Nacionalismus ve Francii neprošel

15. 12. 2015 | 08:24
Přečteno 2341 krát
Na jaře 2002 se ve Francii konalo druhé kolo prezidentských voleb, v němž se utkali pravicový kandidát Jacques Chirac, dosavadní prezident republiky, a předseda nacionalistické Národní fronty Jean-Marie Le Pen. Chirac tehdy zvítězil s osmdesáti procenty. Krátce nato jsem byl na pár dní v Paříži a navštívil jsem tam jednoho kamaráda ještě z dávných šedesátých let, kdy jsme chápali slovo „kamarád“ i jako „soudruh“.

„Naplij mi do tváře!“ zvolal kamarád pateticky, jak to Francouzi dovedou. „Já, marxista, a šel jsem volit, abych dal svůj hlas buržoazii a Chirakovi!“ A nebyl sám. Celá levicová Francie šla v druhém kole volit Chiraka, tedy politika pravicového, i když méně konzervativního a méně proamerického, než je třeba německá křesťanská demokracie, jen aby náhodou nebyl zvolen krajně pravicový, nacionalistický a antisemitský Le Pen.

K tomu tehdy vyzvala své voliče i socialistická strana, jejíž kandidát Lionel Jospin, jenž stál v čele socialistické vlády, se tenkrát umístil v prvním kole o pár desetin procent za Le Penem, takže se nedostal do druhého kola, kam při prezidentských volbách postupují jen dva kandidáti. Napětí bylo velké, vždyť Jospin před volbami předsedal socialistické vládě po dlouhých pět let a s prezidentem Chirakem se socialistům vládlo jen obtížně, vláda a prezident byli v této „kohabitaci“ opačných politických orientací.


Krajské volby nejsou ve Francii důležité

Francie má 67 miliónů obyvatel, z toho přes 64 miliónů v evropské Francii, a počet lidí stále roste vlastně jen díky přistěhovalcům. Úhrnná plodnost, tedy počet živě narozených dětí připadajících na jednu ženu v reprodukčním věku, je tam sice pouhých 2,02 (to v ČR je ještě horší, stále tu klesá, a nyní je už jen 1,41), ale vývoj je ve Francii nadějný, protože přes 27 procent tamních novorozeňat má aspoň jednoho rodiče, jenž se narodil mimo EU. Francie přitahuje hlavně mladé lidi, nejvíce z Afriky.

Z hlediska překonávání homofobie (diskriminace homosexuálů) je zajímavé i to, že od května 2013 uzavírají ve Francii podle zákona sňatky i stejnopohlavní páry, jimž se pochopitelně navíc nijak nebrání v osvojování dětí.

Kraj (région) je ve Francii jednotkou územní samosprávy a právnickou osobou, jíž ústava a zákony svěřují i část státní správy, tedy působnost přenesené ze státní správy. Zvláštností je, že od poloviny padesátých let minulého století se jejich působnost, velikost a hlavně jejich vztah ke státu a naopak k nižšímu článku státní správy (departemánům, jež bychom asi měli česky nazývat okresy, a jejich prefekturám) často mění, při pohledu zvenčí to je permanentní reforma státní správy a samosprávy.

Až do roku 2014 měla Francie sedmadvacet krajů (včetně Korziky), z toho pět v zámoří. Od prosince 2014 je v evropské části Francie (i s Korzikou) třináct krajů. Každý se skládá z pěti až třinácti departemánů a má 2,5 až 12 milionů obyvatel, tolik lidí žije v pařížské oblasti, zvané Ile de France – Ostrov Francie. Každý kraj má dvě rady: volené krajské shromáždění, jež rozhoduje o poměrech, jež jsou v jeho zákonné působnosti, a poradní shromáždění, což je krajská hospodářská, sociální a environmentální rada, představující „živé síly“ kraje. Poradní shromáždění se předem vyjadřuje k otázkám, o nichž rozhoduje krajská rada, tedy o školství, dopravě, hospodářském rozvoje kraje i k daňovým otázkám.

Do krajských rad, jejichž mandát je šestiletý, se volí podle zásad poměrného zastoupení, a rada tedy může být i různobarevná. Dvoukolové volby ale ještě více posilují silné a naopak oslabují slabé. Do druhého kola postupují jen takzvaně kvalifikované strany, jež získaly aspoň deset procent hlasů. Má-li strana v prvním kole méně než pět procent hlasů, druhého kola se už nesmí účastnit. Strany, které získaly více než pět, ale méně než deset procent, se mohou pro druhé kolo voleb připojit k nějaké kvalifikované straně, pokud ta je vezme.

Nejdůležitější je ale prémie, zvaná rovněž bonus. Tu dostane ve výši pětadvaceti procent křesel rady ta strana, která se v druhém kole (nebo i v prvním, pokud první kolo vyhraje volebním ziskem nad padesát procent) umístí jako první. Hlasy odevzdané stranám, jež v druhém kole nedosáhnou ani pěti procent, naopak propadají. Tím vším se zvyšuje šance, že vítězná strana obdrží 50 procent křesel v radě.

Rady zvolí na začátku ledna svého krajského (regionálního) předsedu. Na kandidátní listině každé strany se musí podle zákona střídat kandidát muž a kandidátka žena.

Větší důležitost se těmto krajským volbám než volbám před šesti a dvanácti lety připisovala proto, že v roce 2016 nebudou ve Francii žádné celostátní volby. Počítá se ale s tím, že do prezidentských voleb v roce 2017 půjde Marine Le Penová, Le Penova dcera, takže krajské volby byly tentokrát takovou rozcvičkou pro volby prezidentské.

Krajské volby mívají jindy malou účast, často i pod 40 procent. Tentokrát to bylo jinak, k druhému kolu přišlo skoro 60 procent, oproti 43 procentům z prvního kola. Je to i o deset procent víc než při posledních krajských volbách v roce 2010. Příčina vysoké účasti je všem jasná – jako tomu mému kamarádovi šlo Francouzům o to, aby zabránili nacionalistům usednout v krajských radách. Říkalo se tomu demokratická přehrada.

Socialistická strana byla rozumná – stáhla před druhým kolem své kandidáty v krajích, kde kandidovaly obě Le Penové a kde nejvíce vítězila Národní fronta. Hlasy pro levici by tam v druhém kole tříštily síly. Socialisté tam otevřeně doporučovali volit demokratickou pravici, dnes vystupující pod jménem Republikáni - Les Républicains (LR), tedy stranu bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Výraz „demokratická pravice“ není ve Francii (na rozdíl od zemí východní Evropy) žádný protimluv. Jen v jednom kraji, na východě země – Alsasko, Champagne-Ardeny a Lotrinsko – se socialisté proti svému pařížskému vedení vzbouřili a do voleb šli, vyhrála tam ale pravice. Socialistům se celkově jejich demokratické gesto vyplatilo, získali většinu v pěti krajích, zatímco republikáni v sedmi krajích, včetně pařížské oblasti, kde ale vyhráli jen o dvě procenta. Třináctý kraj je Korzika, kde vyhráli místní regionalisté, někdy označovaní jako nacionalisté, i když jejich nacionalismus je dnes jen autonomistický a s postoji krajní pravice fašistoidního typu Národní fronty nemají nic společného.

Když nacionalisté popírají, že jsou fašisti

Už po prvním kole bylo zřejmé, že naději na vítězství měla Národní fronta jen ve třech krajích z třinácti, i když česká média psala a mluvila o „drtivém vítězství“ Národní fronty. Kromě neznalosti volebního systému a tamních poměrů se na tomto omylu podepsal zjednodušující pohled typu „vítěz bere vše“, kdy se z 28 procent pro NF udělá „drtivé vítězství“.

NF měla po prvním kole velké šance nejen na zmíněném alsasko-lotrinském Východu, ale hlavně v kraji s trojnázvem Nord, Pas-de-Calais a Pikardie a pak na jihu v kraji PACA, tedy Provence, Alpy a Azurové pobřeží. Za NF tam kandidovaly její předsedkyně Marine Le Penová, což je dcera Jean-Marie Le Pena, a její neteř, Le Penova vnučka, Marion Maréchalová - Le Penová, šestadvacetiletá poslankyně. Francie si nyní oddechla, že nebyly zvoleny.

Marine Le Penová totiž dělala poslední léta psí kusy, aby z pozornosti veřejnosti i ze své strany vůbec odsunula svého otce, otevřeného rasistu a antisemitu. Ze strany ho nechala i vyloučit. Le Pen je ještě dnes trestně stíhán za zpochybňování genocidy, konkrétně za větu, kterou opakoval letos na jaře, že „plynové komory byly jen detailem v dějinách druhé světové války“.

Le Penová se snažila zúžit profil své strany na méně šokující projevy krajní pravice, prahnoucí ovšem, jak už to má krajní pravice ve zvyku, po vládě tvrdé ruky a revoltující proti Evropské unii. Populisticky usiluje o rozvolnění EU, o větší pravomoci pro jednotlivé státy s ohledem na jejich „národní zájmy“ a staví se ovšem proti přijímání uprchlíků. Straší islámem.

Zde je nutno ovšem zdůraznit, že protiuprchlické, protiislámské a obecně nacionalistické postoje francouzské Národní fronty většinou nedosahují míry odporu k demokratickému řádu lidských práv a základních svobod, jak tento odpor známe z českého prostředí nejen od Konvičkova Bloku proti islámu a dnes i od ODS, ale i od obvykle tolerovaných názorů a projevů, zaznívajících ze stran takzvaně levicových – sociálnědemokratické a komunistické.

Milan Chovanec a Andrej Babiš by byli ve Francii považováni za politiky krajní pravice. A výroky prezidenta republiky Miloše Zemana o muslimech a islámu, jeho strašení kamenováním žen nebo utínáním rukou pro zloděje by si ve Francii nedovolil ani národněfrontistický starosta té nejmenší obce. Zemanův sprostý vtip, že burka by přece jen některým ženám prospěla, by ve Francii nikoho nenapadl, asi ani v generaci Le Pena (87 let)

Viděno historicky, je mezi Francií a českým státem mnoho podobností i odlišností. Obě země poznamenala jak nacistická okupace, tak nacionalismus (národovectví). Francie, kde ozbrojený odboj proti okupaci byl, vedle Polska, okupovaných částí SSSR a Jugoslávie, nejsilnější v Evropě, se dlouhá léta vyrovnávala s kolaborací místních fašistických a fašistoidních sil, a to jak v části přímo okupované, tak v části spravované kolaborantským vichistickým režimem. V této části své historie hledají Francouzi poučení jak nežít, nikdo tam vichistický režim nepřikrašluje, jako se to dnes děje v České republice při hodnocení protektorátu a jeho státních orgánů. Zapírání a zametání pod koberec je tu dědictvím čtyřiceti let státněsocialistické diktatury národoveckého zabarvení.

Východní Evropa rozkládá Unii

Nacionalismus dnes obchází celou Evropou. Trochu asi oslabil v Itálii a Řecku, ale je silný nejen ve Francii, Nizozemsku, ve Švédsku a v Anglii, proti demokracii a lidským právům vystupuje i v Německu. I tam pořádá štvanice na migranty. Nacionalismus, kombinovaný s klerikalismem a rusofobií se pomocí strany Právo a spravedlnost pevně usídlil v Polsku a z Orbánova Maďarska přeskočil i na Ficovo Slovensko. Národovci nově oprášili ideu sociálního státu, jenž je ovšem potřebný, ale který nemůže nahradit právní a demokratický stát. Sociální stát musí být z právního státu odvozen, musí být jeho druhou tváří.

Každá cesta k oslabení nacionalismu a krajní pravice je dobrá, ale spolehlivá je jen jedna. Je jí větší integrace jednotlivých států do Evropské unie, další posun pravomocí od vlád států k Evropské komisi a hlavně Evropskému parlamentu, Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku a také k Evropskému soudu pro lidská práva (Rada Evropy) ve Štrasburku.

Mělo by jít namátkou hlavně o společnou politiku daňovou, o společnou energetiku a o ochranu životního prostředí, o větší ekonomické vyrovnávání zemí, o trestněprávní normy a postupy, o prostupnost zdravotní péče a školských systémů. A samozřejmě o euro, společnou měnu. Nebýt EU, propadne se český stát do barbarství svévole, bezzákonnosti a do asociální zvůle.

Místo rozborů o možnostech tohoto posunu se čeští občané nechávají médii i politiky strašit burkami a islámem, notují si v odporu k uprchlíkům. Diskutují také o tom, zda se má střežit vnější hranice EU či hranice schengenská (jen Řecko má čtrnáct tisíc kilometrů hranic, které tvoří většinou břehy stovek ostrovů, ležících na dohled z tureckého břehu), nebo dokonce – a to je pro lidi, kteří přispěli k bourání železné opony, zvlášť pohoršující – hranice mezi členskými státy EU. V České republice se docela vážně uvažuje o tom, zda nemá být zrušen schengenský hraniční režim.

O krajně nežádoucí dvourychlostní Evropě se nyní ale nerozhoduje v Bruselu, Štrasburku nebo v Berlíně, dokonce ani ne v Londýně, nýbrž ve Varšavě, v Pešti, v Bratislavě a v Praze. Ví to česká vláda?

Deník referendum 14.12.2015

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy