co naopak ne, jsem z letáku nenabyl.

Největší nechutnost jsem si ovšem nechal na závěr, ačkoliv nás oslovuje hned z titulní strany brožury: ilustraci poštovní schránky nadepsané jménem Tomáš Marný a s dodatkem, že dotyčný tam sice nebydlí, ale s pizzou se má zvonit třikrát.

Na první pohled rozverný dvojsmysl, který nás má přesvědčit, že kreativci z ministerstva mají taky smysl pro humor. Obsah tohoto sdělení je však mnohem závažnější: Ta lakonická holá věta ukrytá do jména v sobě nese zhuštěné poselství, jakýsi manifest státní moci směrem k nám, k občanům: Máte to marný, holomci, my si na vás posvítíme, i kdybyste se na hlavu stavěli.

Nechme stranou, jak si může dovolit mně nebo vám nějaký úředník tykat. (Ale asi může, a tak jsem taky zvolil titulek v podobě, v jaké je.) Skutečná – a troufám si říct: alarmující – arogance však spočívá v tom, jakým způsobem s námi už začali komunikovat. Stát, který hází do jednoho pytle všechny (protože leták dostali do schránek i ti, co celý život řádně zásilky přebírají), a všem nám bez rozdílu vyhrožuje, že to máme marné, už začíná mít rysy opravdu nepříjemně policejní.

Informační leták ministerstva je pro mne jednostranným, neúplným a místy demagogickým dokumentem, který nejen že nedává přehled o podstatě diskutovaného problému, ale ještě se snaží zastrašit a arogantně pozurážet všechny, kdo ze svých daní zaplatili jeho výrobu i platy jeho autorů. Není jistě v ničem žádným přelomem. Ale určitý posun opět o něco blíže ke komunikaci čtvrté cenové skupiny to přece jenom je.

Daniel Fleissig

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy