Znamená levice vždy jenom dluhy? Brazílie tuto teorii vyvrací

12. 03. 2011 | 15:31
Přečteno 32032 krát
Napsáno pro Deník Referendum: I když se často mluví o vyprazdňování pojmů „pravice" a „levice", je zřejmé, že většina lidí se dokáže zařadit do toho či onoho tábora. Ona je to totiž srdcová záležitost. Současný politický vývoj v zemích Evropské unie jde jednoznačně doprava. Levicové strany se stále častěji a ve stále více zemích ocitají v opozici. Panuje všeobecné mylné přesvědčení, že vláda levice jen zadlužuje státní kasu a generuje parazity systému. Avšak tuto teorii vyvrací případ Brazílie.

Časopis Time napsal, že Brazílie nyní zažívá revoluci sociálních standardů srovnatelnou s tou americkou v padesátých letech. Brazílie není pouze vedoucí ekonomikou Latinské Ameriky (je o 80 % silnější než ta druhá, mexická), ale v roce 2011 vystřídá Itálii na sedmé příčce na světovém žebříčku.

Luiz Inácio da Silva, známý též jako Lula, se do dějin zapíše jako prezident, který dovedl Brazílii do společenství nejvyspělejších států. Prezident, jenž během pouze jediné dekády dostal třicet milionů Brazilců z chudoby. Finanční pomoc byla cíleně poskytována více než dvanácti milionům chudých rodin pouze za podmínky, že budou posílat své ratolesti do školy a dodržovat pravidelnou docházku a že nechají své děti očkovat. Objem podmíněných dotací se stal největším na světě a jeho důsledkem bylo snížení chudoby v Brazílii o více než 27 %.

Ti lidé, jež dostávali díky Lulovi pomoc, se stali novou střední třídou. 60 % z nich má počítače; 40 % si koupilo vlastní domov; a 29,6 % si jenom za poslední dva roky koupilo nové auto. 68 % potomků nové brazilské střední třídy dosáhlo vyššího vzdělání než rodiče, což zajišťuje trend vzrůstající ekonomické síly. Z 5,5 milionu studentů soukromých středních škol v Brazílii pochází 2,7 milionu dětí z rodin, které se dostaly nad hranici chudoby před osmi lety. V Brazílii je celkem 58,6 milionu domovů, z nichž je už 73,6 % vlastněno osobami tam žijícími a 69,4 % už je plně splaceno. Pouze 17 % obyvatelstva stále platí nájem. Nezaměstnanost se drží na pouhých 5,7 %. Inflace nabrala strmý pokles z 2,076 % v roce 1994 na 66,1 % v roce 1995, dále v roce 1996 na 16 % až spadla na dnešní 3 %. Všechna data byla získána z brazilského statistického úřadu.

Lula dosáhl snížení chudoby i vylepšením trhu práce, investicemi do lidského kapitálu, narušením začarovaného kruhu chudoby, která se de facto dědila z generace na generaci.

Tohle všechno velmi silně vyniká v kontrastu s Venezuelou, kde Hugo Chávez zavedl radikální opatření, která odradila investory, kde ropné plošiny rezivějí, mosty se bortí, dochází k výpadkům elektrické sítě a kriminalita s inflací nastavují nové rekordy. Zatímco vzhledem k odhadům Ekonomické komise Spojených národů pro Latinskou Ameriku a Karibik brazilská ekonomika loni rostla o skoro 8 %, venezuelská se propadla o 1,6 %, což je po Haiti druhý nejhorší výsledek v Latinské Americe.

Za Luly si Brazílie vybudovala sebevědomí a pohon, který z ní udělal jednu z nejoblíbenějších destinací investorů, a kromě toho bude organizovat světový fotbalový šampionát v roce 2014 a Olympijské hry o dva roky později, což Brazílie použije k tomu, aby ukázala, jak se násilnické a drogami zmítané chudinské čtvrti přeměnily v krásná sídla střední třídy.

Lulův program ani v nejmenším neodrazoval od práce, naopak. Lidé museli dokazovat, že získané dotace využívají pro vzdělávání sebe a svých dětí. Studie poté zjistily, že peníze získané od státu byly využívány 1) na jídlo, 2) na školní pomůcky, 3) oblečení, 4) na boty (v tropických oblastech Brazílie neměly asi dva miliony dětí ani jeden pár bot až do 14 let).

Jako je zde zažitý pojem Husákovy děti, jsou v Brazílii mí vrstevníci nazýváni Lulovou generací. Brazílie utrpěla v roce 1964 vojenský převrat, údajně, aby se zabránilo komunistickému puči. Lula se o patnáct let poté stal kýmsi jako Lech Walesa tropů; proletářem pracujícím v automobilovém průmyslu, téměř negramotný, tím, kdo si dovolil na status quo. V roce 1979 rozjel stávku pracovníků v automobilovém průmyslu. Bojovali za vyšší mzdy, ale vojenská vláda spřátelená s manažery rozhodla o využití policie a zákonů o národní bezpečnosti a prohlašovala to pouze za opoziční hnutí. Zpěváci, herci a vlivní představitelé katolické církve se zasazovali o převedení pozornosti k Lulovi, svazovému vůdci, který se přerodil v symbol disidentství. Má generace byla poznamenána jeho odvážným a zaslepeným bojem za lidská práva a konec diktatury.

Lula nebyl schopný sestavit jedinou větu bez gramatických chyb, protože navštěvoval školu pouze do čtvrté třídy a jeho proletářský styl byl opomíjen ve všech prezidentských volbách od roku 1988, než byl konečně v roce 2002 zvolen. Ač obdivován, nikdo nevěřil, že by se mohl stát prezidentem. Ale tento téměř negramotný dělník je považován za jednoho z nejlepších prezidentů v celé 511 let dlouhé historii Brazílie. Narodil se do chudé rodiny v severovýchodní Brazílii, přišel o prst při práci v továrně, stal se vůdcem odborů, prezidentem Brazílie a možná i jedním z nejrespektovanějších světových vůdců.

Jeho změny nejsou dočasné, jsou zahraničními experty a tiskem vnímány jako solidní změna Brazílie v jednu z pěti nejvlivnějších a nejbohatších zemí světa. Rozzlobil prezidenta Obamu otevřením alternativních jednání s Íránem, ignorováním kubánského disidenta držícího hladovku. Aby dále potvrzoval nezávislost na Washingtonu, těsně před opuštěním úřadu uznal Palestinský stát, což pobouřilo Izrael; odmítl Itálii vydat domnělého levicového atentátníka Cesare Battisti a otevřeně nabídl podporu Wikileaks a Julianu Assangeovi.

Ve svém inauguračním projevu nová prezidentka Dilma Rouseff slíbila, že bude bojovat proti ovládání Spojených národů, obzvláště Rady bezpečnosti, bohatými zeměmi. Na druhou stranu anoncovala, že zaujme odlišný postoj vůči Íránu a Kubě, protože jako bývalá partyzánská aktivistka, která byla po mnoho měsíců mučena, je silně vyhraněna proti nesvobodě tisku a nedodržování lidských práv a svobod.

Očekává se, že co Lula začal, to Dilma dokončí. Jako hlavní cíl si dala odstranit poslední zbytky stále existující chudoby v Brazílii a vymýcení bezdomovectví. O tom nikdo nepochybuje, dokonce ani opozice ne.

Brazílie se prostě stala tak bohatou zemí, že je schopna nabízet státní podporu, nicméně velmi dobře sledovanou a adresnou, s přísnými požadavky, které vedou k edukaci nižších tříd, které následně snáze najdou práci. Lulova ekonomická a sociální revoluce může posloužit jako model pro levicové vlády po celém světě. Lula je pragmatik, spojil se dokonce i se svými bývalými pronásledovateli, otevřeně tvrdil, že od dob v družstvu pochopil, že kompromis znamená vzdát se něčeho důležitého, abychom získali něco ještě důležitějšího. Nemusel omezovat média, ani potlačovat opozici. Objevil skutečnou rovnováhu, která mu poskytla veškeré nástroje volného trhu k prolnutí se státní pomocí pro lidi žijící na chvostu společnosti.


Brazílie v číslech:

190,732,694 obyvatel, z toho 97,342,162 žen; 51,3% žen, 48,7% mužů.
Z pracujících je 42,6% žen, 11,1% žen je nezaměstnaných, zatímco u mužů to je 6,2%;
160,789,708 obyvatel žije ve městech;
66,6 milionů Brazilců je ženatých/vdaných, zatímco 62,2 milionů není ve svazku. 47,6% mužů versus 44,2% žen.
V roce 1990 měla průměrná Brazilka 3,6 dítěte průměrně v 19 letech, v roce 2009 měla průměrná Brazilka 1,8 dítěte průměrně v 24 letech.

Napsáno pro Deník Referendum
http://denikreferendum.cz/clanek/9414-znamena-levice-vzdy-jenom-dluhy-lulova-generace-a-nova-brazilie




Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy