Opice si sedí na ocase a pomlouvá ten sousedův

30. 08. 2019 | 11:11
Přečteno 3108 krát
Brazilské rčení vystihuje „mainstreamovou“ reakci Evropy na požáry v sedmi (Acre, Amazonas, Mato Grosso, Pará, Rondônia, Roraima a Tocantins) z devíti států brazilské Amazonie.

Největší požáry jsou na pomezí obdělávané půdy a lesa. Mluví se o tisících požárů, i když jich ve skutečnosti je méně. Italský astronaut L. Parmitano z mezinárodní kosmické stanice zveřejnil fotografie (www.correiobraziliense.com.br/app/galeria-de-fotos/2019/08/23/interna_galeriafotos,8224/23-8-incendio-na-amazonia.shtml), ke kterým napsal, že vidí „desítky a desítky“ požárů. Nikoli tisíce, ale desítky. I to je dost, ale zjevně příliš málo pro média. Tak se z desítek staly tisíce.

Zdráhám se akceptovat alarmistickou interpretaci v podání médií a politiků. Horké léto a přetrvávající sucho děsí Evropany, kteří ochotně přijali vysvětlení, že hlavním viníkem je brazilský prezident Jair Bolsonaro a jeho náklonnost k agrobaronům.

Amazonský prales je v obecném povědomí ikonou nedotčené přírody, „zelenými plícemi světa“, posledním rájem, kde ještě žijí indiáni „původním způsobem života“. To jsou obvyklá klišé a polopravdy, ale kdo by se páral s detaily, když „hoří prales“! Na fotografiích, zveřejněných INPE (www.inpe.br, brazilská obdoba NASA), je vidět, že se skutečně většinou jedná o pomezí pralesa. Tam jsou požáry největší, protože je to půda dostupná pro zemědělskou techniku. Její majitelé bezpochyby mají na požárech podíl a brazilský agrobyznys v tom má bezpochyby své dlouhé prsty. Stejně jisté je, že se tak děje každý rok, aniž by si s tím světový tisk a politické špičky lámaly hlavu. Jenomže letos není loni.

Naladění ve společnosti se změnilo. Sucho v Evropě vyvolalo zvýšení cen potravin. Honba na oxid uhlíku začíná přinášet ovoce v podobě politicky, technicky a finančně náročných opatření. Ta ještě zvyšují obavy veřejnosti z cen energetických surovin a energie obecně. Noviny a sociální sítě jsou zapleveleny sice dobře míněnými, ale povrchními kampaněmi typu stávkového hnutí mládeže. Místo racionálního pohledu na situaci se vyvolává strach z budoucnosti. Strašení „nedozírnými důsledky“ přináší své ovoce. Místo hledání schůdných a účinných cest k adaptaci na měnící se klima se hledají viníci dnešního stavu přírody.

Bez ohledu na reálné možnosti (zejména ekonomické) se vyvíjí tlak na státy, aby přijímaly dramatická rozhodnutí typu rychlého opuštění jaderné energetiky nebo přechodu na elektrická auta. My v Evropě nebo v severní Americe si to dovolit můžeme. Co si ale má počít „zbytek světa“? Kdo donutí Čínu nebo Indii, aby se chovaly stejně? Kdo zaplatí takovou změnu v Africe, v Latinské Americe a ve většině Asie?

Vedle perspektivních řešení musí většina zemí řešit problémy, které mají teď. Úděsnou chudobu většiny nebo velké části obyvatel. Tragický nedostatek vzdělaných lidí, epidemie, kterých se bojíme i v Evropě. Válečné konflikty, jež vyhánějí milióny lidí z domovů. Kdo to vyřeší? Před třiceti lety mi jedna Jihoafričanka řekla, že „když máš hlad, myslíš nejdřív na chleba s máslem a až potom na demokracii“. To je stav, v jakém se nachází svět „tam venku“, za našimi branami. V Evropě to ale většina z nás vůbec nebere na vědomí.

Brazilské zemědělství živí nejen Brazilce, ale i nás, Američany, Číňany, prostě kdekoho. Dává práci lidem, kteří žádnou jinou nemají. Je jich čím dál víc, stejně jako roste naše chuť na jimi vypěstované potraviny. Potřebují víc půdy, aby mohli víc vypěstovat a prodat. Jenže my adorujeme prales a chceme, aby s tím přestali. „Proč ne“, řeknou vám. „Klidně, třeba hned, ale dáš mi na oběd pro děti?“ Dáte něco ze svého malijským Fulbům, keňským Turkanům, brazilským caboclům či Dajakům ze Sarawaku? Nedáte. Ani nevíte, že existují a jak žijí.

Brazilci zažili zklamání ze tří po sobě následujících prezidentů – levicový Lula sedí v base za korupci, jeho ženský klon Dilma Rousseff musela odstoupit pro korupci a Michel Temer, který pomohl sesadit Dilmu, byl sám stíhán pro korupci. Ze zoufalství, jinak si to nelze vysvětlit, zvolili Bolsonara. Ten není žádný anděl, spíš je něco mezi D. Trumpem a naším premiérem, ale v brazilském měřítku. Jenomže to z něj ještě nedělá spolupachatele vypalování pralesa v Amazonii. Nepochybně „jde na ruku“ agrobyznysu, ale poměry v Brazílii jsou takové, že lze uvěřit i podílu představitelů nevládních organizací.

Na summitu G7 se vůdci nejbohatších zemí světa rozhodli věnovat Brazílii na pomoc s hašením požárů 20 miliónů eur. Možná k tomu přispělo i páteční setkání E. Macrona s náčelníkem Raonim, který se ve Francii bude v září účastnit setkání alternativních aktivistů Climax. Požádal o pomoc při záchraně pralesa, obvinil Bolsonara z „podněcování zemědělců a těžařských společností“ a požádal Francii o „pomoc při sesazení Bolsonara“.

Brazilci se nabídkou cítí být uraženi. Prezidentská kancelář už oznámila, že nabídku odmítne. Prezident to komentoval slovy „Děkujeme, ale možná by tyto prostředky byly lépe využity při obnově lesů v Evropě. Macron nedokázal zabránit požáru kostela, který je kulturním dědictvím lidstva a nás by chtěl poučovat?“

Německo a Norsko se rozhodly suspendovat tzv. Amazonský fond. Ten podporuje činnost brazilského Institutu životního prostředí a obnovitelných přírodních zdrojů (IBAMA). Jeho cílem je ochrana amazonské oblasti a zabraňování nekontrolovanému využívání pralesa. Brazílie tak asi nebude schopna dostát závazkům z Pařížské dohody. Objevují se i obavy, že by Evropa mohla bojkotovat brazilskou zemědělskou produkci. Němcům a Norům se nelíbí Bolsonaro a jeho nacionalistický postoj k Amazonii. Jeho rozhodnutí a zhrzenou reakci Evropanů si odnesou všichni.

Možná se ale najde kompromis – brazilský ministr životního prostředí se domnívá, že by jeho země měla pomoc přijmout. Na pondělním zasedání vlády byl prezident přítomen, ale žádné definitivní slovo ještě nepadlo.

Ministerstvo hospodářství uvolnilo 38,5 miliónů reálů (asi 7 mil. Kč) pro boj s požáry. V terénu je asi 43 tisíc vojáků, kteří spolupracují s hasiči a místními orgány. Bez udání podrobností vláda oznámila, že „požáry ustupují“.

Nedělejme si iluze, že jinde je to jinak – moderní zemědělství je všude stejné. Jsme jednou z mnoha zemí, kde se používají stejné herbicidy a pesticidy, stejná hnojiva, stejné technologie. Notorické jsou úmyslně založené lesní požáry v jižní Evropě od Balkánu po Portugalsko.

Podívejme se na náš „zemský ráj to na pohled“, jak ho zřídili kolchozníci a jejich nástupci za sedmdesát let. Půda vymrskaná a vysušená. Venkov se vylidňuje, rybníky jsou přeplněné násadou v hnijící vodě, přehrady jsou plné sinic. Ptáci, hmyz a drobná zvěř mizí. Místo lesních požárů máme kůrovce. Proč se tak málo mluví o „hospodaření“ státních a soukromých vlastníků v lese, o zájmech těžařských firem a jak si je prosazují? Doporučuji rozhovor K. Schwarzenberga pro čt24 z 22.8 (https://soundcloud.com/ct24/interview-ct24-karel-schwarzenberg-top-09-22-8-2019), čas 22:59 – 26:02 min.
„Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve svém vlastním oku nepozoruješ?“ (Lukáš 6:41)


(Text byl napsán v úterý 27.8., na portálu Forum24 vyšel ve čtvrtek 29.8., takže v něm není zachycen poslední vývoj. Ten je charakterizován prudkým úbytkem textů o vypalování pralesa. Ukázalo se totiž, že jinde je to horší a že v Brazílii je to stejné, jako mnoho let předtím.)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy