Hlíva ústřičná - poklad podzimních lesů
..aneb každý si může najít ceněnou, hodnotnou a navíc krásnou houbu...
Hlíva ústřičná je trsnatá houba, která se objevuje na podzim po teplotním šoku od září do zimy, po výrazném nebo prudkém výkyvu teplot se její sezona otevírá. Přestože má zespodu neoblíbený "chladič", "čárky" či "radiátor", je kupodivu vyhledávanou lahůdkou a dekorativním objektem zájmu fotografů z našich řad.
Díky masivní propagaci její prospěšnosti se stala výrazně známější a populárnější, nepochybně obsahuje řadu prospěšných látek, můžete si ji i pěstovat doma a kupovat. To ale není nic pro nás, pravověrné, kteří touží po úlovku přímo z lůna přírody.
Hlíva ůstřičná roste především na listnáčích, jehličnany ji hostí výjimečně. Najít ji můžete jak na živých stromech tak na padlých kmenech nebo pařezech buků, javorů, jeřábů, lip, olší, a topolech...Zpravidla roste ve větším množství a někdy pokrývají bohaté trsy celé kmeny. Pak je sklizeň nejen estetickým zážitkem, ale má i nezanedbatelnou hodnotou.
Hlíva ústřičná příjemně voní, její vůně se mění dle druhu stromu...Takový ořešák či kaštan mohou vyprávět. Barva klobouku jde od šedé až po tmavě modrou, nádherné jsou trsy s ocelovou modří. Je poměrně odolná vůči povětrnostním vlivům a často absolvuje bez ztráty glancu celou zimu.
Je třeba se pozorně dívat a cíleně obcházet stromy i doslovně, protože někdy je jedna strana prázdná a na druhé je boží úroda. Najdete-li si "svá" naleziště, budete mít vystaráno, protože hlíva je věrný souputník svého hostitele a bývá na stejném místě řadu let.
Hlíva ústřičná obsahuje řadu látek, kterým se zřejmě právem připisují léčivé účinky. Existuje mnoho přípravků, které ji a její extrakt obsahují. O její všestranné využitelnosti není obecně pochyb.
V kuchyni je hlíva předurčena svou konzistencí především ke skvělému guláši, do houbových tlačenek, výborná je v octu. I jako řízek ať už přírodní či klasický je pikantní.
Tak rychle vyrazte především do bukových lesů, tam kde je hodně padlých stromů a není tam sucho..Třeba nepotkáte stádo divočáků jako já s chotí při nedávné hlívové expedici.
A najdete-li, blahopřání a dobrou chuť...
Čtyři obrázky dokumentují půvab hlívy, pátý budiž připomenutím, že zima už občas stojí za dveřmi a klepe. Zatím jí neotevíráme, že...
Hlíva ústřičná je trsnatá houba, která se objevuje na podzim po teplotním šoku od září do zimy, po výrazném nebo prudkém výkyvu teplot se její sezona otevírá. Přestože má zespodu neoblíbený "chladič", "čárky" či "radiátor", je kupodivu vyhledávanou lahůdkou a dekorativním objektem zájmu fotografů z našich řad.
Díky masivní propagaci její prospěšnosti se stala výrazně známější a populárnější, nepochybně obsahuje řadu prospěšných látek, můžete si ji i pěstovat doma a kupovat. To ale není nic pro nás, pravověrné, kteří touží po úlovku přímo z lůna přírody.
Hlíva ůstřičná roste především na listnáčích, jehličnany ji hostí výjimečně. Najít ji můžete jak na živých stromech tak na padlých kmenech nebo pařezech buků, javorů, jeřábů, lip, olší, a topolech...Zpravidla roste ve větším množství a někdy pokrývají bohaté trsy celé kmeny. Pak je sklizeň nejen estetickým zážitkem, ale má i nezanedbatelnou hodnotou.
Hlíva ústřičná příjemně voní, její vůně se mění dle druhu stromu...Takový ořešák či kaštan mohou vyprávět. Barva klobouku jde od šedé až po tmavě modrou, nádherné jsou trsy s ocelovou modří. Je poměrně odolná vůči povětrnostním vlivům a často absolvuje bez ztráty glancu celou zimu.
Je třeba se pozorně dívat a cíleně obcházet stromy i doslovně, protože někdy je jedna strana prázdná a na druhé je boží úroda. Najdete-li si "svá" naleziště, budete mít vystaráno, protože hlíva je věrný souputník svého hostitele a bývá na stejném místě řadu let.
Hlíva ústřičná obsahuje řadu látek, kterým se zřejmě právem připisují léčivé účinky. Existuje mnoho přípravků, které ji a její extrakt obsahují. O její všestranné využitelnosti není obecně pochyb.
V kuchyni je hlíva předurčena svou konzistencí především ke skvělému guláši, do houbových tlačenek, výborná je v octu. I jako řízek ať už přírodní či klasický je pikantní.
Tak rychle vyrazte především do bukových lesů, tam kde je hodně padlých stromů a není tam sucho..Třeba nepotkáte stádo divočáků jako já s chotí při nedávné hlívové expedici.
A najdete-li, blahopřání a dobrou chuť...
Čtyři obrázky dokumentují půvab hlívy, pátý budiž připomenutím, že zima už občas stojí za dveřmi a klepe. Zatím jí neotevíráme, že...