Více a blbě lepší než akorát a přesně [Mise Česko, DEN 5]

25. 04. 2020 | 12:12
Přečteno 8652 krát
Nic nevidím! Přes ty zamlžené brýle nevidím, kam tu štětičku strkám. Doufám, že ne do pacientova oka? Dneska ráno nabírám kontrolní stěry z nosohltanu čtyřem z našich sedmi pacientů. Ještě rozespalý jsem na filtru trochu dezorientovaný. Nandám si jen dvoje rukavice, zapomenu brýle, pak i štít. Tak se pořád dokola vracím. Když už to skoro mám, zapomněl jsem si přenést boty z jednoho filtru na druhý. Jdeš bos? Tak zase zpět a znovu. Je mi vedro. Potím se a než vlezu k pacientům, je mlha, že není na metr vidět. Paní Vomáčková, sakra, kde to máte ten nos!?

Než jsem vyrazil na vizitu, podíval jsem na YouTube, jak se to vlastně správně odebírá. Ještě jsem to nedělal. Připomíná mi to občasné vzdělávací výstřelky na misích, když máte vzácně operovat něco, co jste nikdy předtím neoperovali. Výtěr nosu je samozřejmě trochu jednodušší. The New England Journal of Medicine to má na videu moc pěkně zpracované. Asi na minutu a půl. Chirurgická stopáž. Stihnu to při ranní stolici. Zasunutí štětičky hluboko do nosu, aby se její špička dostala až dozadu do nosohltanu, působí pacientům vyložené "potěšení". A ještě větší, když s ní pak několik vteřin otáčíte, než ji zase vytáhnete ...

Používám techniku klidného, hluboce položeného, uklidňujícího hlasu. To jsem nakoukal z bondovek. Mimo magické působení na pacienty navíc vypadáte, že opravdu víte, co děláte. Vřele doporučuji všem mladým kolegům. Je to lepší než hystericky vřískat anebo se pokusit pacientovi nasadit Dvojitého Nelsona. Jednou rukou si mírně podložím hlavu pacienta, pravou co nejšetrněji zasouvám štětičku až po červenou rysku. Pokud se po mě pacient ožene rukou, což bych taky udělal, uhnu a pustím štětku v nose. Počkám, až se uklidní. A chráním jen konec štětičky, aby si ji pacient nevrazil hlouběji. A trpělivě pokračuji dál. To je teda napínavé! Mám odběry hotové. Spodní hadry mám úplně mokré. Znovu myslím na sestry.

Dopíši vizity a předám službu nově střídajícími kolegovi Ondrovi. Je ortoped. A pak že není možné, aby lékaři chirurgických oborů úspěšně léčili pacienty zejména s interními chorobami. Jsme tady jasným důkazem toho, že vyjma hoblování, šroubování, pilování, řezání a šití dokážeme podle potřeby nahodit i motory v úrovni od krku nahoru. Projdu ven hlavním filtrem poté, co jsem předtím předepsaných deset minut stál v chloraminovém aerosolu. Hodím na sebe propocené hadry ze včerejška, vyvezu kolo před léčebný ústav, spustím hodiny, na každém zápěstí jedny, dupnu do pedálů a vyrážím na časovku domů. Mám na spěch, čeká mě tam otevřený kanál.

Kapitola ze třetího dne nechybí. Prostě jsem ji nenapsal. Stydím se obtěžovat laskavého čtenáře svým pracovním dnem, který je prostý od fyzického kontaktu s pacienty. Mám službu každý třetí den. Takže ten a den po něm, kdy ještě dělám alespoň ranní vizitu, považuji snad za zaznamenání hodný. Den před službou ne. Jednou za tři dny bude chybět kapitola. Během časovky přemýšlím, na co ze společenských otázek dám důraz v dalším díle. Usnadňuje mi to poslech Schindlerova seznamu. Už dávno nečtu. Ale naposlouchám minimálně padesátku knih za rok. I ta předposlední byla vynikající. Kočky jsou vrženy od Jakuba Horáka. Strávil jsem s ním v jednom baráku pár dní minulé léto v Banátu. Že jsem se, já pitomec, více neptal na to, jak se dělá politická manipulace a marketing?

Před příjezdem domů volá Richard. Situace na českém nebi je tristní. Za barel ropy platí nikoliv kupující ale prodávající. Svět se zbláznil už před krizí. A celou řadu vzniklých situací bych vlastně uvítal, kdyby naše životy už dávno nefungovaly v globální ekonomice. Nelze zastavit rozjetý vlak hysterickou izolací. Je to jako pštrosí hlava v písku. Vymysleli jsme si takový svět a protože zatím nemáme jiný, funkční koncept, nemáme ani alternativu. Ano, měli jsme na ní pracovat. Řízeně a postupně ji implementovat. Ale nepracovali a teď nic jiného nemáme. Kamarádka Kristina Höschlová napsala perfektní článek do Reflexu. My zdravotníci nepotřebujeme extra ohledy, děláme svou práci a zvládneme to. Už nám nevařte a nešijte roušky. Pusťte se, prosím, do budování nového, lepšího světa. A začněte třeba s ochranou svobody.

Naše Virtuální čekárna má už jen jediný cíl. V daném čase především chránit zdraví pacienta, který se bojí k lékaři fyzicky. A nikoliv primárně kvůli koronaviru. Nechceme dále číst o prasklých slepých střevech. Včera má žena kroutila hlavou nad jednou vzdálenou konzultací, když se maminka nad úplně rozbitým a oteklým obličejem svého chlapečka ptala, zda je opravdu nutné zajít k lékaři!? No samozřejmě že ano! Měla se zeptat ihned anebo ještě lépe se vůbec neptat a jít přímo do nemocnice, jako by to udělala za běžných okolností. Posranej koronavirus! Anebo podělaní lidé? Myslím ty, co je strach ovládl natolik, že nejsou schopni racionálně uvažovat ani v případě, kdy jde o zdraví a život jejich nejbližších?

Do háje! Vykopal jsem ten výkop pro kanalizaci o metr a půl mimo napojení ze silnice. Sakra! Kdo mi asi tak pohnul s kamenem, co jsem si na něm konec kanálu na podzim označil!? Proč jsem se nepodíval na fotky, co mi žena fotila, když se to tady kopalo? Proč jsem si nepřečetl ve svém starém stavebním deníku, v jaké průměru jsem před dvaceti lety vedl trubky ven z domu? Proč jsem už kdysi při stavbě svépomocí základ domu omylem posunul o metr a půl? Proč mám v obýváku vstupní dveře šíře 140 cm namísto standardních 80 či 100 cm? Proč? Protože jsem chirurg. Nebaví mě měřit. Rovnou řežu. Vlastně mě to ani nepřekvapuje a trpělivě skočím do výkopu, abych to překopal. Ale nebojte, na pacienty občas i přemýšlím.

Odpoledne strávím na Hangoutu s kolegy. Máme správní radu jedné ze společností, která se věnuje elektronickému vzdělávání zdravotníků na proLekare.cz. Než mi po třech hodinách na telekonferenci začíná další "master mind", rychle se doma navečeříme. Skočím do auta, na sklonku otevírací doby chci v poloprázdném hardware store nakoupit trubky, abych ten kanál konečně pospojoval. Master mind je v našem podání skupina osmi pravidelně se potkávajících podnikatelů, se kterými se věnujeme otázkám, která naše zdánlivě odlišná zaměření spojují. Bavíme se o lidech, zákonech, probíráme nové záměry, jak zvládat práci pod tlakem, jednat s investory. Něco, zač byste jinak draze platili, máte od přátel bezplatně formou praktických a zcela názorných, osobních zkušeností.

Pane, zavíráme za tři minuty! Cože!? Máte přeci na Google napsáno ve 21:00. Ne, pane, to je špatně, my zavíráme ve 20:00. Dobře, dobře ... Dejte mi čtyři minuty a já si těch dvaadvacet kanalizačních komponent stihnu naložit. V žádném případě, pane ..., slyším prodavače už jen z hodně velké dálky, když na svém vozíku doslova letím na druhou stranu haly. A nejsem sám. Koho zajímá oficiální stránka Hornbachu nebo snad vládní nařízení, když jsme všichni Google? Beru to jako další cvičení pro případ, že bych musel zase jednou v životě něco zásadního ve vteřinách rozhodovat. Takhle situace děsí každého z nás, a tak je lepší jít jí naproti v době, kdy jde o hovno. Tedy když jde o trubky na hovno.

Mám to na třech papírech. Nepočítal jsem, že si to nestačím v klidu přečíst. Přichází dva prodavači. Pane, my vám pomůžeme, co potřebujete naložit? Říkají dvojhlasně. Neulehčují mi to. Během minuty to naházíme na vozík. Je toho určitě mnohem více, než potřebuji. A zcela jistě také špatné komponenty a průměry. Odhaduji, že jen polovinu využiji a zbytek snad vrátím? Raději více a blbě, než akorát a přesně. To je mé zlaté pravidlo. A ani dnes jsem sám sebe nezklamal. Pánové a dámy, hlásím do telefonického master mindu, už jsem zpět, nezlobte se, musel jsem za šedesát vteřin nakoupit věci na stavbu ... O chvíli později znovu do telefonu: Ty, brácha, nemáš doma náhodou nějaký kanalizační trubky?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy