Pivo s příchutí slunce

07. 11. 2016 | 11:09
Přečteno 4903 krát
Bez Slunce by pivo neexistovalo. Jsou však pivovary, u kterých nehraje sluneční energie klíčovou roli jen pro vypěstování chmele a ječmene. Solární energie může přispět také k využití místních zdrojů při výrobě lahodného moku.

Na jedno obnovitelné

Řada světových společností si uvědomuje, že využití obnovitelných zdrojů energie pro pokrytí části spotřeby pomůže dobrému jménu firmy u veřejnosti i prospěje ekonomice podniky snížením výdajů za energie. Již několik let doslova „zelenají“ datová centra Apple, Google nebo Facebook. Společnost Intel nebo HP zase nakupují elektřinu od producentů energie z obnovitelných zdrojů.

Pivovary zatím zůstávaly tak trochu stranou pozornosti o jejich udržitelný přístup k energetice. Využití fotovoltaických elektráren v pivovarech sleduje již druhým rokem portál solarplaza.com. Nabízí přehled čtyřiceti pivovarů, které pivo vyrábí také pomocí elektřiny vyráběné solárními panely. Nabízíme vám pohled do obnovitelného světa pivovarů, rozšíření o české a evropské projekty.

Král solárního piva

Žebříčku solarplaza.com sestaveného podle výkonů jednotlivých projektů v pivovarech dominují americké společnosti. První místo patří americkému MillerCoors, který v nedávné době dokončil výstavbu 3,2 MW solární elektrárny. Přes deset tisíc panelů vyrobí elektřinu potřebou pro produkci sedmi milionů piv ročně. Ročně tak energie ze slunce sníží znečištění o zhruba 70 milionů kilogramů oxidu uhličitého, což odpovídá ekvivalentu odstavení asi 12 tisíc osobních aut. MillerCoors nejen pomocí projektů šetrné energetiky snížil spotřebu energie během pěti let o 30 %. Již dříve si pivovar pořídil 1 MW bioplynovou stanici, která produkuje elektřinu i teplo z pivovarských odpadů.

Solární dvojkou mezi americkými pivovary je kalifornská Sierra Nevada, která pomocí 2,6 MW solární elektrárny a čtyř bioplynových stanci pokrývá až dvě třetiny své spotřeby (na solární energii připadá zhruba 20 %). O druhou pozici se dělí s dalším americkým pivovarem. Jde o Sierra Nevada v Chicagu, který pětinu energetických potřeb v pivovaru pokývá energií z 2,6 MW solární elektrárny. Také o třetí příčku solární pivovarské ligy se dělí dva pivovary: Tiger v Singapuru, který spadá pod Heineken. Letos zde připojili fotovoltaickou elektrárnu s instalovaným výkonem téměř 2,2 MW, která ročně vyrobí 2,3 milionů kilowatthodin čisté elektřiny. Obdobný výkon má také TBC - Lagunitas v Petaluma v Kalifornii, kde by měla solární energie pokrýt až polovinu spotřeby elektřiny.

Celkem se do solární pivovarnické ligy webu solarplaza.com dostalo pouze šest evropských projektů a všechny spadají právě pod Heineken. Jak solarplaza.com glosuje, Budweiser Beer je sice králem piv co do objemu, ale Heineken se může hrdě hlásit k značce „král solárního piva“. Jeho fotovoltaické elektrárny na střechách pivovarů v Belgii, Velké Británii nebo Itálii dosahují celkového výkonů přes šest megawattů. Belgický závod dokáže pomocí solární energetiky pokrýt až čtvrtinu své spotřeby elektřiny. U příležitosti Expo 2015 Heineken představil pivo vyrobené čistě sluncem. Birra Moretti Baffo d'Oro je pochopitelně stále ze sladu, chmele a dalších tradičních ingrediencí. Avšak díky osmi tisícům solárních panelů na střeše závodu v Comun Nuovo, městu ležícím v provincii Bergamo, lze o tomto pivu hovořit jako o prvním solárním italském pivu.

Celkový koncept zapadá do strategie Heinekenu snížit emise o 40 % do roku 2020. pravidelně. Globální hráč ve světě pivovarnictví, Heineken, také během diskuze o další roli zelené energetiky v Evropě podpořil přijetí nových cílů pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů a snížení emisí do roku 2030 v rámci EU. Škoda, že svůj dobrý přístup k ochraně ovzduší a snižování spotřeby fosilních paliv neprosazuje společnost také u svých značek v Česku.


(foto: Solární panely na pivovaru Heineken, Den Bosch, Nizozemí)

V seznamu solarplaze.com se však neobjevily německé pivovary. Těžko říct, proč autoři vynechali zemi s největším důrazem na využití energie z obnovitelných zdrojů. Tak velké projekty jako v USA nebo Itálii sice dohledatelné nejsou, ale můžeme najít například projekt jednoho z nejstarších pivovarů na evropském kontinentu Augustiner, který v Mnichově z 1628 vysokoúčinných solárních panelů získá ročně 420 tisíc kilowatthodin elektřiny. Malá solární elektrárna o výkonu 70 kilowattů je také na pivovaru ve Freiburgu.

Solární energie využívají i malé pivovary v USA. Například kalifornský projekt z Anderson Valley Brewing Company. Zde fotovoltaická elektrárna o výkonu 125 kilowattů pokryje až 40 % spotřeby tohoto pivovaru a tak se dokonce sluneční energie stala součástí značky. Za povšimnutí však stojí také pivovar na Havaji Maui Brewing Company, kde pomocí 100 kilowattové solární elektrárny pokrývají 90-95 % spotřeby firmy.
Seznam solarplaza.com však nelze brát jako žebříček všech pivovarů se solárními panely na světě, ale spíše jako ukázku nejúspěšnějších nebo nejznámějších příkladů pivovarů s přidanou solární hodnotou.

Další zelená energie pro pivo

U pivovarů však nejde jen o využití nejběžněji dostupné fotovoltaiky. Ve světě najdeme také pivovary, které svou spotřebu pokrývají pomocí větrné energie. Jde například o Uinta Brewing Company ze Salt Lake City. Zde vyrábí „větrné“ pivo již od roku 2001. V roce 2011 pak Uinta přidala na střechu solární panely, které pokrývají 15 procent spotřeby pivovaru.

Další šetrným zdrojem je teplo vyrobené trubicovými solárními kolektory. Za podpory prostředků z evropských fondů tyto systémy instaloval například Heineken v pivovarech ve španělské Valencii, rakouském Göss nebo portugalské Vialongze. Solární projekty pak pokryjí v uvedených pivovarech potřebu tepla zhruba mezi 18 až 24 % celkové roční potřeby.

Tepelnou solární energii využívá také tradiční bavorský pivovar Hofmühl v Eichstättu. Pomocí slunečních kolektorů instalovaných a bioplynové stanici zpracovávající biologicky rozložitelné odpady z výroby piva chce dosáhnout energetické soběstačnosti a nulové bilance emisí.

Domácí zelená liga pivovarů

Česko se chlubí prvním místem ve spotřebě piva na hlavu. Logicky se pak nabízí otázka, zda i domácí pivovary myslí na využití šetrných zdrojů energie.

Větší solární elektrárny můžeme najít například na pivovaru Broumov (124 kW, projekt z roku 2008), v pivovaru Krakonoš (101 kW, 2009) nebo v pivovaru Tambor (60 kW, 2010). Smysl investice do fotovoltaické elektrárny vystihl majitel pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský při slavnostním spuštění projektu před šesti lety: „Nejvíce piva se vyrábí v létě, nejvíc svítí slunce také během léta. My tak můžeme vyrobenou elektrickou energii využít při chlazení a vaření, které je v létě energeticky nejnáročnější.“

Více zastoupený obnovitelných zdroj v českých a moravských pivovarech je bioplyn, který lze produkovat z pivovarnických odpadů. Využití bioplynových stanic může do energetického hospodářství pivovarů přispět produkcí tepla, elektřiny i snížením množství odpadů. Jeden z nejstarších projektů můžeme najít v Poličce další například v pivovaru Černá hora. Bioplynová stanice zásobuje také teplem komplex objektů malého pivovaru v Dětenicích – zámek, hotel, pivovar a dodává do sítě čistou elektřinu. Projekt je z roku 2012 a má výkon 1000 kW.

Dobrým příkladem mezi velkými pivovary je také využití bioplynu v pivovarech spadajících pod Prazdroj. Bioplyn pomáhá snižovat spotřebu zemního plynu. Bioplynky v pivovarech v Nošovicích a Velkých Popovicích vytvoří ročně více než jeden milion m3 bioplynu, který je využit na výrobu tepla. Jiný zelený projekt Prazdroje můžeme najít přímo v Plzni. Od plzeňského Prazdroje zde odebírá mláto Plzeňská teplárna, která jej spaluje s další biomasou v kotli. Ročně jde zhruba o dvě desítky tun vysušeného mláta s výhřevností 6,6 GJ/t. „Lisování a spalování mláta přispěje k další redukci uhlíkové stopy, kterou se nám podařilo za pět let snížit o 20 procent. Příznivý vliv na životní prostředí má také fakt, že se mláto už nepřepravuje na velké vzdálenosti, ale využívá se v zařízeních teplárny vedle pivovaru," uvedla při spuštění zařízení v roce 2012 Drahomíra Mandíková z Plzeňského Prazdroje.

Ve světě jsou tahouny tohoto trendu společnosti MillerCoors a Heineken, které střechy svých pivovarů pokryly solárními panely. Konkrétní realizace využití šetrné energie ve formě bioplynu nebo solární elektřiny jsou příklady dobré praxe, které ukazují že i výroba piva může mít přesah k lepšímu životnímu prostředí. Zelená energie však současně pomáhá pivovarům snížit výdaje za energie a zvýšit podíl energetické soběstačnosti. Na několik solárních projektů v českých pivovarech z minulých let by nově mohly navázat další producenti piva.

(článek vyšel v upravené podobě v časopise Energie 21)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy