Chvála ucha
...aneb houba, která nezklame...
Ucho Jidášovo je pozoruhodná houba, která je populární hlavně v asijské kuchyni. Její atraktivní až bizarní tvar a konzistence ji předurčují především do různých zeleninových salátů a jídel.
Systémově patří do řádu boltcovitkotvaré, čeledi boltcovitkové, rodu boltcovitka. Druhý název je boltcovitka bezová, nomen omen, že...Podoba s lidským uchem je zcela evidentní, chrupavčitost srovnatelná. Latinský název je také zajímavý: Auricularia auricola-judae.
Nejčastěji se s uchem setkáváme na černém bezu, méně častěji i na řadě dalších listnáčů. Roste na živých i odumřelých kmenech, pařezech i větvích. Houbě se přičítá řada blahodárných účinků na lidský organismus, obsahuje řadu vitamínů, stopových prvků, posiluje imunitu, snižuje krevní tlak, používá se při bolestech žaludku. Působí příznivě na psychiku, léčí záněty, připisují se mu i protirakovinné účinky.
Ucho Jidášovo je známé a používané již z dob před naším letopočtem.Zajímavou souvislost má název houby s Jidášem Iškariotským, který se coby zrádce Ježíše údajně oběsil na zmiňovaném černém bezu. Na způsob jeho sebevraždy existuje ovšem více verzí, já byl v hodinách náboženství poučen, že se oběsil na osice, jejíž listy se od té doby stále třesou...
Ucho je tvarově dobře poznatelné, druhý název boltcovitka bezová vskutku vystihuje podobu. Houba roste celoročně, nevadí jí mráz, za sucha se scvrkne na téměř neviditelné tmavé skvrnky. Ve vlhku ovšem několikanásobně zvětší objem a je dobře nalezitelná. Z hrsti suchého ucha namočením získáte misku pevných a masitých plodnic. Po usušení se opět vracíme na začátek...Konzistence je ostatně tou největší devízou a pozoruhodností houby. Určitě se i ve vašem okolí vyskytuje. Lze doporučit hledat po deštích nebo když taje sníh, který postupně dodává vláhu suchým plodnicím.
Pár osobních postřehů: Ucho sbíráme desítky let, při pozorném prohlížení černých bezů ho s vysokou pravděpodobností také najdete. Úlovek vždy namočíme, zbavíme nečistot, buď dáme do mrazáku nebo usušíme. V octovém nálevu je pak velmi atraktivní a lákající ke konzumaci. Ucho přidáváme do různých salátů, s kysaným zelím je to lahůdka, ale také do polévek, omáček, houbových tlačenek a huspenin je boltcovitka bezová skvělá. Šance na nález zvýšíte v obdobích, kdy je spadané listí a dostanete se blíže ke kmenům bezu. Fantazii v uplatnění ucha se ovšem meze nekladou, o čemž svědčí náhodně vybraná jídla z různých receptářů a kuchařek...Můžete směle experimentovat, ucho opravdu nezklame. Když ho nenajdete v přírodě, je dosažitelné ke koupi...
Což třeba pekingská polévka, čínské kuřecí maso, nudle s vývarem, čočka na pórku, jarní závitky, jarní nádivka, pohankové kopečky, rýžové rolky plněné mletým masem a mnoho dalších jídel lze uchem významně vylepšit...
Tak zkoušejte, běžte se podívat do blízkého okolí. Při nedávné kontrole svého bohatého naleziště jsem usoudil, že osvěta by měla mít své hranice, protože veškeré opečovávané a k focení sloužící ucho zmizelo...
V dnešní monotématické galerii si dejte "do woka" různé podoby houby, včetně rozdílu v suchém stavu a vlhkém prostředí. Pár zimních náladovek také snad neurazí...
Ucho Jidášovo je pozoruhodná houba, která je populární hlavně v asijské kuchyni. Její atraktivní až bizarní tvar a konzistence ji předurčují především do různých zeleninových salátů a jídel.
Systémově patří do řádu boltcovitkotvaré, čeledi boltcovitkové, rodu boltcovitka. Druhý název je boltcovitka bezová, nomen omen, že...Podoba s lidským uchem je zcela evidentní, chrupavčitost srovnatelná. Latinský název je také zajímavý: Auricularia auricola-judae.
Nejčastěji se s uchem setkáváme na černém bezu, méně častěji i na řadě dalších listnáčů. Roste na živých i odumřelých kmenech, pařezech i větvích. Houbě se přičítá řada blahodárných účinků na lidský organismus, obsahuje řadu vitamínů, stopových prvků, posiluje imunitu, snižuje krevní tlak, používá se při bolestech žaludku. Působí příznivě na psychiku, léčí záněty, připisují se mu i protirakovinné účinky.
Ucho Jidášovo je známé a používané již z dob před naším letopočtem.Zajímavou souvislost má název houby s Jidášem Iškariotským, který se coby zrádce Ježíše údajně oběsil na zmiňovaném černém bezu. Na způsob jeho sebevraždy existuje ovšem více verzí, já byl v hodinách náboženství poučen, že se oběsil na osice, jejíž listy se od té doby stále třesou...
Ucho je tvarově dobře poznatelné, druhý název boltcovitka bezová vskutku vystihuje podobu. Houba roste celoročně, nevadí jí mráz, za sucha se scvrkne na téměř neviditelné tmavé skvrnky. Ve vlhku ovšem několikanásobně zvětší objem a je dobře nalezitelná. Z hrsti suchého ucha namočením získáte misku pevných a masitých plodnic. Po usušení se opět vracíme na začátek...Konzistence je ostatně tou největší devízou a pozoruhodností houby. Určitě se i ve vašem okolí vyskytuje. Lze doporučit hledat po deštích nebo když taje sníh, který postupně dodává vláhu suchým plodnicím.
Pár osobních postřehů: Ucho sbíráme desítky let, při pozorném prohlížení černých bezů ho s vysokou pravděpodobností také najdete. Úlovek vždy namočíme, zbavíme nečistot, buď dáme do mrazáku nebo usušíme. V octovém nálevu je pak velmi atraktivní a lákající ke konzumaci. Ucho přidáváme do různých salátů, s kysaným zelím je to lahůdka, ale také do polévek, omáček, houbových tlačenek a huspenin je boltcovitka bezová skvělá. Šance na nález zvýšíte v obdobích, kdy je spadané listí a dostanete se blíže ke kmenům bezu. Fantazii v uplatnění ucha se ovšem meze nekladou, o čemž svědčí náhodně vybraná jídla z různých receptářů a kuchařek...Můžete směle experimentovat, ucho opravdu nezklame. Když ho nenajdete v přírodě, je dosažitelné ke koupi...
Což třeba pekingská polévka, čínské kuřecí maso, nudle s vývarem, čočka na pórku, jarní závitky, jarní nádivka, pohankové kopečky, rýžové rolky plněné mletým masem a mnoho dalších jídel lze uchem významně vylepšit...
Tak zkoušejte, běžte se podívat do blízkého okolí. Při nedávné kontrole svého bohatého naleziště jsem usoudil, že osvěta by měla mít své hranice, protože veškeré opečovávané a k focení sloužící ucho zmizelo...
V dnešní monotématické galerii si dejte "do woka" různé podoby houby, včetně rozdílu v suchém stavu a vlhkém prostředí. Pár zimních náladovek také snad neurazí...