Drž hubu a krok

09. 12. 2010 | 07:31
Přečteno 32192 krát
Česká média často kradou články a fotografie, neplatí slíbené honoráře externím spolupracovníkům a přehání svůj náklad... Týdeník Reflex měl vydat článek v r. 2004, v němž Patrik Kaizr měl svědčit o tom, co se dělo za scénou v redakci týdeníku Mladá fronta Plus. Měl se jmenovat Vzpomínky na Frontu. Tehdy její mediální redaktor napsal:

„Pod tímto titulkem zde měl vyjít článek bývalého šéfredaktora týdeníku MF PLUS Patrika Kaizra o důvodech jeho odchodu z vydavatelství Mladá fronta. Krátce před uzávěrkou ale Kaizr text stáhl, protože prý v souvislosti s ním kdosi telefonicky vyhrožoval jeho manželce. Těžko říci, zda to je skutečný důvod, každopádně Reflex výbušný materiál, jenž by zcela jistě vedl k zajímavému sporu mezi dvěma známými časopiseckými vydavatelstvími, neuveřejní.“

Kaizr se stal šéfredaktorem časopisu MF Plus poté, co odešel z České televize. V jedné reportáži totiž udělal celou řadu chyb, a tak byl po šesti letech z ČT donucen odejít.

Co chtěl Kaizr prozradit? Jako jeho předchůdce u šéfování MF Plus, umím si představit, co chtěl napsat. Nic, co by nemohl psát i o dalších vydavatelstvích lifestylových časopisů.

Během řady let, kdy jsem pracoval v českých médiích, jsem byl svědkem každodenní praxe překládání článků ze zahraničního tisku, bez uvedení zdroje a bez vědomí či souhlasu autorů. Časopisy tyto články tedy získávaly v podstatě zadarmo, stálo je to jen plat překladatele a editora.

To se neděje v seriózních médiích, ale je to běžná praxe v magazínech, které publikují obecnosti pro ženy, muže a pro teenagery.

Nemluvě o celém vzhledu časopisů, jako například žlutý rámec, jímž je po celém světě proslavený časopis National Geographic, který měl totožný český časopis celá desetiletí - až na to, že National Geographic s ním nemá nic společného a nikdy za to nedostal žádné peníze.

Jeden z mých prvných českých zaměstnavatelů mi prostě řekl, abych "okopíroval celý design časopisu Time. "Časopisu Time?!" vykřikl jsem, překvapen, jak to může tak úspěšné nakladatelství udělat beztrestně. Nemluvě o tom, že Time, jeden z nejznámějších časopisů na této planetě, lze lehce koupit v centrální Praze na stáncích. Něco takového, chtít okopírovat Time vyžaduje buď odvahu anebo hloupost.

Většina akceptuje tyto malé hříchy českých lifestylových médií, protože často vládne všeobecné přesvědčení, že "oni" - tj. zahraniční autoři a tituly - jsou bohatší. Podvědomě se to ospravedlňuje jako činy nějakého Jánošíka: není to zase nic tak závažného, protože to poškozuje bohaté a pomáhá to nám, "kteří jsme tak chudí a malí".

Jiný hřích, jehož se často dopouštějí česká lifestylová média, má mnoho společného s etikou vyplácení honorářů.

Tyto časopisy kupují mnoho článků od externistů. Ti nemají s nakladatelstvím smlouvu a prostě šéfredaktorovi nabídnou nějaký článek anebo si šéfredaktor od nich nějaký text objedná, telefonem nebo emailem, bez formalit a dokumentů. Předpokládá se, že časopis autorovi za článek zaplatí převodem příslušné částky na jeho bankovní konto.

Avšak často tyto časopisy dohodnutý honorář prostě nevyplatí.

Co si může externista počít? Prostě už dál pro ten časopis nepsat. Jenže místní trh je velmi malý a jedno nakladatelství vlastní mnoho titulů, takže to reportér zkouší raději ještě několikrát. Doufá, že se stala chyba a že nakonec dostane zaplaceno.

Z Mladé fronty jsem byl vyhozen pravě protože jsem velmi hlasitě požadoval, aby byly externistům zaplaceny honoráře. Tyto honoráře nebyly zaplaceny dodnes. Situace, která se opakovala v deníku Metro. Například Petr Žantovský dodneska čeká na honoráře za 3 měsíce práce. Totéž Pavel Koller, Lawrence Bushell nebo psycholog Otakar Patočka.

Kaizrovo rozhodnutí nepublikovat své svědectví o tom, co se dělo v časopise MF Plus vysvětluje, proč tyto hříchy nejsou všeobecněji známé. Češi neradi dělají hrdinské činy, nechtějí riskovat svou "pohodu". Kaizr se bál důsledků toho, co by se stalo, kdyby otevřeně svědčil o tom, co se dělo v MF Plus. Riskovat ostrakizaci od kolegů a publikační zákaz od zaměstnavatelů je pro většinu lidí, pracujících v českých médiích, příliš velkým nebezpečím.

Po každé, když udělám nějaké exposé, odhalím hříchy ze zákulisí českých médií, tak všichni mě neúnavně varují, že se tak nahlas v české prostředí nemluví a že už mě nikdo nezaměstná. Jenže se to nikdy nestalo. Poté, co jsem napsal článek o vydavatelství Stratosféra, šel jsem šéfovat několik časopisů. Poté, co jsem denoncoval Mladou frontu a.s. a šel několikrát i k soudu (vždycký uspěšně), šéfoval jsem deník Metro. V roce 2001 jsem publikoval článek o tom, jak Lidové noviny nechaly amerického velvyslance (neuvedené jako autor) napsat jejich editorial na titulní straně dne 12. září, po útocích v USA. I tak jsem dál publikoval desítky článků v LN. Ještě letos jsem v LN byl několikrát, např. když mě samo vedení pozvalo, abych pomahál při rozhovoru s panem Masopustem, který měl skypovat s Peléem.

Když Dalibor Balšínek vstoupil na pozici šéfredaktora LN, dával na titulní stranu editorial, který se mezi řádky zaměřil na Hospodářské noviny. Jejich šéfredaktor, Petr Šimůnek, reagoval interním emailem, kde si dělal srandu z Balšínka. Dalibor zařídil, abych já dostal ten email a uveřejnil ho tady na mém blogu na Aktuálně. Tak ten strach funguje jenom na lidi, kteří už přirozeně nejsou velmi odvážní. Oportunisté a netalentovaní lidé myslí více na své zaměstnání, než na své etické povinnosti.

V Českém prostředí chybí větší počet nadšenců, kteří jdou dělat do médiíí z povolání, protože vědí, že média jsou pro policii a soudy něco jako jsou paramedici pro zdravotní sestry a lékaře.

Už několik týdnů slýchám od různých kolegů z médií, že Daniela Drtinová, Marek Wollner, Jindřích Šidlo a další lidé, kteří opustí Českou televizi, to dělají kvůli určitému člověku, vysoce postavenému, jenž je údajně Kalouskovou „loutkou“. Pokud to tak je, očekavám, že jako skuteční novináři to nenechají v utajení jen proto, že se bojí o budoucí záměstnání. Jinak nebudou jiní, než ti, kteří mlčeli za komančů a dál dělali v Rudém právu.

Stejně jako policista nesmí například mučit nebo zabít nějakého kriminalníka jen proto, že mu to jeho velitel nařídil, novinář také nemá vůči svému zaměstnavateli povinnost lhát nebo pomahát k podvodům ani k manipulaci veřejného mínění.

www.mediar.cz:
„Uvedení zdroje se ztratilo v překladu,“ tak se Reflex „omluvil“ za plagiátorství

Internetový časopis 25fps.cz zaměřený na film má zajímavou zkušenost s renomovaným tištěným týdeníkem Reflex. Ten už v listopadu vydal speciál k 30. výročí násilné smrti Johna Lennona – připomíná se právě dnes – a text o filmech spolupracovník Reflexu téměř celý opsal z 25fps. Bez přiznání zdroje.

Článek psal hudební publicista Vojtěch Lindaur. Materiál byl z většiny doslovnou kopií květnové recenze Jany Bébarové z 25fps. Upozornil na to zakladatel a někdejší šéfredaktor online titulu Lukáš Gregor.

„Žádal jsem od vedení časopisu a kulturní rubriky vysvětlení a veřejně publikovanou omluvu. Brzy přišla osobní omluva autora článku, byť ospravedlnění, že ‘uvedení zdroje se ztratilo v překladu’ dost dobře nedokáži pochopit,“ diví se Gregor zvláštnímu Lindaurovu vysvětlení. „Byla slíbena i ona veřejná omluva v následujícím vydání. Ale ani v následujících třech číslech (a ani na webových stránkách) se žádná neobjevila,“ dodává bývalý šéf 25fps.


-----------------------------------------
Britské listy mají k dispozici tvrdá data o prodaných výtiscích LN a jejich remitendě za posledních deset let... Není to veselé čtení.

http://blisty.cz/2010/12/9/art55937.html


Patrik Kaizr:





Dokažte mi, že nemám pravdu. Stojí právní řád a novinářská morálka na presumpci viny nebo na presumpci neviny? Neměla by být MAFRA, vydavatel novin, které se označují za seriózní, ta strana která musí mít důkaz, že nemám pravdu?
ZDE:
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/fabiano-golgo.php?itemid=11393

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy