Poslední apel rozumu

26. 11. 2020 | 08:52
Přečteno 21405 krát
Během posledních několika dní se u mě udály tři zcela zásadní události, které nakonec vyústily v tento text, který je možná jakýmsi posledním nápadem a plánem, jak z toho všeho alespoň částečně ven.

Od té doby, co píšu o covidu a pustil jsem se do Zdravého Fóra, dostávám maily a zprávy od běžných lidí, kamarádů, ale i od lékařů z covidových ARO, sester, učitelů, vědců... A kupodivu mají téměř všechny jedno společné.
„Moc děkuji za to co děláte, uklidňuje mě, že ještě existují lidé, kteří jsou schopni racionálně myslet... souhlasím plně s vámi a jsem rád, že se snažíte dohledávat si data a obdivuji, že máte odvahu se ozvat...“

Ohromná spousta lidí vidí to šílenství, které se kolem nás děje, a přesto mlčí a bojí se. Vidí vládní opatření a rozhodnutí, která nejenže jsou hloupá a nelogická, ale bohužel jsou bez jakéhokoli přesahu. Nejdelší vládní vize končí za dva dny, protože třetí den už se nařízení překotně mění… Ale co je horší, všechna mají strašlivý dopad na zdraví, ekonomiku a celkový život v naší zemi – jsou to čisté sociální experimenty s námi všemi.

Před pár dny jsem náhodou seděl celý večer nad vínem s Michalem Faflíkem - výtvarníkem, který byl s Václavem Havlem u Sametové revoluce od samého začátku. On také, mimo jiné, stojí spolu s Bořkem Šípkem, i za první lavičkou VH, která stála před jeho vinárnou.
Tehdy, v úplných listopadových začátcích, když sedávali po bytech, divadlech a kavárnách - bylo kolem Občanského Fóra doslova jen pár desítek lidí a všichni prostě věřili, že dělají něco správného. V té revoluční době jim šlo skutečně doslova o kriminál, nebo dokonce život, kdyby nakonec komunismus nepadl. A pravděpodobnost, že se tak opravdu stane, byla v začátcích ve skutečnosti téměř nulová. A přesto to nevzdali a ono se to nakonec otočilo a těch pár lidí doslova přepsalo dějiny.

To bylo tehdy skutečné hrdinství. Ale dnes o nic vlastně nejde!

Jediné moje hrdinství spočívá snad pouze v tom, že jsem se po tomto pěkně stráveném večeru při povídání o Václavu Havlovi, i přes zcela debilní zákaz vycházení, vracel po dvou lahvích vína domů do kopce... ;-)

Druhým hmatatelným bodem obratu, byl pro mě fakt, že i já jako malý český „epidemiolog amatér“ můžu odhalit blbost, kterou napsala renomovaná agentura Reuters, přebrala ji česká ČTK a desítky serverů a periodik po celém světe.
https://blog.aktualne.cz/blogy/jan-tomanek.php?itemid=38245
A nikomu to přitom nevadilo (a stále nevadí), nikdo chybu neodhalil, nikdo se neozval a přitom falešná zpráva zasela zas další a další strach do milionů lidí po celém světě.

A posledním a možná nejklíčovějším bodem byl email, který jsem dostal minulý pátek od ředitele jedné univerzity. Email začínal obdobně, jako jsem již citoval jiné a pokračoval:
„...používejte to jakkoliv chcete, ale prosím ANONYMNĚ, nepřeji si zveřejnění mého jména kdekoliv. Sice u nás na univerzitě většina nejvyššího vedení zastává tuto linii, ale mezi běžnými zaměstnanci jsou takové názory v menšině a my samozřejmě musíme dodržovat všechna ta vládní opatření. Sám za sebe jsem samozřejmě podepsal petice lékařů i Zdravého fóra, ale veřejně s tím nevystupuji, to není moje úloha.“

„A moje úloha to snad je???!!!„ napsal jsem mu,

Odpověděl tehdy zcela chlapsky
„..uvědomuji si to a vím, že to je slabost moje i celého systému. Mlčící většina. Nebo třeba mlčící polovina.“

A tak jsme si začali dál přátelsky psát...

Mě totiž také nebaví celé dny studovat grafy o šíření nemoci a úmrtnosti v České republice nebo kontrolovat práci novinářů. Chci si dál v klidu psát své knihy. A co je nejhorší, já můžu stokrát studovat šíření epidemie, srovnávat příznaky chřipky a poukazovat na její skutečnou nebezpečnost pro děti – můžu mít stokrát pravdu, ale budu vždy jen „umělec epidemiolog amatér”, který radí vládním odborníkům, kteří ale, jak se ukazuje pravdu nemají.

Jediná cesta z toho všeho je prostě na vás – na lékařích, profesorech, ředitelích škol, epidemiolozích, statisticích, hygienicích, sestrách, virolozích, ekonomech, psycholozích, psychiatrech, právnících, sociolozích, opozici... Zkrátka na všech, kteří k tomu mají odborně co říct a vědí, že se tu děje zvěrstvo.

Vy všichni musíte třísknout do stolu a zakřičet DOST!

Ozvat se a začít lidem ukazovat druhou stranu mince pohledem svého oboru. Skutečnou, médii nezkreslenou realitu nemoci.
Právě na vás je lidi uklidnit a zbavit je strachu. A to je přesně ta cesta, která věřím, že nakonec povede ke tlaku na vládu a postupně ke změně politiky populistické vlády a návratu země do normálu.

Rozumím, že pro většinu z vás z akademické půdy, není obvyklé se ozvat, mediálně vystoupit a ukázat svůj postoj. Mnozí, kteří mi píší, se bojí o svá místa v nemocnicích, školách, ve vědeckých ústavech, nebo se jen bojí dlouhých prstů Prymuly a dalších, kteří stále tahají za vládní nitky. Nebo posměchu státní propagandy, která jede skutečně naplno a mnozí její hořkou chuť už okusili.
Ale myslím, že opravdu natal čas vystoupit, překročit své stíny a ozvat se. Teď je totiž právě toho vašeho hlasu nejvíc zapotřebí! Nikdo jiný než vy to bohužel udělat nemůže!
O to víc děkuji všem, kteří už nemlčí a jsou za to bohužel po zásluze „odměňování“ a zesměšňováni v médiích... ;-(
Vytrvejte prosím!

Zkuste bojovat za pravdu a objektivitu!

Pokud máte přístup do médií, jděte tam prosím a mluvte otevřeně o covidu a celém tom šílenství z pohledu svého oboru. Ukažte prosím lidem i ten druhý pohled, který není obalen strachem a mrazáky s mrtvolami. Pohled čisté reality čísel, srovnávání bez emocí s jinými nemocemi, s realistickými počty úmrtí a skutečným nebezpečím. O sociologickém a ekonomickém dopadu nesmyslných opatření na společnost. Překládejte a ukazujte oponentní studie ze zahraničí.
Ukažte zkrátka lidem a vládě, ve vědě tak naprosto běžný, oponentní názor a posudek, který ale dnes zcela nepochopitelně zmizel. A nahradila ho jen hysterie vládních odborníků, kterým někdo sahá na hračku.
Vystupte a ozvěte se, když slyšíte zcestné kalkulace kolegů o tisícovkách mrtvých denně, které už nelze odvrátit! Když totiž taková slova nemají dost hlasitý oponentní názor, stávají se pak bohužel obecnou pravdou, která formuje celou společnost a její strach.

Samizdat
Pokud nemáte cestu, jak své odborné texty uveřejnit, rád vám s tím sám a s dalšími lidmi ze Zdravého Fóra pomůžeme. Tam se také zajímavé texty již snažím sdružovat. Čtenost našich článků se pohybuje v desítkách tisíc a zájem roste a věřím, že si je lidé budou dále sami sdílet.
Udělejme takový novodobý samizdat pro lidi – vědecky populární články, kterým lidé porozumí a zbaví je zbytečného iracionálního strachu.
A pokud se přesto bojíte, můžeme texty uveřejnit i anonymně – pouze se zveřejněním vaší profese a odbornosti.
Pokud sami znáte odborníka, který by se měl vyjádřit, zkuste ho přesvědčit. Napište svým kolegům, aby také promluvili a věřím, že se postupně budou přidávat další a další.

A nevěřte nikomu, kdo vám říká, že to nemá smysl.
Bývalý vězeň-dramatik dokázal otočit kormidlo dějin a mně se zase jako „epidemiologovi amatérovi“ podařilo nachytat při šíření lži jednu z největších světových tiskových agentur.
Každé i malé gesto má totiž smysl a jak mi jednou řekl jeden kněz „Všechno se počítá...“

Není totiž vůbec důležité, že jste třeba v menšině – důležité je pouze to, že věříte ve svou pravdu a nenechte se ukolébat tím, že to, co se děje, je normální, nebo že je důvod, aby to takové bylo napořád.
Pojďte do toho prosím s námi, napište a zveřejněme konečně pravdu!

Slovy Václava Havla:
„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“


www.zdraveforum.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy