Pěstmi ke svobodě

14. 06. 2016 | 12:04
Přečteno 4053 krát
Odešel král. Muhammad Ali ukázal, že černoši mohou být nejen úspěšní sportovci v arénách pro potěchu diváků, ale také emancipovaní lidé s vlivem na myšlení lidí.

V pátek 3. června 2016 v arizonském Phoenixu zemřel Muhammad Ali, bezpochyby nejslavnější sportovec dvacátého století. O jeho sportovní, a především profesionální boxerské kariéře toho bylo napsáno už mnoho. Ale Muhammad Ali byl také společenským fenoménem. Spolu s dalšími sportovci významně zasáhl do diskuse o lidských právech ve Spojených státech amerických i ve světě.

Narodil se 17. ledna 1942 v segregovaném Louisville v Kentucky do rodiny Cassea Marcella Claye. Svou boxerskou dráhu začal až ve dvanácti letech, po té, co mu ukradli kolo. Už nikdy nechtěl připustit, aby si na něj kdokoli troufal. Ani třeba takový prodavač v obchodě, který mu jako malému chlapci zakázal se napít z vodovodu, protože je negr.

Cesta Cassia Claye ke slávě byla raketová a už v osmnácti letech získal na Olympiádě v Římě zlato v polotěžké váze. Medaili prý zahodil do řeky Ohio po té, co ho jako černocha odmítli v jeho rodném Louisville obsloužit v baru a nepomohlo ani to, že pro USA získal olympijské zlato. Následovala jeho profesionální dráha: 61 zápasů, 56 vítězství a z toho 37 knockoutem. Prohrál pětkrát. Byl držitelem titulu světového šampiona v letech 1964 až 1967, 1974 až 1978 a od roku 1978 do 1979.

The Greatest také dobře zpíval a skládal básně.

Poprvé ho o titul připravila vládní byrokracie. To už se nejmenoval Cassius Clay, ale Muhammad Ali. Přestoupil od křesťanství k islámu a stal se horlivým stoupencem náboženského hnutí Islámský národ.

Důrazně se stavěl proti válce ve Vietnamu a odmítl nastoupit do armády. „Nemám nic proti Vietkongu, žádný Vietnamec mi nikdy neřekl negře,“ říkal. „Nevím, proč chtějí po mně, abych si navlékl uniformu a táhl někam deset tisíc mil střílet do žlutých lidí, když s takzvanými negry se v Louisville v Kentucky zachází jako se psy.“ Byla mu odebrána boxerská licence a hrozilo mu pět let vězení.

Od rasismu k aktivismu
Během svého nejradikálnějšího období první roky v Islámském národě se choval jako rasista. Byl proti míchání ras a za vším zlem viděl bělochy, kterým statečně sekundují Židé. Vyvolával tím pobouření a vzbuzoval nenávist. Zvláštní na tom bylo ovšem jen to, že takové rasistické řeči vedl černoch a najednou je bylo díky jeho slávě slyšet i v médiích. Jinak na nich nebylo zvláštního nic, protože rasistické výroky ze stran tehdejších bílých politiků či mediálních celebrit byly na denním pořádku.

Martin Luther King to komentoval: „Pan Clay by mohl klidně zasedat v Lize bílé nadřazenosti. Jeho řeči rozdělují společnost a vzbuzují nenávist.“

Muhammad Ali úzce spolupracoval s Malcomem X, dalším příslušníkem Islámského národa a inspirátorem Černých panterů, který se veřejně hlásil k násilnému odboji proti bílé nadřazenosti. Ale tak jak se zmírňovala útočnost Malcolma, ustupovala i Aliho zloba. Malcolm X byl však zavražděn a trvalo ještě nějakou dobu, než Ali pochopil, že tudy cesta nevede. Celý život si však vyčítal, že nedokázal svého přítele Malcolma ochránit.

Ale v době vietnamské války stáli už King a Ali bok po boku. „Díky tomu,“ že oba byli zařazeni v tajné operaci FBI COINTELPRO víme, že si spolu přátelsky telefonovali a Ali zval Kinga na své zápasy. Je ostatně zajímavé, že to, co víme o této akci FBI, která měla za cíl sledovat a kompromitovat lidskoprávní a protiválečné aktivisty, víme tak trochu i díky Muhammadu Alimu. Materiály totiž unikly jen díky tomu, že se neznámí aktivisté vloupali do kanceláří FBI a odnesené složky pak postupně zveřejňovali.

Loupež se povedla dle znalců proto, že si pro ni vybrali to nejvhodnější datum. Největší sportovní událost roku 1971, zápas dvou dosud neporažených borců Joa Fraziera s Muhammadem Alim. Zápas trval celých patnáct kol a Ali ho prohrál na body. Zbojníci v kancelářích FBI si mohli být jistí, že stráže se budou věnovat sledování televize a oba šampióni jim tak dali dost času.

Boje v arénách, ve společnosti i v životě
Ali byl znám svou „prostořekostí“. Své soupeře dokázal vyprovokovat až k nepříčetnosti. Sám o sobě říkal, že je Největší – The Greatest. Ale také se zastával těch nejohroženějších. Za své vystupování, především ve prospěch rasově utlačovaných a chudých si vysloužil mnoho nenávisti. Běžec John Carlos, světový rekordman a bronzový medailista z Mexika prohlásil: „Kdyby byla olympiáda v tom, kdo získá nejvíc výhrůžek smrtí, o titul by spolu bojovali Martin Luther King a Muhammad Ali.“

A když už jsme zmínili Carlose, je dobré připomenout i jeho gesto, kterým společně se zlatým Tomiem Smithem za podpory stříbrného bílého Australana Petera Normana šokovali svět roku 1968. V černých ponožkách se vztyčenou pravicí v černé rukavici demonstrovali na stupních vítězů proti porušování lidských práv v USA. Olympijský výbor akt příkře odsoudil s tím, že nacistický pozdrav byl ještě akceptovatelný, ale tohle už ne!

Všichni tři byli za toto gesto pronásledování a ostrakizování. Tehdy se za ně postavili King, Malcolm, i Ali. Paradoxně nejhůře dopadla kariéra tehdy nejlepšího australského běžce Normana, který si vzal na znamení solidarity pásku se symbolem zakázaného Olympijského projektu pro lidská práva. Byl vyloučen z národního týmu a když se s velkým náskokem nominoval na další olympiádu, Austrálie raději nevyslala nikoho...

Ali vybojoval ještě mnoho zápasů. Připomeňme znovuzískání titulu v boji s Georgem Foremanem v Zaire – Rumble in the Jungle či jeho patnáctikolovou bitvu s Joem Frazierem na Filipínách – Thrilla in Manilla.

Byly to těžké boje. Stejně těžké, jako když se přidal ke Kingovi, aby mu pomohl opravit ruiny chicagského ghetta, ve kterém v otřesných podmínkách bydlela americká chudina. Černí i bílí, Slované i Latinoameričané. Stejně těžké, jako když podporoval pomoc hladovějícímu Súdánu či pomáhal palestinským uprchlíkům vyhnaným izraelskými okupanty.

„Muhammad Ali nikdy nezemře.“ říkal o něm Carlos. „Užíval svého umění, aby řekl něco o nemocech naší společnosti.“

Mohammad Ali si dokázal vysloužit nenávist amerických patriotů, když se mu ještě krátce před invazí do Iráku podařilo ze Saddáma Hussaina dostat patnáct amerických rukojmích.

Před smrtí se pak postavil proti islámským teroristům: „Jako muslimové musíme povstat proti těm, kdo zneužívají islám na podporu vlastní osobní agendy. Jsem muslim a není nic muslimského na zabíjení nevinných lidí v Paříži, San Bernardinu, nebo kdekoli jinde.“

Do sportovního důchodu odešel v roce 1981. Podle mnohých pozdě. Hlavně kvůli jeho zdraví, které už bylo značně podlomené. Objevila se u něj Parkinsonova choroba. Ale jak vyplývá z předchozích řádků, i tento boj sváděl statečně.

„Lidé říkají, že mluvím pomalu. Není divu. Když jsem to počítal, dostal kolem jsem 29 000 ran. Ale dostal jsem za to 57 milionů dolarů a půlku z toho jsem ušetřil. Víte kolik černošských mužů je zavražděno každý den pistolí či nožem? A nedostanou za to ani penny.“

Pro připomínku ještě slavná píseň In Zaire od Johnnyho Wakelina o vítězství Aliho nad Georgem Foremanem v Zairské Kinshase. The Rumble in the Jungle – Dunění v džungli.



Pro Deník Referendum - 10.6.2016

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy