(Ne)jasná zpráva o konci zimy
...aneb snad je už konečně houbařské jaro tady...
Vzdor výkyvům počasí se jarní houby objevily jak to má v tomto období být. Postupně odcházely poslední penízovky sametonohé, přeživší hlívy ústřičné, pařezníky pozdní a další druhy, kterým letošní chabá zima dala nečekanou šanci.
Z čerstvých jarních druhů se objevily ohnivce rakouské, zimní i černé. Jsou to vesměs nádherné fotoobjekty a tak z lásky ke kráse je často dávám. Další druhy jako krasočíška žlutá, destice a terčovnice, hlízenky a jehnědky jsou spíše záležitostí pro pozorné zájemce o mykologii a fotografování.
Mne moc potěšil časný nález smržů kuželovitých už koncem března. Jsou to zajímavé, trochu bizarní houby, velmi odolné a fotogenické. Často je lidé objevují na čerstvých štěpkách, radují se, leč výskyt smržů v dalších letech rapidně klesá a původně bohatá plantáž definitivně osiří.
Teď ale nastal čas především kačenek českých, půvabných a velmi chutných hub, které si nálezci někdy se smrži pletou. Rozlišovací znak je přitom velmi jednoduchý: kačence lze snadno odlomit klobouček, protože je přirostlý pouze ve špičce třeně (nožky). Nálezy kačenek patří mezi silné emotivní zážitky. Víte-li kdy a kam, můžete kolem sebe najednou vidět i stovku těchto atraktivních krasavic.
Moje choť, která mne věrně doprovází nejen životem, ale i přírodou, připravuje sklizené kačenky tak, že kloboučky plní masovou směsí se spoustou přísad, které kreativně kombinuje a obměňuje. Po upečení se podávají s různými přílohami coby zcela gurmánská mňamka hodná královských stolů.
Právě včera jsme s chotí byli na další expedici a už se stovka kloboučků plní a připravuje k jídlu. Nožky se zužitkují do voňavých polévek či omáček se smetanou.
Čas ovšem běží dál, na víkend meteorolózi opět vyhrožují sněhem a mrazem, také proto volím univerzální titulek. Stejně ovšem za měsíc už budou první hřibovité a na dohled je výskyt májovek, podtrnek, sírovců a dalších vyhledávaných lahůdek do kuchyně.
Zatím se pokochejte galerií a hlavně - choďte do přírody, je to balzám na různé bolístky a lék pro duši i tělo.
V galerii odshora jsou dva obrázky smržů kuželovitých, ohnivec rakouský se sněhem, dvakrát čerstvé kačenky, kloboučky kačenek s masovou náplní, výsledek na stole a pro jistotu něco se sněhem...Tak zas příště...
Vzdor výkyvům počasí se jarní houby objevily jak to má v tomto období být. Postupně odcházely poslední penízovky sametonohé, přeživší hlívy ústřičné, pařezníky pozdní a další druhy, kterým letošní chabá zima dala nečekanou šanci.
Z čerstvých jarních druhů se objevily ohnivce rakouské, zimní i černé. Jsou to vesměs nádherné fotoobjekty a tak z lásky ke kráse je často dávám. Další druhy jako krasočíška žlutá, destice a terčovnice, hlízenky a jehnědky jsou spíše záležitostí pro pozorné zájemce o mykologii a fotografování.
Mne moc potěšil časný nález smržů kuželovitých už koncem března. Jsou to zajímavé, trochu bizarní houby, velmi odolné a fotogenické. Často je lidé objevují na čerstvých štěpkách, radují se, leč výskyt smržů v dalších letech rapidně klesá a původně bohatá plantáž definitivně osiří.
Teď ale nastal čas především kačenek českých, půvabných a velmi chutných hub, které si nálezci někdy se smrži pletou. Rozlišovací znak je přitom velmi jednoduchý: kačence lze snadno odlomit klobouček, protože je přirostlý pouze ve špičce třeně (nožky). Nálezy kačenek patří mezi silné emotivní zážitky. Víte-li kdy a kam, můžete kolem sebe najednou vidět i stovku těchto atraktivních krasavic.
Moje choť, která mne věrně doprovází nejen životem, ale i přírodou, připravuje sklizené kačenky tak, že kloboučky plní masovou směsí se spoustou přísad, které kreativně kombinuje a obměňuje. Po upečení se podávají s různými přílohami coby zcela gurmánská mňamka hodná královských stolů.
Právě včera jsme s chotí byli na další expedici a už se stovka kloboučků plní a připravuje k jídlu. Nožky se zužitkují do voňavých polévek či omáček se smetanou.
Čas ovšem běží dál, na víkend meteorolózi opět vyhrožují sněhem a mrazem, také proto volím univerzální titulek. Stejně ovšem za měsíc už budou první hřibovité a na dohled je výskyt májovek, podtrnek, sírovců a dalších vyhledávaných lahůdek do kuchyně.
Zatím se pokochejte galerií a hlavně - choďte do přírody, je to balzám na různé bolístky a lék pro duši i tělo.
V galerii odshora jsou dva obrázky smržů kuželovitých, ohnivec rakouský se sněhem, dvakrát čerstvé kačenky, kloboučky kačenek s masovou náplní, výsledek na stole a pro jistotu něco se sněhem...Tak zas příště...