Hazard a NKÚ v Senátu

25. 05. 2016 | 20:25
Přečteno 1523 krát
Regulace hazardu, kterou bude zítra projednávat Senát, je nesmírně potřebná. Varování internetových odborníků ohledně 2 paragrafů navržených k regulaci nelegálního hazardu po internetu je třeba brát vážně. Obavy z ohrožení svobody internetu však nepovažuji za natolik opodstatněné, aby byly důvodem nyní celý zákon ohrozit. Zítřejší rozhodování Senátu o rozšíření pravomocí NKÚ bude delikátní. Proti potřebě důkladné veřejné kontroly stojí nedořešený problém faktické efektivity mnoha, často protichůdných kontrol.

Přestože Poslanecká sněmovna svým zamítnutím novely zákona zbavila Senát možnosti projednat tolik potřebný zákon na ochranu před pasivním kouřením, pořád nám v Senátu zbývají některá složitá a nejednoduchá rozhodování. Dvě z nich rovnou na probíhající 24. schůzi. Jedná se jednak o trojici provázaných zákonů o regulaci hazardu a dále o novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, resp. s ním související novelu Ústavy.

Pokud jde o zákony týkající se hazardu, je třeba zdůraznit, že se náměstkovi ministra financí Závodskému a jeho spolupracovníkům podařila jedinečná a potřebná věc. Tou je přísnější regulace hazardu a zavedení opatření znesnadňujících propadnutí herní závislosti a vzniku sociálně patologických jevů s ní souvisejících. Hazard patří mezi podnikání, které navzdory značnému osobnímu profitu majitelů a provozovatelů přenáší náklady na celou společnost. Je proto skoro s podivem, že se dosud společnosti nedařilo tento jednoznačně společensky negativní fenomén účinně regulovat. V nynějším návrhu figurují taková opatření jako je např. zákaz hraní pro patologické hráče prostřednictvím rejstříku, resp. pro ty, kdo pobírají dávky v hmotné nouzi, byl proti nim vyhlášen pravomocně úpadek, kterým to zakázal orgán činný v trestním řízení či těm, kteří o to sami požádají. Dále se jedná o možnost kontroly a vstupu do heren pro Celní správu či o dvoustupňové povolování hazardních her. V neposlední řadě pak jde o dosud v podstatě chybějící regulaci a zdanění rostoucího on-line hazardu.

Přesto jsem v poslední době dostal celou řadu podnětů, které jsou k návrhu značně kritické. Ne však kvůli úmyslu regulovat hazard, s tím nikdo nesouhlas nevyjadřuje, nýbrž kvůli dvěma paragrafům, jejichž cílem je omezit nelegální hazard na internetu. Přitom regulace on-line hazardu je velmi důležitá, protože už dnes tvoří hazard na internetu výraznou část tržeb tohoto "průmyslu". Celosvětově i u nás se navíc očekává trend jeho dalšího výrazného nárůstu, který by byl navíc ještě nejspíše posílen navrhovanými omezeními fyzických forem hazardu. Internetoví odborníci nicméně kritizují technickou nejednoznačnost uvedených paragrafů, které podle nich budou stavět poskytovatele internetového připojení do právně obtížné a nejasné situace a výrazně jim zvyšovat náklady. Mnozí navíc varují, že by mohlo jít o precedent možného budoucího omezování svobody internetu, popř. že i stávající úprava by mohla být např. politicky zneužita.

Tato rizika beru velmi vážně. Jsem však přesvědčen, že pokud jde o možné zneužití, návrh obsahuje pojistky, které riziko zneužití sice zcela neodstraňují, ale alespoň jej dosti zmenšují. Situaci ale bude samozřejmě třeba velmi bedlivě hlídat. Pokud jde o precedent, s tímto argumentem nesouhlasím. Myslím, že je odpovědností zákonodárců jakékoliv případné budoucí omezení svobod přesvědčivě obhájit. Pokud bych použil analogii, tak to, že se zakazuje pít před řízením auta, ještě neznamená, že za chvíli zakážeme pít vůbec. Nynější možné omezení nelegálního hazardu na internetu nijak neusnadňuje případné budoucí pokusy o jiná omezení (nekriminálních) aktivit na internetu.

I přes částečně opodstatněné obavy z uvedených dvou paragrafů považuji tento návrh zákona za velice důležitou normu, kterou naše společnost mnoho let potřebuje, ale z různých důvodů jí dosud nemá. To, že zákon o hazardu prošel Poslaneckou sněmovnou, dokonce s velkou podporou, je malým zázrakem. I když si lze představit dokonalejší úpravu regulace internetového hazardu (byť opravdu robustní návrh jsem zatím neviděl), považuji v tuto chvíli za důležitější nevylít s vaničkou (možnou lepší formulaci regulace internetového hazardu) i dítě (komplexní moderní regulaci hazardu ve všech jeho podobách). Nepovažuji proto za vhodné riskovat vracením zákona Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy, že se konstelace či názory v Poslanecké sněmovně z jakéhokoliv důvodu změní (jistě by se našli lobbisté, kteří by to podpořili) a tolik potřebný zákon by nakonec padl jako celek.

Druhá nelehká oblast se týká Národního kontrolního úřadu. Novela zákona o NKÚ a s ní související novela Ústavy rozšiřují působnost NKÚ. V současné době je NKÚ příslušný pouze ke kontrole státního majetku, státního závěrečného účtu, prostředků ze zahraničí, státních cenných papírů a státních zakázek. Nově by měl NKÚ získat pravomoc (a implicitně i povinnost) kontrolovat hospodaření s veřejnými prostředky, s prostředky poskytnutými z veřejných rozpočtů a majetkem právnických osob s majetkovou účastí státu nebo samospráv. Konkrétně by šlo mj. o zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, svazky obcí, příspěvkové organizace, ČT, ČRo, veřejné vysoké školy, školské právnické osoby, ČNB.

Jsem pevně přesvědčen, že výdaje veřejných rozpočtů je nutné pečlivě kontrolovat a činit je co nejtransparentnějšími. To jsem stvrdil i svým podpisem většiny bodů iniciativy Rekonstrukce státu. V tomto konkrétním případě mám ale bohužel některé důležité pochybnosti o optimálnosti navrženého způsobu kontrol. Nejvíce mi chybí, že nebyla dosud vypracována slibovaná analýza systému kontrol a doprovodné zákony, které by odstranily duplicity (občas i triplicity, někdy kvadruplicity...) kontrol, které často byrokratickou náročností znesnadňují praktické fungování uvedených institucí. Pokud nebyla analýza vypracována a multiplicity odstraněny, tak se v podstatě NKÚ stane jen dalším úřadem, byť asi o trochu nezávislejším než jsou ostatní, který bude kontrolovat to, co je již kontrolováno. Jako bývalý rektor Univerzity Karlovy mám bohaté zkušenosti s často protichůdnými nálezy různých kontrolních orgánů. Co jeden shledal jako zcela v pořádku, jiný označil za pochybení. Mnohem důležitější, než to, kdo přesně bude kontrolovat (všechny uvedené typy institucí už nad sebou kontrolní mechanismy mají), a zda to bude či nebude NKÚ, je podle mě provázání systému kontrol tak, aby si pokud možno vzájemně neodporovaly. Jde o to, aby kontroly napomáhaly efektivnímu využití veřejných prostředků, nikoliv aby podvazovaly aktivitu a iniciativu jednotlivých institucí. Obávám se, že to se nyní děje (možná dokonce v pomalu rostoucí míře), protože vedoucí pracovníci jsou si vědomi, že dříve či později některá z mnoha různých kontrol "něco najde". V tomto je podle mě současný návrh nedostatečný. Nicméně aspekt důkladné veřejné kontroly je extrémně důležitý. Proto budu velmi bedlivě sledovat zítřejší debatu v Senátu, než se definitivně rozhodnu, jak budu nakonec sám hlasovat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy