Sbíráte růžovky?
Další záludná otázka pro obec houbařskou...
Sbíráte růžovky? To je dobře i špatně.Tady už bude trochu přituhovat. Předpokládám, že se národ houbařský rozdělí na různě početné skupiny. Od bezvýhradného nadšení,přes strach a nejistotu při určování a uvědomování si možností záměny s jinými houbami až po kategorické odmítání sběru i konzumace.
Muchomůrka růžovka je opravdu trochu kontroverzní houba, která má své věrné příznivce i zarputilé odpůrce. Předesílám, že já ji odjakživa miluji pro její kulinářskou kvalitu. Tak kde je pravda ? V její prospěch hovoří i hojný výskyt celou houbařskou sezonu. Problém začíná , když máme vyloučit záměnu a tam je jádro pudla.
Co poradit ? Jsou dvě možnosti. Buď se růžovku perfektně naučíme ( jak my říkáme, "dáme si ji do voka") nebo studujeme vše, s čím se dá zaměnit. Šel bych tou první cestou.
Růžovka, masák. Barva masa, tedy růžová. Růžový je klobouk , stejnou barvu objevíme když sloupneme pokožku klobouku , růžová je také noha , odborně třeň. Ta ostatně bývá značně červivá a růžová barva je dobrým určovacím znakem. Prstýnek na nožce je rýhovaný, naopak kloboukl je na okraji nerýhovaný. Po dešti bývá růžová celá houba.
Možnost záměny je především s Muchomůrkoui tlustou neboli šedivkou a s Muchomůrkou panterovou neboli tygrovanou .
Šedivka je jedlá , ale panterka je prudce jedovatá, obsahuje muskarin a způsobuje nepříjemné otravy. Bez lékařské pomoci se neobejdeme.... Muchomůrka panterová má nerýhovaný prstýnek a rýhovaný okraj klobouku , chybí ji růžová barva . Takže pozor , nejste- li si stoprocentně jisti , houbu neberte nebo doma zahoďte.
V kuchyni je ovšem růžovka báječná. Moje představa ideálního oběda jsou obalené růžovky s bramborami, posypanými pažitkou a a bazalkou , které ještě před půl hodinou byly v brázdě .
Onehdá jsem někdy četl zajímavé srovnání . Růžovka je prý mercedes a hřib jen trabant . I Japonci konzumují rybu , která se jmenuje fuga. Občas někoho vynesou z restaurace , protože obsahuje prudký jed. A říkají : kdo jí fugu je blázen , ale také kdo nejí fugu je blázen.... A tak nějak to bude s tou růžovkou. Prohlédněte si následující obrázky růžovek ,dejte si růžovku "do voka" a nechte si chutnat , ale buďte, ( jak je v houbařině třeba ) patřičně ostražití a pozorní. H
ezké pobyty v přírodě a hodně hub přeji...
Sbíráte růžovky? To je dobře i špatně.Tady už bude trochu přituhovat. Předpokládám, že se národ houbařský rozdělí na různě početné skupiny. Od bezvýhradného nadšení,přes strach a nejistotu při určování a uvědomování si možností záměny s jinými houbami až po kategorické odmítání sběru i konzumace.
Muchomůrka růžovka je opravdu trochu kontroverzní houba, která má své věrné příznivce i zarputilé odpůrce. Předesílám, že já ji odjakživa miluji pro její kulinářskou kvalitu. Tak kde je pravda ? V její prospěch hovoří i hojný výskyt celou houbařskou sezonu. Problém začíná , když máme vyloučit záměnu a tam je jádro pudla.
Co poradit ? Jsou dvě možnosti. Buď se růžovku perfektně naučíme ( jak my říkáme, "dáme si ji do voka") nebo studujeme vše, s čím se dá zaměnit. Šel bych tou první cestou.
Růžovka, masák. Barva masa, tedy růžová. Růžový je klobouk , stejnou barvu objevíme když sloupneme pokožku klobouku , růžová je také noha , odborně třeň. Ta ostatně bývá značně červivá a růžová barva je dobrým určovacím znakem. Prstýnek na nožce je rýhovaný, naopak kloboukl je na okraji nerýhovaný. Po dešti bývá růžová celá houba.
Možnost záměny je především s Muchomůrkoui tlustou neboli šedivkou a s Muchomůrkou panterovou neboli tygrovanou .
Šedivka je jedlá , ale panterka je prudce jedovatá, obsahuje muskarin a způsobuje nepříjemné otravy. Bez lékařské pomoci se neobejdeme.... Muchomůrka panterová má nerýhovaný prstýnek a rýhovaný okraj klobouku , chybí ji růžová barva . Takže pozor , nejste- li si stoprocentně jisti , houbu neberte nebo doma zahoďte.
V kuchyni je ovšem růžovka báječná. Moje představa ideálního oběda jsou obalené růžovky s bramborami, posypanými pažitkou a a bazalkou , které ještě před půl hodinou byly v brázdě .
Onehdá jsem někdy četl zajímavé srovnání . Růžovka je prý mercedes a hřib jen trabant . I Japonci konzumují rybu , která se jmenuje fuga. Občas někoho vynesou z restaurace , protože obsahuje prudký jed. A říkají : kdo jí fugu je blázen , ale také kdo nejí fugu je blázen.... A tak nějak to bude s tou růžovkou. Prohlédněte si následující obrázky růžovek ,dejte si růžovku "do voka" a nechte si chutnat , ale buďte, ( jak je v houbařině třeba ) patřičně ostražití a pozorní. H
ezké pobyty v přírodě a hodně hub přeji...