Když národní zájmy narazí na zájmy Agrofertu.

26. 04. 2014 | 22:01
Přečteno 3191 krát
Pokud by PKN Orlen někdy měl získat větší vliv v ČEPRO, státní firmě, která ovládá velký díl českého trhu s pohonnými hmotami a skladuje státní strategické palivové rezervy, kdo ví, co by to znamenalo pro nadstandardní vztahy, které má ČEPRO s privátním byznysem s biopalivy ministra financí? Nebo jak by to ovlivnilo touhu Agrofertu pomstít se PKN za debakl s Unipetrolem?

undefined
undefined


Sebeovládání: Členové koncernu Agrofert, jako například PREOL, prodali státu v roce 2013 biopaliva za více než miliardu korun.

Český ministr financí jedná s vlastníkem Unipetrolu, koncernem PKN Orlen, o budoucnosti státního podniku ČEPRO. Současně je jeho vlastní firma, Agrofert Holding, významným dodavatelem biopaliv pro zmíněný podnik. A kdyby toho snad bylo málo, Agrofert vymáhá na PKN 725 milionů eur na odškodném za kauzu Unipetrol.

Letos v lednu, necelý týden před tím, co Andrej Babiš usedl do křesla ministra financí, vydal polský státní petrochemický gigant PKN Orlen, který získal Unipetrol od českého státu v roce 2004, následující prohlášení:

„Pražský soud zamítl návrh Agrofert Holdingu na zrušení rozhodnutí arbitrážního soudu ze dne 21. 10. 2010, který odmítl nárok Agrofertu na zaplacení pokuty ve výši 19 464 473 000 Kč za škody způsobené v důsledku nekalé konkurence, protiprávního poškození dobrého jména uvedené české společnosti a neplnění smluv uzavřených mezi společnostmi v letech 2003–2004. Arbitrážní soud v roce 2010 odmítl nárok Agrofertu v plné výši a rozhodl, že firma musí zaplatit náklady soudního řízení, které vznikly společnosti PKN Orlen. Agrofert na to podal návrh k místně příslušnému soudu v Praze ve snaze arbitrážní rozhodnutí zvrátit. Dnešním rozhodnutím dal pražský soud zapravdu společnosti PKN Orlen, když potvrdil nález arbitrážního soudu ze dne 21. 10. 2010 a návrh Agrofertu označil za neopodstatněný.“

Agrofert tento týden oznámil, že se proti tomuto pro něj nepříznivému soudnímu nálezu odvolá. Je to zatím poslední rozhodnutí soudu v právní bitvě, která začala před bezmála deseti lety, kdy PKN Orlen nesplnil svůj závazek prodat Agrofertu chemická aktiva Unipetrolu v případě, že Orlen získá v českém petrochemickém gigantu většinový podíl. V roce 2009 uvalily české soudy na Poláky za porušení smlouvy pokutu ve výši zhruba 2 mld Kč, čili desetkrát méně, než požaduje Agrofert.

Rozhodnutím Agrofertu pokračovat v právních krocích proti PKN se jeho jediný akcionář, čili český ministr financí, ocitá v poněkud prekérní situaci. Jednak je tu česká vláda, která právě jedná o tom, zda přijme nabídku PKN spojit jeho rafinérský byznys v ČR, představovaný Unipetrolem, s českou státní firmou ČEPRO, která ovládá velký díl českého trhu s pohonnými hmotami a skladuje státní strategické palivové rezervy.

Už více než pět let se české vlády zaobírají myšlenkou na vytvoření jediného holdingu, který by spojil ČEPRO a společnost MERO, která vlastní a provozuje český úsek ruského ropovodu Družba a ropovodu IKL, a následné včlenění tohoto holdingu do rafinérské společnosti, jako je Česká rafinérská, spadající pod Unipetrol, nebo Slovnaft, patřící maďarskému státnímu podniku MOL.

Andrej Babiš celý plán minulý týden zpochybnil, když novinářům řekl, že „ČEPRO a MERO jsou strategické majetky Českého státu a my je nechceme privatizovat nebo je vkládat do nějakého společného podniku. To je moje stanovisko.“

Lidé jako například Patrik Tkáč, zakladatel kontroverzní finanční skupiny J&T, která má v Unipetrolu nezanedbatelný menšinový podíl, si teď nejspíš kladou otázku, zda stanovisko ministra financí není ovlivněno poněkud napjatými právními vztahy Agrofertu a PKN. Nebo možná dokonce obchodními vztahy Agrofertu a ČEPRO. Agrofert totiž ČEPRO zásobuje biopalivy. V roce 2013 udělal Agrofert u ČEPRO byznys za víc než miliardu korun.

Pokud by PKN Orlen někdy měl získat větší vliv v ČEPRO, kdo ví, co by to znamenalo pro nadstandardní vztahy, které má ČEPRO s privátním byznysem s biopalivy ministra financí? Nebo jak by to ovlivnilo touhu Agrofertu pomstít se PKN za debakl s Unipetrolem? Zkrátka a dobře, je zřejmé, že sbližování ČEPRO a PKN může ohrožovat zájmy Agrofertu. Co ale není vůbec jasné, je to, jak by to mohlo ohrozit zájmy České republiky.


In English

When the national interest and the interest of Agrofert clash

If PKN Orlen was ever to gain more influence in ČEPRO, the state firm that controls a large chunk of the Czech motor fuels market and stores the country’s strategic fuel reserves, who can say what might happen to ČEPRO’s excellent relationship with the finance minister’s private biofuel business? Or to Agrofert’s appetite for revenge on PKN after the Unipetrol debacle?

Picture caption reads Self-control: Agrofert companies such as PREOL sold over a billion crowns' worth of biofuel to the state in 2013

The Czech finance minister is in negotiations with PKN Orlen, owner of Unipetrol, over the future of state-owned CEPRO. At the same time, his own business, Agrofert Holding, is a major supplier of biofuels to CEPRO. And as if that was not enough, Agrofert is pursuing PKN for EUR 725 million in damages over Unipetrol.

Less than a week before Andrej Babis was sworn in as Czech finance minister this January, the state-owned Polish petrochemicals giant PKN Orlen, which acquired Unipetrol from the Czech state in 2004, issued a statement which read as follows:

“A court in Prague has dismissed a petition by Agrofert Holding for the reversal of the Arbitration Court's decision of October 21st 2010 on the payment of CZK 19.5 billion in damages for losses incurred as a result of unfair competition, unlawful injury of the Czech company's reputation, and default on contracts executed by the companies in 2003–2004. In 2010, the Arbitration Court dismissed Agrofert's claim in full and ruled that the company pay the court fees incurred by PKN Orlen. Agrofert then lodged a petition with a court of general jurisdiction in Prague, moving for the reversal of this decision. In today's ruling, the court in Prague concurred with PKN Orlen's position, upholding the judgement issued by the Arbitration Court on October 21st 2010 and dismissing the petition as groundless.”

Agrofert revealed this week that it would appeal against this latest unfavourable court ruling in a legal battle that began ten years ago after PKN failed to honour its agreement to sell on to Agrofert the chemical assets of Unipetrol in the event that PKN acquired a majority stake in the Czech state’s petrochemicals company. In 2009, the Czech courts imposed a penalty of some CZK 2 billion on the Poles for breach of contract, ten times less than Agrofert is seeking.

Agrofert’s decision to press on with its legal action against PKN places its single shareholder, the Czech finance minister, in an uncomfortable position. To begin with, the Czech government is now deciding upon on whether to accept PKN’s proposal to join up its Czech refining business, owned by Unipetrol, with CEPRO, the state firm that controls a large chunk of the Czech motor fuels market and stores the country’s strategic fuel reserves.

For over five years, the government has been considering the creation of a single holding company that would bundle up CEPRO and MERO, the company that owns and operates the Czech section of Russia’s Druzhba pipeline and the IKL pipeline, and then integrate this all into a refining business, such as Unipetrol’s Ceska Rafinerska, or Slovnaft, part of the Hungarian state-owned MOL.

Andrej Babis threw the whole plan into the air last week when he told journalists that “CEPRO and MERO are strategic assets of the Czech state and certainly we will not want to privatise them or to put them into some joint company. That is my position."

People, such as Patrik Tkac, founder of the controversial financial group J&T, which has built up a substantial minority stake in Unipetrol, must now be wondering whether the finance minister’s position is influenced by Agrofert’s strained legal relationship with PKN. Or even, perhaps, by Agrofert’s commercial relationship with CEPRO. Agrofert supplies CEPRO with biofuels. In 2013, the CEPRO business was worth over a billion crowns to Agrofert.

If PKN was ever to gain more influence in CEPRO, who can say what might happen to CEPRO’s excellent relationship with the finance minister’s biofuel business? Or to Agrofert’s appetite for revenge on PKN after the Unipetrol debacle? In short, it is clear how Agrofert's interests might be threatened by PKN and CEPRO moving closer together. But is far from clear how this would harm the interests of the Czech Republic.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy