Konec mediálních lží!

19. 11. 2020 | 10:59
Přečteno 23371 krát
Původně jsem chtěl tento text adresovat novinářům, médiím a hlavně šéfredaktorům. Jeho vyznění ale nakonec bylo takové, že bych musel jen křičet a nadávat ve vysoké fistulce a to by bylo směšné.
Nebudu volat po posledních skutečných solidních novinářích a prosit je, aby už PROBOHA začali konečně dělat svoji práci a ještě si třeba ověřovat data z více zdrojů a hlavně přemýšlet.
Oslovím tedy raději své spoluobčany, aby viděli, jak vypadá dnešní mediální realita.

Vůbec jsem netušil, že ještě ten den, kdy dopíšu svůj text „Viním a žaluji média!“ narazím zcela náhodou na skutečného sólokapra, který bohužel jen potvrdí moje slova a co je horší, v naprosto šíleném globálním měřítku.

Náhodou jsem včera zahlédl článek z portálu E15, který jsem ještě jako jedny z posledních zpráv četl.
https://www.e15.cz/koronahelpdesk-e15/svedove-imunitu-vuci-koronaviru-neziskali-druha-vlna-epidemie-se-zemi-nevyhne-1375359
Ve článku se píše, jak ve Švédsku začíná zuřit druhá vlna, jak se úmrtí „šplhá ke stovce denně“ a následuje STŘEDEČNÍ číslo 96 zemřelých, na kterém je celý článek „upečený“.

Ukázka z článku E15
Ukázka z článku E15


A právě číslo 96 je pro následující naprosto klíčové.

Protože čísla ze zahraničí občas sleduji a vím, že je na tom nyní Švédsko „relativně“ dobře a úmrtí se tam pohybují zatím v jednotkách, nebo menších desítkách, tak mě to docela překvapilo.
Podíval jsem se tedy nejprve na Worldmeter https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
na který se ve článku sami autoři odkazují a zde je za středu 18.11. uvedeno oficiální číslo 11 zemřelých, které také zcela koresponduje i s grafem a jeho dřívějším vývojem. (toto číslo se bude následujících 14 dní dále zpřesňovat - viz dále). Začalo mě to tedy více zajímat, jak k číslu 96 dospěli.

Wordometer a ourworldindata.org - data k 18.11.2020
Wordometer a ourworldindata.org - data k 18.11.2020

Vím, že Švédsko bohužel reportuje a ověřuje data úmrtí až se 14ti denním zpožděním o to zvláštnější mi přišlo prohlášení, že někdo už druhý den ZCELA PŘESNĚ zná číslo 96, které neznají ještě ani švédští epidemiologové. Jinak by bylo totiž samozřejmě zveřejněno.
Na tomto grafu, https://adamaltmejd.se/covid/ který se mi podařilo dohledat, je krásně vidět jak se data zpřesňují až se 14ti denním zpožděním a nejnovější data skutečně odpovídají POUZE 11 reportovaným úmrtím za středu 18.11.
I po předpovědi dopočtu, (viz graf přerušovaná čára) se MOHOU čísla PRAVDĚPODOBNĚ pohybovat mezi 30 a 40 k datu 18.11. Což ale jednak NENÍ jisté a hlavně je to 2x-3x méně, než článek tvrdil.

Švédsko - Data úmrtí - 14ti denní dopočty a predikce (k 18.11. 2020)
Švédsko - Data úmrtí - 14ti denní dopočty a predikce (k 18.11. 2020)


Začal jsem tedy pátrat, kde se tato data vzala a teprve v tomto bodě mi spadla čelist.
Jedná se pravděpodobně o tuto zprávu ze světově renomované agentury Reuters - tedy žádný bulvár:
https://lta.reuters.com/article/idUSL8N2GS43Y

Ukázka ze zprávy Reuters 18.11.2020
Ukázka ze zprávy Reuters 18.11.2020


Portály a servery ji přejaly čistě CTRL+C a CTRL+V – bez elementárního ověření a ti hloupější, jako E15, ještě na jejím základě napsaly článek a použily grandiózní titulek.
Co je však ještě horší, přejala ji opět bez ověření i ČTK!

Výběr z Českých médií
https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/ve-svedsku-zemrelo-nejvic-lidi-s-covidem-za-tri-mesice.8f67cbe4/ (19.11. po upozornění opraveno a dementováno, že zpráva pocházela z ČTK - což je možná ještě závažnější, že ji rozesílala další renomovaná tisková kancelář.)
https://dennikn.sk/minuta/2148637/
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rousky-a-otevrena-okna-lanovek-svycarsko-zachranuje-lyzarskou-sezonu-129982
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/on-line-v-cesku-se-denni-narusty-nakazenych-snizuji-v-utery-pribylo-4246-pripadu-40342481


A samozřejmě, i množství zahraničních serverů - opět čisté COPY a PASTE
https://twitter.com/BNODesk/status/1329141575956434944
https://www.metro.us/sweden-registers-96-new/
https://nationalpost.com/pmn/health-pmn/sweden-registers-96-new-daily-covid-19-deaths-highest-for-months
https://kelofm.com/2020/11/18/sweden-registers-96-new-daily-covid-19-deaths-highest-for-months/
https://news.trust.org/item/20201118121521-4pqu0

A takto bych mohl pokračovat – dejte si do Google „Sweden 96 deaths“ za posledních 24 hodin a sami tu hrůzu desítek článků uvidíte.

Dal jsem si tu práci a původní text skutečně dohledal, dokonce i s vyjádřením hlavního Švédského epidemiologa Anderse Tegnella:
https://omni.se/tegnell-dagens-dodsfall-utspridda-over-lang-tid/a/we39jn
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yRl9vR/fhm-96-nya-dodsfall-med-covid-19
Ten potvrzuje, že za středu 18.11. skutečně do systému přišlo 96 úmrtí, ale šlo právě o ono zpětné reportování, které se tentokrát trochu protáhlo...
Tedy ta šokující data 96 mrtvých jsou ve skutečnosti SOUHRNNÝ údaj doplněných úmrtí od 30. října do dnešního data – což je v průměru na den cca 5 úmrtí...

Seděl jsem před monitorem a nevěřil svým očím.

Toto skutečně dělají média a bohužel nejen ta česká – takto nakládají s citlivými daty a čísly, která ovlivňují veřejné mínění a doslova desítky milionů životů po celém světě. Názory a strach lidí.
Čísla, kvůli kterým se zavírají státy a lidé se bojí smrti – čísla, která dělají realitu a podklad pro „pravdu“ dalších teorií, které na ní staví svou obhajobu...

Nejedná se zde jen o "překlep" nebo nějakou banální chybu, toto je podle mě vrcholek ledovce, práce médií. Jak zcela bez jakékoli odpovědnosti šíří informace, které mohou mít charakter poplašné zprávy, aniž by jakkoli ověřovali jejich pravdivost. A s hrůzou se ptám, kolik podobných zpráv naší realitu strachu ještě tvoří...?

Toto by měli vidět všichni, kteří podléhají současné iluzi strachu, pochopit, jak média dnes informují a ohýbají realitu.
Myslím totiž, že větší důkaz naprostého amatérismu a zcela nepokryté šíření lži (chcete-li nepravdy), snad ani není možné najít. Protože, toto, je v době, kdy je opravdu potřeba každé slovo pečlivě vážit, už opravdu přes všechny čáry.
Rovněž si myslím, že by média měla být za podobné činy plně zodpovědná, protože máme platné mediální a tiskové zákony.
A šíření takových nepravd renomovanými agenturami má dle mého názoru velkou míru společenské nebezpečnosti.


Bojím se, jestli novináři brzy neobrátí svůj kurz informování, lidé, se začnou ptát, jestli je to opravdu jen náhoda a neschopnost médií, nebo něčí záměr a pak půjdou skutečně do ulic a bojím se, že to neskončí dobře...

(Obrázky stránek článků jsou vloženy jako důkaz stavu k 19.11.)

-------------------------------------------------------------------------------

Aktualizace 20.11.
Ozvala se první dotčená média.
Představu o jejich sebereflexi si udělejte sami. Jeden z emailů od EuroZprávy.cz:

Dobrý den,
redakce by ocenily, kdyby nespokojení čtenáři začali konečně využívat kontaktní formuláře či mailové adresy, které mají uvedené na webových stránkách :) Snaha poukazovat na omyly veřejným lynčováním, anižby byla přímo upozorněna sama redakce, není snahou o změnu či zlepšení kvality zpravodajství, ale pouze o masáž vlastního ega.

S pozdravem
Lukáš Kňazovický
(Šéfredaktor portál EuroZprávy.cz)

----------------------------------------------------------------------------

ČTK na základě mého zjištění upravila původní zprávu.
Slova "chyba", "nepravda" nebo "omluva" byste ale v textu hledali marně, i když zprávu mezitím četly desítky a možná stovky tisíc lidí.

Dobrý den,
ČTK zmíněnou zprávu opravila, opravené znění, které naleznete v příloze, rozeslala odběratelům stejným způsobem jako původní informaci.
(ČTK text opravy)

S pozdravem,
Jan Vavrušák
šéfeditor ČTK

----------------------------------------------------------------------------

Aktualizace 21.11.
Dotazoval jsem ČTK, jestli informovala i agenturu Reuters, aby chybu opravila, ale reakci jsem od nich stále žádnou neobdržel.

Na většině serverů nejenže na výzvy na opravu nereagovali, ale nepravdivá a poplašná zpráva se na serverech stále nachází!

Jestli máte někdo sílu, stálo by to popohnat média k zodpovědnosti, kterou ze zákona mají - tedy žalobou za šíření nepravdivé a poplašné zprávy, podáním podnětu na mediální radu, nebo na radu ČTK!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy