BigMedia a J&T

24. 04. 2014 | 17:07
Přečteno 4052 krát
Lze se tedy domnívat, že skutečným vlastníkem Lendlovy sbírky Muchových plakátů je mnohem pravděpodobněji J&T než kdokoli z dvojice Richard Fuxa a Richard Flimel.



Tkáč art

Na to, že šlo o nejúspěšnější výstavu uměleckých děl v historii České republiky, je zvláštní, že všichni zainteresovaní tvrdí, že nemají ani ponětí o tom, kdo je skutečným vlastníkem vystavených exponátů.

Pokud máme věřit představitelům ČEZu, Pražských služeb, Obecního domu a GASK, pak nikdo z nich se skutečným vlastníkem sbírky plakátu vědomě nejednal. Státem či městem vlastnění firemní sponzoři výstavy Lendlovy sbírky Muchových plakátů a ředitelé příspěvkových organizací, v nichž byly plakáty nejprve vystaveny a nyní uskladněny, svorně tvrdí, že jejich právní vztah k Lendlově sbírce se omezuje pouze na smlouvy, které jednotlivě uzavřeli s organizátorem výstavy, českou společností BigMedia, zastupovanou Richardem Fuxou.

Vlastníkem BigMedia je BigBoard Praha a.s. a nikdo neví, kdo vlastní toto akciová společnost.

Minulé pondělí Fuxa pod tlakem deníku MfD přiznal, že je ve skutečnosti utajeným vlastníkem plakátů. Toto pozoruhodné prohlášení, které kromě MfD ostatní česká média spolkla i s navijákem, se zdá být poměrně průhledným pokusem zamaskovat identitu skutečného vlastníka.

Společnosti ČEZ a Pražské služby, z nichž první většinově vlastní stát a druhou Hlavní město Praha, výstavu Muchových plakátů sponzorovaly. Ani jedna z nich nemá povinnost, ale ani ochotu zveřejnit, kolik peněz darovaly, avšak cokoli darovaly, skončilo v rukou BigMedia, jak tvrdí Vlastimil Ježek, ředitel Obecního domu, kde se výstava konala.

Ježek neposkytl o sponzoringu žádné konkrétní informace, protože ten byl podle něj dojednáván přímo mezi BigMedia a sponzory. O nic sdílnější nebyl ani o podrobnostech finančních transakcí mezi Obecním domem a BigMedia; pouze zopakoval, že jediným smluvním partnerem Obecního domu byla právě BigMedia.

GASK neboli Galerie Středočeského kraje je regionální veřejná galerie se sídlem v Kutné Hoře. Její ředitelka Jana Šorfová potvrdila, že galerie má uzavřenu smlouvu s BigMedia na uložení plakátů ve svém depozitáři na dobu neurčitou, za což Big Media galerii platí. Nedokázala ale odpovědět na otázku, kdo by mohl plakáty ve skutečnosti vlastnit. „Obraťte se na Richarda Fuxu; s ním je radost spolupracovat.“ Nejspíš větší radost, než spolupracovat s jeho šéfem.

Nezdá se, že by Ježek nebo Šorfová kdy byli v kontaktu s Nadačním fondem Richarda Fuxy, což jen posiluje podezření, že nadace plakáty v rozporu s Fuxovým tvrzením z minulého týdne nikdy nevlastnila. České zákony stanoví, že nadace, jejíž majetek přesáhne ekvivalent 250 000 USD, musí mít dozorčí radu. Nadační fond Richarda Fuxy žádnou takovou radu nemá, ačkoli hodnota Muchových plakátů je odhadována na 3,5 milionu USD. Namísto toho má ‚revizora‘, nebo alespoň měl, než Marina Votrubová z Unicredit Bank na tento post rezignovala (zatím není jisté, kdy přesně).

Dokud a pokud Richard Fuxa nepředloží pádný důkaz, že on nebo nadace, nesoucí jeho jméno, je zákonným vlastníkem sbírky, bude rozumné předpokládat, že vodí lidi za nos. Už zase. Koho Fuxa kryje? Jediný subjekt, který má podle všeho nějaký uchopitelný právní vztah k plakátům, je BigMedia. A subjektem, který má ten nejuchopitelnější vztah k BigMedia, je – J&T.

Lze se tedy domnívat, že skutečným vlastníkem Lendlovy sbírky Muchových plakátů je mnohem pravděpodobněji J&T než kdokoli z dvojice Richard Fuxa a Richard Flimel. Tím by se vysvětlovalo, proč byla J&T Banka generálním partnerem loňské výstavy a sponzorovala výstavu své vlastní sbírky, pořádanou svou vlastní společností. Stojí za povšimnutí, že J&T má pro investice do umění svůj offshorový nástroj – J&T Art Fond, který patří pod společnost J&T Holdings & Invest Limited, registrovanou na Kypru. Byznys je byznys.

A neřád má cenu zlata. Podpora, kterou J&T poskytla nejúspěšnější umělecké výstavě této země také vysvětluje, proč se svou troškou pár milionů z kapes akcionářů do mlýna rád přispěchal také ČEZ a Pražské služby. Prokázané a domnělé obchodní transakce mezi J&T a zmíněnými podniky, léta ovládanými bratry Romanovými nedávaly prostor pro jinou možnost. A umění s tím nemělo naprosto nic do činění.

Pražské služby dostávají za svoz pražského komunálního odpadu ročně 50 mil. USD. Většinu ve firmě drží samo hlavní město a pětina patří kyperské papírové společnosti, stoprocentně vlastněné další papírovou společností, registrovanou v Londýně. Jinými slovy, J&T může být docela klidně skutečným vlastníkem Pražských služeb. To by znamenalo, že z kapes daňových poplatníků šly na konto BigMedia na sponzorování výstavy jen čtyři pětiny celkové částky, kterou poskytl pražský korporátní popelář. Tak to se nám ulevilo.




In English

For the most successful art exhibition ever staged in the Czech Republic, it is remarkable how all those involved claim to know nothing whatsoever about the identity of the owner of the art exhibited.

If representatives of CEZ, Prazske sluzby, Obecni dum and GASK are to be believed, none of them knowingly dealt with the real owner of the posters. The state- and municipal-owned corporate sponsors of the Lendl Mucha exhibition and the directors of the publicly-funded institutions where the posters were first exhibited and are now stored, have all stated that their legal involvement with the Lendl Mucha collection is limited to the contracts they each hold with exhibition's organiser, a Czech limited liability company represented by Richard Fuxa called BigMedia.

BigMedia is owned by BigBoard Praha a.s. And no one knows who owns this joint-stock company.

Last Monday, under pressure from the Czech daily newspaper MfD, Fuxa stepped forward to claim that he was in fact the secret owner of the posters. This remarkable revelation, taken at face value by all Czech media apart from MfD, appears to be a rather obvious attempt to hide the identity of the true owner.

CEZ and Prazske sluzby, the first majority owned by the Czech state, the second majority owned by the City of Prague, both sponsored the Mucha exhibition. Neither is obliged nor willing to disclose how much it handed over, but both handed it over to BigMedia, according to Vlastimil Jezek, the director of Prague’s Obecni dum where the exhibition took place.

Jezek offered no information about the sponsorship of the exhibition, stating that this was all handled directly between BigMedia and the sponsors themselves. Nor did he offer an opinion on who actually owns the posters. He was quite unwilling to disclose any details of the financial relationship between Obecni dum and BigMedia. He merely reiterated that Obecni dum's legal partner was only ever BigMedia.

GASK is Central Bohemia’s regional public gallery based in Kutna Hora. Jana Sorfova, the director of GASK, confirmed that the gallery has a contract with BigMedia for storing the posters in its depository for an unlimited period. GASK is paid a fee by BigMedia for doing so. But she was unable to shed any light on who might actually own the posters. "Speak to Richard Fuxa. He is such fun to work with", she insisted. More fun than his boss perhaps.

Neither Jezek nor Sorfova appear to have had any contact with the Richard Fuxa Foundation, reinforcing the suspicion that the foundation has never owned the posters, contrary to claims made by Fuxa last week. Czech law requires the foundation to have a supervisory board if its property is valued at more than $250.000 US. The foundation has no such board, in spite of the fact that the Mucha posters are valued at $3.5 million US. Instead, it has a so-called ‘revizor’, or at least it had until Marina Votrubova of Unicredit Bank resigned her post (when exactly is not yet clear).

Until Richard Fuxa provides some hard evidence that he (or the foundation which bears his name) is the legal owner of the posters, it would be wiser to assume that he is misleading people, again. Who is Fuxa hiding? The only entity that appears to have any meaningful legal relationship to the posters is BigMedia. And the entity appearing to have the most meaningful relationship to BigMedia is J&T.

So we can assume that the true owner of the Lendl Mucha poster collection is much more likely to be J&T than either Richard Fuxa or Richard Flimel. This would help explain why J&T Banka was the general partner of last year’s exhibition, sponsoring its own company to organise an exhibition of its own art collection. It is worth noting that J&T has its own offshore vehicle for investing in artworks. J&T Art Fond belongs to the Cypriot-registered J&T Holdings & Invest Limited. Business is business.

And muck is money. J&T's support of the most successful art exhibition this country has ever seen also explains why CEZ and Prazske sluzby felt able to chip in a couple of million of their shareholders' money. The actual and alleged commercial dealings between J&T and two companies controlled for years by the Roman brothers made this an obvious proposition: art had nothing whatsoever to do with it.

Prazske sluzby is paid $50 million US a year to collect Prague's rubbish. A majority of the firm is owned by the city itself. One fifth is held by a Cypriot shell company 100% of which is owned by another shell company in London. In other words, J&T might well be the beneficial owner of Prazske sluzby. This would mean that only four fifths of the money paid by Prague's municipal dustman to BigMedia in exhibition sponsorship belonged to Czech taxpayers. What a relief!


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy